ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δικαιολογούν την πρόκληση
  • Με πρόσχημα την "ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στην ΕΕ", ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κάλυψε ουσιαστικά τη διεθνή μάζωξη των νεοφασιστών
  • Στρ. Κόρακας: Αυτή η στάση ισοδυναμεί με ανοχή στην εκκόλαψη του "αβγού του φιδιού"

Με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το μη έλεγχο του φρονήματος όσων επισκέπτονται τη χώρα μας, η κυβέρνηση, διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικου, δικαιολόγησε πλήρως τη διεθνή σύναξη των νεοφασιστών, που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Στη διεθνή αυτή φασιστική σύναξη, που έγινε τις μέρες που η χώρα μας γιόρταζε την επέτειο του ΟΧΙ πήραν μέρος, όπως παραδέχτηκε και ο Δ. Ρέππας "νεοναζί και ακραία φασιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και την Ευρώπη", προσβάλλοντας με την ανοχή της κυβέρνησης τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης, η οποία ανέχθηκε αυτή τη μάζωξη παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερη για την πραγματοποίησή της.

Ο Φ. Πετσάλνικος στην απάντησή του παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τη φασιστική μάζωξη, αλλά είπε ότι αυτή έγινε σε κλειστό χώρο, χωρίς δημοσιοποίηση και άρα δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μάλιστα είπε ότι το γεγονός δεν είχε τη βαρύτητα που του έδωσαν ορισμένα ΜΜΕ και ανέφερε ότι καμία στάση ανοχής δε δείχνει η κυβέρνηση στους νεοφασίστες, αλλά αντίθετα, είπε, υπάρχει επαγρύπνηση. Εσπευσε, όμως, να δικαιολογήσει τη μάζωξη αυτή, λέγοντας ότι η διακίνηση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελεύθερη και η Ελλάδα δεν ελέγχει το φρόνιμα όσων εισέρχονται στη χώρα.

"Στόχος της σύναξης αυτής ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή επαναδραστηριοποίησή και το συντονισμό των νεοναζιστικών οργανώσεων", είπε στην τοποθέτησή του ο Στρ. Κόρακας, απαντώντας έτσι στη θέση του υπουργού ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν μια ανώδυνη μάζωξη. Η κυβέρνηση, είπε, ήταν ενήμερη και ανέχτηκε τη σύναξη την ίδια στιγμή που την ευθύνη για τη διοργάνωση την είχε η "Χρυσή Αυγή", η οποία βαρύνεται με εγκλήματα στη χώρα μας, είναι υμνητής του ναζισμού και των εγκλημάτων του.

Δεν μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε καμία παράβαση, είπε ο Στρ. Κόρακας, όταν οι νεοφασίστες, κάνοντας χρήση των συνταγματικών δικαιωμάτων, επιδιώκουν να καταλύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνταγματικές ελευθερίες για να διαδώσουν τις ρατσιστές και φασιστικές ιδέες.

"Αυτή η στάση, κατήγγειλε ο βουλευτής, συνειδητά ή μη ισοδυναμεί με ανοχή- στην καλύτερη περίπτωση - στην εκκόλαψη του "αβγού του φιδιού"". Κάλεσε δε τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να κινητοποιηθεί, χωρίς καθυστέρηση, και να συντρίψει στη γέννησή τους τέτοια φαινόμενα αναβίωσης του φασισμού.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά λόγος ανησυχίας, καθώς δεν παραβιάζεται κανένας νόμος, για να πάρει την απάντηση από τον Στρ. Κόρακας, ο οποίος τού υπενθύμισε ότι τέτοιες ανοχές έφεραν και τον Χίτλερ, καθώς και τότε οι σοσιαλδημοκράτες ήταν καθησυχαστικοί στις καταγγελίες των κομμουνιστών για την επικείμενη άνοδο του φασισμού, με αποτέλεσμα τελικά την άνοδο του Χίτλερ.

80 χρόνια ΚΚΕ

80 χρόνια μετά, το κόμμα του Ρίτσου, του Γληνού, του Βάρναλη, του Αυγέρη, του Κατράκη, του Γιάννη και της Ρόζας Ιμβριώτη, της Αλεξίου, του Κορδάτου, στέκει όρθιο και δυνατό. Πιστό στο πλευρό του λαού, του πολιτισμού, της παράδοσης του τόπου, του διεθνισμού, του ουμανισμού.

80 χρόνια μετά, το κόμμα των χιλιάδων και χιλιάδων αγωνιστών, που μόνο με το δικό τους αίμα μπορούσε να ποτιστούν και να καρπίσουν ανθρωπιά οι χέρσοι τόποι της Μακρονήσου, του Αη - Στράτη, της Ικαρίας, της Φολεγάνδρου, της Γαύδου, της Γιούρας, της Ανάφης, της Ακροναυπλίας, στέκει όρθιο και δυνατό. Πιστό στο πλευρό του λαού και στην πάλη του για δημοκρατία, ελευθερία και ανεξαρτησία.

80 χρόνια μετά, το Κόμμα των εκατομμυρίων αγωνιστών που πέρασαν και βρίσκονται στις γραμμές του, στέκει όρθιο και δυνατό. Πιστός υπηρέτης του λαού, φωτεινός οδηγητής και οργανωτής της πάλης του για ένα σοσιαλιστικό αύριο, κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και στα κελεύσματα των κεφαλαιοκρατών.***

Δεν υπάρχει υποσημείωση της ιστορίας αυτού του τόπου που να μην συνδέεται με την ιστορία αυτού του κόμματος. Δεν υπάρχει μικρότερη ή μεγαλύτερη κατάκτηση του λαού αυτής της χώρας που να μην συνδέθηκε με την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ. Από την ίδρυσή του, το 1918 και τη Μικρασιατική καταστροφή, από την Παγκαλική δικτατορία μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά, από τη μεγαλειώδη ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση μέχρι τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, από το μετεμφυλιακό κράτος μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών, από το Πολυτεχνείο μέχρι τους αγώνες κατά των βάσεων και της ΕΟΚ, από το αντιπάλεμα της "νέας τάξης" και της "ευρωσύνθλιψης" της ΟΝΕ μέχρι τη σημερινή αναγκαιότητα για μια νέα αντεπίθεση του ελληνικού λαού, η ιστορία αυτού του τόπου είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ΚΚΕ.

***

Σήμερα, το ΚΚΕ, εξοπλισμένο με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του, απευθύνει πρόσκληση αντίστασης και αντεπίθεσης προς τον ελληνικό λαό. Καλεί όλους τους εκμεταλλευόμενους να ανασυστήσουν ένα σύγχρονο ΕΑΜ, αντίστοιχο των συνθηκών της αυγής του 21ου αιώνα. Να στρατευτούν στις γραμμές του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου. Το Μέτωπο είναι η κοινωνικοπολιτική συμμαχία όλων εκείνων των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων που θέλουν να βγάλουν τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα. Απευθύνεται πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλη την κοινωνία. Η πρότασή του είναι ασυμφιλίωτη με τον καπιταλισμό, στέκεται στον αντίποδα της ιμπεριαλιστικής υποταγής, η οικοδόμησή του θα γίνει στο έδαφος της ταξικής πάλης και βρίσκεται σε ευθεία σχέση με την προοπτική του σοσιαλισμού.

Το ΚΚΕ γιορτάζει τα 80 χρόνια του γνωρίζοντας ότι είναι πολύ λίγα μπροστά σε αυτά που έρχονται. Μπορεί να κοιτά στα μάτια τον ελληνικό λαό, που ξέρει ότι ποτέ το ΚΚΕ δεν έκανε το "λάθος" των αντιπάλων του να βρεθεί, ούτε για μια στιγμή, ενάντια στο λαό, να συνεργαστεί ή να συνθηκολογήσει με τους εχθρούς του λαού.

Οι σημαίες του ΚΚΕ θα μείνουν ψηλά. Οι σημαίες μας πολλαπλασιάζονται στα χέρια των, μελών, στελεχών, νεολαίων, φίλων, οπαδών του Κόμματος. Τα 80 χρόνια μας είναι η απόδειξη ότι δε σταματάμε. Είναι η υπόσχεσή μας προς ένα λαό - που έχει δικαίωμα να ζήσει - ότι θα ζήσει σε έναν άλλο κόσμο. Σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ταξικές διακρίσεις. Σε έναν κόσμο σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Στα "θα" μένει η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες η Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη

Στο πεδίο των... "θα" και της υποσχεσιολογίας, παραμένει το θέμα της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όπως κατέστησε σαφές χτες, ο υφυπουργός Υγείας, Γ. Φαρμάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για 4.750 προσλήψεις, οι οποίες εκκρεμούν και θα γίνουν την επόμενη χρόνια, σημειώνοντας ότι όλες θα γίνουν με βάση το νόμο 2190 "όπως αυτός τροποποιήθηκε". Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε, η κυβέρνηση επιδιώκει τρόπους συντόμευσης της διαδικασίας δημιουργώντας ερωτηματικά. Παράλληλα, ο Γ. Φαρμάκης αμφισβήτησε το ότι υπάρχουν σήμερα 20.000 κενές θέσεις στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι αυτές οι εκτιμήσεις "δεν είναι επικαιροποιημένες". Υποστήριξε, επίσης, ότι τα κονδύλια που θα διαθέσει το υπουργείο είναι 16,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, σημείωσε ότι στην ίδια αίθουσα ο πρώην υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας είχε υποσχεθεί για το 1998 3.000 προσλήψεις, οι οποίες δεν έγιναν. Πρόσθεσε δε ότι "δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με τη σημερινή επάνδρωση", ενώ παρατήρησε πως οι δαπάνες για την πρόσληψη προσωπικού στο φετινό προϋπολογισμό σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένες κατά 33%. Πάντως, παρά την επιμονή του Μπ. Αγγουρακη για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα προσλήψεων λόγω και του επείγοντος χαρακτήρα, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία, ο υφυπουργός παρέμεινε στη σφαίρα των υποσχέσεων και στη δευτερολογία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ