ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Ξανά στους δρόμους στις 26 Νοέμβρη

Πανελλαδική συνάντηση Συντονιστικών την Κυριακή. Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας

Με σύνθημα "Ολοι στους δρόμους για την παιδεία" την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι διοργανώνουν συλλαλητήριο στην Αθήνα, για να διαδηλώσουν για μια ακόμα φορά ότι η αντιδραστικότερη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην παιδεία, δε θα περάσει και να διεκδικήσουν πραγματική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Χτες, εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας,σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασαν το πρόγραμμα δράσης των μαθητών και τόνιζαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή του Νόμου 2525.

Το Συντονιστικό, το οποίο συγκροτείται από 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια, καλεί τα αντίστοιχα Συντονιστικά των άλλων πόλεων σε πανελλαδική συνάντηση την Κυριακή 22 Νοέμβρη.Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας και θα απαιτήσουν να συναντηθούν με τον υπουργό. Τόνιζαν δε, ότι αν δε δεχτεί να τους συναντήσει ο υπουργός, η ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει θα είναι δική του.

Η μαθήτρια Β. Ζαγγογιάννη,αναφέρθηκε στις 80 κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη χρονιά και στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις του φετινού Νοέμβρη, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις. Ο Θ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και στα αιτήματά τους.

Οι μαθητές αναφέρθηκαν και στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στην εφημερίδα "Εξουσία", σύμφωνα με τις οποίες θα επιβληθούν "ποινές" όπως παράταση της χρονιάς, επιπλέον διδακτικές ώρες, περικοπές σε εκδρομές, στους μαθητές που κάνουν καταλήψεις. Τόνισαν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα στα σχολεία, να φοβηθούν οι μαθητές.

Το λόγο πήρε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Β. Τζιατζή,η οποία ανακοίνωσε την απόφαση του Συντονιστικού για την Παιδεία που συγκροτείται από εκπαιδευτικούς, εργατικούς και κοινωνικούς φορείς, να πραγματοποιήσει μαζί με τους μαθητές στις 26 Νοέμβρη συλλαλητήριο, τονίζοντας ότι δεν είναι υποκινητές των μαθητών, αλλά βρίσκονται δίπλαστον αγώνα τους.

Τα αιτήματα των μαθητών

Οι μαθητές με ιδιαίτερη έμφαση ζητούν ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, το οποίο, όπως τονίζουν, "το απαιτούν οι εποχές και οι ανάγκες" και να μην είναι πανελλαδικές οι εξετάσεις στη Β και Γ Λυκείου. Συγκεκριμένα ζητούν:

  • Να καταργηθεί ο Νόμος 2525/97 για την παιδεία.
  • Να μην εφαρμοστούν τα νέα τεστ στην Α Λυκείου, να μην καταργηθούν οι μετεξεταστέοι.
  • Οχι στη διάλυση των ΤΕΛ - ΕΠΛ και στην ιδιωτικοποίηση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για την τεχνική εκπαίδευση.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΛ - ΓΕΛ - ΕΠΛ. Ενιαίο 12ετές υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο - δωρεάν που θα δίνει σε όλους, χωρίς διακρίσεις,σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή.
  • Κατάργηση των ΙΕΚ - ΚΕΚ. Δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια - δωρεάν παιδεία.
  • Να δοθεί 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία.
  • Ολα τα ξενόγλωσσα βιβλία και τα βιβλία ειδικότητας να δίνονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές.
  • Να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα έως τους 20.
  • Να γίνουν μαζικοί διορισμοί απ' την επετηρίδα. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές.
  • Να καλυφθούν τα κενά στην υποδομή των σχολείων (αίθουσες, εργαστήρια, κτλ.).
  • "Οχι" στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • "Οχι" στη διάλυση των μαθητικών κοινοτήτων και συμβουλίων.
  • Οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία για όλα τα σχολεία της χώρας.

"Δεν πάει άλλο! Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της μόρφωσης. Παλεύουμε για την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας - δωρεάν παιδείας για όλους. Η μόρφωση είναι δικαίωμα - όχι εμπόρευμα! Μόρφωση - δουλιά με δικαιώματα για όλους!", τονίζει το συντονιστικό σχολείων Αθήνας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμακώνεται ο αγώνας

Με τη συμμετοχή τους στο σημερινό αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, που διοργανώνει ο ΣΦΕΑ, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, καθημερινά μπαίνουν και νέα σχολεία στο χορό των καταλήψεων. Σήμερα σε κατάληψη βρίσκονται 25 Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ μέσα από Γενικές Συνελεύσεις αναμένεται να πάρουν απόφαση για τριήμερη κατάληψη άλλα τρία. Ηδη το Συντονιστικό των μαθητών έχει προγραμματίσει νέο μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο για την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Εξάλλου, χτες το πρωί μαζικό συλλαλητήριο και πορεία προς τη Νομαρχία και τη Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν οι μαθητές τεσσάρων Λυκείων της Εδεσσας (1ο και 2ο ΤΕΕ, 1ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο), απαιτώντας την κατάργηση του νόμου 2525, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού και κάλυψη όλων των αναγκών σε βιβλία, υλικοτεχνική υποδομή και εκπαιδευτικούς.

Στο μεταξύ, με σκοπό την κατασυκοφάντηση των μαθητικών αγώνων έδρασαν και πάλι τα "γνωστά - άγνωστα" εντεταλμένα όργανα, τόσο στο σχολικό συγκρότημα "Ευκλείδη" όσο και στο 15ο Λύκειο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας καταστροφές στο κτίριο και την υλικοτεχνική υποδομή. Συνελήφθησαν 12 από τα 19 άτομα, τα οποία παραπέμφθηκαν χτες στο Αυτόφωρο και ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς περισσότερα από 45 Γυμνάσια και Λύκεια πέρασαν από το χορό των καταλήψεων. Μόνο τώρα, όμως, και ενώ ήδη διαφάνηκε η δυναμική του αγώνα των μαθητών, εμφανίστηκαν τα... έκτροπα. Οι δράστες δεν είναι μαθητές, αλλά οτιδήποτε άλλο...

Σχολιάζοντας το γεγονός ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Θ. Κρουστάλλης,είπε: "Τα κρούσματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες αποτελούν προβοκάτσια, που σκοπό έχει να τρομοκρατήσει τους γονείς και μέσω των γονέων να ασκηθεί πίεση προς τους μαθητές για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις".

Για προβοκατόρικες και ψευδείς καταγγελίες, που βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες, κάνουν λόγο και οι μαθητές του 15ου Λυκείου. Η Επιτροπή Αγώνα του σχολείου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της πως σκοπός όλων αυτών είναι η συκοφάντηση όλου του μαθητικού κινήματος: "Η περιφρούρηση του σχολικού χώρου είναι συνεχής και σε 24ωρη βάση. Οσο οι δίκαιοι αγώνες των μαθητών θα ενισχύονται, τόσο θα δυναμώνει η προσπάθεια για τη συκοφάντησή τους από αυτούς που έχουν τέτοιο συμφέρον".

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πανελλαδικός συντονισμός δράσης

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και το συντονισμό της δράσης τους με τα συντονιστικά μαθητών των ημερήσιων σχολείων, φοιτητών, σπουδαστών και εργατικών σωματείων, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, που στους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, αποφάσισαν οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων Αθήνας και επαρχίας, στην πρώτη πανελλαδική συνάντηση που έγινε την Κυριακή.

Το 1ο Πανελλαδικό Συντονιστικό μαθητών νυχτερινών σχολείων, παίρνοντας υπόψη τα προβλήματα που τους δημιουργεί η εφαρμογή της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" και ο νόμος για την τεχνική εκπαίδευση, που υποβαθμίζει τη νυχτερινή και τεχνική εκπαίδευση και διώχνει τους μαθητές της από το σχολείο, ενώ καταργεί το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, που οξύνει τους φραγμούς στη μόρφωση με τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε συνάντηση του Συντονιστικού με τα Εργατικά Κέντρα πανελλαδικά για κοινές πρωτοβουλίες αγώνα, πανελλαδική κινητοποίηση στις 24 Νοέμβρη, τοπικές κινητοποιήσεις με τα συνδικάτα και εκλογές για 15μελή. Επίσης τις μέρες συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, οι νυχτερινοί μαθητές προγραμματίζουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας την κατάργηση του νόμου 2525/97, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και τη δουλιά, αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Ασφαλιστικά μέτρα κατά των συμπτύξεων

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του υπουργού Παιδείας, του νομάρχη και των δύο προϊσταμένων των αρμοδίων γραφείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν χτες οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 5ου και 12ου Δημοτικών Σχολείων Πολίχνης, απαιτώντας να ανασταλούν οι συμπτύξεις τμημάτων.

Οι γονείς των δύο σχολείων έχουν καταλάβει το σχολικό συγκρότημα από την προηγούμενη Τρίτη, απαιτούν να καλυφθούν οι κενές θέσεις δασκάλων, κάτι για το οποίο διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Μετά όμως έγιναν οι συμπτύξεις των τμημάτων της Α' και Β' τάξης.

Την ώρα που οι εκπρόσωποι των γονιών κατέθεταν τα ασφαλιστικά μέτρα, δεκάδες γονείς και μικροί μαθητές, βρέθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και κρατώντας πλακάτ στα χέρια, διαδήλωναν πως δε θα υποχωρήσουν από τον αγώνα τους αν δε δικαιωθούν, ενώ παράλληλα απαιτούσαν από το υπουργείο να σταματήσει να κάνει οικονομία στην παιδεία.

Διαδήλωση χτες στην Κέρκυρα

Μαχητική πορεία πραγματοποίησαν χτες μαθητές και καθηγητές από το 2ο ΤΕΛ και το 6ο Ενιαίο Λύκειο, στην Κέρκυρα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κτιριακή υποδομή και τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων.

Με συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που οξύνει τα προβλήματα της εκπαίδευσης, η πορεία ξεκίνησε από το 2ο ΤΕΛ για να καταλήξει στη Νομαρχία και την Περιφέρεια. Εκεί αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον νομάρχη και τον περιφερειάρχη, χωρίς όμως να πάρουν καμία συγκεκριμένη απάντηση, για το πότε θα λυθούν τα προβλήματα. Οι μαθητές δήλωσαν τόσο στον νομάρχη όσο και στον περιφερειάρχη ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού τους στην πορεία του Πολυτεχνείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ