ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Η Κούβα συνεχίζει να αγωνίζεται

Εκδήλωση - συζήτηση με την Ιζαμπέλ. Αλιέντε, υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας, σχετικά με την Πολυμερή Συμφωνία

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συγκεντρωμένοι τη συζήτηση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα η πρεσβεία της Κούβας και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης με θέμα: "Κούβα και η Πολυμερής Συμφωνία Προστασίας των Επενδύσεων", στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Την κεντρική ομιλία έκανε η Ιζαμπέλ Αλιέντε, Α υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας από το 1993 σε θέματα Ευρώπης, Ασίας, Εκλαϊκευσης και Πληροφόρησης και του Κέντρου του Διεθνούς Τύπου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Ιζαμπέλ Αλιέντε αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Κούβα, στην επίσκεψη του Πάπα, στις διάφορες επισκέψεις που έχει κάνει ο Φιντέλ Κάστρο σε μια σειρά από χώρες, στις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί στον ΟΗΕ υπέρ της άρσης του αποκλεισμού, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σημαντικό σημείο αναφοράς της Α υφυπουργού Εξωτερικών ήταν ο οικονομικός, εμπορικός και πιστωτικός αποκλεισμός της χώρας, που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά για τους νόμους Τοριτσέλι και Χελμς - Μπάρτον, η Ιζαμπέλ Αλιέντε αναφέρθηκε στην Πολυμερή Συμφωνία Προστασίας Επενδύσεων, που στην ουσία, όπως είπε, είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ να κυριαρχήσει σε όλες τις χώρες ο νόμος Χελμς - Μπάρτον. Στην ουσία ορίζεται μια πιο σκληρή στάση των ΗΠΑ - ΕΕ στις επενδυτικές δραστηριότητες στην Κούβα, για τις περιπτώσεις που πρόκειται να αξιοποιηθούν επενδυτικά οι "παράνομα απαλλοτριωμένες", όπως τις αναφέρουν οι ΗΠΑ, περιουσίες Αμερικανών πολιτών. Με τη συμφωνία αυτή, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να "ζητήσουν" από το Κογκρέσο να μην προχωρήσουν οι αμερικανικές αρχές στην εκτέλεση των επίμαχων κεφαλαίων ΙΙΙ και ΙV του νόμου Χελμς - Μπάρτον, δηλαδή στη μη δίωξη των επιχειρήσεων που έχουν ήδη δοσοληψίες με την Κούβα. Ως αντάλλαγμα, η ΕΕ δέχτηκε να ακυρώσει το πάνελ των συζητήσεων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου.

Η συμφωνία αυτή είναι ακόμα ένα γερό χτύπημα για την επαναστατημένη Κούβα και σκοπό έχει την ενίσχυση του αποκλεισμού της χώρας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από το ότι η ίδια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, δέχτηκε τη συγκεκριμένη υπογραφή της συμφωνίας ως σοβαρή επιτυχία και βήμα, που συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της πολιτικής των ΗΠΑ στο θέμα της Κούβας.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Κουβανή υφυπουργός Εξωτερικών, παρά τις δυσκολίες, τον αποκλεισμό και την έλλειψη χρημάτων, "η Κούβα είναι χώρα που αγωνίζεται, όπου ο λαός αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του, και, παρ' όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν έχει χάσει τη διάθεσή του για ζωή".

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Με βία και τρομοκρατία απαντά στους φοιτητές ο Χαμπίμπι

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Εντείνει την "πολιτική" της βίας το καθεστώς του Προέδρου της Ινδονησίας, Χαμπίμπι. Μετά τις συνεχιζόμενες αιματοβαμμένες φοιτητικές διαδηλώσεις, αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 11 προσωπικότητες κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να "βαφτίσουν" υποκινούμενες τις αντιδράσεις χιλιάδων φοιτητών, που πιέζουν για πραγματικές πολιτικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ετσι, ο Πρόεδρος Χαμπίμπι προειδοποίησε χτες ότι "ταραχοποιά στοιχεία" χειραγώγησαν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα ...τις αιματηρές συμπλοκές των νέων με τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Χαμπίμπι υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης οποιονδήποτε ευθύνεται για τους φόνους των φοιτητών διαδηλωτών των τελευταίων ημερών, ακόμη και εάν πρόκειται για μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Τόνισε μάλιστα ότι η ευθύνη για τις ταραχές εντοπίζεται σε ομάδες - τις οποίες δεν κατονόμασε - που "υποθάλπουν... την αναρχία"!

"Το κίνημα των φοιτητών, φορέας ηθικών μηνυμάτων, διαταράσσεται από ανεύθυνες ομάδες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους φοιτητές για να επιτεθούν στην κυβέρνηση και να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα", είπε ο Χαμπίμπι, επιχειρώντας να εντείνει την τρομοκρατία και όχι να πείσει τους φοιτητές που φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με βασικά αιτήματα την παραίτηση του Χαμπίμπι, την προσαγωγή του πρώην Προέδρου Σουχάρτο στη Δικαιοσύνη για παράνομο πλουτισμό και τη διερεύνηση εκτεταμένων περιπτώσεων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι, και χτες πραγματοποιήθηκαν στην Τζακάρτα δεκάδες πορείες διαμαρτυρίας από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, όλες ειρηνικά, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια. Ειδικότερα, διαδηλώσεις έγιναν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και στο Πανεπιστήμιο Τρι Σάκτι, όπου το Μάη η δολοφονία τεσσάρων φοιτητών από πυρά στρατιωτών είχε πυροδοτήσει τις μεγάλες διαδηλώσεις που συνέβαλαν στην ανατροπή του Σουχάρτο.

Ο Χαμπίμπι, που στηρίζεται από ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτικών, αγνόησε τις εκκλήσεις οργανώσεων και φοιτητών για απομάκρυνση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Γουιράντο, ως υπεύθυνου για το θάνατο δεκάδων φοιτητών.

Από τα 11 στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνελήφθησαν, δύο είναι εν αποστρατεία στρατηγοί και ένας ο Μεϊλόντο Σουγόντο, στενός συνεργάτης της αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης και θυγατέρας του πρώην Προέδρου Σουκάρνο, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι. Ολοι ανακρίθηκαν επίμονα επί ώρες και αρκετοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Ρουσμανχάντι, δήλωσε πως οι 11 "ανακρίθηκαν, δεν κρατήθηκαν", προσθέτοντας πως θα κληθούν για ανακρίσεις και άλλοι ακτιβιστές.

Εκπρόσωποι οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετατρέψει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε αποδιοπομπαίους τράγους, ενόψει της κλιμακούμενης λαϊκής κατακραυγής για τους φόνους των φοιτητών.

ΙΑΠΩΝΙΑ
"Χλιαρές" αντιδράσεις από τα νέα οικονομικά μέτρα

ΤΟΚΙΟ. -

Τα σχέδιά του για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης ανακοίνωσε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Κέιζο Ομπούτσι, μην προκαλώντας ωστόσο τις αντιδράσεις που ανέμενε από τους επιχειρηματίες, και οικονομικούς αναλυτές. Ουδείς δε φάνηκε να ζητωκραυγάζει, ούτε να εντυπωσιάζεται από τα στοιχεία και τα επιχειρήματα του Ομπούτσι για περικοπές 196 δισ. δολαρίων στις δημόσιες δαπάνες και στη φορολογία, εστιάζοντας οι περισσότεροι τις επικρίσεις τους σ' αυτό που ήθελαν να ακούσουν και δεν άκουσαν: μειώσεις στη φορολογία από τις πωλήσεις διαφόρων αγαθών!

Ετσι, δε φάνηκε να λύνεται το μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την κυβέρνηση, ιδίως σε μία περίοδο που αυξάνονται οι ειδήσεις για την άνοδο της ανεργίας και των κρουσμάτων χρεοκοπίας. Αυτή ακριβώς η "κορυφή του παγόβουνου" της οικονομικής κρίσης, έχει κάνει το μέσο Γιαπωνέζο πολίτη να μειώσει τους ρυθμούς της καταναλωτικής του μανίας και να επιχειρήσει να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα διά της αποταμιευτικής οδού... Πολλοί οικονομικοί αναλυτές στο Τόκιο, για παράδειγμα, δεν ξεχνούν να υπενθυμίζουν τη "μελανή" κατάσταση της αγοράς επισημαίνοντας τα χιλιάδες απούλητα νέα μοντέλα αυτοκινήτων στις βιτρίνες των σημείων πώλησης διαφόρων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η περσινή απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο για αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων διαφόρων αγαθών από 3 σε 5% θεωρήθηκε από πολλούς η "σπίθα" που άναψε τη "φωτιά" της ύφεσης της άλλοτε κραταιάς ιαπωνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Ομπούτσι, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούλη, ανακοίνωσε τις προτάσεις της κυβέρνησής του λέγοντας πως απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για να μειωθεί το δυσθεώρητο - για τους... Γιαπωνέζους - έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Το πακέτο προτάσεων του Ομπούτσι περιλαμβάνει μέτρα για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος Οικονομικών Επενδύσεων και Δανείων, απενεργοποίηση του Φόρου Αξίας Γης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και οικονομική βοήθεια ύψους 8 δισ. δολαρίων σε ασιατικές χώρες, καθώς η Ιαπωνία αντιμετώπισε τις δριμύτατες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για να βοηθήσει γείτονες χώρες από δυσχερέστερες οικονομικές κρίσεις.

"Δε θα έπρεπε κιόλας να πηδάμε από τη χαρά μας ότι με αυτές τις προτάσεις θα βρούμε το μονοπάτι της οικονομικής ανάκαμψης" σημείωσε η εφημερίδα "Νιχόν Κεϊζάι", σχολιάζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Ομπούτσι"θα έχουν μόνον περιορισμένο αποτέλεσμα". Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας ιαπωνική εφημερίδα "Γομιούρι", υποστήριξε από την πλευρά της, ότι παρά τα "τρικ, η βάση των νέων μέτρων δεν είναι εντυπωσιακή".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάλι αναβολή με νέα δικαιολογία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την αναβολή της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, που επρόκειτο να αρχίσει εντός των προσεχών ημερών, ανακοίνωσε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, λίγες μόνο ώρες μετά την κατάληξη σε συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαπραγματευτών για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το 2% της Δυτικής Οχθης μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κατηγορώντας την παλαιστινιακή ηγεσία ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στις αρχές του Μάη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην εναρκτήρια ομιλία του στη διήμερη συνεδρίαση της Κνεσέτ, με θέμα την ισραηλινο - παλαιστινιακή "ενδιάμεση συμφωνία", επανήλθε στη γνωστή "σκληρή γλώσσα" του και τόνισε ότι "δεν προτίθεται να εφαρμόσει καμία συμφωνία υπό απειλές που παραβιάζουν τις υπάρχουσες συμφωνίες". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες δηλώσεις του Παλαιστινίου ηγέτη, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της διακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Νέα υπεκφυγή εκ μέρους του Ισραήλ χαρακτήρισε την απόφαση αναβολής ο Αχμέντ Τίμπι, στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχους αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος προέτρεψε τους εβραίους εποίκους να "προσαρτήσουν όσο παραπάνω γη μπορούν πριν αρχίσει η αποχώρηση", κατηγορώντας την ισραηλινή ηγεσία για κατάφωρη παραβίαση των αρχών της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Από τη χτεσινή εκδήλωση

Από τις καθημερινές φοιτητικές διαδηλώσεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ