ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακάλυπτες επιταγές τα επιδόματα αναπήρων!

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υπέβαλε, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μεταφέρει στη Νομαρχία Αθηνών τις αναγκαίες πιστώσεις για την πληρωμή των ειδικών επιδομάτων που χορηγούνται στα άτομα αυτά. Ετσι, την προηγούμενη βδομάδα, η νομαρχία έστειλε στους δικαιούχους τις ανάλογες επιταγές, για να διαπιστώσουν, όμως, όσοι πήγαν στα ταχυδρομεία να εισπράξουν τα επιδόματα, ότι οι επιταγές ήταν ακάλυπτες!

Ο υφυπουργός Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης,διαβεβαίωσε χτες τους δημοσιογράφους ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μέσα στη βδομάδα, καθώς, όπως είπε, "τα λεφτά μπορεί να είναι ήδη στα ταχυδρομεία", ενώ απέδωσε την καθυστέρηση της καταβολής των επιδομάτων στο... ταξίδι του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη στην Κύπρο! "Μόλις επιστρέψει - είπε ο υφυπουργός Πρόνοιας - θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση". Σε ό,τι αφορά την αύξηση κατά 10% στα επιδόματα πρόνοιας, που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 25 Φλεβάρη, ο Θ. Κοτσώνης είπε ότι "θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, διότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ)".

Σύμφωνα με τον νομάρχη Αθηνών, Δ. Ευσταθιάδη,το υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να είχε πιστώσει τη νομαρχία για την πληρωμή των επιδομάτων με το ποσό των 5,4 δισ. δραχμών, για τους επόμενους τέσσερις μήνες - τα επιδόματα χορηγούνται ανά δίμηνο. Αντί αυτού δόθηκε μόνο το ποσό του 1,7 δισ. δραχμών. Ηδη από τον προηγούμενο Αύγουστο είχαν διαπιστωθεί προβλήματα στην πληρωμή των επιδομάτων, κάτι που είχε επισημάνει η νομαρχία στο αρμόδιο υπουργείο, για να εισπράξει την απάντηση: "Θα το τακτοποιήσουμε". Ωστόσο, όχι μόνο δεν έδωσε τα απαραίτητα χρήματα για να εισπράξουν τα ΑμΕΑ τα επιδόματα, αλλά δε φρόντισε καν να τους ενημερώσει, ώστε να μην προσέλθουν στα ταχυδρομεία και έτσι να μην ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες αναμενόταν να υπογράψει το υπουργείο Οικονομικών τις αναγκαίες πιστώσεις, ώστε από την Πέμπτη να μπορέσουν να πληρωθούν τα ΑμΕΑ.

"Η συνειδητή καθυστέρηση καταβολής των επιδομάτων αυτών έχει ως απώτερο στόχο τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα ΑμΕΑ", τόνισε χαρακτηριστικά στο "Ρ" ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Χρήστος Λαζαρίδης.Σχολιάζοντας το γεγονός, σημείωσε: "Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας και η αρμόδια Επιτροπή Υγείας και Πρόνοιας ασχολήθηκαν πολλές φορές με την παράλογη και παράδοξη καθυστέρηση των επιδομάτων, έστω και κουτσουρεμένων, που οφείλουν να λάβουν τα ΑμΕΑ. Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται και πάλι. Το τραγικό είναι ότι από τα 5,4 δισ. δραχμές που έπρεπε να πιστωθούν στη Νομαρχία για να πληρωθούν τα ΑμΕΑ, έχουν πιστωθεί μόνο 1,7 δισ. δραχμές".

Παράλληλα, ο Χρήστος Λαζαρίδης καταγγέλλει, εκ μέρους της ΝΑΣ, τις συνειδητές και συνεχιζόμενες παλινωδίες της κυβέρνησης, η οποία, μη μεταφέροντας έγκαιρα τις πιστώσεις στη νομαρχία, προκαλεί ταλαιπωρία και αγωνία στα ΑμΕΑ.

Ο Χάρης Χουρδάκης,μέλος της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ, εκπρόσωπος της ΕΣΚ, με δηλώσεις του στο "Ρ" επιρρίπτει ευθύνες και στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ, η οποία "αρνήθηκε πέρσι να αναπτύξει σημαντικούς αγώνες με αίτημα πραγματικές αυξήσεις στα επιδόματα, βάσει των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία και σήμερα σιωπά ένοχα".

ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΟΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Ευχολόγια από την κυβέρνηση...

Μολονότι ο υφυπουργός Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης,επανέλαβε χτες ότι "πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη", σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά, εντούτοις δεν ήταν ικανοί τόσο ο ίδιος, όσο και η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Μ. Μαλλιώρη,να δώσουν στοιχεία για διάφορες δραστηριότητες που έχει ξεκινήσει το υπουργείο στον τομέα αυτό.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε χτες στο υπουργείο Υγείας με αφορμή την 3η Ευρωπαϊκή Βδομάδα Πρόληψης της Τοξικοεξάρτησης, που ξεκίνησε χτες. Πρόκειται για έναν θεσμό που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις πρόληψης.

Σε ό,τι αφορά τα 32 Κέντρα Πρόληψης που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, η Μ. Μαλλιώρη δήλωσε ότι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας είναι θετική, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που έδειξαν ενδιαφέρον. "Ελπίζω - είπε στους δημοσιογράφους - τους επόμενους μήνες να έχουμε τα στοιχεία που ζητάτε". Επίσης, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δεν ήθελε (;) να δώσει στοιχεία ούτε για την πορεία του προγράμματος υποκαταστάτων (μεθαδόνης). "Τον Ιανουάριο που το πρόγραμμα κλείνει τρία χρόνια εφαρμογής θα σας ενημερώσουμε", απάντησε.

Σχετικά με το πρόβλημα που σύντομα θα αντιμετωπίσει η Μονάδα Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής "18 Ανω", καθώς σε δύο μήνες λήγουν ορισμένες συμβάσεις εργαζομένων, με κίνδυνο να μειωθεί περισσότερο το ελάχιστο προσωπικό, ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις. "Δώστε μου μία περίοδο χάριτος να ενημερωθώ", αρκέστηκε να πει.

Σημειώνεται ότι στο "18 Ανω", που διαθέτει μόλις 20 άτομα ειδικευμένο προσωπικό, απευθύνονται περίπου 11.000 χρήστες ετησίως, ενώ οι ανάγκες για απεξάρτηση αυξάνονται ραγδαία χρόνο με το χρόνο.

ΚΑΤάγματα

"Μια χαλάει, πέντε λειτουργεί". Αυτό ισχύει για τον αξονικό τομογράφο του ΚΑΤ - ενός νοσοκομείου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην περίθαλψη, κυρίως, τραυματιών. Μάλιστα, τούτη η κατάσταση κρατεί πολλά χρόνια για το ΚΑΤ. Πάντως, είτε λειτουργεί είτε όχι ο αξονικός τομογράφος, δεν είναι ασυνήθιστη εικόνα να φορτώνονται ασθενείς στο καροτσάκι και να στέλνονται σε ιδιωτικά κέντρα - τα οποία, σημειωτέον, πολιορκούν το ΚΑΤ - για να κάνουν τομογραφίες. Η μεταφορά αυτή είναι - τρόπον τινά - επιβεβλημένη, όταν οι γιατροί κρίνουν ότι οι ασθενείς χρειάζονται μαγνητική τομογραφία (σ.σ. το ΚΑΤ δε διαθέτει μαγνητικό τομογράφο). Κι αν μεν η κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει, τότε "έχει καλώς". Αν, όμως, η κατάσταση του ασθενούς δεν επιτρέπει τη μετακίνησή του - και, ταυτόχρονα, δε λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος - τότε ο Θεός ας βάλει το χέρι του...

***

Το κράτος δεν αξιώθηκε ποτέ να προμηθεύσει το ΚΑΤ με έναν αξονικό τομογράφο. Γιατί κι αυτός που υπάρχει - και χαλάει - ανήκει στο ΙΚΑ. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ο πρώην υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας ενέκρινε ένα κονδύλι 175 εκατ. δραχμών για αξονικό τομογράφο και τώρα το ΚΑΤ βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού, που θα φάει πάνω - κάτω ένα τρίμηνο. Οταν οι ασθενείς πηγαίνουν έξω, πληρώνουν "ντούκου", από την τσέπη τους δηλαδή, και μετά εισπράττουν όσα ορίζει το Ασφαλιστικό τους Ταμείο (π.χ. το ΙΚΑ καλύπτει το 75%). Αν όμως, ένας ασθενής χρειάζεται μαγνητική τομογραφία - μπορεί να γίνει και δεύτερη - τότε και για τις δύο μαγνητικές θα πληρώσει 162.000 δραχμές. Υπάρχουν άνθρωποι, που δεν έχουν, όχι μόνο τις 162.000 δραχμές, αλλά ούτε να αγοράσουν τυρόπιτα και κοιμούνται στα καθίσματα του διαδρόμου του ΚΑΤ.

***

Το ωραίο είναι ότι ετοιμάζεται η εγκατάσταση μαγνητικού - αξίας 400 εκατ. δραχμών - στο ΚΑΤ. Και γι' αυτόν τον τομογράφο θα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ.Δηλαδή έχουμε πολλαπλές επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω των Ασφαλιστικών τους Ταμείων. Κι ύστερα θα έρθουν κάποιοι σοφοί, σαν το Χριστοδουλάκη λόγου χάρη, και θα οδύρονται για τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων και την κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Και θα κραδαίνουν τον πέλεκυ του εκσυγχρονισμού...

Γ.

Δίκαια τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών

"Παρά τους ανυπόστατους και δημαγωγικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με το νέο μισθολόγιο που θεσπίστηκε για τους νοσοκομειακούς γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας, οι μισθοί τους αυξήθηκαν κατά 30%, οι γιατροί συνεχίζουν με μαζικότητα τις κινητοποιήσεις".

Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας σε Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα.Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό:

  • Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την κινητοποίηση ενός ολόκληρου κλάδου, τη στιγμή, που, όπως η ίδια ισχυρίζεται, οι μισθοί αυξήθηκαν δήθεν κατά 30%;
  • Γιατί δεν έδωσε μέχρι σήμερα λύση στο αίτημα της ΕΙΝΑΠ για επίδομα εξομάλυνσης σε όσους γιατρούς έχουν λιγότερες συνολικά αποδοχές από εκείνες που έπαιρναν το Δεκέμβρη του 1997;
  • Τι θα κάνει, ώστε τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν ομαλά;
Σύσκεψη στην Καβάλα

"Το αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών που αφορά στην καταβολή των δεδουλευμένων είναι απολύτως δικαιολογημένο και είναι στοιχειώδες καθήκον της πολιτείας να το ικανοποιήσει άμεσα".

Αυτό επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, που απέστειλαν στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας, φορείς της Καβάλας, οι οποίοι συμμετείχαν χτες σε σύσκεψη στο γραφείο του νομάρχη. Εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των γιατρών και υπογραμμίζουν ότι "η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο νομού να επανακτήσει την εύρυθμη λειτουργία του, ανταποκρινόμενο πλήρως στις ανάγκες παροχής υγείας στους πολίτες". Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους Γ. Καρατζιώτη,νομάρχη Καβάλας, Μ. Πασσαλίδη,πρόεδρο της ΤΕΔΚ και Δ. Χριστοφιλογιάννη,πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

Συνέλευση προσωπικού ιδιωτικών κλινικών

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, θα γίνει την Πέμπτη 19 του Νοέμβρη, ώρα 4μμ, στα γραφεία του Σωματείου (Μάρνη και Γ Σεπτεμβρίου 48, 3ος όροφος).

Θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι διοικητικός - οικονομικός απολογισμός και εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής για τις αρχαιρεσίες του σωματείου, που θα γίνουν 2 - 3 του Δεκέμβρη. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν για την εκλογή νέου ΔΣ του σωματείου, αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΟΣΝΙΕ) και το ΕΚΑ, των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των εκπροσώπων του σωματείου στη ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι στις 2 - 3 του Δεκέμβρη οι εκλογές θα γίνουν 12μ. - 6μ.μ. και στις 4 του Δεκέμβρη θα γίνουν 12μ. - 7μ.μ.

Νέα συγκέντρωση νεφροπαθών την Πέμπτη

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι νεφροπαθείς, καθώς ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας,στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους την περασμένη βδομάδα δεν ικανοποίησε τα δίκαια - όπως κι ο ίδιος παραδέχτηκε - αιτήματά τους, ζητώντας χρόνο να τα εξετάσει. Ετσι, οι νεφροπαθείς θα κάνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας την Πέμπτη 19 του Νοέμβρη και ώρα 11.30πμ.

Οι νεφροπαθείς ζητούν: Να χορηγηθεί στους νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση, επίδομα πρόνοιας. Να αντικατασταθεί ο νόμος που ψηφίστηκε απ' την κυβέρνηση της ΝΔ και υποχρεώνει τους ανάπηρους συνταξιούχους να παίρνουν μειωμένη κατώτερη σύνταξη 32.310 δραχμές και πλήρη 43.080 δραχμές. Να επεκταθεί στις παραπάνω κατηγορίες νεφροπαθών το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης στα 15 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Να γίνει σωστή κατανομή, σε μονάδες τεχνητού νεφρού, των απόρων νεφροπαθών που περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και δεν τους παρέχεται κανονική νοσηλεία.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ελεύθερες οι "ροζ αγγελίες"!

"Πράσινο φως" για την επαναδημοσίευση των "ροζ αγγελιών" ανάβει ο Αρειος Πάγος! Ετσι, μπαίνει ουσιαστικά στην "κατάψυξη" η άσκηση ποινικής δίωξης που παρήγγειλε πρόσφατα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος των υπεύθυνων των εφημερίδων και περιοδικών που δημοσιεύουν "ροζ αγγελίες".

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με ένα περίεργο σκεπτικό, έκρινε ότι η σκέτη δημοσίευση δεν αποτελεί "διευκόλυνση ακολασίας", γιατί αυτή πρέπει να αποδειχτεί ότι συντελέστηκε!

Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθήνας που είχε καταδικάσει πριν μερικούς μήνες σε 5μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή τον διευθυντή της εφημερίδας "Τα Νέα" του Χρ. Λαμπράκη, ο οποίος, εκτός από την προαγωγή των τεχνών, προσκομίζει τεράστια ποσά από τη δημοσίευση "ροζ αγγελιών". Το ίδιο βέβαια κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των εκδοτών. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος από τη δημοσίευση αγγελιών εκδιδόμενων γυναικών φτάνει τα 60 δισ. δραχμές το χρόνο!

Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αφήνει κανένα περιθώριο, καθώς αναφέρει ότι μόνο η δημοσίευση των αγγελιών δεν ενέχει αρχή τέλεσης της πράξης της διευκόλυνσης ακολασίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ