ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "μαύρο άσπρο" επιχείρησε να εμφανίσει η κυβέρνηση

Επιβεβαιώνοντας το ρηθέν "οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι υποφέρουν", ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου επιχείρησε, με μία ακατάσχετη αριθμο-λαγνεία, να κάνει "το μαύρο - άσπρο". Στην τοποθέτησή του, ισχυρίστηκε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μία "κοινωνικά ευαίσθητη" πολιτική, που έχει σαν γνώμονα την προστασία των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων.

Κατά τον υπουργό, η κυβέρνηση σταθεροποίησε την ανεργία, δε μείωσε τις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων, επέβαλε φόρους μόνο στους κατέχοντες, ενώ με ενδιαφέρον φρόντισε και τους συνταξιούχους. Για να στηρίξει τα παραπάνω, είπε ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων ήταν της τάξης του 6,5%. Επικαλέστηκε τις πρόσφατες μειώσεις φόρων και είπε ότι οι συνταξιούχοι που δικαιούνται τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ θα έχουν, εκτός των άλλων, και κέρδος 7.500 δρχ. το μήνα από τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα από 25% σε 10%. Για τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ, είπε ότι αυξήθηκαν από 12.000 σε 18.000 και οι δικαιούχοι είναι πάνω από 360.000 συνταξιούχοι.

Ανακοίνωσε δε ότι τον επόμενο χρόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση περίπου 3% και έτσι μαζί με την αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ ξεπερνιέται το αίτημα για κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη! Κατά τον υπουργό, με ικανοποίηση του αιτήματος αυτού η κατώτερη σύνταξη θα έφτανε στις 129.800, ενώ με τα μέτρα της κυβέρνησης η κατώτερη σύνταξη με την αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ και το 3% αύξηση ξεπερνάει τις 130.000 δρχ.!

Φυσικά, μιλώντας γενικότερα, αποκάλυψε την αντιλαϊκή φιλοσοφία της κυβέρνησης, καθώς έκανε λόγο για "μία νέα αρχή, αυτήν της επιλεκτικότητας. Αυτό σημαίνει, ναι στις κοινωνικές πολιτικές, αλλά αν κάποιος σου πει ότι είσαι με τους φτωχούς, πρέπει να πεις ότι είμαστε με τους φτωχότερους. Είμαστε με αυτούς που είναι πιο αδύνατοι. Δεν μπορείς κάθε στιγμή να λες ότι κάνω γενικές πολιτικές για όλους".

Απαντώντας στην κριτική για τα κυβερνητικά φέσια στον ΟΓΑ, είπε ότι το ποσό των 60 δισ. που υπάρχει στον προϋπολογισμό είναι αρκετό και καλύπτει τις υποχρεώσεις του κράτους, αφού για το πρώτο εξάμηνο του 1998 θα έχουν εισπραχθεί από εισφορές των αγροτών περίπου 30 δισ. (το κράτος εισφέρει τα διπλάσια από τις εισφορές των αγροτών). Για τα υπόλοιπα του 1998 και του 1999, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2000 και τα χρήματα αυτά θα δοθούν από έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επέλαση στο λαϊκό εισόδημα με όχημα την ΟΝΕ!

Για οικονομική εξαθλίωση και συνεχή φορολογική λεηλασία των εισοδημάτων μίλησε ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ

Την ασφυκτική οικονομική κατάσταση, στην οποία ζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και συνταξιούχων, περιέγραψε ανάγλυφα χτες στη συζήτηση της Επερώτησης του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Μήτσος Κωστόπουλος,τονίζοντας ότι, προβάλλοντας ως αδιαπραγμάτευτο δεδομένο το στόχο της ΟΝΕ, η κυβέρνηση λεηλατεί εκ νέου τα λαϊκά εισοδήματα.

Το μοίρασμα της πίτας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μήτσος Κωστόπουλος στον τρόπο που διανέμεται σήμερα το εθνικό εισόδημα, τονίζοντας ότι "οι επάνω, δηλαδή οι μεγαλοαστοί, εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, οι αξιωματούχοι τους, οι "σύμβουλοι", οι διευθυντάδες, οι αεριτζήδες, οι χρυσοστόλιστοι δεσποτάδες, η μικρή σε ποσότητα εργατική αριστοκρατία αλλά που, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά, ενώ αποτελούν ένα ασήμαντο ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού, καρπώνονται το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του συνολικού εθνικού εισοδήματος γι' αυτούς αλλά και για τους μηχανισμούς τους. Και μια που μας μιλάνε για δάνεια αυτοί οι ίδιοι τα ροκάνισαν, όπως εξάλλου γίνεται και με τα διάφορα πακέτα της ΕΕ και τώρα θέλουν και τα ρέστα από πάνω. Το 80% - 90% του κάτω μέρους της πυραμίδας, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι οσιομάρτυρες του ΟΓΑ, οι Αγιάννηδες της ανεργίας, μοιράζονται όλοι μαζί το μικρότερο κομμάτι της πίτας, που στο όνομα της διαβόητης ΟΝΕ και με το κόλπο δηλαδή αυτής της υπόθεσης, θα γίνεται όλο και πιο μικρό".

Αναφερόμενος στο επίσημο όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την εθνική στατιστική υπηρεσία (400.000 δραχμές μηνιαίως για μια 4μελή οικογένεια) ο Μήτσος Κωστόπουλος υποστήριξε ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που (ακόμα και με διπλή απασχόληση ή υπερωρίες) δε φτάνουν αυτό το ποσό και φυσικά πάμπολλοι οι συνταξιούχοι. Πρόσθεσε δε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως το κατώτατο όριο πρέπει να είναι πολύ πιο πάνω από αυτό το ποσό.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος κατέληξε λέγοντας πως "η αναδιανομή των κομματιών της πίτας δε γίνεται με καλές προθέσεις, με λιτανείες και με κατηχητικά. Για την αναδιανομή της πραγματικής πίτας ισχύει το γνωστό αν δεν έχεις μαχαίρι δεν τρως πεπόνι. Αυτό να μην το ξεχνούν οι εργαζόμενοι, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και κυρίως να μην εμπιστεύονται τους επίσημους αριθμούς".

Λεηλατούν... άμεσα και έμμεσα

Ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της φορολογίας, σημειώνοντας ότι "δεν είναι μόνο η άμεση λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων από τις αρνητικές αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η έμμεση λεηλασία, για να μπορέσουμε να μπούμε στην ΟΝΕ". Ειδικά δε για τις κυβερνητικές εξαγγελίες μειώσεων του ΦΠΑ σχολίασε πως "την ίδια στιγμή θα πάρουν από τους εργαζόμενους τριπλάσιο ποσό, λόγω της μη αλλαγής των κλιμακίων και του παγωμένου, του βρικολακιασμένου αφορολόγητου ποσού! ".

Τέλος, σχετικά με το εισόδημα των συνταξιούχων ο Μήτσος Κωστόπουλος σημείωσε ότι "δημοκοπούν οι κυβερνητικοί παράγοντες, όταν λένε ότι με τις προσπάθειές τους κατάφεραν να φτάσουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, κοντά στα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Το ξέρουν ότι δημοκοπούν το ξέρουν ότι λένε ανοιχτά ανακρίβειες, αλλά το λένε! Η κατώτατη σύνταξη, για την οποία μιλήσαμε είναι ίση με 16,7 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Πάνω σε αυτή δίνεται, αν δίνεται, η όποια αύξηση στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής. Το περιλάλητο ΕΚΑΣ που ΘΑ αυξηθεί όπως είπε ο κ. Σημίτης από το 1999 είναι άπαξ, είναι δραχμικό, δεν προστίθεται στη σύνταξη δεν παίρνει τη μικρή ή την ελάχιστη αύξηση της εισοδηματικής πολιτικής. Πέρα από αυτό, από όλους τους συνταξιούχους, παρακρατείται ένα ποσό που επιστρέφεται ύστερα σαν ΕΚΑΣ".

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Αποστομωτικές απαντήσεις στην κυβερνητική υποκρισία

Στους κυβερνητικούς κομπασμούς, όπως εκφράστηκαν χτες από τον υπουργό Εργασίας και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, σχετικά με την προστασία του πραγματικού εισοδήματος, έδωσε χτες αποστομωτικές απαντήσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας.

Αναφερόμενος στην "προστασία του πραγματικού εισοδήματος", που επικαλείται η κυβέρνηση, τόνισε πως "είναι ένα μεγάλο ψέμα. Γιατί το μεν 1996 με τα δικά μας δεδομένα, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, έχουμε μια απώλεια εισοδήματος της τάξης του 2,5% και αν προσθέσουμε και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1,1% φτάνουμε στο 3,6%, και το 1997 είναι "ίσα βάρκα - ίσα νερά", και αν βάλουμε το 1,1% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών πιάνουμε μείωση του εισοδήματος κατά 1,1%. Αρα, λοιπόν, η πραγματική μείωση είναι, κύριε υπουργέ, της τάξης του 4,7% για 1996 - 1997. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορείτε εσείς, με αλχημείες ή δεν ξέρω εγώ τι άλλες διαστρεβλώσεις των στοιχείων, να τη διασκεδάσετε".

Αιτιολογώντας δε τις καταγγελίες του ΚΚΕ, για φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, είπε πως "τη βλέπουμε στο γεγονός ότι από τότε που είσαστε στην κυβέρνηση αλλά και πιο μπροστά με τη Νέα Δημοκρατία, τα φορολογικά έσοδα του κράτους - και ξέρετε ποιο είναι το ισοζύγιο των φορολογικών εσόδων - αυξάνονται κατά μέσο όρο από 15% έως 20%. Το ίδιο γίνεται και με τον προϋπολογισμό του 1998. Το πρώτο δεκάμηνο δείχνει ότι έχουμε μια αύξηση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 25% για το φόρο εισοδήματος και της τάξης του 18% και κάτι για τις συνολικές φορολογικές εισπράξεις. Αυτό δεν είναι φορομπηχτική πολιτική, όταν έχουμε έναν πληθωρισμό, κατά τα δικά σας λεγόμενα, της τάξης του 4,5% και κατά τα δικά μας 5,5% σε μέσες τιμές;".

Τέλος, απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι στην οικονομική πολιτική υπάρχει και... κοινωνικό πρόσωπο, κοινωνική ευαισθησία, σημείωσε: "Θέλω να σας θυμίσω ότι με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, που κανείς δεν τα αρνείται, από το 1990 μέχρι το 1998 οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα είχαν μια απώλεια εισοδήματος 25% συνολικά - εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές αν όχι τρισεκατομμύρια - οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είχαν 20% συνολικά και από το 1991 μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι είχαν μια απώλεια της τάξης του 20%. Τα είκοσι ημερομίσθια πήγαν στα 16,7, αλλά με πραγματικές τιμές στα 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη για την κατώτερη σύνταξη".

Με στοιχεία αντικρούστηκε η παραπλάνηση

Στην κυβερνητική προσπάθεια να εμφανιστεί το μαύρο άσπρο, απάντησαν με συγκεκριμένα στοιχεία τόσο ο εισηγητής της Επερώτησης Μ. Κωστόπουλος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Στρ. Κόρακας.

Ο πρώτος, απαντώντας στα όσα περί δημαγωγίας είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: "Λέμε ότι αν δεν καταργούνταν η έστω και κουτσουρεμένη ΑΤΑ, το βασικό μεροκάματο θα ήταν πάνω από 8.000 δρχ., ενώ σήμερα είναι 5.000 δρχ. καθαρά. Είναι δημαγωγία αυτό; Στον άνεργο δίνετε 3.120 δρχ. την ημέρα. Είναι δημαγωγία αυτό; Δημαγωγός δεν είναι αυτός που λέει πώς θα τα βγάλει πέρα ο εργαζόμενος, αλλά αυτός που ισχυρίζεται ότι σήμερα ο λαός περνάει καλά".

Με συγκεκριμένα στοιχεία απάντησε και ο Στρ. Κόρακας στους ισχυρισμούς του Α. Μπαλτά ότι από το 1994 μέχρι το 1997 οι καθαρές αυξήσεις ήταν 12,6%. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το '94 ο πληθωρισμός ήταν 10,9% και οι αυξήσεις 10,5% κατά συνέπεια απώλεια 0,4%, το '95 ο πληθωρισμός 9,3% και οι αυξήσεις 6% άρα απώλεια 3,3%, το '96 ο πληθωρισμός 8,5% και οι αυξήσεις 5%, απώλεια 3,5% και το '97 απώλεια 1%. Εάν υπολογιστεί ότι το 1996 και το 1997 είχαμε και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,2 μονάδες τότε η συνολική απώλεια των εργαζομένων από το 1994 μέχρι το 1997 ήταν πάνω από 10% σε πραγματικές τιμές.

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ

Οπως αναφέρεται στο κείμενο της Επερώτησης, για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων και των συνταξιούχων απαιτείται:

- Η καταβολή σταδιακά σε όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε οποιονδήποτε εργοδότη, διορθωτικής αύξησης που να καλύπτει τις απώλειες που είχαν στις αποδοχές τους στην περίοδο 1990 - 1998, καθιέρωση από 1 - 1 - 1999 γνήσιας ΑΤΑ στις αποδοχές των παραπάνω εργαζομένων.

- Επέκταση της καταβολής της διορθωτικής αύξησης και της χορήγησης γνήσιας ΑΤΑ και στις συντάξεις του ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΤΣΑ και στις συντάξεις του δημοσίου.

- Επανασύνδεση από 1 - 1 - 1999 του κατώτερου ορίου συντάξεων λόγω γήρατος και αναπηρίας του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και του κατώτατου ορίου συντάξεων λόγω θανάτου των παραπάνω ασφαλιστικών οργανισμών με τα 18 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.- Οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων να καθοριστούν στο 80% των εν ενεργεία αποδοχών τους.

- Επιβίωση ανέργων: Να δοθεί επίδομα σε κάθε άνεργο που θα είναι το 80% του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη μέχρι να βρει δουλιά. Επιδότηση όλων των νέων που πρωτοβγαίνουν στην αναζήτηση εργασίας και μένουν άνεργοι.

- Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

- Η φορολόγηση των εισοδημάτων του 1998 να γίνει με φορολογική κλίμακα όπου τα κλιμάκια και οι εκπτώσεις να είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 65%.

- Να θεσμοθετηθεί από δω και πέρα σαν αφορολόγητο ποσό ο βασικός μισθός ή το μεροκάματο.

- Να οριστεί σαν αφορολόγητο όριο για την εργατική και λαϊκή οικογένεια το όριο φτώχειας όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά.

- Να υπάρξει από δω και πέρα αυτόματη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Τα άλλα κόμματα

Προκλητικός ήταν στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σφυρίου.Αντί να απαντήσει συγκεκριμένα στα ερωτήματα των βουλευτών του ΚΚΕ που αποκάλυπταν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κατέφυγε σε χαρακτηρισμούς, λέγοντας ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ αποτελούν "απύθμενη δημαγωγία" και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μάλιστα ο απολογητής μίας πολιτικής που έχει φτάσει στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους, είπε ότι εάν υλοποιηθούν οι προτάσεις του ΚΚΕ τότε αυτοί που θα χάσουν θα είναι οι εργαζόμενοι επειδή θα αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός!

Ο βουλευτής Γ. Αλογοσκούφης,από τη ΝΔ, στην πράξη εμφανίστηκε υπερασπιστής της κυβερνητικής πολιτικής, αφού ζήτησε συγκράτηση των δημόσιων δαπανών και ανακάλυψε "κρούσματα σπατάλης" στα δημόσια νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια, στα ασφαλιστικά ταμεία, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στην ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Ε. Αποστόλου είπε ότι και με το φετινό προϋπολογισμό θύματα είναι οι μισθωτοί, την ίδια στιγμή που στις άλλες χώρες της ΕΕ δίνονται πραγματικές αυξήσεις. Τον διέψευσε όμως ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η πορεία προς την ΟΝΕ συνοδεύτηκε στην Ευρώπη από άγριο πετσόκομμα των μισθών και των κοινωνικών δαπανών. Στο ίδιο, περίπου, μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Α. Ιντζές.

Α. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Εισοδηματική πολιτική φτώχειας

Για εισοδηματική πολιτική περαιτέρω συρρίκνωσης του εισοδήματος των εργαζομένων, μίλησε χτες στη συζήτηση της Επερώτησης του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής,αναλύοντας ποιες είναι οι πραγματικές αυξήσεις που θα δοθούν με τον προϋπολογισμό του 1999.

Οπως είπε, "οι αυξήσεις που πήραν οι εργαζόμενοι το 1998 ήταν κάτω από 2,5%, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει με ρυθμό 4,7%, ενώ στην πραγματικότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Νέες απώλειες όμως θα έχουν και το 1999 και κανένα δεν μπορούν να παραπλανήσουν οι διακηρύξεις της κυβέρνησης. Θα έχουν αύξηση 2%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός - όπως η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά - θα κλείσει πάνω από 3% σε μέσα επίπεδα. Τι αυξήσεις θα πάρουν οι εργαζόμενοι με τον νέο προϋπολογισμό; Είναι καθαρά τα στοιχεία. Κάτω από 2%, γιατί είναι γνωστό ότι οι αυξήσεις δεν υπολογίζονται στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους, αλλά σε μέρος αυτών, δηλαδή στο βασικό μισθό και στο χρονοεπίδομα".

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε πως "για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι τα στοιχεία λένε ότι για τους απόφοιτους του Δημοτικού η αύξηση θα είναι μόνο 1,2%, για τους απόφοιτους του Λυκείου γύρω το 1,05% και για τους αποφοίτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, τους αποφοίτους ΑΕΙ, Ο,85% με 0,9%. Και φυσικά οι απώλειες δε θα περιοριστούν εκεί, αφού είναι γνωστό ότι με την άρνηση της κυβέρνησης για μια ακόμα χρονιά στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αυτές οι ελάχιστες αυξήσεις που θα πάρουν θα εκμηδενιστούν".

Ν. ΓΚΑΤΖΗΣ
"Η κυβέρνηση έκλεψε, λήστεψε... "

Στη φορολογική επέλαση της κυβέρνησης στα λαϊκά εισοδήματα αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής,τονίζοντας ότι η κυβερνητική τακτική συνεχούς αύξησης των εσόδων της από τους φόρους που πληρώνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα χαμηλότερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα συνιστά κλοπή!

Οπως είπε, "μόνο από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας από το 1993 η κυβέρνηση έκλεψε, λήστεψε από τους εργαζόμενους εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Κατά τους υπολογισμούς μας κυμαίνονται μεταξύ εξακοσίων πενήντα και επτακοσίων δισεκατομμυρίων δραχμών".

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι "παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις, συνεντεύξεις, ότι ο προϋπολογισμός του 1999 είναι φιλολαϊκός χωρίς νέους φόρους ή νέες αυξήσεις από τους υπάρχοντες, τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα καλούνται και φέτος να πληρώσουν πεντακόσια δισεκατομμύρια δραχμές. Από οκτώ τρισεκατομμύρια εξακόσια δισεκατομμύρια δραχμές που ήταν πέρσι, θα φτάσουν φέτος τα φορολογικά έσοδα στα εννέα τρισεκατομμύρια ογδόντα οκτώ δισεκατομμύρια δραχμές και από αυτά ξέρετε, κύριε υπουργέ, ότι το 65% περίπου - φτάνει το 70%, αλλά για να είμαστε πιο συντηρητικοί - είναι έμμεσοι φόροι και από αυτό το 35%, το 60% το πληρώνουν πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Δε σηκώνει άλλο πια. Αυτή την κλεψιά που γίνεται πρέπει κάποτε να την αντιληφθεί ο λαός και να καταδικάσει τους κλέφτες".

ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Συνεχείς απώλειες για τους συνταξιούχους

Για την κατάσταση των συνταξιούχων και τις σημαντικές απώλειες εισοδήματος που προκύπτουν από την κυβερνητική πολιτική, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, "προκύπτει αβίαστα το ερώτημα σε ποιες συνθήκες διαβίωσης είναι υποχρεωμένοι να ζουν οι συνταξιούχοι, όταν η χαμηλότερη σύνταξη του ΙΚΑ βρίσκεται στις εκατόν οκτώ χιλιάδες δραχμές, του ΤΕΒΕ στις 91 χιλιάδες δραχμές, του ΤΣΑ στις 80 χιλιάδες δραχμές και για το ΝΑΤ ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνει. Είναι πολύ χαμηλότερη ακριβώς επειδή οι μεγαλοεφοπλιστές της χώρας μας χαίρουν ενός φορολογικού παραδείσου οπουδήποτε της γης και έχουν λυμένα τα χέρια τους για να εκμεταλλεύονται σε τόσο απαράδεκτο βαθμό την εργατική τάξη".

Αναφερόμενος στις απώλειες των συνταξιούχων, λόγω της αποδέσμευσης από το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, ο Μπ. Αγγουράκης είπε πως "οι συνταξιούχοι μέχρι στιγμής έχουν χάσει περίπου ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες δραχμές. Για τους ίδιους λόγους υπήρξαν σημαντικές απώλειες και στα δώρα. Απώλειες υπήρξαν επίσης από την υποβάθμιση της δραχμής. Το 1998, δε, θα σημειωθεί μια μεγάλη απώλεια, με δεδομένο ότι η αύξηση την οποία υποσχέθηκε η κυβέρνηση 3,7% υποσκελίζεται σημαντικά από τον πληθωρισμό, που θα είναι 4,9%. Αρα και το 1998, πέρα από όσα έχουν ήδη χάσει οι συνταξιούχοι, θα χάσουν και άλλα. Βέβαια, θα χάσουν και άλλα και τον επόμενο χρόνο, γιατί η όποια αύξηση θα είναι πιο χαμηλή από τον πληθωρισμό, για τον οποίο όπως λέγεται θα κινείται γύρω στο 2,9%".

Β. ΜΠΟΥΤΑΣ
Αύξηση ... 600 δρχ. στις αγροτικές συντάξεις

Στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων των αγροτών και των αγροτικών συντάξεων στάθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας.Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε σχετικά με το ταμείο κύριας ασφάλισης "είδαμε ότι από τα εκατόν ενενήντα τρία δισεκατομμύρια δραχμές που θα έπρεπε να προβλεφτούν για να μπουν στο ταμείο κύριας ασφάλισης των αγροτών κατά το έτος 1999 υπάρχει μόνο το ένα τρίτο, δηλαδή μόνο εξήντα δισεκατομμύρια δραχμές. Μάλιστα οι αγρότες θα συμμετάσχουν με το 7% επί της κλάσης που είναι ασφαλισμένοι και αν δεν το πληρώσουν, δε δικαιούνται να έχουν ανανέωση του βιβλιαρίου ασφάλισής τους, δε δικαιούνται να πάρουν επιδοτήσεις, δε δικαιούνται να πάρουν δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα. Βλέπουμε ότι για να εισπράξει η κυβέρνηση αυτό που επιβάλλει στους αγρότες - και είναι αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια - παίρνει μέτρα. Τι μέτρα παίρνει όμως για να αποδώσει ο κρατικός προϋπολογισμός αυτά που προβλέπει ο νόμος για να λειτουργήσει ο θεσμός; Κανένα μέτρο".

Οσον αφορά τις συντάξεις, ο Β. Μπούτας είπε πως "είναι η πρώτη φορά με τον καινούριο νόμο που οι αυξήσεις θα ακολουθήσουν τις αυξήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου, όπου εκεί έχουμε μια αύξηση 2%. Φανταστείτε, κύριοι συνάδελφοι, οι τριάντα χιλιάδες δραχμές που παίρνει ο συνταξιούχος αγρότης θα γίνουν τριάντα χιλιάδες εξακόσιες δραχμές. Θα... πετάξουν από τη χαρά τους τα γερόντια, τα "περήφανα γηρατειά" που έλεγε και ο μακαρίτης ο Παπανδρέου".

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο "σκαμνί κάθισαν" χτες την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που στο όνομα της ΟΝΕ λεηλατεί τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επερώτησης του Κόμματος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς τα μέτρα που παίρνονται και κινούνται στα πλαίσια του περιβόητου προγράμματος σύγκλισης θα οδηγήσουν σε ακόμα δραματικότερη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στις απώλειες που οι εργαζόμενοι είχαν όλα αυτά τα χρόνια, απώλειες που όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά επιτείνονται. Κατήγγειλαν τη φορολογική πολιτική που ευνοεί τους μεγαλοσχήμονες και στύβει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και για μία ακόμα φορά κατέθεσαν τις συγκεκριμένες προτάσεις του Κόμματος για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και τη φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αντικρούσουν την κριτική και παραθέτοντας διάφορους αριθμούς προσπάθησαν να κάνουν το "μαύρο άσπρο", ενώ προκλητικός ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σφυρίου, ο οποίος αντί να απολογηθεί για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, έσπευσε να κατηγορήσει το ΚΚΕ για "απύθμενη δημαγωγία". Στήριξη ουσιαστικά στην κυβέρνηση έδωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος υπεραμυνόμενος της πολιτικής των περικοπών, ανακάλυψε σπατάλες στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια και τις συγκοινωνίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ