ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
Τοπίο σε ομίχλη τρισεκατομμυρίων...

Δε λύθηκαν ούτε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) οι εκκρεμότητες του τρέχοντος (1996-2000) εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς, όπως φαίνεται, τα αντικρουόμενα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών και αυτών που τις εκπροσωπούν δεν έχουν ακόμα εξισορροπήσει πλήρως. Εγιναν, ωστόσο, βήματα παραπέρα υποθήκευσης του μέλλοντος του ελληνικού λαού και του εγκλωβισμού της χώρας στη ΝΑΤΟική στρατηγική. Αυτά αφορούν στον καθορισμό αστρονομικών ποσών για νέα οπλικά συστήματα, που θα τα πληρώνουν και αυτοί που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί. Οπλικά συστήματα που είναι ακόμα περισσότερο συνδεδεμένα με τους σχεδιασμούς της «νέας τάξης».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε χτες, μετά το ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, αυτό που προκύπτει είναι μια ανακύκλωση της απόφασης για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού τέταρτης γενιάς τύπου «Γιουροφάιτερ». Λήφθηκε, όπως είπε, η απόφαση για την προμήθεια 60 μαχητικών αυτού του τύπου με δυνατότητα επιπλέον προμήθειας με τους ίδιους όρους (option) άλλων 30 αεροσκαφών «Γιουροφάιτερ». Το κόστος του προγράμματος αυτού θα ανέλθει στο αστρονομικό ποσόν του 1,7 τρισ. δραχμών. Η τελική διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες με την εταιρία που εκπροσωπεί το κονσόρτσιουμ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που αναφέρονται στους όρους της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους αυτού, αλλά και στη συμμετοχή της ΕΑΒ. Η δε υπογραφή, είπε ο υπουργός Αμυνας, θα μπει μετά τις εκλογές. Το κόστος αυτού του προγράμματος θα καταμεριστεί στα δύο επόμενα πενταετή προγράμματα (2001-2005 και 2006-2010). Τη σχετική σύμβαση θα περάσει για έγκριση και από τη Βουλή.

Οσον αφορά στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών τύπου F-16 (σχετική απόφαση έχει ληφθεί σε προηγούμενο ΚΥΣΕΑ), οι εκκρεμότητες που αφορούν στους κινητήρες και στο σύστημα αυτοπροστασίας παραμένουν και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Για μετά τις εκλογές παραπέμπεται και η επιλογή του μέσου μεταγωγικού αεροσκάφους. Εξίσου παραπέμπονται στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και οι αποφάσεις για το επόμενο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (2001-2005).

ΝΑΤΟική στρατηγική άμυνας

Στο χτεσινό ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και η αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής, δηλαδή η ολοκληρωτική προσαρμογή του ελληνικού αμυντικού δόγματος στις καινούριες ΝΑΤΟικές απαιτήσεις. «Αφορά, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, παρεμβάσεις και προτάσεις που έχουν να κάνουν τόσο με τη δομή, τη δύναμη, όσο και με την υποστήριξη, τη διοικητική στήριξη και το κόστος λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο ίδιο κεφάλαιο των υποχρεώσεων προς το ΝΑΤΟ, συζητήθηκε και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για «βελτίωση της διεθνούς παρουσίας στο Κόσσοβο, ώστε να αυξηθεί η προοπτική σταθεροποίησης στην περιοχή, που είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από άλλοτε», πράγμα που περιλαμβάνει βέβαια και ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας.

Σχετικά με την ελληνική συμμετοχή με μια φρεγάτα στην άσκηση που θα γίνει στην Τουρκία στις 12-22 Απρίλη, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε δηλώσει συμμετοχή». Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει αφού ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε ανακοινώσει την πρόθεση ελληνικής συμμετοχής, παρότι είχε φτάσει στο υπουργείο Αμυνας η τουρκική νότα με την οποία η Αγκυρα δέσμευε, για τη διεξαγωγή της ίδιας άσκησης, ακόμα και περιοχές του FIR της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου. Σημείωσε ακόμα ότι «συμμετέχουμε στη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων ΝΑΤΟικού, ευρωπαϊκού ή άλλου χαρακτήρα, στο βαθμό που διασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας».

Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην Καλαμάτα

Την Τετάρτη, 22 του Μάρτη, στις 7.00 μ.μ., στην πλατεία 23ης  Μαρτίου

Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», την Τετάρτη 22 του Μάρτη και ώρα 7.00 μ.μ., στην πλατεία «23ης Μαρτίου» στην Καλαμάτα.

Στην ανακοίνωση, που δημοσιοποίησε η Επιτροπή καλεί το λαό της Μεσσηνίας, τους νέους και τις νέες, τις μαζικές οργανώσεις της πόλης, όλους εκείνους που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία να βγουν και πάλι στους δρόμους. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής οι φιλειρηνιστές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο συλλαλητήριο έχει στόχο: «Να τιμήσουμε τον ηρωικό αγώνα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ταυτόχρονα να εμποδίσουμε τη νέα αιματοχυσία και κατοχή που προωθούν τα "γεράκια" του πολέμου στα Βαλκάνια».

Να καταδικάσουμε, υπογραμμίζουν σ' άλλο σημείο, τη συνεχιζόμενη κατοχή, τις απόπειρες νέου διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας και να καταγγείλουμε την κυβέρνηση για τη συμμετοχή της τότε, αλλά και για το ρόλο που παίζει σήμερα στα νέα πολεμικά σχέδια, αλλά και όλους όσοι άμεσα ή έμμεσα συναινούν, σιωπούν ή αδρανούν μπροστά στη βαρβαρότητα της «νέας τάξης». Να απαιτήσουμε, συνεχίζουν, να σταματήσει ο νέος πόλεμος, να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες.

Και καταλήγουν στην ανακοίνωση, η μαζική μας συμμετοχή στην αντιπολεμική κινητοποίηση θα δώσει ένα ακόμα ισχυρό και ηχηρό μήνυμα σ' όλους όσοι ετοιμάζουν ή διευκολύνουν τη νέα σφαγή ότι θα βρουν τον ανυπόταχτο λαό και τη νεολαία μας μπροστά τους, θα τους εμποδίσουμε με κάθε τρόπο και μέσο.

ΛΑΡΙΣΑ
ΑντιΝΑΤΟική διαδήλωση στις 24 Μάρτη

Διοργανώνεται από την Επιτροπή Φορέων κατά του Πολέμου

Σε σύσκεψη καλεί σήμερα στις 7 μ.μ. η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου όλους τους φορείς του νομού στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και στη χώρα μας γενικότερα, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας και τα τελευταία ανησυχητικά γεγονότα στο Κόσσοβο. Στη σύσκεψη θα ανταλλαγούν απόψεις για την καλύτερη και πιο επιτυχημένη διοργάνωση αντιπολεμικού - φιλειρηνικού συλλαλητηρίου την Παρασκευή 24 Μάρτη, με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή των Φορέων επισημαίνει: «Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τα σύννεφα του πολέμου βρίσκονται και πάλι πάνω από τα Βαλκάνια. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής ετοιμάζονται για δεύτερο χτύπημα και η ελληνική κυβέρνηση, αντί ν' αποσύρει την ελληνική στρατιωτική δύναμη, που ήδη έχει εμπλακεί στα γεγονότα, ετοιμάζεται να την ενισχύσει κατ' εντολή του ΝΑΤΟ, στέλνοντας και άλλους Ελληνες στρατιώτες».

Επίσης, υπενθυμίζει ότι «ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, στην τελευταία του επίσκεψη στη χώρα μας, δήλωσε απερίφραστα πως πρώτιστο καθήκον του Στρατηγείου της Λάρισας θα είναι η Πρίστινα και το Κοσσυφοπέδιο, επαληθεύοντας το φιλειρηνικό κίνημα της πόλης μας, που επισήμανε το ρόλο του και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την περιοχή μας».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πληθαίνουν οι φωνές της αντίστασης

Στις φιλικές συντροφιές των ημερών υποχωρεί η μέθη της Αποκριάς, που τελειώνει άλλωστε σε λίγες μέρες, για να ακολουθήσει όχι μόνο η Σαρακοστή, αλλά και η «διατηρησιμότητα» - κατά τους κυβερνητικούς νεολογισμούς - της μεγάλης νηστείας και της αέναης λιτότητας.

Κυριαρχεί στις παρέες αυτές, η συζήτηση για τη δυναμική εκλογική πορεία του ΚΚΕ, για το περιεχόμενο του μετώπου, για την προώθηση της διακήρυξης της Πανελλαδικής Επιτροπής Στήριξης του Κόμματος.

Ενα από τα μέλη της επιτροπής, ο Γιάννης Σαμαράς, καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ήταν, μαζί με τη γυναίκα του, οι οικοδεσπότες μιας μικρή φιλικής παρέας. Γλαφυρός, πληθωρικός στη διήγηση παλιών ιστοριών του αγώνα και σε ανέκδοτα που αποτελούν και αναφορές σε σύγχρονα προβλήματα, μίλησε για τη διατηρησιμότητα - (χωρίς εισαγωγικά) - της ταξικότητας και της έννοιας της υπεραξίας, που ορισμένοι νομίζουν ότι μπορούν να καταργήσουν.

Ανάμεσα στα άλλα και σχετικά με τα τρέχοντα των λίγων ημερών που μένουν ως την ημερομηνία των εκλογών, όλοι συμφωνήσαμε για την αξία αυτών των φιλικών συναντήσεων, όπου ενδεχόμενα, άνθρωποι με επιμέρους διαφορές αντιλήψεων επικοινωνούν και συγκλίνουν στην ανάγκη ενίσχυσης του μετώπου των λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων με επιδίωξη την υπερψήφιση του ΚΚΕ και την αντίσταση στην ΟΝΕ και τη μετα-ΟΝΕ στυγνή και απάνθρωπη πολιτική.

Μιλήσαμε και για τους καιροσκόπους αυτής της πολιτικής και για όσους θέλουν να τους διαδεχτούν στην εξουσία. Γι' αυτούς που «η μισή τους ζωή είναι αφιερωμένη στην εκμετάλλευση ευκαιριών και η άλλη μισή στην κατασκευή... ευκαιριών!».

Οι μέρες πλησιάζουν και κομμουνιστές, παλιοί συναγωνιστές, νέοι σύντροφοι, οπαδοί και φίλοι, εργάτες, αγρότες, άνθρωποι της διανόησης, της τέχνης και της επιστήμης ενισχύουν τις δυνάμεις αντίστασης κατά της βαρβαρότητας των επικυρίαρχων της «νέας τάξης» και των «ιθαγενών» συνενόχων του «εκσυγχρονισμένου» νεοφιλελευθερισμού.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ
Εκδήλωση για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει την Τετάρτη 15 Μάρτη και ώρα 7.00 μ.μ εκδήλωση με θέμα: «Σύμφωνο Σταθερότητας - Αποφάσεις Ελσίνκι». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Αρτέμιδος 6, Γαλάτσι) και θα μιλήσει μέλος της γραμματείας των «Νομικών Για Την Ειρήνη» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η επιτροπή, με ανακοίνωσή της, καλεί όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση να παραβρεθεί στην εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ