ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Στα χνάρια της ΓΣΕΕ

Με "το μαλακό" ο προϋπολογισμός και διάλογος... για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ. Η ΔΑΣ κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν στην απεργία χαρακτήρα σύγκρουσης με την αντεργατική πολιτική

Αποφασίζοντας τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην 24ωρη πανεργατική, πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 15 Δεκέμβρη,η πλειοψηφία της διοίκησής του, η οποία συνεδρίασε χτες, κατέληξε σε ανάλογες θέσεις με την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας για τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό.

Ετσι, ο νέος αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός, που η ψήφισή του θα σημάνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αντιμετωπίστηκε με γενικόλογες παρατηρήσεις και οι διεκδικήσεις περιορίζονται, ώστε να θίξουν όσο γίνεται λιγότερο την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, για το οποίο έγιναν επιμέρους παρατηρήσεις από την πλειοψηφία. Το θέμα παραπέμφθηκε σε παραπέρα συζήτηση και... διάλογο.

Η ΔΑΣ άσκησε έντονη κριτική στον προϋπολογισμό και στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι το ΕΚΑ πρέπει να απαντήσει αγωνιστικά στην κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις που πηγάζουν από την επιδίωξη της ΟΝΕ.

Ειδικότερα για την απεργία, τονίστηκε από τη ΔΑΣ ότι πρέπει να αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που θέλει να της δώσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να την κάνουν δική τους υπόθεση, δίνοντάς της περιεχόμενο που να στρέφεται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στις θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Ιδιαίτερο βάρος έριξε η ΔΑΣ στην ανάγκη δημιουργίας "μαζικού ριζοσπαστικού εργατικού κινήματος", το οποίο θα έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που υπηρετούν τους "εθνικούς στόχους" της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ.

Για τον προϋπολογισμό υπογραμμίστηκε ότι "συναγωνίζεται και ξεπερνά σε αντεργατικότητα τους προηγούμενους", ενώ για το ασφαλιστικό, τονίστηκε από τη ΔΑΣ ότι πρόκειται για μια νέα σκληρή επίθεση από την κυβέρνηση. Κριτική ασκήθηκε και στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στο χτύπημα της μονιμότητας.

Μεταξύ άλλων, η ΔΑΣ πρότεινε: Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ και πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις το 1999. Καταβολή διορθωτικής αύξησης σε όλους τους εργαζόμενους, για τις απώλειες 1990 - 1998. Διορθωτική αύξηση στις συντάξεις ΙΚΑ - ΝΑΤ. Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων γήρατος και θανάτου με τα 20 και 18 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη, αντίστοιχα. Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου, μέχρι την πρόσληψη, επιδότηση όλων των νέων που πρωτοβγαίνουν για δουλιά. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Επίσης: Θεσμοθέτηση ως αφορολόγητου ποσού του βασικού μισθού ή μεροκάματου, γενικότερα αφορολόγητο όριο ίσο με το εκάστοτε όριο φτώχειας. Αύξηση τουλάχιστον κατά 65% των κλιμακίων φορολόγησης και των εκπτώσεων για το 1998. Αυτόματη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας από εδώ και μπρος. Κατάργηση του ΦΠΑ για είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Αγωνιστική πρωτοβουλία

Οι 10 σύμβουλοι της ΔΑΣ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ καλούν σε σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη σωματεία και συνδικαλιστές, ενόψει της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας

Πρόσκληση για ανοιχτή συζήτηση, ενόψει της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας,απευθύνει προς τα ΔΣ των σωματείων και των ομοσπονδιών, που έχουν έδρα την Αθήνα, η αγωνιστική μειοψηφία της ΓΣΕΕ και ειδικότερα οι 10 σύμβουλοι της ΔΑΣ.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα των Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β - πίσω από τη Μητρόπολη).

Το κείμενο της πρόσκλησης έχει ως εξής: "Οπως είναι γνωστό, η ΓΣΕΕ στην πρόσφατη (3.11.1998) συνεδρίαση της Διοίκησης αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας "για τον προϋπολογισμό".

Δυστυχώς, η μέχρι τώρα στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ μάς δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κήρυξη της 24ωρης απεργίας από την πλευρά της έχει το χαρακτήρα μιας εθιμοτυπικής και μόνο κίνησης τακτικής,με στόχο να βγει από την υποχρέωση και ταυτόχρονα να διατηρήσει κάποια προσχήματα.

Επειδή η οξύτητα της αντεργατικής κυβερνητικής επίθεσης δεν αντιμετωπίζεται με παιχνίδια σκοπιμοτήτων και τους ελιγμούς τακτικής του κυβερνητικού συνδικαλισμού, μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, παίρνουμε την πρωτοβουλία και σας προσκαλούμε την Τετάρτη 18 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα των Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β - πίσω από τη Μητρόπολη) με στόχους:

  • Να θέσουμε υπόψη σας την πρόταση που καταθέσαμε στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.
  • Να συζητήσουμε και να καταλήξουμε για την επιτυχία της απεργίας στη συγκρότηση Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής για την οργάνωσή της, αφού δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που με τη στάση της και την πρακτική της στηρίζει την κυβερνητική πολιτική.
  • Να καθορίσουμε τους ταξικούς μας στόχους και το αγωνιστικό περιεχόμενο της κινητοποίησης.
  • Να ανταλλάξουμε προβληματισμούς για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και τα καθήκοντα του ταξικού ρεύματος στις νέες συνθήκες".

Το κείμενο υπογράφουν οι: Γ. Μαυρίκος, Γ. Σταυρόπουλος, Χ. Κατσώτης, Α. Ζαζόπουλος, Κ. Αρτεμίου, Ζωή Σώκου, Α. Αντύπας, Σ. Ραυτόπουλος, Φ. Γεωργουδάκης, Δ. Τσόγκας.

Σύσκεψη και στο Βόλο

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου καλεί σε σύσκεψη όλα τα ΔΣ των σωματείων, αλλά και συνδικαλιστές σε σύσκεψη την Τετάρτη, 18 Νοέμβρη, στην αίθουσα του ΕΚ Βόλου με θέμα: Οργάνωση της πανεργατικής απεργίας και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με όλα τα λαϊκά στρώματα και τους φορείς τους.

Η ΣΕ προχωρά σ' αυτήν την πρωτοβουλία μετά και την απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΚΒ να καλέσει τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν! Η Συντονιστική ασκεί επίσης σφοδρή κριτική στην τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, καταγγέλλει τον αντεργατικό αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, καθώς και τη γενικότερη πολιτική της.

Ετσι ψήφισαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Ολοκληρώθηκαν προχτές το βράδυ οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά,που χαρακτηρίστηκαν - με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ - από άσκηση πιέσεων σε εργαζόμενους (κυρίως στον "ΑΣΤΕΡΑ"), αλλά και από μείωση των ψηφισάντων. Η μείωση αποδίδεται από τη ΔΑΣ στις δραματικές αλλαγές που συντελούνται στα ξενοδοχεία σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και στην αδράνεια του σωματείου.Παρ' όλα αυτά, η ΠΑΣΚΕ δεν κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στελέχη της ΔΑΣ χαρακτηρίζουν θετικά τα αποτελέσματα για το συνδυασμό, που, παρά το κλίμα τρομοκρατίας, κατάφερε να διατηρήσει σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις του. Ετσι, σε σύνολο 937 ψηφισάντων - έναντι 1.043 στις προηγούμενες εκλογές - και 910 έγκυρων ψηφοδελτίων, έλαβαν: ΔΑΣ 346 και 6 έδρες για το ΔΣ, 3 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία και 3 για το ΕΚΑ (από 391, 6, 3 και 4, αντίστοιχα). ΠΑΣΚΕ 457 και 7 έδρες στο ΔΣ, 2 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία και 2 για το ΕΚΑ (από 429, 6, 2 και 3 έδρες) και ΔΑΚΕ 107 ψήφους, 2 έδρες στο ΔΣ και 1 αντιπρόσωπο στο ΕΚΑ (από 183, 3, 2 και 2 έδρες, αντίστοιχα).

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
"Πέρα βρέχει" για τα προβλήματα

Με την έγκριση, μόνο με τις ψήφους της ΠΑΣΚ, του απολογισμού και του προγράμματος δράσης, που θα παρουσιαστεί στο 30ό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της οργάνωσης στις 23 - 26 Νοέμβρη ολοκληρώθηκαν χτες ο διήμερες εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Και τα δυο κείμενα κινούνται μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων στο δημόσιο.

"Καυτά" ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, η άρση της μονιμότητας των εργαζομένων εκεί, είναι ανύπαρκτα στα κείμενα, ενώ άλλα όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσω της ενοποίησης 12 Ταμείων Αρωγής, ο αντιδραστικός υπαλληλικός κώδικας κ.ά. χαρακτηρίζονται "θετικής κατεύθυνσης"! Μάλιστα, στις ομιλίες τους στελέχη της ΠΑΣΚ επέκριναν την κυβέρνηση, γιατί καθυστέρησε να τα προχωρήσει! Κατά τ' άλλα, εκθείασαν την τρίχρονη (απ' το προηγούμενο συνέδριο) πορεία της ΑΔΕΔΥ και επιτέθηκαν σε ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, γιατί, ενώ προχώρησαν μαζί, τώρα καταψηφίζουν τον απολογισμό.

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου καταψήφισε τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης, επισημαίνοντας πως τόσο αυτά, όσο και οι πράξεις της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ όλη την προηγούμενη περίοδο κινήθηκαν σε αντίθεση με τη θέληση και τις ανάγκες των εργαζομένων. Καταγγέλθηκε η κυβερνητική πολιτική που χτυπά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομης Παρέμβασης, που συνέπραξαν και διευκόλυναν να περάσει αυτή η πολιτική.

Στο μεταξύ, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ για σκοπιμότητες "κουκιών" προχώρησαν σε παρατυπίες και "έστησαν" στην κυριολεξία οργανώσεις. Συγκεκριμένα κατά παράβαση του νόμου, νομιμοποίησαν τη συμμετοχή στο συνέδριο δυο σωματείων, αν και στους συγκεκριμένους χώρους που δραστηριοποιούνται υπάρχουν και Ομοσπονδίες και άλλα σωματεία.

Προς απολύσεις στην "HELLAMAT ΕΒΕΜΕ"

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε μείωση προσωπικού ετοιμάζεται να προχωρήσει η πολυεθνική "HELLAMAT ΑΒΕΜΕ",η οποία πρόσφατα κάλεσε, με έγγραφό της, τους εργαζόμενους σε "εθελούσια έξοδο", λόγω "οικονομικών προβλημάτων" που προκαλούν οι "αρνητικές εξελίξεις στην αγορά ετοίμου σκυροδέματος στην Αχαϊα".

Από την πλευρά του, το εργοστασιακό σωματείο "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" αντικρούει τους ισχυρισμούς περί "αρνητικών εξελίξεων στην αγορά", υποστηρίζοντας πως η αγορά ετοίμου σκυροδέματος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση. Προσθέτει πως η εταιρία δεν έχει προβλήματα, καθώς εκμεταλλεύεται λατομείο, αγοράζει ακίνητο για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου και πρόσφατα προσέλαβε δύο νέους εργαζόμενους. Επίσης, σε μια ομολογία, ουσιαστικά, της συναινετικής τακτικής του, υπενθυμίζει πως οι εργαζόμενοι "πάντα υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και αρωγοί στην ευόδωση των σκοπών της εταιρίας" και πως, μαζί με το σωματείο, "διέκειντο με πνεύμα συνεργασίας, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα ότι από τετραετίας και πλέον δεν έχει υπάρξει ουδεμία κινητοποίηση, αλλά, αντίθετα, σε πνεύμα συνεργασίας οι εργαζόμενοι αποδέχθησαν προτάσεις, καίτοι ήσαν ζημιογόνες για τα συμφέροντά τους"...

Φαίνεται πως αυτή η "εργασιακή ειρήνη" που το σωματείο επιδεικνύει σαν "πλεονέκτημα", ήταν το στοιχείο που άνοιξε την όρεξη της εταιρίας. Ετσι, η προειδοποίηση του σωματείου πως οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν άμεσα και έντονα αντανακλά προφανώς τη διάλυση των αυταπατών εργαζόμενων ότι, "για να κρατήσουν τη δουλιά τους, θα πρέπει να υποχωρούν" και την κατανόηση της ανάγκης για οργανωμένο και ενωμένο αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ