ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
Σελ. /66
ΚΕΝΗ
Ο "εκσυγχρονισμός" της πορνείας

"Αυτοκτόνησε με καλσόν στην τουαλέτα διαμερίσματος 20χρονη Λευκορωσίδα". "Επεσε από τον 5ο όροφο Ρωσίδα που δούλευε σε μπαρ".

Χρειάστηκαν δυο αυτοκτονίες και η αθώωση ενός μαστροπού, χρειάστηκαν καταγγελίες των ίδιων των θυμάτων για συμμετοχή αστυνομικών σε κύκλους μαστροπίας, χρειάστηκαν οι αποκαλύψεις για 15χρονες και 16χρονες που φυλακίζονταν σε διαμερίσματα και αναγκάζονταν να κάνουν αμβλώσεις, για να "ξυπνήσουν" όλοι και να ανακαλύψουν τις τραγικές διαστάσεις που έχει πάρει η εξαναγκαστική πορνεία στη χώρα μας. Πριν, οι καταγγελίες για κάποιους αστυνομικούς που περιορίζονταν να απελαύνουν αλλοδαπές εκδιδόμενες, αλλά δε συνελάμβαναν αυτούς που τις εξέδιδαν, περνούσαν στο "απυρόβλητο". Τώρα, ξαφνικά, όλοι άρχισαν να μιλάνε για "διαφθορά", ανακάλυψαν αστυνομικούς που προστάτευαν νυχτερινά κέντρα, που χρηματίζονταν ή έκαναν εμπόριο ναρκωτικών. Το θέμα "πουλάει" και τα έντυπα που για χρόνια ολόκληρα φιλοξενούν χρυσοπληρωμένες ροζ αγγελίες χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ενώ διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι μιλούν για κυκλώματα "μεταξύ τυρού και αχλαδίου". Πριν, το σύνθημα ήταν "Μη θίγετε τα κακώς κείμενα", υποβάθμιζαν αυτό το κοινωνικό καρκίνωμα, αποσιωπούσαν τις διαμαρτυρίες του γυναικείου κινήματος ή εμφάνιζαν τη δραματική εξάπλωση της πορνείας των αλλοδαπών σ' όλη την Ελλάδα σαν μια ...γραφικότητα. Ακόμα και δημοσιογραφικές έρευνες, που αποκάλυπταν την έκταση της σαπίλας, μιλούσαν με χαριτωμένο και εξυπνακίστικο τρόπο για "τα ουρί του παραδείσου", που έχουν έρθει από ανατολικές χώρες, για "δίμετρα" κορίτσια και "νεράιδες", που, χάρη στην ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού, ήρθαν να γλυκάνουν τη ζωή των "προνομιούχων" ντόπιων, οι οποίοι έπλητταν δίπλα στις χοντρές χωριάτισσες γυναίκες τους. Αστειάκια και έμμεση προτροπή κατανάλωσης των "αγαθών", που προσφέρονται σήμερα αφειδώς από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Τώρα, αν η υποκρισία είναι αναπόσπαστο στοιχείο του "αγγελικού κόσμου" όπου ζούμε φαίνεται από αυτούς - και αυτές - που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ενώ η πορνεία βρίσκεται μέσα στην ίδια τη δομή της καπιταλιστικής κοινωνίας, ενώ αυτοί που καταναλώνουν τα "προϊόντα" της πορνείας είναι τα άτομα της διπλανής πόρτας... Ενοχοι είναι πάντα οι άλλοι, ενώ τα πραγματικά αίτια αποκρύπτονται. Για όλα, μέχρι τώρα, έφταιγαν οι "κακές" πόρνες και ο πειρασμός που αντιπροσώπευαν, τα όμορφα κορίτσια που ήρθαν στη χώρα μας να χαρούν τον καταναλωτικό παράδεισο και να ...καταστρέψουν ελληνικές οικογένειες!

Οχι πως δεν υπάρχουν κι αυτά τα "φρούτα" που βρίσκουν σαν διέξοδο στο πρόβλημα της επιβίωσής τους τα εύκολα χρήματα - ή το γάμο με έναν Ελληνα - κι ας είναι ήδη παντρεμένος. Μιλώντας με υποψήφιες δημάρχους από την επαρχία, δεν ήταν λίγες αυτές που μας διεκτραγώδησαν τα προβλήματα και τις ανώμαλες καταστάσεις που δημιουργούνται σε οικογένειες, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα από την "επέλαση" της πορνείας. Ομως οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο μια στις πέντε αλλοδαπές που εκδίδονται ασκεί αυτό το "επάγγελμα" χωρίς να έχει υποστεί ψυχολογική ή σωματική βία. Και στην πρωτεύουσα; Απλοί άνθρωποι έβλεπαν κάθε μέρα πανέμορφες κοπέλες να εκδίδονται στο κέντρο της Αθήνας και μόνο οι αρμόδιοι δεν τις έβλεπαν! Μπορεί μόνες τους, χωρίς διαβατήριο, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, με τον τρόμο της απέλασης, να τα έβγαζαν πέρα, αν δεν υπήρχαν πίσω τους κάποιοι που τις "κρατούσαν"; Ομως, αυτοί οι "κάποιοι" φαίνεται ότι ήταν ...φαντομάδες.

Βιομηχανία

Πορνεία, θα πουν πολλοί, υπήρχε πάντα. Ναι, αλλά σήμερα διαφέρει. Γιατί; Γιατί από βιοτεχνία, που ήταν πριν, έχει πάρει τις διαστάσεις μιας γιγάντιας βιομηχανίας, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, την εξαθλίωση, την ανεργία και τη φτώχεια που εξαπλώνεται σ' όλη την Ευρώπη. Παλιότερα οι περισσότερες αλλοδαπές πόρνες προέρχονταν από τον Τρίτο Κόσμο. Σήμερα πλειοψηφούν όσες προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, είναι πολύ νεαρές και συχνά υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Ερχονται με τουριστικές βίζες ή σαν καλλιτέχνιδες και διοχετεύονται σε μπαρ, "σκυλάδικα", καλλιτεχνικά γραφεία, "ινστιτούτα μασάζ" κ.ά. Τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας επιστρατεύονται, για να προωθήσουν αυτό που λέγεται (χωρίς να είναι) "το αρχαιότερο επάγγελμα": "Ροζ" τηλέφωνα, αγγελίες στον Τύπο και στην τηλεόραση, Ιντερνετ, Μινιτέλ, είναι σπουδαίοι παράγοντες αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς στην παγκοσμιοποιημένη καταναλωτική κοινωνία μας. "Τρώγοντας έρχεται η όρεξη" και οι σωματέμποροι έχουν εξαπολυθεί σε όσο μεγαλύτερη μπορούν στρατολόγηση θυμάτων, ακόμα και με βίαια μέσα - απαγωγές, βιασμούς, ξυλοδαρμούς, κατακράτηση διαβατηρίων, απειλές για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των κοριτσιών, αλλά και των οικογενειών τους (ιδίως όσων προέρχονται από Αλβανία), εγκλεισμός των "απείθαρχων" σε διαμερίσματα χωρίς φαγητό και νερό... Στην άγρα της πελατείας, προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλο και περισσότερες πορνικές απολαύσεις, ιδιαίτερα τις διαστροφές παντός είδους, ενώ έφηβοι ξοδεύουν απίστευτα ποσά σε "ροζ" τηλέφωνα. Γρήγορες μετακινήσεις, πλύσιμο "βρώμικου χρήματος" διευκολύνουν τους προαγωγούς, που έχουν διασυνδέσεις με άλλες χώρες και λέγεται ότι κερδίζουν ίσως περισσότερα απ' όσα κερδίζουν οι έμποροι ναρκωτικών...

Αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο - βιομηχανία του σεξ εμφανίζεται με πολλές μορφές: Ξεκινάει από ψεύτικες υποσχέσεις για καλλιτεχνική καριέρα και περνάει μέσα από αλυσίδες ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο (που προμηθεύουν στους πελάτες "παρέα"), από γραφεία ταξιδίων, από σεξουαλικό τουρισμό, αεροπορικές εταιρίες, κυκλώματα "συνοδών" για ταξιδιώτες και μπίζνεσμαν, κάθε λογής κέντρα. Να μη μιλήσουμε εδώ για τις ορδές των Αμερικανών και Ευρωπαίων που ταξιδεύουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου για σεξουαλικό τουρισμό ούτε για τις νεαρές "νύφες με ταχυδρομείο", που, μέσω φωτογραφιών, διοχετεύονται σε ηλικιωμένους "συζύγους", ιδίως στη Γερμανία. Πίσω από τη βιομηχανία του σεξ, κρύβονται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα...

Ολα πουλιούνται και αγοράζονται

Ολα τείνουν σε μια γιγάντια πλύση εγκεφάλου σ' αυτήν την κοινωνία που βασίζεται σε πορνικές σχέσεις: Στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, όλα φαίνεται ότι μπορούν να πουλιούνται και ν' αγοράζονται, γιατί η πορνεία δεν περιορίζεται μόνο στον κλασικό ορισμό της θηλυκής - πάντα - πόρνης που "εκδίδεται αδιακρίτως επί χρήμασι". Πολλοί "εκδίδονται" ηθικά γιατί έχουν κάποιο υλικό κίνητρο ή, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιο κίνητρο σκοπιμότητας ή φιλοδοξίας: Με τα καταναλωτικά και άλλα πρότυπα που καλλιεργούνται συστηματικά, η πορνεία επεκτείνεται από τις σεξουαλικές σχέσεις με κάποιο δέλεαρ, μέχρι το "λάδωμα", τις δημόσιες σχέσεις, την κολακεία προς τους ισχυρούς, την τάση να πηγαίνει κάποιος απ' όπου πάει ο άνεμος - με τον κάθε ισχυρό δηλαδή... Τέλμα, βόλεμα, παθητικότητα, ευνουχισμός κάθε διάθεσης για αγώνα, πολιτιστική διάβρωση, ισοπέδωση, μεταμόρφωση των ανθρώπων - και ιδιαίτερα των νέων - σε άβουλη, απρόσωπη μάζα, εύκολα χειραγωγούμενη, έρμαιο των παθών, χωρίς καμιά έφεση για ιδανικά, για μια ανάταση: Ο,τι ακριβώς επιδιώκει η καθεστηκυία τάξη...

Ενα "εκσυγχρονιστικό" νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο "για τα εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα" κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή από πέντε συναρμόδιους υπουργούς και φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει τη σχετική νομοθεσία.

Με το νομοσχέδιο αυτό, περνούν από την Αστυνομία στην Αυτοδιοίκηση όλες οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με τους οίκους ανοχής (κάτι που ορισμένες γυναικείες οργανώσεις θεωρούν απαράδεκτο) και δεν μπαίνει αριθμητικός περιορισμός των οίκων που λειτουργούν σε κάθε περιοχή.

"Διάτρητο", θεωρούν το νομοσχέδιο όσες γυναικείες οργανώσεις πρόλαβαν να το μελετήσουν και ζητάνε την απόσυρσή του (ΟΓΕ, ΕΓΕ, Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών), ακόμα και η Γενική Γραμματεία Ισότητας και ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ.

Παρόλο, που, σύμφωνα με το νόμο η Γενική Γραμματεία Ισότητας πρέπει να μετέχει στην επεξεργασία των νομοσχεδίων και κυρίως όταν αφορούν σε γυναίκες, κανείς αρμόδιος δε ζήτησε τη γνώμη της...

"Αίτημά μας είναι να ανακληθεί και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο", τονίζει η γεν. γραμματέας Ισότητας Μίκα Κουτσιλαίου. "Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα όργανο, όπου θα συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Ισότητας και θα εκπροσωπούνται οι γυναικείες οργανώσεις για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, ώστε να προστατευτούν οι γυναίκες και να βοηθήσουμε την εξάλειψή του".

Μέχρι σήμερα, βοήθεια και περίθαλψη προς τα θύματα (φιλοξενία, ανάληψη εξόδων επιστροφής στην πατρίδα τους) παρέχονταν μέσω του Ξενώνα και του Κέντρου Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών που λειτουργούν με την ευθύνη και την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. (Διεύθυνση σταθμού: Μάρνη32, Γ όροφος, τηλ. 52.35.250, 9 - 2.30 μ.μ.).

Τώρα εξαγγέλλεται η δημιουργία ενός συστήματος υποδομής, ο σχεδιασμός του οποίου έχει ανατεθεί σε επιτροπή από γυναίκες με δράση και γνώση σ' αυτά τα θέματα, εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων και εξειδικευμένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

"Η πορνεία θα επεκταθεί περισσότερο"

Το τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας πήρε την απόφαση να μελετήσει η οργάνωση σε βάθος το κοινωνικό πρόβλημα της πορνείας και έδωσε εντολή στη διοίκηση που αναδείχτηκε να ασχοληθεί με το θέμα. Ηδη, έχει γίνει μια τριμελής επιτροπή που ξεκίνησε την εργασία της και αυτές τις μέρες η ΟΓΕ θα στείλει σχετική ανακοίνωση για την πορνεία σε όλα τα ΜΜΕ και τους βουλευτές.

"Φυσικά, είναι αντίθετη η ΟΓΕ σ' αυτό το νομοσχέδιο που καθιερώνει την πορνεία σαν επάγγελμα, τονίζει η δικηγόρος Κατίνα Καραμάνου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

Είμαστε καθαρά αντίθετες με την προσπάθεια νομιμοποίησής της, που γίνεται με αυτό το νόμο, γιατί σκοπός του είναι να δώσει μια νομιμοφάνεια στο εμπόριο των γυναικών από ξένες χώρες, στην εκμετάλλευση, στον εκβιασμό, στον εξαναγκασμό σε πορνεία. Εχουμε την εντύπωση ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να νομιμοποιήσει αυτή την κατάσταση κατά κάποιο τρόπο και έτσι αντί να περιοριστεί η πορνεία θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο".

Πισωγύρισμα

- Μήπως, όμως, οι εμπνευστές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι με αυτά τα μέτρα θα ελέγξουν τη διαρκώς αυξανόμενη πορνεία;

- Οχι, δεν ελέγχεται. Οπως ξέρετε, υπάρχει ο παλιός νόμος, ο 1193/81 που δε διαφέρει πολύ από τον καινούριο και ο οποίος δεν μπόρεσε να περιορίσει τίποτα - και μάλιστα σε μια εποχή που η πορνεία δεν είχε πάρει τόση έκταση. Πολύ περισσότερο τώρα, δε θα έχει αποτελέσματα! Και αυτός ο νόμος καθιερώνει βιβλιάριο υγείας και ο άλλος καθιέρωνε την άδεια και μάλιστα όριζε ότι δυο φορές τη βδομάδα η εκδιδόμενη θα έπρεπε να εξετάζεται από γιατρό, ενώ τώρα με τον καινούριο νόμο κάθε 15 μέρες μόνο. Αυτό είναι αρνητικό, γιατί χρειάζεται να γίνεται ο έλεγχος πιο συχνά. Οταν ψηφίστηκε ο παλιός νόμος, το 1981, το ΕΪΤΖ δεν είχε εξαπλωθεί όπως σήμερα και σκοπός ήταν να προστατευτούν οι άνθρωποι από τα αφροδίσια νοσήματα. Δεν αναφέρεται καθόλου το ΕΪΤΖ. Θα μπορούσαν να αυστηροποιήσουν τις ποινές. Πλημμέλημα ήταν και τότε και τώρα. Ο παλιός νόμος, μάλιστα, πρόβλεπε και για άτομα που δουλεύουν σε καμπαρέ. Ο νέος νόμος δεν κάνει καμιά τέτοια νύξη. Επίσης ο παλιός νόμος έκανε αναφορά στους "προστάτες", τώρα δε μιλάει γι' αυτούς. Με την καθιέρωση μόνο γυναικείου υπηρετικού προσωπικού, δηλαδή των "τσατσάδων", έχει την εντύπωση ο νομοθέτης ότι θα απομακρύνει όλους αυτούς τους "προστάτες" και τους "αγαπητικούς" όπως τους λένε - αλλά αυτό δε θα γίνει στην πράξη.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι δεν προβλέπονταν ποινές στον παλιό νόμο. Κι όμως, προβλέπονταν και ποινικές και διοικητικές ποινές τότε, με την ανάκληση της άδειας.

  • Τα "τουριστικά γραφεία", που φέρνουν γυναίκες δήθεν για τουρισμό και τις πουλάνε, έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά ούτε γι' αυτά κάνει νύξη ο νέος νόμος. Γίνεται αγοραπωλησία γυναικών σε ευρεία κλίμακα και δεν προβλέπεται τίποτα γι αυτό. Τα μπαρ, "ψησταριές", καμπαρέ, σπίτια, ξενοδοχεία, είναι γεμάτα. Πώς θα τα ελέγξουν όλα αυτά; Με το να νομιμοποιήσουν έναν οίκο ανοχής που τον ξέρουν, που βρίσκεται στην τάδε γειτονιά και θα πάρει άδεια κλπ.;
  • Χρόνια τώρα, οι εφημερίδες είναι γεμάτες "ροζ" αγγελίες, που διαφημίζουν ινστιτούτα μασάζ κλπ. Δεν έγινε καμιά προσπάθεια από το κράτος να περιοριστεί η έκταση που έχει πάρει η πορνεία. Ποιος νόμος έγινε, ποια αυστηροποίηση; Πρέπει να απαγορευτούν οι αγγελίες, που κατακλύζουν εφημερίδες, περιοδικά, κανάλια.
  • Δε γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν στην είσοδο οι αλλοδαπές. Ούτε γίνεται καμιά προσπάθεια να προστατευτούν αυτές οι γυναίκες, που είναι οικονομικοί μετανάστες και πρέπει να τις προστατεύει το κράτος υποδοχής, αφού τις δέχεται, να τους δώσει εργασία. Πρέπει να ψάξουν να βρουν όλες αυτές τις γυναίκες που εκβιάζονται και κάθε μέρα κάνουν οι ίδιες καταγγελίες, ενώ το κράτος δεν... μπορεί να τις βρει.

Ο νέος νόμος, επισημαίνει η Κατίνα Καραμάνου, δε βλέπει την πορνεία σαν κοινωνικό φαινόμενο. Αντίθετα, για μας, η πορνεία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, με οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά αίτια.

Δηλαδή ζούμε σε μια κοινωνία, όπου η αγορά είναι Θεός. Και μέσα σ' αυτή την αγορά, μπαίνει η γυναίκα. Εχει μεταβληθεί σε ένα παγκοσμιοποιημένο προϊόν, που μεταφέρεται από χώρα σε χώρα. Εμπόριο σάρκας γίνεται καθαρά.

Φορολόγηση των κερδών

Απ' ό,τι διαβάζουμε ο τζίρος από την παραοικονομία αυτή φτάνει τα δυο δισ., όσο και από τα ναρκωτικά. Μήπως η νομιμοποίηση έχει σαν σκοπό να φορολογήσει και αυτό το "επάγγελμα"; Από την άλλη πλευρά όμως, θα επιβαρυνθεί οικονομικά ο προϋπολογισμός, γιατί κάποιες επιτροπές που θα δίνουν άδειες θα παίρνουν αμοιβές υπέρογκες και δε θα κάνουν τίποτα, είναι γνωστό πώς λειτουργούν όλες αυτές οι επιτροπές...

  • Ο νόμος μιλάει ειδικά για "εκδιδόμενα άτομα", δε στέκεται καθόλου σ' αυτούς που τις εκμεταλλεύονται. Και βέβαια υπάρχουν γενικές διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα. Αλλά εφ' όσον θέλει και έχει σαν σκοπό η κυβέρνηση να περιορίσει το φαινόμενο, όπως λέει, το κύριο βάρος έπρεπε να το ρίξει στους "προστάτες", όχι στις γυναίκες που τις εκμεταλλεύονται. Κι όμως δεν έχει τέτοιες διατάξεις, ενώ ο παλιός νόμος είχε κάποιες υποτυπώδεις διατάξεις. Γι' αυτό είναι πισωγύρισμα.
  • Τέλος, μειώνει το όριο ηλικίας των ατόμων που εκπορνεύονται στα 18 χρόνια. Αλλά μια κοπέλα σ' αυτή την ηλικία δεν έχει βγεί ακόμη στην αγορά εργασίας, δεν έχει ζήσει τις δυσκολίες της ζωής και αυτής της κοινωνίας για να αποφασίσει για το μέλλον της. Εμείς ζητάμε να αποσυρθεί αμέσως και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
Διπλή ηθική

"Ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της Γυναίκας θεωρεί ότι η ρύθμιση του όλου θέματος χρειάζεται βαθύτερο προβληματισμό και περισσότερη σκέψη", τονίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου και καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου. "Δε νομίζουμε ότι πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό εσπευσμένα, αντίθετα, να μελετηθεί περισσότερο. Ο Σύνδεσμος επιφυλάσσεται να εκθέσει τις απόψεις του για το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την όλη προβληματική.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατάργηση των παλιών οίκων ανοχής υπήρξε στόχος του Συνδέσμου και, εν μέρει τουλάχιστον, επίτευγμά του.

Το νομοσχέδιο είναι καθρέφτης της αντιφατικής μας κοινωνίας, που από τη μια μεριά θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη της πορνείας και από την άλλη μόνο τις πόρνες χτυπάει και περιορίζει...".

Ενάντια στην εξαναγκαστική πορνεία

Η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών (ΑΚΔ) ασχολείται συστηματικά με την πορνεία και μάλιστα την εξαναγκαστική πορνεία των μεταναστριών από το 1983 και έχει κάνει δύο έρευνες γι' αυτό το θέμα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ενας από τους στόχους της, όπως και άλλων γυναικείων οργανώσεων, είναι η κύρωση από τη χώρα μας της σύμβασης της Νέας Υόρκης του 1949 για την εξάλειψη της πορνείας (για καταστολή σωματεμπορίας και εκμετάλλευσης της πορνείας των άλλων"). Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, καταδικάζεται όποιος προτρέπει, παρασύρει ή αποπλανά προς το σκοπό της πορνείας άλλο άτομο, έστω και με τη συγκατάθεσή του, επίσης καταδικάζεται αν εκμεταλλεύεται την πορνεία άλλου ατόμου, έστω και με τη συγκατάθεσή του.

"Η Σύμβαση της Ν. Υόρκης, υποστηρίζει η Μάτα Καλουδάκη από την Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, πρέπει να κυρωθεί, αφού πρώτα αναθεωρηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα".

Τι θέση παίρνει ο κόσμος σήμερα για την εξαναγκαστική πορνεία; Η πρόσφατη έρευνα που έκανε η ΑΚΔ με 900 ερωτηματολόγια σε όλη την Ελλάδα έδειξε ότι οι άνθρωποι ζητούν την "καταστολή της εξαναγκαστικής πορνείας". Αυτή ήταν η απάντηση σε 850 ερωτηματολόγια, ενώ 28 απαντήσεις ζητούσαν μόνο έλεγχο. Οι περισσότεροι από τους ερωτώμενους απάντησαν ότι ο εξαναγκασμός ωθεί τις αλλοδαπές να εκπορνεύονται, ενώ μια δεύτερη απάντηση υποστήριζε ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί. Τελευταία και ..."καταϊδρωμένη" η άποψη ότι "το επιθυμούν". Στο ερώτημα "γιατί προτιμώνται οι αλλοδαπές", η πρώτη απάντηση είναι "γιατί είναι φθηνότερες" (341 απαντήσεις), η δεύτερη ότι "είναι εύκολες" και η τρίτη γιατί "είναι όμορφες". Σ' ό,τι αφορά τα δεινά που επιφέρουν στη χώρα, οι πιο πολλές απαντήσεις μιλάνε για τη διάλυση των ελληνικών οικογενειών.

Ομως, οι έρευνες που πραγματοποιεί η συγκεκριμένη οργάνωση δεν περιορίζονται σε ερωτηματολόγια. Από επιτόπιες έρευνες που έκαναν τα μέλη της σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, προκύπτουν ενδιαφέροντα, όσο και οδυνηρά συμπεράσματα: Σε πολλές περιοχές, όπως λ.χ. σ' ένα χωριό στο κεντρικό Ζαγόρι, ένα από τα αποτελέσματα των επισκέψεων ανδρών σε πόρνες ήταν η αύξηση της βίας απέναντι στις συζύγους!

Εξαθλιωμένες Βορειοηπειρώτισσες πριν από πέντε χρόνια ωθούνταν από τους συζύγους τους στην πορνεία κοντά στη Λίμνη Ιωαννίνων, έναντι 500 δραχμών. Και ενώ "η βίζιτα" στις Ελληνίδες ελευθερίων ηθών κοστίζει γύρω στις 3.000 δραχμές, στις αλλοδαπές όταν δεν είναι ιδιαίτερα εξαθλιωμένες κοστίζει περισσότερο... Στη Βόρεια Ελλάδα, πριν από μερικά χρόνια, κυκλοφορούσαν ταυτότητες, καρτέλες με φωτογραφίες κοριτσιών από τη Βουλγαρία που έγραφαν τα στοιχεία τους (όνομα, χρώμα ματιών, ύψος...) και οι ενδιαφερόμενοι διάλεγαν την κοπέλα που ήθελαν για το Σαββατοκύριακο. Τώρα, αυτή η πρακτική έχει σταματήσει για όσους ζουν κοντά στα σύνορα, επειδή επισκέπτονται οι ίδιοι τα Σαββατοκύριακα τη Βουλγαρία... Σε ορισμένα χωριά, οι άντρες εξαφανίζονται για κάποιες ώρες και μετά οι ντόπιες γυναίκες βρίσκουν διάσπαρτα ράντζα μέσα στα καλαμπόκια...

Αφήνουν ελεύθερες τις μαφίες

"Η πορνεία είναι δομικό στοιχείο της πατριαρχίας", υποστηρίζει η Μάτα Καλουδάκη. "Υποτίθεται ότι είναι "αναγκαίο κακό" και οι δικαιολογίες είναι πάρα πολλές, λ.χ. ότι χρειάζεται για να καλύπτει τις ανάγκες των αρρώστων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των γέρων, των αναπήρων, των στρατιωτών. Μερικοί φθάνουν να υποστηρίζουν ότι αν δεν υπήρχαν πόρνες οι άντρες θα... βίαζαν τις γυναίκες στο δρόμο, ότι οι σύζυγοι θα χώριζαν τις γυναίκες τους και ότι χάρη στην πορνεία διατηρείται... η οικογένεια. Δε συμβαίνει όμως το αντίστοιχο με τις γυναίκες, σύμφωνα με την επίσημη άποψη. Μόνο οι άντρες έχουν τέτοιες ανάγκες"...

- Και η άποψή σας για το καινούριο νομοσχέδιο;

- Ο παλιός νόμος μιλούσε για προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτός είναι χειρότερος. Πιστεύουμε ότι έγινε για να εντάξει τις αλλοδαπές στην επίσημη πορνεία. Αναγνωρίζει την πορνεία ως "επάγγελμα", ότι έχει θετικές και αρνητικές και άλλες συνέπειες και παρενέργειες. Η αλλοδαπή σύμφωνα με το νομοσχέδιο μπορεί να μπει στην Ελλάδα και να ασκήσει νόμιμα την πορνεία, κάτι που σημαίνει ότι αφήνουν ελεύθερα τα κυκλώματα των προαγωγών και τις μαφίες να φέρνουν γυναίκες από το εξωτερικό.

Ενας λόγος που το κάνουν είναι γιατί "άδειασαν", όπως λένε, οι οίκοι ανοχής από Ελληνίδες (χωρίς αυτό να σημαίνει κατά τη γνώμη μας ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη πορνεία, που γίνεται από Ελληνίδες, σε ξενοδοχεία και την ασκούν νοικοκυρές, παντρεμένες, σπουδάστριες, χωρίς να είναι δηλωμένες).

Ο δήμαρχος θα δίνει στο μέλλον τις άδειες των οίκων ανοχής, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής, δηλαδή αν υπάρχει βιομηχανία, στρατός, λιμάνι κλπ.

Το νομοσχέδιο δε βάζει διαχωρισμούς φύλου, μιλάει για "πρόσωπα που εκδίδονται" και προσθέτει και άρρενες που έχουν κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου. Δε δέχεται ότι υπάρχουν άρρενες που κάνουν πορνεία. Κι όμως, υπάρχουν οίκοι ανοχής για γυναίκες υψηλών εισοδηματικών τάξεων.

Η βαθμιαία αύξηση της πορνείας δεν οφείλεται σε "νομοθετικό κενό", όπως ισχυρίζονται, αλλά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, που οι πολιτικές εξουσίες αναπαράγουν. Δήθεν νομιμοποιούν τις αλλοδαπές πόρνες, εφ' όσον οι ίδιες έχουν εξασφαλίσει άδεια παραμονής. Τρέχουν σε συνέδρια για να εκφράσουν τη θλίψη τους για τα φαινόμενα, αλλά ό,τι ψήφισαν σε συνέδρια (π.χ. Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών του ΟΗΕ κλπ.), δεν τους δεσμεύει σε τίποτα!

Χρειάζεται πίεση

Εμείς, σαν Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, εκτός από την κύρωση της Σύμβασης της Ν. Υόρκης, ζητάμε:

  • Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μεταναστριών με αυτά τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις χώρες υποδοχής, για την εργασία και την υγεία. Ταυτόχρονα, την προστασία της γυναίκας, που έχει υποστεί εξαναγκαστική πορνεία όταν καταγγέλλει το κύκλωμα, γιατί σήμερα την απελαύνουν.
  • Δημοσιοποίηση με σοβαρό τρόπο από τα ΜΜΕ, τα πανεπιστήμια και άλλους φορείς του φαινομένου.
  • Να προωθηθεί νόμος για την ποινικοποίηση των πελατών σαν συνεργών στον εξαναγκασμό.
  • Η Αστυνομία σαν μηχανισμός να είναι εκτός συναναστροφής με τα θύματα της εξαναγκαστικής πορνείας, να δέχεται μόνο τις καταγγελίες. Χρειάζονται άλλες υπηρεσίες συμβουλευτικής και ελέγχου των θυμάτων.

Δεν πιστεύουμε ότι το φαινόμενο της πορνείας εξαλείφεται ριζικά, γιατί η πατριαρχία είναι συνυφασμένη με τον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση του Τρίτου Κόσμου.

Μιλάμε όμως για κάποιους τρόπους που θα ανακουφίσουν προσωρινά τα θύματα. Η πολιτική βούληση εναπόκειται στους κρατικούς μηχανισμούς, η πολιτική δράση και πίεση εναπόκειται στα κινήματα, ιδιαίτερα στο γυναικείο και στα ευαισθητοποιημένα άτομα σ' όλο τον κόσμο, καταλήγει η Μάτα Καλουδάκη.

Επιμέλεια:

Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Αύξηση της εισαγόμενης πορνείας

Το 1991 στην Ελλάδα υπήρχαν περίπου 5.500 Ελληνίδες και 1.500 αλλοδαπές πόρνες.

Το 1996 ο αριθμός των Ελληνίδων πορνών έχει μειωθεί, είναι περίπου 4.300 και ο αριθμός των αλλοδαπών έχει αυξηθεί, είναι περίπου 6.100. Δηλαδή, η αναλογία έχει αντιστραφεί και είναι 40% προς 60%. Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται σε μια έρευνα του Γρηγόρη Λάζου, διδάκτορα κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ανακοινώθηκαν σε σεμινάριο "για τη σωματεμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών", που είχε οργανώσει το ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οπως τονίζει ο ερευνητής, οι αλλοδαπές πόρνες είναι ήδη κυρίαρχες στην πορνική αγορά. Στην ίδια πενταετία οι Ελληνίδες μειώθηκαν κατά 22%, ενώ οι αλλοδαπές πόρνες αυξήθηκαν κατά 387% και την ίδια χρονική περίοδο οι πορνικές σεξουαλικές επαφέςαυξήθηκαν κατά 100%.

Στο διάστημα που ανακοινώθηκε η έρευνα, η τακτική πελατεία των πορνών ήταν περίπου 350.000 άνδρες, ενώ η περιστασιακή πελατεία πλησίαζε τους 1.200.000 άνδρες.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε επίσης το 1996 (υπό την αιγίδα του ίδιου ιδρύματος) για την έντυπη πορνογραφία στην Αθήνα και στον Πειραιά σε 53 περίπτερα βρέθηκαν αναρτημένοι 217 διαφορετικοί τίτλοι πορνοπεριοδικών (! ). Από αυτά τα 13 ήταν κρυφοπορνό, τα 63 ελαφρά πορνό, τα 88 πορνό και τα 52 σκληρά πορνό. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αγγελος Τσιγκρής, διδάκτορας εγκληματολογίας του Παντείου "τα περιοδικά με σκληρά πορνό βρέθηκε ότι ανταποκρίνονται σε όλα τα βίτσια και σε κάθε σεξουαλική ανωμαλία και διαστροφή... Ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός των πορνοπεριοδικών που κυκλοφορούν καταδεικνύει το εύρος της πληθυσμιακής ομάδας που συγκροτεί το αναγνωστικό κοινό τους".

(Στοιχεία από το τεύχος 63 - 64 του περιοδικού "Αγώνας της Γυναίκας").



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ