ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η εξέγερση του Νοέμβρη φωτίζει το δρόμο
  • Σήμερα στις 4 μ.μ. η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία
  • Στις 3 μ.μ. μπροστά στο ΜΙΝΙΟΝ η προσυγκέντρωση της ΚΝΕ
  • Συγκεντρώσεις, πορείες και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία το απόγευμα και συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα, ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 25η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ελληνικός λαός αναμένεται να δώσει και φέτος ένα ιδιαίτερα βροντερό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο Νοέμβρης εξακολουθεί να εμπνέει την αντίσταση και τους αγώνες για: "Ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία - έξω οι Αμερικάνοι - έξω το ΝΑΤΟ". Με τη συμμετοχή του δίνει την καλύτερη απάντηση προς την άρχουσα τάξη και τους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν ποτέ με το Πολυτεχνείο και το εξεγερτικό πνεύμα του. Οτι ο αγώνας για "να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση" συνεχίζεται. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στους εργαζόμενους και τη νεολαία, που η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών επιφέρει νέα δεινά στους λαούς όλου του κόσμου και στην περιοχή μας.

Παρά τις μονότονα κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενες προσπάθειες αυτών που επιδιώκουν να "κλείσουν" την εξέγερση του Νοέμβρη στο μουσείο της ιστορίας, παρά την καλλιέργεια κλίματος αστυνομοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας, χιλιάδες ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν το χώρο του Πολυτεχνείου, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους, αλλά και δίνοντας υπόσχεση συνέχειας του αγώνα. Από την Κυριακή το πρωί, που άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου στην Πατησίων για τις τριήμερες εκδηλώσεις, άνθρωποι κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα νέοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων προσήλθαν για να καταθέσουν λουλούδια και στεφάνια στην τσακισμένη από τα τανκς πύλη του Πολυτεχνείου.

Η σημερινή αντιιμπεριαλιστική πορεία αναμένεται να ξεκινήσει από το χώρο του Πολυτεχνείου στις 4 το απόγευμα, οπότε και θα κλείσουν οι πύλες του Ιδρύματος. Η ΚΝΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στις 3 μ.μ. μπροστά στο ΜΙΝΙΟΝ. Δεκάδες φορείς και σωματεία εργαζομένων με ανακοινώσεις τους απευθύνουν κάλεσμα, η σημερινή πορεία να γίνει διαδήλωση ενάντια στην πολιτική που υπονομεύει τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, ενάντια στη μοιρολατρία και ηττοπάθεια που καλλιεργείται, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις, με πρωτοβουλία μαζικών φορέων, διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.


Συνεχίζουμε ανυπότακτοι

Μήνυμα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

"Ανυπόταχτοι συνεχίζουμε. Λέμε όχι στον ατομικισμό, το συμβιβασμό και την υποταγή. Δεν ξεγελιόμαστε από κανένα αντιλαϊκό κόλπο, είτε φοράει "κεντροαριστερό", είτε "κεντροδεξιό" κοστούμι. Αρνούμαστε το δήθεν μονόδρομο της ΟΝΕ. Αρνούμαστε να γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι των πολυεθνικών. Βαδίζουμε το δικό μας μονόδρομο, το δρόμο που άνοιξε το Πολυτεχνείο, το δρόμο του ασυμβίβαστου αγώνα, μαζί με την εργατική τάξη και το λαό για τα δικαιώματά μας, την ειρήνη και τη ζωή. Με δυνατό ΚΚΕ και μαζική ΚΝΕ να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο πάλης. Να ανατρέψουμε την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Να ανοίξουμε το δρόμο στο μέλλον, στο σοσιαλισμό".

Τα παραπάνω τονίζει στο μήνυμά του το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ,επισημαίνοντας πως το Πολυτεχνείο ήταν εξέγερση του λαού και της νεολαίας και ξεκαθαρίζοντας ότι τα συνθήματα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία","Εθνική Ανεξαρτησία","Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ" δε στρέφονταν μόνο ενάντια στη χούντα, αλλά αποκάλυπταν και ταυτόχρονα χτυπούσαν τα στηρίγματά της, τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό. "Ηταν μια εξέγερση που απαίτησε μια άλλη πορεία για το λαό και τη χώρα μας, που ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού", τονίζει.

Παράλληλα επισημαίνει πως δεν ήταν ένα ξέσπασμα τυχαίο. Ηταν αποτέλεσμα της σκληρής αντιστασιακής δράσης του λαού μας όλη την περίοδο της 7ετίας, των αγώνων των φοιτητών, των μαθητών, των αγροτών, της εργατιάς, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναπτύχθηκαν όλα εκείνα τα χρόνια. Ηταν συνέχεια της αταλάντευτης στάσης που κράτησαν στα δικαστήρια, στα κολαστήρια της ΕΣΑ, στις εξορίες οι κομμουνιστές και οι πρωτοπόροι αγωνιστές. Ηταν μια εξέγερση που ήρθε να δικαιώσει την παράνομη δράση, την αντιδικτατορική - αντιιμπεριαλιστική πολιτική του ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ. "Μέσα από την έντονη ιδεολογική διαπάλη, η μαζική λαϊκή αντίσταση και πάλη κυριάρχησε απέναντι στην ηττοπάθεια, έβαλε στο περιθώριο τις σειρήνες του συμβιβασμού. Εδωσε τη συνέχεια στην ηρωική ιστορική διαδρομή της πάλης του λαού μας. Στους αγώνες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας", υπογραμμίζεται στο μήνυμα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ομως, αναφέρει το ΚΣ της ΚΝΕ, 25 χρόνια μετά η αναμέτρηση συνεχίζεται. "Εχουμε τον ίδιο αντίπαλο, έστω κι αν άλλαξε τη μάσκα που φορούσε. Απέναντί μας βρίσκεται ο ιμπεριαλισμός, η "νέα τάξη" που οι δολοφόνοι των λαών επιχειρούν να επιβάλουν. Η αναμέτρηση συνεχίζεται κόντρα στην ΕΕ, τη δικτατορία των πολυεθνικών.

Το σύστημα της εκμετάλλευσης γίνεται κάθε μέρα και πιο άδικο, κάθε ώρα και πιο βάρβαρο. Αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις, φράζει το δρόμο προς τη μόρφωση, πετά τους μαθητές έξω απ' το σχολείο, τους εργαζόμενους στην ανεργία, μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα για όσους έχουν να αγοράσουν", τονίζεται στο μήνυμα.

Και καταλήγει: "Η ειρήνη, η ανεξαρτησία, η εθνική κυριαρχία απειλούνται από τους ίδιους εχθρούς, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, που σπέρνουν το μίσος και τον εθνικισμό, ματοκυλούν τους λαούς, ξαναχαράζουν σύνορα. Το Αιγαίο, η Κύπρος διχοτομούνται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων. Η χώρα μας μετατρέπεται σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια στους γειτονικούς μας λαούς, οι Ελληνες φαντάροι σε θύτες τους, οι Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης σε τρομοκράτες".


ΚΚΕ
Το Πολυτεχνείο ζει στους σημερινούς λαϊκούς αγώνες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής

"Η καλύτερη τιμή στο λαϊκό αγώνα του Νοέμβρη '73 είναι η συσπείρωση και η πάλη, η συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, που θα φέρει το λαό στο προσκήνιο και θ' ανοίξει το δρόμο για βαθιές και ριζικές αλλαγές.

Είκοσι πέντε χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973 και οι επίμονες και οργανωμένες προσπάθειες διαστρέβλωσης και συκοφάντησης του νοήματός του δεν έχουν ευοδωθεί. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες κατά της ΕΕ, της ΟΝΕ, της ΝΑΤΟικής τάξης πραγμάτων, της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που άμεσα και έμμεσα στηρίζεται και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το Πολυτεχνείο ζει, δεν κλείνεται στο μουσείο, δεν περιορίζεται στο πλαίσιο ενός στενά αντιχουντικού αγώνα. Το σύνθημα "ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία", εκφρασμένο στις τότε συνθήκες, δίνει το σύγχρονο πολιτικό στίγμα της πάλης κατά της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην παιδεία, κατά των νέων εργασιακών σχέσεων και της αυξανόμενης εξαθλίωσης των εργαζομένων, κατά της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας και της καταπάτησης στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Η 25η επέτειος του Πολυτεχνείου συμπίπτει με τις ξέφρενες προσπάθειες της άρχουσας τάξης και των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Αλλά, συμπίπτει και με μια περίοδο που πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι σχεδιασμοί για κεντροαριστερά σενάρια, για αντινεοφιλελεύθερα μέτωπα διαχείρισης της κρίσης και απορρόφησης της δίκαιης αγανάκτησης των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί τη νεολαία και το λαό μας: Η δυσαρέσκεια δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει κινητήρια δύναμη δράσης εναντίον της σημερινής τάξης πραγμάτων. Αν η λαϊκή αγανάκτηση δε μεταπλαστεί σε ριζοσπαστική κοινωνική πολιτική συνείδηση, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε μια αντιδραστική αναδίπλωση. Θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, αν η αγανάκτηση των εργαζομένων εγκλωβιστεί σε αντιλαϊκά σενάρια. Θα υποστούν νέα φθορά συνθήματα και αξίες που διατηρούν την αίγλη τους στα μάτια των λαϊκών μαζών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ