ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Απεργία για τη σύμβαση!

Συγκέντρωση των απεργών στις 11 πμ στο Παράρτημα του Συνδικάτου στο Πέραμα

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα οι μεταλλεργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2000. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Παράρτημα του Συνδικάτου στο Πέραμα, προκειμένου να ενημερωθούν οι μεταλλεργάτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Συνδικάτο αναφέρει ότι από τις 28 του Γενάρη έχουν υποβληθεί τα αιτήματα προς την εργοδοτική ένωση για την υπογραφή της τοπικής σύμβασης. Η εργοδοτική ένωση με ευθύνη της διοίκησης, κωλυσιέργησε και σαμποτάρισε τις διαπραγματεύσεις. Στις 24 του Φλεβάρη έγινε η τελευταία συνάντηση με τη διαπραγματευτική ομάδα των εργοδοτών.

«Σ' αυτήν τη συνάντηση - τονίζεται στην ανακοίνωση - η διοίκηση του Συνδικάτου, εξαντλώντας κάθε περιθώριο διαπραγματευτικής δυνατότητας, αντιπρότεινε διαφορετικό αίτημα από το αρχικό που είχε υποβάλει, καθώς και να συμφωνήσουν για την επέκταση ισχύος της Σύμβασης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας (χρησιμοποιούνται εκεί εργολάβοι "μαϊμούδες" εκτός Ζώνης και καταστρατηγούνται κεκτημένα δικαιώματα). Στα πλαίσια μιας υπευθυνότητας, ενώ θα έπρεπε να αποδεχτούν και να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης, όρισαν γενική συνέλευση της εργοδοτικής ένωσης στις 14 του Μάρτη, 20 μέρες μετά και με ευθύνη τους διαδίδουν ή ότι δε θα έχουν απαρτία ή ότι δε θα περάσουν από τη γενική συνέλευση τα αιτήματα!».

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι στην εργοδοτική ένωση «διαχωρίζονται μεταξύ τους σε χρεοφειλέτες και μη χρεοφειλέτες, αφήνουν όμως στην πάντα αυτές τους τις διαφορές επιδιώκοντας να αφήσουν τον κλάδο χωρίς σύμβαση για να καταστρατηγούν και να παραβιάζουν τις κατακτήσεις μας».

«Προειδοποιούμε - καταλήγει η ανακοίνωση - την εργοδοτική πλευρά ότι εάν στις 14 του μήνα δεν αποφασίσουν για την υπογραφή άμεσα της ΣΣΕ, εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να επανέλθουμε με τα αρχικά μας αιτήματα και να επιδιώξουμε την ικανοποίησή τους, είτε από την εργοδοτική ένωση είτε από κάθε επιχείρηση και με όποια μορφή πάλης κρίνουμε αναγκαία. Ας μην υποτιμούν τους μεταλλεργάτες και το λιμάνι μπορεί να λειτουργεί και οι αδιάλλακτοι να είναι έξω από την πύλη».

ΕΛΔΑ
Δέκα μήνες χωρίς ένσημα!

Μετά από κινητοποίηση των εργαζομένων, ο υπεργολάβος διαπραγματεύτηκε μαζί τους

Ούτε ένα ένσημο δεν έχει κολλήσει εδώ και δέκα μήνες στους 38 μεταλλεργάτες που απασχολεί στην κατασκευή σφαιρικών δεξαμενών στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, ο υπεργολάβος Γιώργος Πανάς! Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι να μην μπορούν να ανανεώσουν οι μεταλλεργάτες τα βιβλιάρια ασθενείας για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Μετά την 24ωρη προειδοποιητική απεργία που πραγματοποίησαν προχτές οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί με τον γενικό γραμματέα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Κώστα Φάκαρο, προκειμένου να δοθεί λύση στο παραπάνω αλλά και σε μια σειρά άλλα προβλήματα.

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε, έπειτα από απαίτηση του συνδικάτου, από το ΙΚΑ Ασπροπύργου, θα έχει αποτέλεσμα την πλήρη απόδοση όλων των ενσήμων στους εργαζόμενους, «έστω και αν χρειαστεί - τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του συνδικάτου - να παρέμβει εισαγγελέας τόσο προς τους εργολάβους όσο και προς τα διυλιστήρια».

Για τα υπόλοιπα αιτήματα της απεργίας, όπως την απόδοση της διαφοράς Δώρου σε όσους υπάρχουν υπόλοιπα, η επιχείρηση δεσμεύτηκε να την καταβάλει άμεσα. Για την υπερωριακή απασχόληση ανέλαβαν τη δέσμευση να γίνεται εκ περιτροπής ή στο σύνολο των εργαζομένων χωρίς αδικίες. Για την αναπροσαρμογή του ημερομισθίου είναι αρνητική η στάση τους. Για την επαναπρόσληψη δυο απολυμένων, των Χρυσογόνου και Γρηγοράκου, ζήτησαν προθεσμία δυο ημερών για να απαντήσουν. Το συνδικάτο προειδοποιεί ότι αν μέχρι τις 14 του Μάρτη δεν έχει δώσει λύση η εργοδοσία στα προβλήματα, θα πραγματοποιηθεί στις 15 του Μάρτη νέα 24ωρη απεργία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΙΟΜΑΓΝ
Συνεχίζουν με νέους αγώνες

Απαιτούν τη λειτουργία της επιχείρησης και προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις

Με συγκέντρωση και συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή και αποκλεισμό της οδού Σταδίου, έξω από τα κεντρικά γραφεία της «Αλφα Τράπεζα Πίστεως», την Παρασκευή στις 10 το πρωί, θα απαντήσουν οι μεταλλωρύχοι της ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη), στην πολιτική της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων που τους καταδικάζουν στην ανεργία. Η απόφαση πάρθηκε από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων την περασμένη Κυριακή, στην οποία τονίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα κορυφωθούν με συλλαλητήριο στην πόλη της Χαλκίδας την Τετάρτη 29 Μάρτη, για να «καλωσορίσουν» την επίσκεψη του πρωθυπουργού την Εύβοια.

Οι εργαζόμενοι μετά το κλείσιμο της επιχείρησης, λόγω πτώχευσης, έχουν ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την ακύρωση της διαδικασίας πτώχευσης, τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση - η οποία αρνείται όλο αυτό τον καιρό να επιλύσει τα προβλήματά τους - προχώρησε με γοργούς ρυθμούς την πτωχευτική διαδικασία, αρνούμενη να την ανατρέψει πριν κλείσει η Βουλή. Αρνείται ακόμα και το αίτημα να τεθεί η επιχείρηση, υπό ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία, αφού σταματήσει η πτώχευση. Ετσι, ενώ αναμένεται από το δικαστήριο η τοποθέτηση του οριστικού σύνδικου πτώχευσης, η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή του ρεύματος στα μεταλλεία, που πλέον έχουν καταντήσει ερείπιο. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση άφησε στο απυρόβλητο τον άνθρωπο που η ίδια επέλεξε, τον Κ. Βαρβούτη, ο οποίος όχι μόνο δεν εκπλήρωσε τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς το δημόσιο, εκμεταλλευόμενος και τα κίνητρα που του παραχώρησε αφειδώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα έκλεισε την επιχείρηση και διεκδικεί και 1 δισ. δραχμές, που υποστηρίζει ότι τα δάνεισε στην επιχείρηση όταν την παρέλαβε...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κινητοποιήσεις υπό πίεση

Η πίεση των εργαζομένων «ενεργοποιεί» την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου

Σε σύσκεψη, σήμερα στις 6 το απόγευμα, καλεί όλα τα σωματεία μέλη του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας , προκειμένου να συζητηθεί η οργάνωση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 16 του Μάρτη στη Χαλκίδα . Το συλλαλητήριο γίνεται στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, που έχει κηρύξει το ΕΚ, στους εργασιακούς χώρους της ΒΙΟΜΑΓΝ, των Ναυπηγείων Χαλκίδας (δε λειτουργούν), Κελαϊδίτη και Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων (πρώην Αλλατίνη).

Η κυβερνητική πλειοψηφία του ΕΚ, μαζί με τη ΔΑΚΕ, εδώ και καιρό βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής, υπηρετώντας την πολιτική της κυβέρνησης. Ωστόσο, κάτω από το φόβο της γενικότερης απόρριψης από τους εργαζόμενους, αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποίηση. Μετά και τις εξελίξεις στη ΒΙΟΜΑΓΝ και σε άλλες επιχειρήσεις, οι πιέσεις για αγωνιστική διεκδίκηση λύσης των σημαντικών προβλημάτων ανέργων και εργαζομένων της περιοχής είναι ιδιαίτερα έντονη.

Ετσι, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» και να πείσει, ότι παλεύει και σε προεκλογική περίοδο, κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει λόγω της κατακραυγής των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πρόεδρος του ΕΚ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όλο αυτό τον καιρό βλέπει «ευθύνες» μόνο στους βιομηχάνους και θεωρεί «αγγελική» την κυβερνητική πολιτική.

Ενας ακόμη λόγος για την όψιμη ενεργοποίηση του Εργατικού Κέντρου, είναι η δημιουργία του Συντονιστικού Σωματείων και Συνδικαλιστών και η συσπείρωση γύρω από αυτό πολλών εργαζόμενων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με το επικείμενο συνέδριο του ΕΚ μετά τις εκλογές, αναγκάζει την πλειοψηφία να δημιουργήσει... αγωνιστικό «προηγούμενο». Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι της Εύβοιας είναι που θα κάνουν τις κινητοποιήσεις και θα καθορίσουν το χαρακτήρα τους.

«QUEEN ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ»
Δόθηκε τέλος στην παρανομία!

Με την αγωνιστική παρέμβαση των συνδικαλιστών, η ναυτιλιακή εταιρία του κ. Τροχίδη αναγκάστηκε να δεσμευτεί γραπτά ότι, οι 10 Ελληνες και 21 αλλοδαποί που χρησιμοποιούσε παράνομα και ανασφάλιστα στις επισκευές του πλοίου «QUEEN Κωνσταντίνα» (πρώην QUEEN ΕΛΕΝΗ), θα επανδρώσουν το πλοίο σαν πλήρωμα και θα πάψουν να απασχολούνται στις επισκευές του. Επίσης, δρομολογήθηκε η ανάθεση των επισκευών σε συνεργεία, ενώ ο κ. Τροχίδης δεσμεύτηκε ότι στις εργασίες θα απορροφηθούν άνεργοι από τα σωματεία της Ζώνης.

Να σημειωθεί ότι εδώ και 1,5 περίπου μήνα έχει αποκαλυφθεί αυτή η παρανομία, αλλά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάνει τις πλάτες. Χαρακτηριστικό της συμπαιγνίας υπουργείου, εταιρίας και δικαστικών αρχών αποτελεί το γεγονός ότι παρά τις αλλεπάλληλες διακοπές εργασιών που είχε δώσει η 5μελής Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου Κερατσινίου, οι παράνομες εργασίες συνεχίζονταν κανονικά.

Επίσης, στις 6 Μάρτη εκδικαζόταν η υπόθεση της παράνομης απασχόλησης, με κατηγορούμενο τον καπετάνιο του πλοίου, εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρίας. Οι δικαστικές αρχές, ωστόσο, έδωσαν αναβολή επ' αόριστον!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ