ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορά στον αγώνα για την ΕΙΡΗΝΗ

Μέγα πλήθος και πάθος στη συναυλία των "ΤΕΡΜΙΤΩΝ" που διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα της ΕΕΔΥΕ, προχτές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Κατάθεση ψυχής, γενέθλια γιορτή, συνάντηση φίλων, μα, πάνω απ' όλα, προσφορά στον αγώνα για την ελευθερία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ήταν η "ξέφρενα" επιτυχημένη συναυλία των θρυλικών "ΤΕΡΜΙΤΩΝ", που διοργανώθηκε προχτές μαζί με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).Η ζωντάνια της νεολαίας, που πλημμύρισε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μιας νεολαίας που ξέρει να επιλέγει και να ζει σε έντονους ρυθμούς τη φιλία της, τον έρωτά της και τη δημιουργία της - όσο και αν προσπαθούν να τη φυλακίσουν σε ψεύτικους "παραδείσους" - ήταν το βασικό συστατικό της καταπληκτικής αυτής συνάντησης. Ολοι οι συντελεστές της μουσικής πανδαισίας ανταπέδωσαν, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους και μάγεψαν με τη δυνατή ροκ μουσική, αλλά και τις μπαλάντες.

Βέβαια, η συναυλία, μια μέρα πριν την 25η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δεν μπορούσε παρά να εμποτιστεί με τα μηνύματα και τα οράματα του αγώνα αυτού. Οι καλλιτέχνες έδειξαν ότι, όχι μόνο τα σέβονται, αλλά και με την προσφορά τους στις σύγχρονες συνθήκες θέλουν να συμβάλουν στη δικαίωσή τους.

Τη βραδιά άνοιξε, εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, ο πρόεδρός της Ευάγγελος Μαχαίρας,με σύντομο χαιρετισμό, που ευχαρίστησε και επαίνεσε τους καλλιτέχνες για τη μεγάλη αξία της προσφοράς τους για την ειρήνη. Ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι στις μέρες μας, της δήθεν ασφάλειας και του τερματισμού του Ψυχρού Πολέμου, η προσφορά αυτή είναι περισσότερο αναγκαία για την ενδυνάμωση του μαχόμενου φιλειρηνικού κινήματος, που θα μπει φραγμός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Βοηθάμε το κίνημα ειρήνης

Λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία, ένας από τους βασικούς συντελεστής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, μας είπε χαρακτηριστικά για τους σκοπούς του ξανασυναντήματος των "ΤΕΡΜΙΤΩΝ" "ότι είναι βασικά δύο. Να κάνουμε μια επανίδρυση για μια βραδιά, εδώ και στη Θεσσαλονίκη και να γιορτάσουμε σαν σε γενέθλια, παίζοντας ταυτόχρονα τα τραγούδια μας με έναν άλλο τρόπο, σε έναν άλλο χώρο. Και, ταυτόχρονα, θέλουμε να βοηθήσουμε το κίνημα για την ειρήνη και τη διεθνή ύφεση, και αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό και σημαντικό στις μέρες μας. Και δεν είναι μόνο τα Βαλκάνια που σπαράσσονται δίπλα μας, όλα στον κόσμο από ένα φιτίλι "κρέμονται" και γι' αυτό δεν μπορούμε παρά να ευαισθητοποιηθούμε και εμείς. Ξανά λέω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος που έχουν έρθει πολλοί φίλοι που θα τραγουδήσουμε μαζί και θα περάσουμε πραγματικά ωραία".

Και όπως το είπε ο Λαυρέντης, έτσι και έγινε. Σ' αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η "ψυχή" του γκρουπ, ο Αντώνης Μίτζελος,που είχε και την αρχική ιδέα του ξανασυναντήματος, ο οποίος με τα σόλα και τους "ηλεκτρικούς αυτοσχεδιασμούς" του ζέστανε την ατμόσφαιρα. Στη σκηνή, που είχε προετοιμαστεί με εκπληκτικά φωτιστικά και άλλα εφέ, παρουσιάστηκε το μακρύ "γαϊτανάκι" των επιτυχιών των "ΤΕΡΜΙΤΩΝ". Ξεχώρισαν το ομώνυμο "Τερμίτες", το "Πόσο σε θέλω" "Σκόνη", "Σκληρή μουσική" και τόσα άλλα αγαπημένα τραγούδια και μελωδίες. Οι φίλοι που ενώθηκαν "ψυχή τε και σώματι" στη σκηνή ήταν πρώτα: Οι "MAGIC DE SPELL", που κατήγγειλαν με το τραγούδι τους "Σαράγεβο" τη "νέα τάξη πραγμάτων" και αφιέρωσαν στην εξέγερση του Νοέμβρη το "Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά", ο Γ. Κότσιρας,επίσης ο Διονύσης Τσακνής,που μας είπε "ότι δεν μπορούσε να λείπει από γενέθλια φίλων". Ακόμα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου,που με τον γνωστό άμεσο τρόπο του, τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου, προέτρεψε "όλοι οι ελεύθεροι πολίτες του κόσμου να απαιτήσουμε από τους ανευθυνοϋπεύθυνους της Ευρώπης να δώσουν εδώ και τώρα την ελευθερία στον Κούρδο αγωνιστή Αμπ. Οτσαλάν".

Στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα "Συγκατοίκησαν στην τρέλα", επίσης, οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας,ο Αντώνης Βαρδής και ο γιος του Γιάννης και άλλοι, ενώ την εξαίσια μουσική τους χάρισαν οι Τ. Βασιλάκης - μπάσο, Λ. Κιρκιλής - ηλεκτρική κιθάρα, Ν. Καρατσάς - κρουστά.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Λακώνων Ετεροδημοτών Στήριξης του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους Λάκωνες σε συγκέντρωση, σήμερα Τετάρτη 18 Νοέμβρη,στις 6.00 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), σε συζήτηση για οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

  • Οι ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 20 Νοέμβρη στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία τους (Κερκύρας 91), με θέμα: "Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και μετεκλογικές εξελίξεις".
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Ειρηνοδρομία για το παιδί

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς και τη συμβολή και άλλων μαζικών φορέων της πόλης διοργανώνεται, για 9η φορά, ειρηνοδρομία αφιερωμένη "Στο παιδί της εποχής μας",την Κυριακή 22 Νοέμβρη στις 10 π.μ. με εκκίνηση και τερματισμό στην Πλατεία 17ης Αυγούστου (πρώην Οσίας Ξένης).

"Οφείλουμε, σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι φορείς που οργανώνουν την εκδήλωση, να ανησυχούμε ανεπιφύλακτα, να επαγρυπνούμε και να αντιδράσουμε μια και τα προβλήματα των "άλλων" γίνονται σιγά σιγά και δικά μας: Τα ναρκωτικά, οι συμμορίες ανηλίκων, τα "παιδιά των φαναριών" και άλλα φαινόμενα μαρτυρούν τη συντελούμενη κοινωνική παρακμή, ενώ η πολιτεία, ενδιαφερόμενη περισσότερο για την επίτευξη οικονομικών στόχων, φέρεται ως αδιάφορη, αφού η κοινωνική πρόνοια και μέριμνα κρίνονται ουσιαστικά ανύπαρκτες".

Στη διοργάνωση συμμετέχουν ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας,ο Αθλητικός Φυσιολατρικός Μορφωτικός Ομιλος Ανω Νεαπόλεως,η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Νίκαιας,ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας,η ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας.

Σήμερα στον "902 ΤV"

Σήμερα, Τετάρτη 18 Νοέμβρη, στην τηλεόραση του "902" μπορούμε να δούμε:

"Εναλλάξ",στις 18.45. Το τηλεοπτικό περιοδικό του "902", πλούσιο σε ύλη, παρουσιάζει:

- Εύα Μελά, ζωγράφος.

- "Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου", παρουσίαση του μουσικού έργου του Ταμπούρη

- ART ATHINA, η παρουσίαση της Διεθνούς Εκθεσης Ζωγραφικής

- Παιδικό βιβλίο, "Εστία". Μιλάει για το παιδικό βιβλίο ο αρχαιότερος βιβλιοπώλης κ. Παντελάκης.

- "Liber Animus", Μουσικό συγκρότημα

- Μιμική τέχνη Χατζημητσάκου

- Συνέντευξη του Μιχάλη Βετούλη, ΓΓ της Ομοσπονδίας Αστυνομικών

- Πανεπιστημιακό Ασυλο. Μιλούν οι φοιτητές: Πέτσας Μάκης, Διακογιάννης Ιούλιος και Μ. Βασίλαρος.

- Ορνιθολογική Εταιρεία

- Παρουσίαση του θεάτρου "Πολύτεχνο"

"Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00:

Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τους:

Χ. Σταμούλο, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ και

Θ. Κόρδο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα ΗΛΠΑΠ, με θέμα: "Συγκοινωνίες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ