ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
Σελ. /40
«Αριστερός», θα πει...

«Αριστερός», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την προχτεσινοβραδινή του συνέντευξη στον Γ. Πρετεντέρη και έδωσε όλες τις αναγκαίες... διευκρινίσεις. «Αριστερός μετά το 1945 - είπε - ήταν να αγωνίζεσαι για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα αριστερός δεν είναι να μένεις στα δόγματα του 1920 ή στα δόγματα του Κομμουνιστικού Κόμματος...».

Σωστά καταλάβατε. «Αριστερός» σήμερα είναι να ξηλώνεις όλα εκείνα για τα οποία αγωνίστηκαν οι αριστεροί και κατάκτησαν οι εργαζόμενοι από το 1920 και μετά...

Τα «καθρεφτάκια»

Μπορεί τα πράγματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Μπορεί οι νόμοι - «λαιμητόμοι» 2525/97 και 2640/98 της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» να έχουν μετατρέψει το λύκειο σ' ένα απέραντο ιερο-εξεταστικό κέντρο και την εργατική οικογένεια σε «λάστιχο», για να φέρει σε πέρας το δυσβάσταχτο βάρος των φροντιστηρίων και της υποχρεωτικής παραπαιδείας. Ομως το υπουργείο Παιδείας προσφέρει στους μαθητές «το δικαίωμα της ενημέρωσης» και μάλιστα σε CD-ROM. Ετσι, προχτές, μαζί με τη Γραμματεία Νέας Γενιάς παρουσίασαν ένα βιβλίο και 2 CD για το ενιαίο λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ.

Πιστεύουν στ' αλήθεια, άραγε, ότι θα ρίξουν στάχτη στα μάτια των χιλιάδων μαθητών και των γονιών τους, μοιράζοντας «μπιχλιμπίδια» και «καθρεφτάκια»;

Αφόρητο το «ενδιαφέρον» τους...

Μέρα ήταν και πέρασε η 8 του Μάρτη. Και φέτος, όπως κάθε χρόνο. Μόνο που φέτος, λόγω του προεκλογικού τής περιόδου, ο θόρυβος ήταν πιο έντονος από ποτέ, οι παράτες πιο ηχηρές από ποτέ και το... ενδιαφέρον αφόρητα πιο κάλπικο από ποτέ. Σημίτης και Καραμανλής μίλησαν σε ειδικές -λέει- εκδηλώσεις για το «άλλο μισό του ουρανού», που όμως στην ανεργία δεν είναι το άλλο μισό, αλλά το 65%. Συντριπτικά μεγαλύτερο είναι στη μερική απασχόληση, στη «μαύρη» εργασία.., στην εκμετάλλευση γενικά, γιατί έτσι συμφέρει τα αφεντικά που στη γυναίκα εργαζόμενη είδαν εξ αρχής και εφάρμοσαν το μοντέλο της διπλής εκμετάλλευσης.

Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι την ίδια στιγμή που γεμίζουν τις γυναίκες με λουλούδια, αγάπες και κολακείες, είναι έτοιμοι και οι δυο από την επομένη των εκλογών να βάλουν μπρος τα ακόμα χειρότερα. Να ανεβάσουν και άλλο τα όρια συνταξιοδότησης ακόμα και για τις εργαζόμενες μητέρες, να επεκτείνουν ακόμα πιο δραστικά την κατάρα της μερικής απασχόλησης, να οδηγήσουν τις γυναίκες εργάτριες σε ένα εργασιακό καθεστώς ανάλογο με εκείνο του 1857, όταν οι κλωστοϋφαντουργίνες της Νέας Υόρκης ξεσηκώθηκαν για λιγότερες ώρες εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, ίση αμοιβή για ίση εργασία. Αυτές τις εργάτριες, και στο πρόσωπό τους κάθε εργάτρια, κάθε αγώνα για τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας τιμάμε εμείς την 8η του Μάρτη. Ιδιαίτερα σήμερα που, στα πλαίσια της γενικής αντεργατικής εφόδου, οι γυναίκες έχουν την «τιμητική» τους!

Φιέστες και διώξεις

Μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να στήνει φιέστες για τη Γιορτή της Γυναίκας, όμως όποιος τολμήσει να μιλήσει στους εργασιακούς χώρους για τα δικαιώματα και τα εργασιακά προβλήματα των γυναικών, τότε πέφτει ο πέλεκυς του «εκσυγχρονισμού». Χτες η Ρίτα Χουτοχρήστου, εργαζόμενη της «Ολυμπιακής» και μάλιστα συνδικαλίστρια, κλήθηκε σε γραπτή απολογία από τον διευθυντή της κ. Φλέτσα, γιατί τόλμησε να μοιράσει ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Και βέβαια το θέμα δεν αφορά μόνο τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου στελέχους της ΟΑ, αλλά ολόκληρη την κυβερνητική πολιτική, που υποθάλπει, αν δε σιγοντάρει, το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και κάθε σχετικής δραστηριότητας στους εργασιακούς χώρους.

Προσέξτε...

Ορκους πίστης στο δημόσιο σύστημα υγείας έδωσε προχθές ο Κ. Σημίτης, επισκεπτόμενος το υπό κατασκευή Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής. Την ίδια μέρα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ έγραφε, σε άρθρο του στην «Καθημερινή», πως τα νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς (υπό αίρεση κι αυτό, δηλαδή), πρέπει να λειτουργήσουν με άλλου τύπου διαχείριση. Θα υπάρχει ένα κατώτατο δημόσιο νοσήλιο για όλους, πάνω απ' αυτό, ελεύθερη διαμόρφωση του νοσηλίου, ανάμεσα στο νοσοκομείο και το ασφαλιστικό ταμείο και, πέρα απ' αυτά, η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, πάλι με ελεύθερη διαμόρφωση του νοσηλίου, βέβαια.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η ποσότητα και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας θα εξαρτώνται - τουλάχιστον, πολύ περισσότερο απ' ό,τι σήμερα - από το πόσο θα αντέχει η τσέπη του ασφαλισμένου ή του όποιου εργαζομένου.

Ετσι θα διαμορφωθεί το ...δημόσιο σύστημα υγείας, μετά τις εκλογές, σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Προσέξτε, επομένως, τι θα κάνετε την ψήφο σας...

Γρηγοριάδης Κώστας

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γυναίκες του μόχθου τώρα ΚΚΕ

Στις 8 του Μάρτη 1857 οι ράφτριες και οι υφάντριες της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις, διεκδικώντας 10ωρη δουλιά,(τότε δούλευαν 16ωρο), φωτεινές και υγιεινές αίθουσες δουλιάς, μεροκάματα ίσα με τους άνδρες συναδέλφους τους και κατάργηση των εθνικών διακρίσεων ανάμεσα στους εργάτες από τ' αφεντικά. Ηταν ένα μεγάλο πρακτικό βήμα συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας αγώνα για την κατάκτηση της ισοτιμίας τους. Σήμερα να αυξάνονται τα προβλήματα που αποδεικνύουν καθημερινά τη φυλετική ανισοτιμία, αλλά και τη βάση της που βρίσκεται στην ταξική κοινωνία.

Ηγυναικεία εργατική δύναμη αποτέλεσε και αποτελεί «πρώτης τάξης υλικό» για την εφαρμογή της ευελιξίας στην εργασία. Στο όνομα των φυσικών - βιολογικών ιδιαιτεροτήτων, αποδίδουν και επιβάλλουν στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κοινωνικούς ρόλους, που εντείνουν την ανισοτιμία τους, αλλά και τη διπλή τους καταπίεση. Γι' αυτό ο ρόλος της ενασχόλησης με το άχαρο νοικοκυριό, που αποδίδεται ως φυσική αποστολή της, δεν είναι τίποτε άλλο από το πρόσχημα, για να επιβληθούν αντιλαϊκές επιλογές σε βάρος τους, σε βάρος συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.

Προπαγανδίζεται η εφαρμογή πολιτικής που τις βοηθά να συνδυάζουν τη δουλιά, με την ενασχόληση για την ανατροφή των παιδιών ή την παροχή υπηρεσιών στους απόμαχους της δουλιάς, που έχουν τέτοια ανάγκη.

Γι' αυτούς τους λόγους, τις γυναίκες χτυπά πρώτες η ανεργία. Στις εργαζόμενες δοκιμάστηκε η εφαρμογή της ευελιξίας στην εργασία. Σ' αυτές εναποτίθεται η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους έχοντες την ανάγκη παροχής τους, προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος από την παροχή πρόνοιας. Οι γυναίκες είναι πρώτες που, δουλεύοντας στο εργοστάσιο, στο χωράφι κλπ., λόγω του ρόλου που τους επιβάλλει η πλουτοκρατία θα μείνουν χωρίς κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη. Ετσι η πολιτική που εφαρμόζεται για την εργασία, την Υγεία, την Παιδεία, τη μητρότητα, και που δε χωράει στην ΟΝΕ, εντείνει την ανισοτιμία των γυναικών.

Η πάλη των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων για τα δικαιώματά τους, που συνίσταται και στην προοπτική κατάργησης των διακρίσεων ανάμεσα στα δυο φύλα συνδέεται άμεσα με την κοινωνικοπολιτική πάλη ενάντια στην κυριαρχία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Δεν υπάρχει πτυχή της σύγχρονης πραγματικότητας που να μη χτυπά άμεσα τα δικαιώματα των εργατριών, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.

Μπροστά στις εκλογές οι γυναίκες της εργατικής τάξης, οι γυναίκες του μόχθου, όλες αυτές που πρωτοστατούν στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνική συμμετοχή, στη μόρφωση, στην επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών, για το μέλλον των παιδιών τους, που καταδικάζουν την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, τους πολέμους και την αλλαγή των συνόρων, δεν πρέπει να αφήσουν ατιμώρητους όλους αυτούς που επιβάλλουν πολιτική ενάντιά τους.

Η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που εφαρμόζει και που καίει τα όνειρά τους στη φωτιά του κεφαλαίου, αλλά και της ΝΔ που φιλοδοξεί να εφαρμόσει την ίδια πολιτική είναι μονόδρομος. Οπως και η άρνηση να ενισχύσουν κόμματα που, στο όνομα της Αριστεράς, στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Στις εκλογές η ενίσχυση του ΚΚΕ με την ψήφο τους, θα δώσει δύναμη στην ενίσχυση του λαϊκού μετώπου, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την προοπτική κατάργησης και των ταξικών και των φυλετικών διακρίσεων.

Στην ΟΝΕ...

Σήμερα μπαίνει

στην ΟΝΕ

και δες

πώς καμαρώνει,

που σέρνει

από πίσω της

την «κούρα»

και τη «ζώνη»!

##########

Σήμερα πάει

στην ΟΝΕ,

με παπιγιόν

με φράκα,

που από μέσα

το «σφυρί»

κρύβουνε

και την τράκα!

##########

Σήμερα μπαίνει

στην ΟΝΕ,

στους άνεργους

καβάλα,

χειροκροτούν

οι άρχοντες

που θα «μασήσουν»

κι άλλα

και κλαίει

όλο το πόπολο

που πάει

για κρεμάλα!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ