ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Την άλλη Τετάρτη η παναττική συγκέντρωση

Στις 25 του Νοέμβρη στην πλατεία Κάνιγγος, στις 6 το απόγευμα, η αγωνιστική κινητοποίηση των ΕΒΕ

Η λύση στα προβλήματα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων βρίσκεται μόνο στο δρόμο του αγώνα και της αντίστασης. Αυτό τονίζουν οι τοπικές και κλαδικές Ομοσπονδίες ΕΒΕ της Αττικής στη διακήρυξη με την οποία καλούν τους επαγγελματοβιοτέχνες να πάρουν δυναμικά και αποφασιστικά μέρος στην παναττική κινητοποίηση, που διοργανώνουν για τις 25 Νοέμβρη στην πλατεία Κάνιγγος στις 6 το απόγευμα. Τους καλούν να αντισταθούν στη μοιρολατρική αποδοχή των ασκούμενων πολιτικών, στο συμβιβασμό και στην ανοχή απέναντι στις πολιτικές που τους αφανίζουν, να συστρατευτούν με τους εργάτες και τους αγρότες σε έναν κοινό αγώνα αντιμετώπισης της επίθεσης των πολυεθνικών, της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι Ομοσπονδίες στη διακήρυξή τους καταγγέλλουν την πολιτική, που στο όνομα της ΟΝΕ ταυτίζεται με την πτώση του τζίρου των μαγαζιών, τα αυξανόμενα έξοδα λειτουργίας, την αβάσταχτη φορολογία, τον αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, το ξήλωμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, το πετσόκομμα των συντάξεων. Είναι, καταγγέλλουν, η ίδια πολιτική που ορκίζεται στην ευρωπαϊκή προοπτική και δίνει τα κάθε λογής ευρωπαϊκά προγράμματα στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων. Η ίδια πολιτική που υποστηρίζει φανατικά τους νόμους της "ελεύθερης" αγοράς και χειροτερεύει τους όρους ανταγωνισμού σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Είναι οι εκπρόσωποί της που υποστηρίζουν ωμά ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις είναι βαρίδι στα πόδια της "ανάπτυξης" και πρέπει να κλείσουν.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους ΕΒΕ να διεκδικήσουν αγωνιστικά και μαζικά:

  • Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 4 εκατ. δρχ., τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας. Αλλαγή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων. Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων και του 35%", ΟΧΙ στην υπερφορολόγηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό σχέδιο νόμου. ΟΧΙ στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που προωθείται με τη δήθεν ενοποίηση των Ταμείων. Κρατική επιχορήγηση στο 1/3 των εξόδων των Ταμείων.
  • ΟΧΙ στην επέκταση των πολυκαταστημάτων και την ίδρυση νέων.
  • Ισχυρά χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη κλαδικών πολιτικών.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΜΜΕΧ.
  • Ελεγχο των τιμών στην πηγή παραγωγής και εισαγωγής.
  • Περιορισμό των εισαγωγών, ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου για όλα τα καταστήματα.
  • ΟΧΙ στο διωγμό των βιοτεχνών από την Αθήνα και άλλους δήμους.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης. Κίνητρα για την αγορά στέγης. Δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων.
  • ΟΧΙ στις νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής.
  • ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
  • ΟΧΙ στον περιορισμό της κίνησης των μικρών φορτηγών στο κέντρο της Αθήνας.
  • ΟΧΙ στην υποβάθμιση της δωρεάν παιδείας. Αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα φορο-επίθεση ενάντια στους ΕΒΕ

Αυξάνονται και πάλι η εμπορική και η επαγγελματική αμοιβή, δύο από τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των... "αντικειμενικών" κριτηρίων

Φορολογικό "σοκ" θα υποστούν για άλλη μια φορά οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εξαιτίας του άδικου φορομπηχτικού συστήματος των λεγόμενων "αντικειμενικών" κριτηρίων, που θέσπισε η κυβέρνηση για τη φορολόγησή τους, και το οποίο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, θα εξακολουθήσει να ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2000! Ο λόγος για τον οποίο οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν φέτος, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει για μια ακόμα χρονιά την εμπορική αμοιβή και την επαγγελματική αμοιβή, δύο από τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των ελάχιστων καθαρών εισοδημάτων στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Ετσι, σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, προβλέπεται η αύξηση της εμπορικής αμοιβής από 2.400.000 δρχ. που είναι σήμερα σε 2.500.000 για όσους έχουν εμπορικές επιχειρήσεις και από 3.120.000 δρχ. σε 3.250.000 για όσους έχουν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Το ποσό της εμπορικής αμοιβής αυξάνεται δηλαδή κατά 4,2% σε σχέση με φέτος.

Με ανάλογη απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες αυξάνεται επίσης από 3,1% έως 4,5% σε σχέση με φέτος η επαγγελματική αμοιβή, κριτήριο για τον υπολογισμό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ετσι, η επαγγελματική αμοιβή αυξάνεται από 3.200.000 δρχ. που ήταν φέτος σε 3.300.000 δρχ. για τους γιατρούς και τους καλλιτέχνες και από 2.200.000 δρχ. σε 2.300.000 δρχ. για τους δικηγόρους, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι παραπάνω αποφάσεις αναμένεται να συνοδευτούν - σύμφωνα με πληροφορίες - από αύξηση ενός ακόμη συντελεστή που λαμβάνεται υπόψη στο δαιδαλώδες σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, του συντελεστή μισθωτικής αξίας, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 7,25%. Εγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση του εν λόγω συντελεστή στο 8% ή στην καλύτερη περίπτωση στο 7,75%. Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν του χρόνου οι φορολογούμενοι που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία για τα εισοδήματα που απέκτησαν φέτος.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και προκειμένου να "ρίξει στάχτη" στα μάτια των φορολογούμενων που πλήττονται από το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, η κυβέρνηση αναμένεται να προσφύγει και φέτος στη γνωστή τακτική που ακολούθησε και τα προηγούμενα χρόνια, της διατήρησης των αντικειμενικών αξιών (που λαμβάνονται επίσης υπόψη για τον υπολογισμό των ελάχιστων καθαρών εισοδημάτων) στα ίδια επίπεδα. Ετσι, αναμένεται να ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ίσχυσαν το 1993 και όχι οι νέες αυξημένες που ισχύουν από την 1η Γενάρη του τρέχοντος έτους.

"Ξαναζεσταίνουν" τις πωλήσεις ληγμένων τροφίμων

Ενημερωτική ανακοίνωση της Γραμματείας για τις ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται στα προσυσκευασμένα τρόφιμα

Ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνίας λήξης επιτρέπεται να πωλούνται διάφορα προσυσκευασμένα τρόφιμα και κονσέρβες, σε εκτέλεση παλαιότερων ερμηνειών των σχετικών νομοθετικών διατάξεων. Αυτό... ενημερώνει τους καταναλωτές της χώρας η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία, συνεχίζοντας την τακτική που εγκαινίασε πρόσφατα, συνεχίζει τη δημοσιοποίηση ενημερωτικών ανακοινώσεων. Η μοναδική δέσμευση που έχουν όσοι διαθέτουν στην αγορά προϊόντα πέραν της ημερομηνίας λήξης η οποία αναγράφεται είναι να τα τοποθετούν σε ξεχωριστά ράφια με ειδική πινακίδα.

Κατά τ' άλλα, η Γραμματεία αναφέρει, στη σχετική ανακοίνωση, τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στις ετικέτες των προσυσκευασμένων τροφίμων. Οι ενδείξεις είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στα ελληνικά και αφορούν: την ονομασία πώλησης του προϊόντος, κατάλογο των συστατικών, στην καθαρή ποσότητα, χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας και για τα ευαλλοίωτα τελική χρονολογία ανάλωσης, ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, στοιχεία του παρασκευαστή ή συσκευαστή ή και του πωλητή. Ακόμα πρέπει να αναγράφεται ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης, στην περίπτωση που η παράλειψή του μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του προϊόντος, οδηγίες χρήσης όταν είναι απαραίτητες για σωστή χρήση του τροφίμου, όπως επίσης στοιχεία για την αναγνώριση της παρτίδας.

Κατά περίπτωση πρέπει να αναγράφεται εάν το συγκεκριμένο προϊόν έχει υποστεί ακτινοβόλημα, αν είναι κατάλληλο για διαβητικούς, αν είναι μειωμένης θερμιδικής (τα γνωστά λάιτ) ή είναι "υποκατάστατο", "απομίμηση", "αναπλήρωμα", "τεχνητό" κλπ.

Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι "χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας" είναι η χρονολογία μέχρι την οποία το προϊόν διατηρεί τις ιδιαίτερες ιδιότητές του στις κατάλληλες συνθήκες συντήρησης. Η χρονολογία αυτή αναγράφεται στη συσκευασία με τη μορφή: "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από... " ή "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος...". Για ορισμένα ευαλλοίωτα προϊόντα η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας αντικαθίσταται από την τελική χρονολογία ανάλωσης, δηλαδή, ημερομηνία λήξης με τη μορφή "Ανάλωση μέχρι...". Τέτοια τρόφιμα είναι: το παστεριωμένο γάλα, το γιαούρτι, τα επιδόρπια με βάση το γάλα, η κρέμα, το ρυζόγαλο, η κρέμα γάλακτος, η ζύμη αρτοποιίας, τα εδέσματα όπως σοκολάτες διαφόρων ειδών, ταραμοσαλάτες, μελιντζανοσαλάτες κλπ., άρτος και αρτοσκευάσματα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι - σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γραμματείας - "μόνο τα τρόφιμα με χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας μπορούν να διατεθούν και πέρα από την ημερομηνία αυτή υπό ορισμένους αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα, τοποθέτηση σε ξεχωριστό ράφι με ειδική πινακίδα και για ένα περιορισμένο, προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα". Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της Γραμματείας δεν αναφέρει λέξη για το τι προβλέπει ο νόμος, ούτε για ποια ακριβώς προϊόντα ισχύει η σχετική διάταξη. Το μόνο που κάνει είναι να προβάλλει την επίσημη επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία η διάθεση επιτρέπεται επειδή το πέρασμα της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας δε σημαίνει ότι το προϊόν έχει χαλάσει αλλά απλώς έχει αρχίσει να "χάνει τη φρεσκάδα του".

ΚΚΕ
Τι γίνεται με τις εισφορές για την ΕΡΤ;

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων από βουλευτές του Κόμματος

Το ύψος του ποσού που εισπράχθηκε από τους καταναλωτές της ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών τους υπέρ της ΕΡΤ, καθώς και τα ακριβή ποσά που εισέπραξε τελικά η ΕΡΤ από αυτή τη διαδικασία από το 1992, ζητούν να καταθέσουν στη Βουλή οι υπουργοί Τύπου, Ανάπτυξης και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος. Το πλήρες κείμενο της σχετικής αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:

"Καλούνται οι κ. κ. Υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Ποιο ήταν το ύψος του ποσού που εισπράχθηκε από τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, υπέρ της ΕΡΤ σε κάθε ένα έτος από το 1992 μέχρι σήμερα;
  • Ποιο ήταν το ύψος του ποσού που εισέπραξε η ΕΡΤ από την εισφορά υπέρ αυτής μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε κάθε ένα έτος από το 1992 μέχρι σήμερα";

Την εξαγορά του 100% της "Λαϊκής Ασφαλιστικής Εταιρίας Ζημιών" ανακοίνωσε χτες η "Εθνική Ασφαλιστική". Σημειώνεται ότι η παραγωγή της εξαγορασθείσας εταιρίας το 1997 ανερχόταν σε 3,3 δισ. δρχ. και αποτελείται κυρίως από ασφάλειες αυτοκινήτων και πυρός, σκαφών, μεταφορών και γενικών ασφαλειών αστικής ευθύνης. Επίσης, στην περιουσία της εταιρίας ανήκει και ένα ακίνητο αξίας 1 δισ. δρχ. Τέλος, η "Εθνική" προτίθεται να προχωρήσει σταδιακά στην απορρόφηση της "Λαϊκής Ζημιών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ