ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Δυναμικά απαντούν οι σπουδαστές

«Δε θα περάσει» η υποβάθμιση των σπουδών τους, δήλωσαν για μια ακόμα φορά οι σπουδαστές των ΤΕΙ, ενώ το υπουργείο Παιδείας, που επιχείρησε να δώσει τέλος στο ζήτημα με μία ρύθμιση που δεν άρει το αδιέξοδο, μεταθέτει για μετά τις εκλογές τη συζήτηση.

Οι σπουδαστές από σχολές των ΤΕΙ της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, διά των οδών Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου και Σταδίου στην οδό Μητροπόλεως, η οποία ήταν αποκλεισμένη από αστυνομική κλούβα και παραταγμένους αστυνομικούς που εμπόδιζαν την πρόσβαση στο υπουργείο Παιδείας. Οι σπουδαστές με συνθήματα καλούσαν την κυβέρνηση να βάλει τέρμα στην κοροϊδία, ενώ αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΕΣΕΕ συναντήθηκε με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για θέματα ΤΕΙ κ. Δελλίδη, ο οποίος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των σπουδαστών, τους είπε ότι το θέμα των ΤΕΙ θα συζητηθεί μετά τις εκλογές της 9ης Απρίλη. Οι εξελίξεις μετά την ψήφιση στη Βουλή της ρύθμισης που εντάσσει τα ΤΕΙ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως παράλληλο τομέα με τα ΑΕΙ αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών ΑΕΙ που συνέρχεται σήμερα και αύριο.

Στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Δράμας, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας και Λάρισας συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στην πλατεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση των ΤΕΙ. Με δικό τους μπλοκ και δικό τους πλαίσιο απαιτώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και οι δυνάμεις των ΠΚΣ των ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας.

Οι σπουδαστές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΤΕΙ, ΙΕΚ και ΠΣΕ στο ίδιο το καζάνι, σε μας δεν πιάνει τούτο το φιρμάνι», «Τέρμα πια η κοροϊδία, θέλουμε Ενιαία Ανώτατη Παιδεία» κινήθηκαν με πορεία στην οδό Εγνατίας με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και παρέδωσαν το ψήφισμά τους.

Ο Διονύσης Κλάδης, μέλος των ΠΚΣ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, δήλωσε στο «Ρ»: «Καμία λύση δεν έδωσε ο υπουργός για τα πραγματικά προβλήματα των σπουδαστών και κάτι που μας φοβίζει ακόμη περισσότερο είναι ότι το μόνο που δεσμεύεται η κυβέρνηση να λύσει το επόμενο διάστημα είναι να εφαρμοστεί η Οδηγία 89/48 της ΕΕ, που προωθεί περαιτέρω, με τη συμπληρωματική 72/51, την υποβάθμιση των σπουδών μας, τη στροφή προς την κατάρτιση. Καμία σχέση τα λεγόμενα του υπουργού δεν είχαν με τα πραγματικά αιτήματα του σπουδαστικού κινήματος για μία Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση να μην εφαρμοστούν οι οδηγίες 89/48 και η συμπληρωματική της 72/51. Καμιά αναφορά στα προβλήματα της στέγασης, στα προβλήματα της υλικοτεχνικής υποδομής, στα προβλήματα του 75% των καθηγητών. Καμία λύση για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Καμία λύση για την κατοχύρωση των πτυχίων μας».

Οι σπουδαστές, προκειμένου να αποφασίσουν για την παραπέρα δράση τους, καλούν σε νέες Γενικές Συνελεύσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου οι σπουδαστές θα απέχουν από τα μαθήματά μέχρι την Παρασκευή, έχουν ήδη προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Ο αγώνας δε φυλακίζεται

Νέο «μαθητοδικείο»  στήνεται με  κατηγορούμενους αγωνιζόμενους μαθητές από 3 Λύκεια της περιοχής

Αλλο ένα στοιχείο στη "Μαύρη Βίβλο" του αυταρχισμού προσθέτει η κυβέρνηση με το στήσιμο "μαθητοδικείων" και στην Κόρινθο, με στόχο να εκδικηθεί τους μαθητές που αντιστάθηκαν στην πολιτική της και συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις.

Πρόσφατα, με τηλεφωνικές και γραπτές προσκλήσεις, ο Εισαγγελέας Κορίνθου κάλεσε τα 15μελή του 1ου, 2ου και 3ου Λυκείου της πόλης να "απολογηθούν" για τη συμμετοχή τους στις περσινές μαθητικές κινητοποιήσεις. Η "κατηγορία" γνωστή: "κατάληψη δημόσιου χώρου" και "φθορά δημόσιας περιουσίας".

Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης στο ελάχιστο δεν τρόμαξε τους μαθητές. Ετσι, το 15μελές του 1ου Λυκείου Κορίνθου αποφάσισε να απαντήσουν άμεσα και μαχητικά οι μαθητές στην ποινικοποίηση των αγώνων τους. Σε ανακοίνωσή του τονίζει πως "η κυβέρνηση, βλέποντας τους μαθητές συντονισμένους ικανούς να κατακτήσουν αυτά που διεκδικούν, τρομοκρατείται και πετάει το δημοκρατικό της προσωπείο". Προσθέτει όμως πως "οι μαθητές, ατσαλωμένοι από την αγωνιστική τους εμπειρία, δεν το βάζουν κάτω και συγκρούονται με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης". Θεωρεί πως "η τρομοκρατία στα σχολεία αποδεικνύει τη νίκη μας", τονίζει ότι "ο δίκαιος αγώνας μας δε φυλακίζεται" και καλεί τους μαθητές της πόλης σε άμεσες κινητοποιήσεις, που θα αποφασιστούν στη σύσκεψη του Συντονιστικού την Παρασκευή, τονίζοντας πως "οι πόρτες των μαθητοδικείων άνοιξαν. Ας πάμε όλοι εκεί".

Τον κυβερνητικό κατήφορο καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του το ΝΣ Κορινθίας της ΚΝΕ, το οποίο μεταξύ άλλων τονίζει: "Ούτε η προεκλογική περίοδος που διανύουμε δε συγκρατεί τον ολισθηρό αντιδημοκρατικό αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, σηματοδοτώντας τα "ράμματα" που φυλάνε για τη σκούφια μας στη μετά-ΟΝΕ εποχή". Προσθέτει πως "η κυβέρνηση ξεχνάει ότι εκτός από τις μαύρες σελίδες υπάρχουν και λαμπρές σελίδες της Ιστορίας, που γράφτηκαν από ανιδιοτελείς και γεμάτους αυταπάρνηση αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει σαν άνθρωπος. Βασιζόμενοι σε αυτούς, οι μαθητές ανοίγουν το δρόμο προς το μέλλον".

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να βαδίσουν "μαζί έως τη νίκη", καλώντας τους να περάσουν "την κόκκινη γραμμή" και να στηρίξουν με την ψήφο και τους αγώνες τους το ΚΚΕ.

ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόταση ρήξης και προοπτικής

Σε εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ μίλησε ο Γ. Χουρμουζιάδης, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στην Α` Θεσσαλονίκης

Την αναγκαιότητα, τη ρεαλιστικότητα και τη δυναμική της πρότασης για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση της Αχτίδας Παιδείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής του ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α` Θεσσαλονίκης, που, όπως σημείωσε, αποτελεί πρόταση ρήξης με τη σημερινή πραγματικότητα.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί των ΑΕΙ και ΤΕΙ, φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης. Με τις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις τους φώτισαν τις πτυχές εκείνες που κυριαρχούν σήμερα στην πολιτική που εφαρμόζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αλλαγών, που όμως θα στόχο θα έχουν την καθιέρωση μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης ξεκαθάρισε πως η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι ένα ιδεολόγημα. «Είναι πρόταση που προκύπτει μέσα από τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, όπως αυτές αναπτύσσονται μέσα στο πλαίσιο των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, αλλά και όπως αναπτύσσονται ανοιχτά μέσα στην κοινωνία».

Ο Ν. Χριστάνης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, κλείνοντας την εκδήλωση, σημείωσε πως αυτή γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η ΚΟΘ να αναδείξει και να εκλαϊκεύσει την πρόταση του ΚΚΕ για την εκπαίδευση, να τη θέσει υπόψη των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων φορέων. Ετσι, μετά την εκδήλωση που προηγήθηκε για το Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο, τη χτεσινή εκδήλωση για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, προγραμματίζεται μια ακόμη εκδήλωση στις 31 του Μάρτη, που θέμα της θα έχει τη σύνδεση του πτυχίου με το δικαίωμα στην εργασία.

Αυτό που βγήκε μέσα από την εκδήλωση ήρθε να συμπληρώσει την εικόνα που αναδεικνύεται τις τελευταίες μέρες μέσα και από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών. Πως δηλαδή η πρόταση του ΚΚΕ κερδίζει έδαφος, σε αντίθεση με την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που οδηγεί στους δρόμους τους σπουδαστές, αλλά και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, που αναμένεται να επιδεινώσουν την κατάσταση και να ανοίξουν το δρόμο σε κατακερματισμό της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στις 17 Μάη και οι φοιτητικές εκλογές

Στις 17 Μάη θα πραγματοποιηθούν, τελικά, οι φοιτητικές εκλογές, όπως κατέληξε αργά χτες το βράδυ το απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ. Η απόφαση του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ ορίζει τον κανονισμό των εκλογών και τον κανονισμό διεξαγωγής του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, που έχει να γίνει από το 1995 και πάλι δεν ορίστηκε ημερομηνία για τη φετινή πραγματοποίησή του.

Θυμίζουμε ότι την ίδια ημερομηνία θα γίνουν και οι σπουδαστικές εκλογές, μετά από προχτεσινή απόφαση της ΕΣΕΕ, με τη συμφωνία όλων των παρατάξεων πλην της ΔΑΠ.

Σχετικά με την απόφαση για τις φοιτητικές εκλογές, η ΠΚΣ σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως είναι γνωστό ότι από την αρχή επιδίωξε να καθοριστεί η ημερομηνία των φετινών εκλογών στις 22 Μάρτη, «θεωρώντας ότι σε σχέση και με τις υπόλοιπες πιθανές ημερομηνίες, εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή συμμετοχή των φοιτητών, αλλά και το ανεβασμένο πολιτικό προεκλογικό κλίμα». Ομως η ΠΚΣ τονίζει ότι στα ΑΕΙ «με τις συνεχείς αναβολές, με τη μη θέληση συγκεκριμένων παρατάξεων να διεξαχθούν οι εκλογές στις 22 Μάρτη, έχουν στενέψει ιδιαίτερα τα χρονικά περιθώρια της επίσημης προεκλογικής περιόδου, που μας χωρίζουν μέχρι τις 22 Μάρτη».

ΠΚΣ
Εκδήλωση για την κατάσταση στα ΤΕΙ

Εκδήλωση με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ΤΕΙ και τις συνέπειες από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας 89/48, διοργανώνει σήμερα η ΠΚΣ στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο 2, στις 12 το μεσημέρι. Ομιλητές θα είναι: ο Θ. Ξανθόπουλος, πρύτανης ΕΜΠ, ο Π. Γεωργιάδης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΜΠ, ο Δ. Μαρίνος - Κουρής, πρόεδρος του Τμήματος Χημικών - Μηχανικών και η Ρ. Ξαρχάκου, μέλος της διοίκησης του ΤΕΕ.

«Οχι» στο διαγωνισμό της ντροπής

«Οχι στην ντροπή του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που έχει εξαγγελθεί για τις 31 του Μάη», βροντοφώναξαν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που συγκεντρώθηκαν με απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), χτες το βράδυ, έξω από το υπουργείο Παιδείας. Κύρια αιτήματά τους ήταν: Μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα, κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ενιαία εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς κ.ά.

«Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών» και «Οχι στο ρουσφέτι - κομματική σφραγίδα, κάτω τα χέρια από την επετηρίδα», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν για περισσότερες από δύο ώρες, ενώ ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου επιδόθηκε το υπόμνημά τους. Η ΠΕΑΕ καλεί σε νέο συλλαλητήριο στις 18 του Μάρτη στη 1 μ.μ. έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αδιορίστων - Αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με απόφασή της πραγματοποιεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ