ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνελήφθη στη Ρώμη ο Οτσαλάν

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ασαφές παραμένει το αν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο Κούρδος πολιτικοστρατιωτικός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), θα εκδοθεί στην Τουρκία, μετά τη χτεσινή του σύλληψη στη Ρώμη.

Η επίσημη εκδοχή: Ωρα 23.00 της Πέμπτης, αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο, Ρώμη. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι "διαπιστώνουν" κάτι "περίεργο" στο διαβατήριο ενός κομψοντυμένου μεσήλικα που έχει φθάσει με πτήση της "Αεροφλότ". Κάνουν έλεγχο. Διαπιστώνουν πως πρόκειται για τον "πιο καταζητούμενο" άνθρωπο στην Τουρκία και ...απλώς καταζητούμενο στη Γερμανία, τον "Απο" Οτσαλάν. Και τον θέτουν υπό κράτηση. Διότι (όπως θα πει στο Ρόιτερς ο υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι λίγο αργότερα) ήταν "καθήκον" των αρχών της Ρώμης.

Η "ανεπίσημη" εκδοχή: Κατά τον Ιταλό Ντίνο Φριζούλο (ο οποίος συνελήφθη το Μάρτη από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή σε φιλοκουρδική εκδήλωση), "η ιταλική κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί για την άφιξη του Οτσαλάν" (από ποιον, άραγε;). Προς επίρρωσιν αυτής της εκδοχής, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως ο Οτσαλάν "συνελήφθη αμέσως" - τον περίμεναν άνδρες της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας DIGOS, στην πίστα του αεροδρομίου.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο ERNK, που θεωρείται "πολιτική πτέρυγα" του κουρδικού κινήματος, ανέφερε, επικαλούμενο τον Φριζούλο, πως ο Οτσαλάν "δεν είναι υπό κράτηση, αλλά νοσηλεύεται ...ζήτησε πολιτικό άσυλο από το υπουργείο Εσωτερικών ...ήρθε στην Ιταλία, όχι μόνο για άσυλο, αλλά και για θεραπεία".

Η κατάσταση μοιάζει αρκετά "άβολη" για τη Ρώμη - οι Ιταλοί καθυστέρησαν περίπου 13 ώρες να διακοινώσουν το γεγονός - αλλά και για τη Μόσχα - το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών "αρνήθηκε να σχολιάσει" την πληροφορία ότι ο Οτσαλάν έφτασε στη Ρώμη προερχόμενος από τη Μόσχα.

Οπως κι αν έχει, μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να "κριθεί" η τύχη του Κούρδου ηγέτη.

Η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη αναμένεται, εκτιμούσαν άπαντες οι πολιτικοί παρατηρητές, να προβληθεί στην Αγκυρα ως "μεγάλο χτύπημα" κατά του PKK.

Τουρκικό αίτημα έκδοσης

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, είπε ότι ο Οτσαλάν δήλωσε πως έχει καρδιολογικό πρόβλημα και μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Ρώμης για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Ούτως ή άλλως, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Χασάν Ντενιζκουρντού είπε - στο τουρκικό τηλεοπτικό "Κανάλ D" - πως "η Ιταλία πρέπει να εκδώσει τον Οτσαλάν στην Τουρκία".

Σε ακόμη πιο "επίσημο" επίπεδο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος δράττεται της ευκαιρίας να απομακρύνει την προσοχή από την ετοιμόρροπη κυβέρνησή του, ανακοίνωσε (δεν υπήρχε, βέβαια, αμφιβολία...) ότι η Τουρκία ζήτησε την έκδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέσω του Ιταλού πρεσβευτή στην Αγκυρα και του Τούρκου πρεσβευτή στη Ρώμη.

Η Ιταλία έχει απώτατο περιθώριο 40 ημερών να αποφασίσει για την έκδοση. Το γράμμα της διαδικασίας απαιτεί ένας δικαστικός να προχωρήσει κατ' αρχάς στην επίσημη αναγνώριση της ταυτότητας του Οτσαλάν κι εν συνέχεια να τον ρωτήσει αν αντιτίθεται στο αίτημα έκδοσης.

Την τελική απόφαση λαμβάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, εν προκειμένω ο Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο (του κόμματος "Ιταλοί Κομμουνιστές" του Α. Κοσούτα).

Ο Οτσαλάν

Το "κρυφτό" του Οτσαλάν με τις τουρκικές αρχές διαρκεί χρόνια τώρα και φέτος εντάθηκε, ειδικά από τα τέλη του καλοκαιριού, όταν σημειώθηκε η κρίση Συρίας - Τουρκίας και εν συνεχεία κυκλοφόρησαν φήμες περί καταφυγής του στη Ρωσία.

Το φιλοκουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Med - TV μετέδωσε ανακοίνωση του αρχηγού του PKK, στην οποία ανέφερε πως βρίσκεται στη Ρώμη "εν γνώσει της ιταλικής κυβέρνησης" και πως έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Εκπρόσωπος του Med - TV δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Οτσαλάν "επρόκειτο να μιλήσει τηλεφωνικώς στο Med - TV αργότερα σήμερα" (χτες).

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
"Μάτωσαν" τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ανένδοτη παραμένει η κυβέρνηση του Ινδονήσιου Προέδρου Χαμπίμπι στα αιτήματα των φοιτητών και της αντιπολίτευσης για γενναίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αντ' αυτού, σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση της, διατάσσοντας χτες τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων. Οι πληροφορίες μιλούν για τέσσερις έως εννιά νεκρούς και δεκάδες βαριά τραυματίες. Τα όπλα "μίλησαν" γιατί οι διαδηλωτές ήθελαν να συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζαν οι μαριονέτες της Συμβουλευτικής Εθνοσυνέλευσης, του παλιού κατά τα άλλα καθεστώτος Σουχάρτο...

Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν σε κεντρικό δρόμο της ανατολικής Τζακάρτας, όπου άνδρες των 30.000 δυνάμεων ασφαλείας έριξαν βροχή δακρυγόνων και πυρά κατά των χιλιάδων νεαρών διαδηλωτών. Οι συμπλοκές, ανάμεσα σε στρατιώτες, υποστηριχτές του Χαμπίμπι και φοιτητές, δεν άργησαν να γενικευτούν. Οι πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων είναι συγκεχυμένες, καθώς άλλα μετέδιδαν την είδηση για το θάνατο τριών φοιτητών και ενός υποστηριχτή του Προέδρου Χαμπίμπι και άλλα για το θάνατο τουλάχιστον εννιά ανθρώπων.

Νωρίτερα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γουιράντο, είχε προειδοποιήσει για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, απειλώντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα "έχουν σθεναρή στάση" κατά των φοιτητών και όσων κάνουν "παράνομη προσπάθεια κατάληψης του Κοινοβουλίου".

Παρά τη γενική λαϊκή κατακραυγή, η κυβέρνηση Χαμπίμπι και τα, διορισμένα από τον πρώην Πρόεδρο Σουχάρτο, 1.000 μέλη της Εθνοσυνέλευσης παρέμειναν ασυγκίνητα μη αλλάζοντας ούτε στο ελάχιστο τα σχέδια διαταγμάτων που τελικώς ψήφισαν. Ετσι, αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, μεταξύ άλλων, η διατήρηση του ενεργού ρόλου του στρατού στην πολιτική ζωή, η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών γύρω στον Ιούνιο και οι βασικοί άξονες πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Την ώρα μάλιστα που γίνονταν οι συμπλοκές φοιτητών και δυνάμεων ασφαλείας ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χαρμόκο, υποστήριζε πως "πλησιάζει η νέα εποχή πολιτικής μεταρρύθμισης"!

ΚΟΣΣΟΒΟ
Ετοιμάζεται η δύναμη ταχείας επέμβασης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Σχέδια για την αποστολή της δύναμης ταχείας επέμβασης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε περίπτωση που οξυνθεί η κατάσταση στο Κόσσοβο, ενέκριναν χτες οι 16 πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο στο στρατηγό Γουέσλεϊ Κλαρκ προκειμένου να συγκροτήσει τη δύναμη των περίπου 1.800 ανδρών από ΝΑΤΟικές χώρες που έχουν προσφερθεί να στείλουν στρατιώτες στην ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αποστολή 2.000 πολιτικών παρατηρών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Στην Πρίστινα, ανώτατος Γιουγκοσλάβος αξιωματούχος, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής των αυτονομιστών Αλβανών του Κοσσόβου σε ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής. Αντ' αυτού πρότεινε ως συνομιλητές τους μετριοπαθείς Αλβανούς Κοσσοβάρους ηγέτες. Ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Ζόραν Λίλιτς, έκανε την παραπάνω δήλωση στο πρακτορείο "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει θέση στις διαπραγματεύσεις για τους εξτρεμιστές, τρομοκράτες, απαγωγείς, δολοφόνους". Νωρίτερα, μεταδιδόταν η είδηση ότι ένοπλοι Σέρβοι πολίτες αντάλλαξαν ομήρους με Αλβανούς αντάρτες στο χωριό Λεπόσαβιτς. Η είδηση ότι Σέρβος αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα έναν Αλβανό Κοσσοβάρο τροφοδότησε την ένταση.

Τέλος, χτες, η Υπατη Αρμοστία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι γιουγκοσλαβικά στρατεύματα συνέλαβαν για μια ημέρα ολόκληρο τον αλβανικό πληθυσμό ενός χωριού στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια έρευνας για όπλα, και κακοποίησαν ορισμένους. Σύμφωνα με την Οργάνωση, περίπου 2.400 χωρικοί συνελήφθησαν τη Δευτέρα στο χωριό Λιουμπίζντα, έξω από την πόλη Πριζρέν (νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο) και αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Κρις Γιανόφσκι, επικαλούμενος μαρτυρίες χωρικών, υποστήριξε ότι ο διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού απείλησε να επιστρέψει σε μια βδομάδα και να κάψει το χωριό, εκτός εάν παραδοθούν τα όπλα. Ο Γιανόφσκι χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ αβέβαιη και τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αποφύγουν ενέργειες που θα εντείνουν τους φόβους των κατοίκων.

Διαρκείς οι επιθέσεις της αστυνομίας στους διαδηλωτές

Διαρκείς οι επιθέσεις της Αστυνομίας στους διαδηλωτές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συλλήψεις εφήβων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Στη σύλληψη τριών 16χρονων προχώρησε χθες το πρωί η Αστυνομία του Βερολίνου, αφού τους θεώρησε ύποπτους για την απόπειρα εκτροχιασμού της υπερταχείας, κοντά στην πόλη Ρατενάου,στη βορειοανατολική Γερμανία, δήλωσε εκπρόσωπός της, χωρίς να δώσει πληροφορίες για την ταυτότητα των υπόπτων.

Το τρένο "ICE 658 Αννα Σέγκερ" που εκτελούσε τη διαδρομή Βερολίνο - Ανόβερο και έτρεχε με ταχύτητα 250 χλμ. την ώρα, προσέκρουσε το απόγευμα της Πέμπτης σε τσιμεντένια πλάκα που είχε τοποθετηθεί από άγνωστους στη σιδηροδρομική γραμμή, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Γερμανικών Σιδηροδρόμων Deutsche Bahn. Κατά την πρόσκρουση κανένας επιβάτης δεν τραυματίστηκε, μόνο οι τροχοί υπέστησαν ζημιές και η κυκλοφορία διακόπηκε προσωρινά και στις δύο κατευθύνσεις.

Τα σιδηροδρομικά ατυχήματα στη Γερμανία έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία χρονιά και ιδιαίτερα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα της υπερταχείας αυτό το καλοκαίρι, έχουν πολλαπλασιαστεί τα μέτρα ασφαλείας αλλά και οι έρευνες της Αστυνομίας για πρόσωπα που ενδεχόμενα κρύβονται πίσω από δολιοφθορές στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Πρόσκληση για συζήτηση

Συζήτηση και ενημέρωση διοργανώνει η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης με θέμα: "Κούβα και η πολυμερής συμφωνία προστασίας των επενδύσεων" και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ". Θα μιλήσει η Ισαμπέλ Αλιέντε, Α' υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας από το 1993 σε θέματα Ευρώπης, Ασίας, Εκλαϊκευσης και Πληροφόρησης και του Κέντρου του Διεθνούς Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ