ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ
Με Βούγια και ... Τσουκάτο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η παρουσίαση, χτες, του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην περιείχε εκπλήξεις για κανέναν άλλον, αλλά για έναν - το ΣΥΝ - σίγουρα περιείχε μια έκπληξη, και μάλιστα δυσάρεστη.

Ο Κ. Σημίτης με τη συμμετοχή του Σπ. Βούγια στην πέμπτη (εκλόγιμη) θέση του ψηφοδελτίου - ο Σπ. Βούγιας είχε υποστηριχτεί από το ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη - θέλησε, όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, να ισοσκελίσει το θέμα της αναιμικής παρουσίας «κεντροαριστερών» στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, αλλά, στην ουσία, εκείνο που κατέδειξε η κίνησή του είναι η «διεισδυτικότητα» του ΠΑΣΟΚ στους χώρους του ΣΥΝ... Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η υποψηφιότητα Βούγια συνοδεύεται από παρασκήνιο φημολογιών, που τον θέλουν να παραιτείται από τη βουλευτική έδρα για να κατέλθει στις επόμενες δημοτικές ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει τη θέση του στο Επικρατείας ο Μ. Νεονάκης, ο οποίος πίεζε για την παρουσία του σε εκλόγιμη θέση.

Κατά τα άλλα, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας φέρει απόλυτα τη σφραγίδα της «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των εκλόγιμων Θ. Τσουκάτου και Ν. Χριστοδουλάκη), αφού όλα τα ονόματα αποτελούν πρόσωπα εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, γεγονός που προκαλεί «γκρίνιες», αφού κανένας υποψήφιος δεν εκφράζει την περιλάλητη «πολυτασικότητα» του κόμματος. «Γκρίνιες», όμως, υπάρχουν και για την παρουσία του Σπ. Βούγια, κυρίως από παράγοντες του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρωτοκλασάτα στελέχη της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, καταλογίζεται στον Κ. Σημίτη ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δε συμμετέχει εκπρόσωπος της Νεολαίας του κόμματος. Αποκλεισμός, που οφείλεται, όπως λένε, στις μη φιλικές σχέσεις του πρωθυπουργού με τη Νεολαία του κόμματός του.

Ολόκληρο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής: 1)Παρασκευάς Αυγερινός, 2) Αγγελική Λαΐου, 3) Νίκος Χριστοδουλάκης, 4) Χριστίνα Σπυράκη, 5) Σπύρος Βούγιας, 6) Θόδωρος Τσουκάτος, 7) Μιχάλης Νεονάκης, 8) Ηλίας Ευθυμιόπουλος, 9) Τζανέτος Καραμίχας, 10) Τζούλια Δημακοπούλου, 11) Αννα Φραγκουδάκη, 12) Κώστας Τσουκαλάς.

Αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη...

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σπ. Βούγια με το ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, η συμμετοχή του στην 5η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ούτε οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Α` Θεσσαλονίκης το είδαν με καλό μάτι, αφού, από τη μία, τον καλωσόριζαν και, από την άλλη, δήλωναν πως θα προτιμούσαν να δώσει τη μάχη με ίσους όρους, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών και όχι τη σίγουρη θέση.

Στο χώρο του ΣΥΝ, πολλοί θεωρούσαν ως αναμενόμενη κατάληξη του επίμονου φλερτ που είχε εξελιχθεί το προηγούμενο διάστημα με διάφορα στελέχη πρώτης γραμμής του κυβερνώντος κόμματος. Αλλοι, όμως, είναι εκτός εαυτού, αφού, όπως διέρρευσε, μέχρι πριν λίγες μέρες τους δούλευε «ψιλό γαζί», ρωτώντας ποιον θα πρέπει να στηρίξει εκλογικά από τους υποψηφίους του ΣΥΝ.

Τα παρασκήνια κάνουν λόγο για χοντρό παζάρι μεταξύ Σπ. Βούγια και ΠΑΣΟΚ. Παζάρι, στο οποίο φέρεται ο «εκλεκτός» των «μίντια» και των οικονομικά ισχυρών (βλέπε Μυτιληναίος, κλπ.), να διεκδικεί θέση υφυπουργού σε ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

...και στο ΣΥΝ

«Αχ, πού 'σουν νιότη που 'δειχνες πώς θα γινόσουν άλλος», αναφέρει η Πολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ (οι συνειρμοί δικοί σας), αντί σχολίου για τη συμμετοχή του Σπ. Βούγια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Ο ΣΥΝ στήριξε τον Σπ. Βούγια στις δημοτικές εκλογές, πιστεύοντας στην ειλικρίνεια των δημόσιων δηλώσεων και δεσμεύσεών του. Δηλώσεις και δεσμεύσεις, στις οποίες ουδείς ποτέ τον υποχρέωσε να προβεί. Ο κ. Βούγιας με τη σημερινή του επιλογή απέδειξε ότι αυτό που τελικώς τον ενδιέφερε ήταν μια σίγουρη βουλευτική έδρα».

Επίσης, ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος στο Μοσχάτο, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι «όλες οι ριζοσπαστικές ιδέες για τη νέα πολιτική, για τη δράση στις τοπικές κοινωνίες εξαντλήθηκαν μπροστά στο δέλεαρ της εξουσίας», σχολίασε καυστικά τη «μεταπήδηση του Σπ. Βούγια στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε εκλόγιμη θέση και μάλιστα χωρίς σταυρό» και κάλεσε τους πολίτες να κρίνουν.

«Εκφυλιστικό πολιτικό φαινόμενο»

Η Δημοτική και Νομαρχιακή Κίνηση Πολιτών «Οικολογία - Αλληλεγγύη», με αφορμή την επαναφορά του Σπ. Βούγια στην κεντρική πολιτική σκηνή, χθες απέστειλε εκ νέου στον Τύπο, πρόσφατη ανακοίνωσή της με τίτλο «μας συγχωρείτε, λάθος...», με την οποία ανακοίνωνε ότι δε στηρίζει πλέον τη δημοτική παράταξη του Σπ. Βούγια στο Δήμο Θεσσαλονίκης, διαπιστώνοντας πως «δυστυχώς, έχει συνεργήσει στην κατασκευή ενός εκφυλιστικού πολιτικού φαινομένου, κάτι που αλλοίωσε και τη δική της εικόνα, αλλά και επέδρασε αρνητικά στην εσωτερική λειτουργία και τη δράση της τον προηγούμενο χρόνο».

Αποκαλυπτικά για το πολιτικό ήθος του Σπ. Βούγια, είναι και τα όσα επιπλέον καταγγέλλει η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» για τη συνεργασία της στις δημοτικές εκλογές και παραθέτουμε: «Η συλλογικότητα, η μη προσωποκεντρική καμπάνια, η διαφάνεια στους χειρισμούς και τις αποφάσεις, η μη ταύτιση με συμφέροντα, η ύπαρξη ουσιαστικού προγράμματος, η μη παραπλάνηση των συνεργατών, θεωρήθηκαν λεπτομέρειες, που άξιζε να θυσιαστούν προς χάριν της πάση θυσίας προβολής ενός ελκυστικού και ψηφοσυλλεκτικού προσώπου και λόγου. Στο χορό των εκατομμυρίων, το λόγο είχαν οι διαφημιστές και οι επικοινωνιολόγοι και όχι οι πολίτες, οι υποψήφιοι του συνδυασμού και οι πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες». Μάλιστα, αναφερόμενη στην «υπέρμετρη και χωρίς αρχές φιλοδοξία του υποψήφιου δημάρχου», σημειώνει πως ο Σπ. Βούγιας «θεώρησε ασφυκτικά τα δημοτικά πλαίσια και αναζήτησε θέση στην Ευρωβουλή, συζητώντας με περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια, παρόλο που ήταν ακόμη μέλος του Συνασπισμού».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Δε θα πάρω αντιλαϊκά μέτρα»!

Σε παραληρηματικούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ  υπερασπίστηκε την ΟΝΕ και το νεοφιλελευθερισμό. Ταυτόχρονα, δημαγωγώντας ασύστολα ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι διατεθειμένος να πάρει αντιλαϊκά μέτρα»!!!

«Εγώ είμαι ο αυθεντικός εκφραστής -και διαχειριστής -της ΟΝΕ. Η ΕΕ όχι μόνο φέρει την παραμικρή ευθύνη για τα προβλήματα του λαού και του τόπου, αλλά είναι αρωγός στην επίλυσή τους. Η φιλελεύθερη πολιτική μας δεν προβλέπει αντιλαϊκά μέτρα, δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω αντιλαϊκά μέτρα»!!!.

Στις παραπάνω φράσεις εμπεριέχονται τα μηνύματα που έστειλε με τη χτεσινή του συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο Κ. Καραμανλής. Μια συνέντευξη -παραλήρημα υπέρ της ΟΝΕ και του νεοφιλελευθερισμού, η οποία είχε σκοπό να προλάβει τη σημερινή του Κ. Σημίτη και να «κλέψει» κάτι από τη δόξα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ(!), αλλά και να συνεισφέρει στην καλλιέργεια της θεωρίας του «μονόδρομου» και της μοιρολατρίας.

Μέσα από την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφάρμοσε, ώστε να εξασφαλίσει την ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά και από τις προτάσεις του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε, προκύπτει αβίαστα ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα, είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να εμφανιστεί ως πιο αποτελεσματική, επιχειρώντας όμως ταυτόχρονα να εξαπατήσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ότι η «δική της» πολιτική είναι πιο φιλολαϊκή! Ο Κ. Καραμανλής, με αφορμή τη σημερινή υποβολή της αίτησης ένταξης στην ΟΝΕ, χαρακτήρισε απόλυτα ανακριβή τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι υπάρχει κάποια κρίσιμη διαπραγμάτευσης για την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ απαντώντας στο επιχείρημα που προβάλουν κυβερνητικά στελέχη ότι η πορεία προς την ΟΝΕ κινδυνεύει από τη ΝΔ είπε ότι «η ΟΝΕ δεν κινδυνεύει από τους αυθεντικούς εκφραστές της»! Παράλληλα, υπερασπίστηκε μετά πάθους την ΕΕ, η οποία όπως είπε, «όχι μόνο δεν ευθύνεται για τη συσσώρευση των προβλημάτων, αλλά, αντίθετα, παρείχε στη χώρα μας την ενίσχυση για την αντιμετώπισή τους»!

Η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ήταν ότι περιορίστηκε να ακολουθήσει τον αυτόματο πιλότο (σφικτή νομισματική πολιτική, φοροεπιδρομή και αυστηρή εισοδηματική πολιτική) για την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ επέδειξε «αδικαιολόγητη και επιζήμια ολιγωρία σε ό,τι αφορά την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, που προσδιόρισε γενικόλογα σημαίνουν πολιτική απελευθέρωσης της οικονομίας, πολιτική πραγματικής αποκρατικοποίησης, επανίδρυση του κράτους, κ.α., υπόσχεται να υλοποιήσει άμεσα και αποφασιστικά η κυβέρνησή του. Απαντώντας στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα λεφτά, για να ικανοποιηθούν οι υποσχέσεις που έχει μοιράσει σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, ανέσυρε έναν «τυφλοσούρτη», σύμφωνα με τον οποίο θα εξοικονομηθούν τον πρώτο χρόνο 500 δισ. δρχ. από τον περιορισμό των κρατικών δαπανών στο ύψος του πληθωρισμού (δηλαδή άγριο λεπίδι) και από την πτώση των επιτοκίων, τα οποία θα καλύψουν το κόστος του αγροτικού προγράμματος (240 δισ.) και των φορολογικών ελαφρύνσεων (100 δισ.). Το εξωφρενικό ήταν ότι παρ' όλο που ο Κ. Καραμανλής απαρίθμησε μια σειρά σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές που θα πάρει η κυβέρνησή του, με περίσσιο θράσος ισχυρίστηκε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε αντιλαϊκές αποφάσεις. Δεν πιστεύω στην αντιλαϊκή πολιτική»!!! Αναφερόμενος ειδικά στο ασφαλιστικό δε δίστασε να υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα όπως αύξηση των εισφορών, αύξηση ορίου ηλικίας, αλλά με την προϋπόθεση να υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, κ.α.! Επίσης, εμφανίστηκε οπαδός του διαλόγου και της συναίνεσης, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα! Αλλη μια φορά παρουσιάστηκε εγγυητής κερδών στο Χρηματιστήριο, επικαλούμενος ότι το κόμμα του είναι το κατ' εξοχήν φιλελεύθερο κόμμα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι εκλογικοί συνδυασμοί της ΝΔ μετά από συνεχείς αναβολές. Πιθανότατα θα δοθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο αποτέλεσε το μεγάλο πονοκέφαλο λόγω της διαμάχης για τη συμμετοχή του Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Πάντως, ο Κ. Καραμανλής σε χθεσινή συνέντευξή του στα «Νέα» επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του στενού συνεργάτη του, στέλνοντας έτσι σαφή μηνύματα σε όσους αντιδρούν.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Τώρα θυμήθηκε και τις γυναίκες...

Αν η παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είχε πάντα την «τύχη»... να πέφτει στη χώρα μας παραμονές βουλευτικών εκλογών, τότε σίγουρα οι γυναίκες του τόπου μας δε θα αντιμετώπιζαν κανένα μα κανένα πρόβλημα μέσα στην κοινωνία...

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, χτες το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μιλώντας στη φιέστα που στήθηκε για τις προεκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ, «έλυσε» όλα τα προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας... «Ελυσε» για παράδειγμα το πρόβλημα της ανεργίας, για το οποίο έχουν - όπως είπε - μεριμνήσει τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης της κυβέρνησής του... Για τις γυναίκες, δε, που θέλουν να μπουν τώρα στην αγορά εργασίας, είπε ότι και γι' αυτό έχει υπάρξει μέριμνα μέσω της... επιδότησης των επιχειρηματιών.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν ξέχασε τις εργαζόμενες μητέρες που δεν έχουν πού ν' αφήσουν τα παιδιά τους... και υποστήριξε ότι 220 νέοι παιδικοί σταθμοί κατασκευάζονται και ολοκληρώνεται η μεταβίβαση των ήδη υπαρχόντων στους δήμους! Βέβαια στο ερώτημα πώς οι δήμοι - που δέχονται σε καθημερινή βάση περικοπές - θα συντηρήσουν τους σταθμούς, ο πρωθυπουργός δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει...

Επίσης εντυπωσιακό ήταν πώς παρουσίασε ο πρωθυπουργός τις περικοπές στα επιδόματα των πολύτεκνων οικογενειών, αφού χαρακτηριστικά είπε: «Η χορήγησή τους εξαρτήθηκε από το οικογενειακό εισόδημα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η ενίσχυση των οικονομικά ασθενών...».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε: «εμείς δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά τώρα τις γυναίκες» και για να το αποδείξει προέβη σε αναφορές στη σύζυγό του, ενώ δε δίστασε για τις ανάγκες της φιέστας να μνημονεύσει και την αγωνίστρια μητέρα του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ