ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως μέγιστη επιτυχία - παροχή, την εξασφάλιση 9 τρισ. δραχμών από την «Ατζέντα 2000» για την 7ετία 2000 - 2006. Αποτελεί αυτό πειστική πολιτική για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, ή ένα ακόμα κυβερνητικό προεκλογικό «τρικ» εξαπάτησης των αγροτών;

Ηκυβέρνηση επιχειρεί να «θαμπώσει» τους αγρότες διαφημίζοντας για λόγους αποπροσανατολιστικού εντυπωσιασμού και φτηνής ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης ότι θα πέσουν τρισεκατομμύρια στον αγροτικό τομέα. Εδώ και μήνες η κυβέρνηση διαλαλούσε ότι θα δοθούν 9 τρισ. δραχμές στον αγροτικό τομέα, αποφεύγοντας να πει ότι αφορά την ερχόμενη επταετία και μάλιστα το νούμερο αυτό ήρθε πριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός να το «φουσκώσει» και να το ανεβάσει στα 12 τρισ. δραχμές. Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι η κυβέρνηση το μόνο που επιδιώκει είναι η τρισάθλια προεκλογική κοροϊδία των αγροτών και η υφαρπαγή της ψήφου τους, ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια αντιαγροτική πολιτική. Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα όποια νούμερα ανακοινώνει η κυβέρνηση δεν είναι πραγματικά και είναι κατά πολύ μικρότερα σε σχέση με τα χρήματα, που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τις αλχημείες της με τα 9 τρισ. δραχμές, που είναι το υποτιθέμενο άθροισμα των 7 τρισ. από το Τμήμα Εγγυήσεων της ΕΕ για τις επιδοτήσεις που θα δοθούν στο διάστημα 2000 - 2006 και των 2,1 τρισ. από το Γ' ΚΠΣ. Ομως τα 7 τρισ. θα είναι πολύ λιγότερα τελικά και οι καταβαλλόμενες επιδοτήσεις θα πέσουν κάτω από το 1 τρισ. ετησίως, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ξεπερνούσαν. Οσο για εξαγγελλόμενο ποσό του Γ' ΚΠΣ, συνυπολογίζεται και η ιδιωτική συμμετοχή (650 δισ. δραχμές περίπου), δηλαδή τα χρήματα που θα πληρώσουν οι αγρότες! Ομως η απατεωνιά τους δεν έχει όρια. Εμφάνισαν ως επιπρόσθετα κονδύλια άλλο 1 τρισ. για την ανάπτυξη της υπαίθρου υποτίθεται, το οποίο όμως κόβεται από τα ποσά του Τμήματος Εγγυήσεων της ΕΕ, δηλαδή τις επιδοτήσεις. Ακολούθως, πρόσθεσαν άλλα 200 δισ. από το πρόγραμμα «Leader», το οποίο ελάχιστα αφορά τους αγρότες. Δε σταμάτησαν όμως εδώ και για «τεντώσουν» τα 9 τρισ. σε 12 τρισ., ξαναϋπολόγισαν την ιδιωτική συμμετοχή στο Γ' ΚΠΣ και πρόσθεσαν και κονδύλια από άλλα τομεακά προγράμματα, για παράδειγμα πιστώσεις για δρόμους και γεφύρια!

Τα χειρότερα όμως, που η κυβέρνηση αποκρύπτει επιμελώς, βρίσκονται στην ουσία των αποφάσεων της «Ατζέντα 2000» που ψήφισε η ίδια στις Βρυξέλλες. Η «Ατζέντα 2000» επέβαλε εξαρχής μείωση των τιμών σε δημητριακά, βόειο κρέας και γάλα και θα επιβάλει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις σε τιμές και επιδοτήσεις σε μια σειρά ακόμα βασικά προϊόντα της χώρας (βαμβάκι, λάδι, καπνά κ.ά.). Κι εδώ υπάρχει και προηγούμενο, για να αποδειχτεί το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας: Για παράδειγμα, τα κοινοτικά κονδύλια που δόθηκαν στο διάστημα 1995 - 1999 ήταν αισθητά μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπει η «Ατζέντα 2000», αλλά δεν απέτρεψαν τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος από το 1995 και μετά. Επιπλέον, τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ είναι εμφανέστατα μικρότερα σε σύγκριση με αυτά των Α' και Β' ΚΠΣ. Και τα πακέτα των δύο προηγούμενων ΚΠΣ δεν εμπόδισαν το μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών, αφού στο διάστημα 1987 - 1997 129.000 αγροτικές οικογένειες εγκατέλειψαν τη γεωργία. Το σίγουρο είναι ότι το κακό δε θα σταματήσει εδώ και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση, πράγμα που καταμαρτυρούν και τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, προβλέποντας μείωση της απασχόλησης στη γεωργία για το διάστημα 1997 - 2007 κατά 7,84%.

ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Ως τις 14 Μάρτη η προθεσμία

Αλλάζει η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών για την εγγραφή των εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους μετά την εξαγγελία για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 9 του Απρίλη. Ετσι, η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών θα συμπέσει με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, δηλαδή στις 14/3. Οσοι λοιπόν γεννήθηκαν το 1982 ή πριν απ' αυτό και έχουν παραλείψει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στο Δήμο ή την κοινότητά τους για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό γέννησης. Βεβαίωση από το δήμο της διεύθυνσης κατοικίας και της ενορίας που υπάγονται. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Αντικατάσταση βιβλιαρίων

Μέχρι και τις 7 του Απρίλη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα εκλογικά βιβλιάρια ή να εκδώσουν νέα, στην περίπτωση που τα έχουν χάσει. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο οικείο Πρωτοδικείο, έχοντας μαζί τους ταυτότητα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες.

Οσοι δεν έχουν σελίδες στα εκλογικά τους βιβλιάρια, μπορούν να προσθέτουν καινούριες, στο οικείο Πρωτοδικείο, μέχρι και την ημέρα των εκλογών, δηλαδή την 9η Απρίλη. Η προσθήκη σελίδων μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ αρκεί η επίδειξη του εκλογικού βιβλιαρίου.

Μεταγραφές, διορθώσεις στοιχείων

Από τη Νομαρχία Αθηνών ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν καταθέσει από την 1η Απρίλη το εκλογικό τους βιβλιάριο, για μεταγραφή, διόρθωση ή αντικατάσταση στοιχείων, μπορούν να το παραλάβουν προσωρινά από την υπηρεσία που το κατέθεσαν για να ψηφίσουν. Ακολούθως πρέπει να το παραδώσουν στην οικεία υπηρεσία, από τις 11 έως τις 15 του Απρίλη το αργότερο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους. Τα εκλογικά βιβλιάρια μπορούν να παραλάβουν και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Θα ξανασυνεδριάσει για την πλατεία Συντάγματος

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας θα μεταφερθεί και πάλι ο «καυγάς» των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για το ποιο από τα δύο θα στήσει το εκλογικό του κέντρο στο Σύνταγμα. Μετά και την πρόσφατη υπουργική απόφαση που επιβάλλει οι χώροι να παραχωρούνται στα κόμματα κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής τους δύναμης και μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων τους, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας θα ξανασυνεδριάσει. Θυμίζουμε πως η προηγούμενη απόφαση του Δήμου Αθηναίων παραχωρούσε την πλατεία Συντάγματος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βασιζόμενη στο εθιμικό δίκαιο. Σχετική αίτηση, να τους παραχωρηθεί, δηλαδή, η εν λόγω πλατεία, είχαν καταθέσει την ίδια μέρα και τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα στο Δήμο της Αθήνας.

Με χτεσινές δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Αθήνας, Ν. Απέργης, είπε πως έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, μετά τη δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης, και για το λόγο αυτό θα επανασυνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την προκήρυξη των εκλογών, όπως προβλέπει και ο νόμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ