ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο μπράβος

ΜΕΧΡΙ ΚΙ Ο ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ έγινε ..."μπράβος", προκειμένου να καταφέρει ο Σημίτης χτες να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο και μετά να πει το ...ποίημά του στις τηλεοπτικές κάμερες.

***

Σπρώχνανε οι αληθινοί μπράβοι, σπρώχνανε και διάφορα άλλα ...στελέχη του εκσυγχρονισμού, μπήκε στη μέση και ο Θόδωρος, προκειμένου να κάνει χώρο στον πρόεδρο.

***

Μάλιστα, έφαγε και κάτι ...ψιλές κατά λάθος από έναν σωματοφύλακα, ο οποίος φαίνεται δεν ήταν ενημερωμένος για το πώς ακριβώς είναι διαρθρωμένη η ...ηγεσία του Κινήματος.

***

Τέλος πάντων, η εκτίμηση της νεολαίας για την κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών είναι γνωστή (ιδίως δε για την εκπαιδευτική πολιτική της) και δεν εξυπηρετεί σε τίποτε αυτός ο τρόπος ...εκτόνωσης ορισμένων.

***

Η, μάλλον, εξυπηρετεί κυρίως αυτούς, ενάντια στους οποίους υποτίθεται ότι στρέφεται...

***

Οσο για τη σημερινή πορεία, προφανώς οι γνωστοί μηχανισμοί (χαφιέδες, ασφαλίτες, αστυνομικοί, ΜΑΤ, κάμερες στο κυνήγι της ακροαματικότητας) θα είναι στη θέση τους. Ας είμαστε κι εμείς στη δική μας...

***

ΑΪΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ το ...δημοκρατικό αίσθημα των Ευρωπαίων εταίρων μας στην περίπτωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον οποίο ζητά η Τουρκία να εκδοθεί από την Ιταλία, χωρίς, προφανώς, να έχει ...καλές προθέσεις.

***

Τον ζητάνε και οι Γερμανοί, οι οποίοι δεν είναι και απίθανο να ζητήσουν την ενεργοποίηση της Συνθήκης Σένγκεν γι' αυτήν την περίπτωση, η οποία, να είστε βέβαιοι, δε φτιάχτηκε για την πάταξη της εγκληματικότητας.

***

Στο κόλπο δε, μπαίνει και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση κι ας μην είναι δουλιά της. Είναι, ίσως, μια καλή ευκαιρία να επεκτείνει τα ...ενδιαφέροντά της και εναντίον του κουρδικού λαού με το σύνηθες πρόσχημα της τρομοκρατίας.

***

Αλλωστε, ως γνωστόν, όσο περισσότερο μπερδεύεται η εν λόγω "συμμαχία" στις υποθέσεις των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο το καλύτερο γι' αυτήν, αφού βρίσκει ερείσματα να παρεμβαίνει σε κάθε θέμα από εκεί και πέρα, και, φυσικά, τόσο το χειρότερο για μας.

Ας τελειώνουμε με τους "ιδιοκτήτες"

"Δε χρειάζεται να είναι επίσημη γιορτή πια το Πολυτεχνείο. Ολος αυτός ο συρφετός δεν έχει πια κανένα νόημα. Εγώ ντρέπομαι γι' αυτά που συμβαίνουν και γι' αυτά που λέγονται. Αν ξέραμε ότι θα καταντήσει έτσι το Πολυτεχνείο, δε θα το κάναμε" (!). Αυτά δήλωσε ο Μ. Ανδρουλάκης στη χθεσινή "Ελευθεροτυπία" σχετικά με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Επιτέλους, πρέπει να ξεμπερδεύουμε με τους "επώνυμους" του Πολυτεχνείου που έχουν προ πολλού οι ίδιοι ξεκόψει κάθε σχέση τους με το εγερτήριο μήνυμά του και προσφέρουν το "προσωπικό παράδειγμά" τους για να μετατραπεί η εξέγερση του Νοέμβρη σε μουσειακή επέτειο.

Από τη στιγμή που "επώνυμοι" αποφάσισαν να "πουληθούν", να συμβιβαστούν και να υποταχθούν στο σύστημα, δε σημαίνει ότι μπορούν να παρασύρουν στο βούρκο τους και τις μεγάλες στιγμές αντίστασης και αγώνα του λαϊκού κινήματος. Αλλωστε δεν είναι "ιδιοκτήτες" του Νοέμβρη.

Η προπαγάνδα του πολέμου

Ξανάζησε τις μέρες αυτές, ο κόσμος ολόκληρος, το κλίμα προετοιμασίας της παγκόσμιας "κοινής γνώμης" για την γκαγκστερική επέμβαση των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ. Γνωστά τα "μέσα" και τα προπαγανδιστικά "στερεότυπα", που χρησιμοποιήθηκαν. Από τη μια "οι κακοί Ιρακινοί που δεν τηρούν τις αποφάσεις του ΟΗΕ" και από την άλλη "οι καλοί Αμερικανοί που επιβάλλουν το νόμο και την τάξη". Πρόκειται ακριβώς για την προπαγάνδα που εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και την καθυπόταξη ενός λαού που δεν υποτάσσεται πλήρως. Και βέβαια η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι ΗΠΑ είναι εκείνες, που μέσω και του ΟΗΕ, από το 1991 μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τον πόλεμο κατά του ιρακινού λαού, ο οποίος έχει ως συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα. Παρόλο, που το Ιράκ είχε συμμορφωθεί στις υπαγορευμένες από τις ΗΠΑ αποφάσεις του ΟΗΕ, οι ιμπεριαλιστές ποτέ δεν πήραν πίσω τις κυρώσεις και δεν άφηναν ούτε καν το ανθρωπιστικό υλικό να περνάει, περιφρονώντας τις χιλιάδες ζωές των παιδιών που χάθηκαν και χάνονται, μπροστά στην κυριαρχία των πολυεθνικών του πετρελαίου. Το γεγονός ότι το Ιράκ απαίτησε να αρθούν επιτέλους οι κυρώσεις και το εμπάργκο, που είναι η συνέχεια του πολέμου, θεωρήθηκε από τους θεματοφύλακες των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" ως αιτία πολέμου!

Ας είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται με τέτοια μέσα να διατηρήσουν την "παγκόσμια ηγεμονία" τους.

ΥΓ. Το ότι η κυβέρνηση Σημίτη δηλώνει παρούσα στο κάλεσμα των ιμπεριαλιστών, δεν είναι παρά μια ακόμα απόδειξη για το "ποιόν" της.

Πολυτεχνείο

Κι αν ο αγώνας

επροδόθη

δεν έσβησαν

τα οράματα

κι οι πόθοι,

δε σβήσαν

τα ονείρατα

εκείνα,

που φούντωσαν

κάποιο Νοέμβρη

μήνα.

Κι αν ο αγώνας

ξεπουλήθη,

δεν έσβησε

δε θάφτηκε

στη λήθη,

μες στου λαού

τα στήθη

παραμένει,

όσο αγάδες

κυβερνούν

ντόπιοι και ξένοι!

Ο οίστρος

Θα εξάγουμε και νερό...

"Το 1993 τα αποθέματα νερού που είχε η Αθήνα έφταναν - δεν έφταναν για 100 μέρες. Πέντε χρόνια μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει, το νερό επαρκεί για τα επόμενα 20 χρόνια και η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται για πρώτη φορά να εξαγάγει νερό στην Κύπρο". Η παραπάνω είδηση δημοσιεύτηκε προσφατα σε απογευματινή εφημερίδα και φανταζόμαστε ότι - εκτός των άλλων - η εξαγωγή νερού θα γίνει με το αζημίωτο για την ΕΥΔΑΠ. Πολύ περισσότερο, που η τελευταία ετοιμάζεται να μπει στο χορό των ιδιωτικοποιήσεων και πρέπει να "ενισχύσει" τα "προικιά" της. Πέρα απ' αυτά, όμως, θυμηθήκαμε τις αυξημένες τιμές, που είχαν επιβληθεί την περίοδο της λειψυδρίας, με αποκλειστικό και μόνο λόγο τα ελάχιστα αποθέματα νερού και οι οποίες έχουν από τότε μείνει και "ταλαιπωρούν" τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μ' αυτές τι γίνεται τώρα, αφού τα αποθέματα του νερού φτάνουν και περισσεύουν και θα κάνουμε κι εξαγωγές;

Ολο βόλτες είναι ο Αμερικανός πρέσβης ανά την ελληνική επικράτεια. Στο Πολυτεχνείο, όμως, δεν τον είδαμε να πηγαίνει... Δεν κάνει καμιά εμφάνιση και από κει. Ε, δεν κάνει...

Τι έκανε ο κ. Μπερνς επισκεπτόμενος, την περασμένη Παρασκευή, την ΕΥΠ; (το είχε αποκαλύψει ο "Ρ" το Σάββατο). "Προωθούσε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος"! Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος! Και μη χειρότερα...

... "και τα σκυλιά δεμένα"

Για πολλά είχε να επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην εξωτερική πολιτική ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινή ομιλία του στην ΚΕ της ΝΔ, εννοείται, πάντα, από τη σκοπιά των συμφερόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ομως, ο λαλίστατος πρόεδρος της ΝΔ δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη για τον αρχηγό του ΡΚΚ Α. Οτσαλάν ούτε βέβαια για τους αντίστοιχους δουλοπρεπείς χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη. Προφανώς, η "γραμμή" είναι κοινή για τα δύο κόμματα και δε χωράει "συζητήσεις"...

Οι κατακτήσεις δεν είναι αιώνιες

Η δεύτερη στη σειρά απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία εγκρίνει το Προεδρικό Διάταγμα που αίρει ουσιαστικά τη μονιμότητα για τους εργαζόμενους, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες σχετικά με το τι περιμένει τους 100.000 περίπου εργαζόμενους στους οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που μετατρέπονται, με νόμο της κυβέρνησης Σημίτη, σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Παράλληλα, όμως, δεν μπορούν να εφησυχάζουν ούτε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα, αποδεχόμενοι τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι τάχα δεν τους αφορά το θέμα και ότι αυτοί δεν κινδυνεύουν. Πάντα η εξουσία κατάφερνε να διαιωνίζεται διαιρώντας τους εργαζόμενους. Ομως, η κατάκτηση της μονιμότητας δεν είναι δεδομένη για πάντα και αιώνια. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση Σημίτη φροντίζει μέσω του εκτρώματος του Υπαλληλικού Κώδικα να ανοίγει διάπλατα "παράθυρα" για την άρση της μονιμότητας, όποτε το επιθυμεί.

Η μόνη απάντηση, λοιπόν, για να μη γυρίσουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο στις ένδοξες εποχές της "πλατείας Κλαυθμώνος" είναι να οργανώσουν μαζικούς και ενωτικούς αγώνες, ξεπερνώντας και παρακάμπτοντας τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που το μόνο που κάνει είναι να μη δυσαρεστεί τη "δική της" κυβέρνηση.

Δε θα τους περάσει!

Εχει αλλάξει, τα τελευταία χρόνια, το τροπάρι, με το οποίο επιχειρείται να ευνουχιστεί και να χτυπηθεί το μήνυμα του Πολυτεχνείου, το οποίο 25 χρόνια μετά εξακολουθεί να πυρπολεί τις καρδιές των απλών ανθρώπων και να είναι ο εφιάλτης των στηριγμάτων του συστήματος. Αυτό που προβάλλουν φέτος κατά κόρον είναι η "ανησυχία" για το πώς "θα διασφαλιστεί ο ειρηνικός εορτασμός", πώς "θα περιφρουρηθεί η πορεία, πώς δε θα γίνουν καταλήψεις" και άλλα παρόμοια. Πρόκειται, βέβαια, για καλά μελετημένη προπαγάνδα που εξυπηρετεί, ταυτόχρονα, πολλούς στόχους τους και κυρίως πώς θα θαφτεί το μήνυμα της εξέγερσης. Να μη γίνεται, δηλαδή, καμία συζήτηση για το σύγχρονο νόημά του, για το αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό περιεχόμενό του.

Παράλληλα, όπως και κάθε χρόνο, λανσάρονται οι "προβληματισμοί" και οι "ιδέες" για κατάργηση του εορτασμού από ΜΜΕ και "σχολιαστές", που ποτέ δεν έκρυψαν το μίσος τους απέναντι στην εξέγερση του Νοέμβρη. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κ. Καραμανλής θεώρησε ως καλή ευκαιρία να ρίξει το σύνθημα για κατάργηση του ασύλου, σύνθημα που υιοθετεί αναμφίβολα η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά αυτή τη στιγμή έχει άλλεςαντιδραστικές "προτεραιότητες" στην παιδεία.

Δε θα τους περάσει! Ο,τι και αν κάνουν δεν πρόκειται ποτέ να "ξεμπερδέψουν" με το Νοέμβρη. Οσο και αν το επιθυμεί διακαώς η πρεσβεία των ΗΠΑ και οι εγχώριοι τσανακογλείφτες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ