ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

Οι Αχαιοί, σύμφωνα με το ομηρικό έπος "ΙΛΙΑΔΑ", διάλεξαν τη λύση που πρότεινε ο πολυμήχανος Οδυσσέας προκειμένου να αλώσουν την Τροία. Η λύση ήτανε ο γνωστός από τα παιδικά μας χρόνια Δούρειος ίππος. Εκτοτε, στο διάβα της ιστορίας πολλοί "Δούρειοι ίπποι" επιστρατεύτηκαν για την άλωση κάθε λογής απόρθητων - με άλλα μέσα - κάστρων. Στις μέρες μας - μέρες ΠΑΣΟΚικού "εκσυγχρονισμού" - τα παλιά κόλπα δεν εγκαταλείφθηκαν. Στην περίπτωση μάλιστα του ΟΤΕ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μελέτησαν σοβαρά και αξιοποίησαν την πείρα από την επιχείρηση άλωσης του ΟΤΕ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η τακτική άλλαξε προκειμένου να επιτευχθεί - χωρίς τις οδυνηρές για το κυβερνητικό κόμμα συνέπειες του 1993, (τότε την πλήρωσε η ΝΔ) - ο ίδιος στόχος, η παράδοση του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών στο μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι από το 35% των μετοχών στο χρηματηστήριο και το στρατηγικό επενδυτή, που προωθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ, περάσαμε στις ευέλικτες και εύπεπτες μετοχοποιήσεις βήμα βήμα. Ξεκίνημα στα μαλακά με το 8%. Από εκεί περάσαμε στο 20 και στο 25%, για να φθάσουμε αισίως - για την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο - στο σημερινό 35% και έπεται συνέχεια!

******

Η πορεία αυτή δεν κόστισε στην κυβέρνηση χάρις στην απλόχερη συνδρομή της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος με μπροστάρη την κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΚΕ. Γλίστρημα το γλίστρημα σε θέσεις - αποφάσεις Συνεδρίων και το κυριότερο χωρίς πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, συντελέστηκε το κακό. Από το ΟΤΕ 100% ΔΗΜΟΣΙΟΣ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ, φθάσαμε στο σημερινό κατάντημα να συνδέεται η "λύση" του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ προβλήματος (τεράστια τα ελλείμματα του ΤΑΠ - ΟΤΕ) με τα έσοδα από τη μετοχοποίηση!!! Ναι, σωστά διαβάζετε, δεν κάνατε λάθος.

Στον ενιαίο διαχειριστικό φορέα αξιοποίησης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, το Ταμείο Αρωγής διαθέτει στο χρηματοοικονομικό φορέα (που θα τζογάρει στο Χρηματιστήριο) τα αποθεματικά του 175 δισεκατομμύρια δρχ. Σ' αυτά προστίθενται "κεφάλαια που θα συνεισφέρει το κράτος ως τμήμα των εσόδων κατά τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ". Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Πλήρης αδράνεια στη μετοχοποίηση του Οργανισμού και "λύση" προβλημάτων, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, στα πλαίσια των επιδιώξεων της κυβέρνησης.

Σ' αυτά τα πλαίσια η ΠΑΣΚΕ στην ΟΜΕ - ΟΤΕ πήρε απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων του Οκτώβρη και επανάληψή τους σε ένα μήνα για προώθηση της προαναφερόμενης "λύσης" στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, δηλαδή ουσιαστικά απεργία για να γίνει η 4η μετοχοποίηση προκειμένου να βάλει το κράτος τα σχετικά κεφάλαια στο φορέα. Σημειώνουμε πως η απόφαση αυτή αποσυνδέεται πλήρως από την όποια αντίθεση στη μετοχοποίηση του ΟΤΕ - παράδοσή του στο μεγάλο κεφάλαιο. Οπως είναι γνωστό, τα έσοδα που θα προκύψουν από την τρίτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, είναι καπαρωμένα για την κάλυψη των ελλειμμάτων - δεικτών που επιτάσσει η ΟΝΕ.

****

Είναι φανερό πως οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο δράσης και τακτικής της κυβερνητικής παράταξης. Η στάση της στα ΕΛΤΑ - απεργία έξω από το κύριο ζήτημα που είναι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ - ταχυδρομικής αγοράς - αυτό δείχνει.

Αυτή η ταχτική του συνδικαλιστικού κινήματος σ'αυτούς τους χώρους με δεδομένη την πλειοψηφία του κυβερνητικού συνδικαλισμού στηρίζεται και απο στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος, την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ! Στην ουσία βαζουν πλάτες στην εφαρμογή πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις πέφτει το βάρος της δράσης για την αποκάλυψη των σχεδίων της κυβέρνησης και της παράταξής της. Το μέτωπο πάλης μπορεί να στηθεί κόντρα στις ηγεσίες που "πουλάνε και την ψυχή τους στο διάβολο" προκειμένου να γίνουν πράξη τα κυβερνητικά σχέδια σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού, σε βάρος των συμφερόντων των χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Η συσπείρωση των εργαζομένων από τα κάτω, η συγκρότηση επιτροπών αγώνα, είναι η μόνη απάντηση στις σημερινές συνθήκες των αρνητικών συσχετισμών δύναμης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων και των βασικών εργατικών κατακτήσεων (ωράρια - συλλογικές συμβάσεις - κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα) μπορεί και πρέπει να φράξει το δρόμο στο "Δούρειο ίππο", να σημάνει την αντεπίθεση!

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Το μέτωπο πάλης μπορεί να στηθεί κόντρα στις ηγεσίες που "πουλάνε και την ψυχή τους στο διάβολο" προκειμένου να γίνουν πράξη τα κυβερνητικά σχέδια σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού, σε βάρος των συμφερόντων των χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις. Η οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων και των βασικών εργατικών κατακτήσεων (ωράρια - συλλογικές συμβάσεις - κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα) μπορεί και πρέπει να φράξει το δρόμο στο "Δούρειο ίππο", να σημάνει την αντεπίθεση!

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
Οχι τα βάρη στους δημότες

- Σε ποιο ύψος φτάνουν, συνολικά, οι παρακρατήσεις των θεσμοθετημένων πόρων της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση;

- Από το 1990 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει παρακρατήσει παράνομα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως αυτοί προβλέπονται από τον 1828/89, ποσό που ανέρχεται στο ύψος του 1,05 τρισ. δρχ. Οπως καταλαβαίνετε, αν αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση τα είχε αποδώσει έγκαιρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το έργο που θα είχε επιτελεστεί θα ήταν τέτοιο που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της χώρας μας και θα έδινε, παράλληλα, σ' αυτήν, τη δυνατότητα παροχής κοινωνικού έργου και παρέμβασής της σε όλα τα τοπικά, μικρά και μεγάλα, προβλήματα.

- Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της προχτεσινής γενικής συνέλευσης της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), με θέμα τα οικονομικά;

- Η συνέλευση που έγινε δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα που αναφέρουμε παραπάνω. Αναφέρθηκε μόνο στα χρήματα, που δε μας έχουν αποδοθεί από το 1998, σύμφωνα με μια επιστολή που επέδωσε η ΚΕΔΚΕ στον υπουργό Εσωτερικών στην τελευταία τους συνάντηση και που αναφέρεται ότι αυτά που δεν έχουν αποδοθεί για φέτος είναι γύρω στα 64 δισ. δρχ. Στην πραγματικότητα, το ποσό αυτό ξεπερνά τα 100 δισ. δρχ.

Στη συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ έγιναν διάφορες προτάσεις, που, κατά την άποψή μας, δεν αγγίζουν στην ουσία το πρόβλημα. Σύμφωνα με την τελική πρόταση, προσδιορίζεται η πραγματοποίηση μιας πρώτης συνάντησης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και η απαίτηση από τον πρόεδρο να ηγηθεί - αφού βέβαια διατυπώθηκε η άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ηγεσία διεκδικητική - μιας παρουσίας της ΤΕΔΚΝΑ στον υπουργό, ώστε να αποδοθούν άμεσα τα χρήματα αυτά, αλλά και τα 12 δισ. που έχουν παρακρατηθεί, σύμφωνα με το νόμο του Καποδίστρια, από την Αττική για τους νέους δήμους, και παραμένουν στο υπουργείο Οικονομικών. Και αν αυτά δεν αποδοθούν, τότε να προγραμματιστούν κάποιες από κοινού κινητοποιήσεις και, παράλληλα, να επισημανθεί στον κύριο υπουργό ότι η μη απόδοσή τους θα είχε σαν αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, με επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

- Τι σημαίνει, ουσιαστικά, αυτή η πρόταση της ΤΕΔΚΝΑ; Αν υλοποιηθεί, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους δημότες;

- Εμείς, θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση, σε ό,τι αφορά την ενιαία αύξηση των ανταποδοτικών τελών για όλους τους ΟΤΑ της Αττικής, δε λύνει το οικονομικό πρόβλημα των ΟΤΑ. Αντίθετα, θα ρίξει στις πλάτες των δημοτών μας το οικονομικό πρόβλημα και η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να αντισταθμίσει τις όποιες επιπτώσεις στον πληθωρισμό και πάλι σε βάρος των δημοτών μας και των εργαζομένων. Επομένως, δεν τη στηρίζουμε και δεν πρόκειται να την εφαρμόσουμε.

- Ποια είναι η δική σας πρόταση;

- Θεωρούμε ότι πρέπει να αποφασιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει, αυτή την εποχή ιδιαίτερα, είναι η μη δυνατότητα καταβολής στους εργαζόμενους του μισθού τους, αλλά ειδικότερα του δώρου των Χριστουγέννων. Και σ' αυτήν την κατεύθυνση, θεωρούμε ότι στην επόμενη συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ, ύστερα από αυτά τα διαβήματα, θα πρέπει να κληθούν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Κ. Π.

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, μείωση έως και περικοπή δαπανών για υγεία και κοινωνική πρόνοια, καθήλωση των δαπανών για την παιδεία, μέσω του προϋπολογισμού, καταγγέλλει την κυβέρνηση η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας (σελίδα 11).

ΑΝΟΙΓΟΥΝ αύριο και για τρεις μέρες οι πύλες του Πολυτεχνείου για να γιορταστεί η 25η επέτειος της παλλαϊκής εξέγερσης του Νοέμβρη 1973 (σελίδες 14 - 15).

ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "Μεγάλη Βρετάνια", έγινε ένα συνέδριο - πρόκληση, το οποίο διοργανώθηκε από το βρετανικό περιοδικό "Εκόνομιστ", σε συνεργασία με το εμπορικό τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας... (σελίδα 21).

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Το 1998 θα είναι η θερμότερη χρονιά που καταγράφηκε ποτέ. Από τον Ιανουάριο και μετά οι μέσες θερμοκρασίες σπάνε όλα τα ρεκόρ! (σελίδα 24).

ΚΩΔΩΝΑ κινδύνου κρούει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, όσον αφορά στην απόκτηση της στέγης του στην οδό Βαλτετσίου (σελίδα 26).

ΤΕΛΙΚΑ η πρόληψη της τοξικοεξάρτησης αντιμετωπίζεται με μεγάλα λόγια, κατασκευασμένες ευαισθησίες και ιλουστρασιόν ενημερωτικά φυλλάδια; (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ