ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 300 δισ. τα "φέσια" στην αγορά το οκτάμηνο

Ξεπέρασαν τα 300 δισ. δρχ. τα "φέσια", που εντόπισαν στην αγορά οι τράπεζες το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1998, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) στο διάστημα Γενάρη - Οκτώβρη, συνολικά τα "φέσια" στην αγορά έφτασαν τα 301 δισ. δρχ. έναντι 297,8 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 1997, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,1%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ κατά το παραπάνω διάστημα του 1998:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο ποσό των 82,9 δισ. δρχ. έναντι 86,1 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 1997, σημειώνοντας μείωση κατά 3,78%.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 218,2 δισ. δρχ. έναντι 211,7 δισ. δρχ. αντίστοιχα το 1997, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,08%.
  • Οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης έφτασαν τον αριθμό των 1.814 (έναντι 2.936 το αντίστοιχο περσινό διάστημα).
  • Οι επιχειρήσεις, που κατέβασαν οριστικά ρολά, κηρύσσοντας πτώχευση άγγιξαν τον αριθμό των 730 (έναντι 1.126 αντίστοιχα πέρυσι).

Σε ό,τι αφορά μόνο τον περασμένο Οκτώβρη τα "φέσια", που εντοπίστηκαν συνολικά στην αγορά έφτασαν το ποσό των 31,9 δισ. δρχ. έναντι 30,5 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο μήνα του 1997, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,9%.Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν απλήρωτες συναλλαγματικές ύψους 7,3 δισ. δρχ. και ακάλυπτες επιταγές ύψους 24,7 δισ. δρχ. Στον ίδιο μήνα 141 επιχειρήσεις υπέβαλλαν αίτηση πτώχευσης, ενώ επιπλέον 19 κήρυξαν οριστική πτώχευση.

Καταγγέλλουν το νέο προϋπολογισμό λιτότητας

Προϋπολογισμό αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, τον χαρακτηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας, στιγματίζοντας και τη χλιαρή αντίδραση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ

Για μεγαλύτερη αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, μείωση έως και περικοπή δαπανών για υγεία και κοινωνική πρόνοια, καθήλωση των δαπανών για την παιδεία, μέσω του προϋπολογισμού, καταγγέλλει την κυβέρνηση η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

Με σχετική ανακοίνωσή της, η Συντονιστική σημειώνει ότι δεν είναι το μοναδικό χτύπημα που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αφού έχουν προηγηθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που χτυπάει κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα και ο νόμος για τις εργασιακές σχέσεις που αφαιρεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

"Αυτή η πολιτική - υπογραμμίζει η Συντονιστική - δεν αντιμετωπίζεται με την τακτική και πολιτική του κυβερνητικού συνδικαλισμού που εκφράζει και υλοποιεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που την έχουν κάνει διεκπεραιωτή των στόχων της ολιγαρχίας. Αυτή η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη, δεν της το αναγνωρίζουμε".

Τα πυρά της Συντονιστικής δέχεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και όσοι συμφωνούν μαζί της και για τη στάση της απέναντι στο "αμαρτωλό ταμείο των εργατοπατέρων", ενώ στην ανακοίνωση εκφράζεται η απαίτησή της να καταργηθεί άμεσα.

Σε ό,τι αφορά στην εξαγγελθείσα για τις 15 Δεκέμβρη απεργία, τονίζεται στην ανακοίνωση: "Η απεργία θα πετύχει και θα γίνει αντάξια των στόχων της εργατικής τάξης από την ίδια και τα συνδικάτα της. Η εργατική τάξη, με άμεσο σταθμό την απεργία, όχι απλά θα τους καταδικάσει, αλλά με όρους ταξικής πάλης θα τους απομονώσει. Καλούμε συνδικάτα και συνδικαλιστές να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους".

Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης

Για "άνευ προηγουμένου, συνολική και γενικευμένη επίθεση στην εργατική τάξη και σε άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα" καταγγέλλει την κυβέρνηση σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.Μια επίθεση που εκφράζεται και με τον οικονομικό προϋπολογισμό για το 1999 για τον οποίο τονίζεται στην ανακοίνωση: "Είναι ένας προϋπολογισμός ένταξης στην ΟΝΕ, που όλα του τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, με τις απαράδεκτες αυξήσεις που προβλέπει, τη δραστική μείωση των κονδυλίων για την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια κ. ά.".

Μια επίθεση που εκφράστηκε προηγούμενα και με το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Τέλος, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι: "Οι αγώνες που αναπτύσσονται και ο προσανατολισμός τους είναι φωτεινό σημάδι αντίστασης σ' αυτή την πολιτική. Τα ταξικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι θα πάρουν πιο αποφασιστικά στα χέρια τους την υπόθεση της απόκρουσης αυτής της πολιτικής. Θα βάλουν στην άκρη την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που με την πολιτική και την τακτική της έχει γίνει βασικό στήριγμα των επιδιώξεων και των στόχων της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας. Η απεργία στις 15 Δεκέμβρη θα γίνει υπόθεση των εργαζομένων".

Η ΝΔ τον ήθελε "πιο σκληρό"

Το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού εξέτασε χτες η ηγεσία της ΝΔ

Δεν είναι αρκετά ...αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός του 1999 εκτιμά η ηγεσία της ΝΔ, η οποία θα ασκήσει κριτική στην κατεύθυνση της πίεσης στην κυβέρνηση για πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Σε σύσκεψη στελεχών που έγινε χτες στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή εκτιμήθηκε ότι από τον προϋπολογισμό "απουσιάζουν οι βασικές και γενναίες αποφάσεις", δηλαδή δε δίνει το στίγμα ότι η κυβέρνηση "θα εστιάσει την προσοχή της στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, στην προώθηση γενναίων αποκρατικοποιήσεων, στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης".

Κινούμενη σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κριτική του ΣΕΒ, η ηγεσία της ΝΔ διαπίστωσε ότι "είναι θλιβερό να εξαρτάται η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ από το πόσο θα είναι ευνοϊκές οι διεθνείς συγκυρίες και κατά πόσο θα δεχτούν την ονομαστική σύγκλιση μόνο στα κριτήρια".

Χωρίς να αμφισβητεί τα μέτρα και τα λογιστικά "τερτίπια" που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την επίτευξη του "εθνικού στόχου", επιχειρεί να βγει "ένα βήμα μπροστά" και να θέσει το θέμα της "επόμενης μέρας" από την ένταξη, μόνο και μόνο για να θέσει ωμά το ζήτημα της "ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας", όπως ακριβώς το θέτουν οι βιομήχανοι.

Για πρώτη φορά, πάντως, η ΝΔ, η οποία μέχρι τώρα ωρυόταν ότι "δε θα μπούμε στην ΟΝΕ", χτες παραδέχτηκε δημόσια, με δήλωση του εκπροσώπου της, ότι είναι πιθανή η ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά "δε φτάνει".

Δημοπρασία ομολόγων τριετούς διάρκειας

Δημοπρασία ομολόγων τριετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου 9,3% ετησίως, ποσού 120 δισ. δρχ. πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998.

Σημειωτέον ότι για τα ομόλογα αυτά δε θα δοθεί καμία προμήθεια. Η δημοπρασία θα γίνει μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, ενώ θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από Βασικούς και μη, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού.

ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΒΕΑ
"Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει" με τις προμήθειες

Τη δυνατότητα να πωλούν προϊόντα και να παρέχουν υπηρεσίες επ' αμοιβή οι σύμβουλοι στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) ψήφισαν πρόσφατα οι... ίδιοι. Αυτό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Μελών ΕΒΕΑ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη αυτή την πράξη και εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της, κάνοντας λόγο για "κατάντια που αντίκειται στο νόμο περί συγκρούσεως συμφερόντων". Παράλληλα, επικαλείται σχετική διάταξη του νόμου, ο οποίος απαγορεύει το δικαίωμα οι ίδιοι άνθρωποι, να πωλούν και οι ίδιοι να εγκρίνουν την αγορά σε ΝΠΔΔ.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι 23 σύμβουλοι, που ψήφισαν κατά αυτής της πρότασης - έναντι 28 που έδωσαν θετική ψήφο - πρότειναν όχι μόνο να μην έχουν δικαίωμα οι σύμβουλοι, να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες στο επιμελητήριο, αλλά ούτε οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους. Μάλιστα, η Ενωση Μελών του ΕΒΕΑ αφήνουν ευθείες αιχμές εναντίον του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γ. Παπαθανασίου, τον οποίο κατηγορούν για σκοπιμότητα στην επιμονή να υπερψηφιστεί η παραπάνω πρόταση - γι' αυτό και όπως καταγγέλλεται επέβαλε φανερή ψηφοφορία, για να αποσπάσει προσωπικές δεσμεύσεις - καθώς, ο ίδιος έχει ήδη προβεί σε πωλήσεις ειδών της επιχείρησής του προς το Επιμελητήριο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για το νέο καθεστώς στα αυτοκίνητα

Οδηγίες για την εφαρμογή του πρόσφατου νομοσχεδίου, με το οποίο άλλαξε το φορολογικό καθεστώς των οχημάτων, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών, με σχετική εγκύκλιο, που απέστειλε στις υπηρεσίες του και δημοσιοποίησε χτες. Να θυμίσουμε ότι η βασικότερη αλλαγή που επέρχεται στο φορολογικό καθεστώς των οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά κλπ.) είναι η κατάργηση των δύο βασικών φόρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το Εφάπαξ Πρόσθετο Ειδικό Τέλος (τέλος πινακίδων) και η αντικατάστασή τους από έναν νέο φόρο, με την επωνυμία "Τέλος Ταξινόμησης". Οι συντελεστές του τέλους αυτού διαφοροποιούνται ανάλογα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα του αυτοκινήτου και την τεχνολογία του από πλευράς εκπομπών ρύπων, χωρίς να εξετάζεται, αν πρόκειται για καινούριο ή μεταχειρισμένο. Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία του αυτοκινήτου ως προς τις εκπομπές ρύπων, υπάρχουν 4 κατηγορίες συντελεστών τέλους ταξινόμησης:

  • Η πρώτη κατηγορία, στην οποία οι συντελεστές κυμαίνονται από 16% μέχρι 128% αφορά επιβατικά αυτοκίνητα, που είναι κατά κανόνα παραγωγής έτους 1996 και μετά.
  • Η δεύτερη κατηγορία, στην οποία οι συντελεστές της κυμαίνονται από 37% μέχρι 230% αφορά αυτοκίνητα, τα οποία είναι παραγωγής ετών 1992 - 1995.
  • Η τρίτη κατηγορία, στην οποία οι συντελεστές κυμαίνονται από 61% μέχρι 540% αφορά αυτοκίνητα παραγωγής ετών 1988 - 1991.
  • Η τέταρτη κατηγορία, στην οποία οι συντελεστές του τέλους κυμαίνονται από 93% μέχρι 560% αφορά αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ