ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενημέρωση και Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με επιστολή της στον πρωθυπουργό, ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες για δημοψήφισμα, να υπάρξει πλήρης και ισότιμη ενημέρωση του λαού και ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή, με τηλεοπτική κάλυψη, για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ

Τις προτάσεις του ΚΚΕ, η Συνθήκη του Αμστερνταμ να μπει σε δημοψήφισμα στο λαό, να εξασφαλιστεί η πλήρης και ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού πριν τεθεί για έγκριση στην Ελληνική Βουλή, καθώς και την αναγκαιότητα να γίνει με πλήρη άνεση και τηλεοπτική κάλυψη η σχετική συζήτηση στη Βουλή,επανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με επιστολή που έστειλε, χτες, προς τον πρωθυπουργό, η οποία κοινοποιείται και στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Συγκεκριμένα, η επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Κύριε πρωθυπουργέ,

Επίκειται η κατάθεση στη Βουλή της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Πρόκειται για τη συνέχεια και συμπλήρωμα της γνωστής Συνθήκης του Μάαστριχτ, που τόσο βαριές συνέπειες προκάλεσε στον ελληνικό λαό.

Η Συνθήκη του Αμστερνταμ, που υπογράφτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, ενισχύει σε αντιδραστική κατεύθυνση την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεσμοθετεί νέες εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, κύρια στους τομείς εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης. Με την ενσωμάτωση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Συνθήκης του Shengen, την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας κ.ά. πλήττονται με νέα μέσα τα ατομικά, τα συνδικαλιστικά και τα πολιτικά δικαιώματα.

Υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο της κύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί δημοψήφισμα και χωρίς να έχει στοιχειωδώς ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

Τα ίδια ισχύουν και για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Υπάρχει σκόπιμα παντελής έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ακόμη και των μελών του Κοινοβουλίου, ενώ, αντίθετα, γίνεται παραπλανητική προπαγάνδα και χειραγώγηση περί των στόχων της ΕΕ και της Συνθήκης του Αμστερνταμ.

Υπάρχει και άρνηση, μέχρι στιγμής, της κυβέρνησής σας να ζητηθεί η γνώμη του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα.

Επειδή πρέπει να παραμεριστούν οι πολιτικές σκοπιμότητες και επειδή η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία επιτάσσει το όλο θέμα να μην αντιμετωπιστεί εν αγνοία του λαού και χωρίς την έγκρισή του, επανερχόμαστε στις προτάσεις μας:

Α) Η κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για ένα τόσο "κρίσιμο εθνικό θέμα".

Β) Ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας για το δημοψήφισμα, πρέπει να εξασφαλιστεί η πλατιά ενημέρωση του ελληνικού λαού μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Η ενημέρωση αυτή, βεβαίως, δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και ανισομερής, αλλά πρέπει να εξασφαλίζει την ισότιμη προβολή και της άλλης άποψης, που τάσσεται κατά της Συνθήκης.

Γ) Να μην ακολουθηθούν συνοπτικές διαδικασίες, αλλά να εξασφαλιστεί στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής, η δυνατότητα να μπορέσουν να τοποθετηθούν με πλήρη άνεση τα κόμματα και οι βουλευτές. Να εξασφαλιστεί επίσης ότι όλες οι διαδικασίες θα καλυφθούν τηλεοπτικά.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Με αντικομμουνισμό υπεράσπιση των ... ΠΣΕ!

Προκλητικός χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος

Με ...επίθεση στο ΚΚΕ, απάντησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Ανθόπουλος σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αχιλλέα Κανταρτζή,προκειμένου να επιχειρήσει να στηρίξει το θεσμό των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, που ήδη έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση των φοιτητών και συνολικά του εκπαιδευτικού κόσμου.

Χαρακτηριστικές ήταν οι εκφράσεις του Ι. Ανθόπουλου, που κατηγόρησε το ΚΚΕ για "βερμπαλισμό", "διαστρέβλωση της πραγματικότητας", καταλήγοντας στο ότι "με τη φρασεολογία ενός κατεδαφισμένου πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, επιχειρείτε να χτίζετε αναχώματα αντίδρασης στην πρόοδο αυτής της χώρας". Επίσης κατηγόρησε τον ερωτώντα βουλευτή ότι εκ των προτέρων καταδικάζεται ο θεσμός των ΠΣΕ, ενώ έχει βεβαιωμένα επιτύχει!

Λίγο πιο πριν ο Αχιλλέας Κανταρτζής είχε καταγγείλει πως "μέσα από τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής προωθείται η συνολική υποβάθμιση των ΑΕΙ. Με τις βεβαιώσεις σπουδών για όσους παρακολουθούν περιορισμένα μαθήματα εκείνο που γίνεται είναι η προώθηση μιας περιορισμένης κατάρτισης ενός περιορισμένου αριθμού εργαζομένων, που γρήγορα θα οδηγηθεί στην απαξίωση λόγω της περιορισμένης μόρφωσης που έχει, αφού δε θα μπορεί να παρακολουθεί τις γενικότερες εξελίξεις. Είναι εναρμονισμένη στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, που ζητάει μισοειδικευμένο φθηνό εργατικό δυναμικό και γι' αυτούς είναι αναγκαία αυτά τα προγράμματα".

ΠΑΣΟΚ
Συνεδριακές προετοιμασίες

Συνεδρίασε χτες η Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) του ΠΑΣΟΚ με θέμα την πορεία του κόμματος προς το επόμενο συνέδριό του. Στις δηλώσεις που έκανε κατόπιν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι στην πορεία προς το συνέδριο θα εκδοθούν τρία κείμενα: Το ένα θα έχει χαρακτήρα Διακήρυξης, "που θα αναφέρεται στην ιδεολογική αναφορά του κόμματος ενόψει του 21ου αιώνα", όπως είπε. Το δεύτερο θα είναι κείμενο πολιτικών θέσεων με απόψεις πάνω σε πολιτικά ζητήματα, που θα περιλαμβάνει και "εναλλακτικές προτάσεις", ενώ το τρίτο θα είναι κείμενο σχετικό με το νέο καταστατικό, που θα ψηφιστεί στο συνέδριο.

Παράλληλα, ο Κ. Σκανδαλίδης ενημέρωσε ότι στις 27 - 28 Νοέμβρη θα γίνει σύγκληση των Γραμματειών όλων των Νομαρχιακών και Τομεακών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, οπότε θα ξεκινήσει και επίσημα η προσυνεδριακή διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στη χτεσινή συνεδρίαση, δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που έφεραν τον Κ. Σημίτη να ανακοινώνει μετά τη λήξη της τη διεύρυνση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ως μια ένδειξη "ανοίγματος" προς τη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση". Από την πλευρά του, στο πλαίσιο της ΠΓ, ο Α. Τσοχατζόπουλος φέρεται ότι επέμεινε στη θέση του για "έναρξη άμεσου διαλόγου επί όλων των πολιτικών ζητημάτων που αφορούν κυβέρνηση και κόμμα", όπως έλεγαν συνεργάτες του. Το θέμα, δε, του συνεδρίου αναμένεται να απασχολήσει και την επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές Δεκέμβρη.

Τέλος, σήμερα αναμένεται ο Κ. Σημίτης να πραγματοποιήσει ομιλία - μαζί με τον Ζακ Ντελόρ - κατά το κλείσιμο του διημέρου που διεξάγεται στην Ελλάδα με θέμα: "Αναζήτηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας".

  • Μήνυση κατέθεσε χτες το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος κατά του Ε. Γιαννόπουλου, γιατί ο δεύτερος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι "βοήθησε" τον πρώτο να βρει δουλιά σε τράπεζα, τον καιρό που ήταν άνεργος...
Η ελληνοαλβανική φιλία κοστίζει...

"Συγνώμη" από τον ελληνικό λαό ζήτησε χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός

Η ελληνοαλβανική φιλία "κοστίζει" στα Τίρανα καθώς, όπως είναι άλλωστε γνωστό, τίποτε σ' αυτόν τον κόσμο δεν προσφέρεται δωρεάν.

Ετσι λοιπόν, ο Αλβανός πρωθυπουργός Π. Μάικο, στην επίσκεψή του στην Αθήνα αισθάνθηκε την "υποχρέωση" να "εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους Ελληνες" και κυρίως να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό, ζητώντας του "να μην ταυτίζει με τα εγκληματικά στοιχεία όλους τους μετανάστες που δουλεύουν στην Ελλάδα". Τη "συγνώμη" του, ο Αλβανός πρωθυπουργός, τη ζήτησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Απ. Κακλαμάνη.

Το θέμα της εγκληματικότητας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, όσον αφορά τη δράση που αναπτύσσουν στην Ελλάδα Αλβανοί πολίτες, συζητήθηκε στο πλαίσιο των διμερών επαφών. "Βεβαίως, υπογράμμισε ο Δ. Ρέππας, η δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας τον τιμά, γιατί δείχνει πως αναγνωρίζει ένα πρόβλημα, το οποίο, όμως, θα πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε στις σωστές, στις πραγματικές διαστάσεις του. Δεν είναι πρόβλημα το οποίο εγγίζει όλους τους Αλβανούς. Και δεν είναι πρόβλημα που εγγίζει μόνο Αλβανούς. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε οι δύο γειτονικές χώρες, εντείνοντας την προσπάθεια και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε, ώστε να εκλείψει αυτό το φαινόμενο".

Ο Μπερνς στην ΕΥΠ...

Στα πλαίσια των γνωστών... περιοδειών του ανά την επικράτεια και τη συνεχή του παρουσία σε κρατικές υπηρεσίες, χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, επισκέφτηκε την έδρα της ΕΥΠ. Επίσημη επιβεβαίωση για την επίσκεψη δεν υπήρξε και επομένως άγνωστο παραμένει το αντικείμενο της παρουσίας του Ν. Μπερνς στην ΕΥΠ. Πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο για το "ιδιαίτερο ενδιαφέρον", που επιδεικνύει ο αμερικανικός παράγοντας γύρω από το "κουρδικό", θέμα που υποστηρίζεται ότι τέθηκε από τον Αμερικανό κατά την ημίωρη συζήτηση, που είχε με τους επικεφαλής της υπηρεσίας. Ας σημειωθεί, ότι χτες έγινε γνωστή και η σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων, του Α. Οτσαλάν, στην Ιταλία...

... και με τον Κ. Καραμανλή

Συνάντηση που κράτησε περίπου μια ώρα είχαν χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ν. Μπερνς. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα μετά το ταξίδι του Μπερνς στις ΗΠΑ. Ακόμα συζητήθηκαν και ορισμένες πρωτοβουλίες για επενδυτικές δραστηριότητες από αμερικανικές εταιρίες στη χώρα και στα Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ