ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στροφή" με κέντρο την πρόληψη!

Το ιδιόκτητο Κέντρο Δευτερογενούς Πρόληψης εγκαινίασε η Θεραπευτική Κοινότητα της "Στροφής"

"Εδώ στην Κοινότητα μπορώ να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου. Οχι σαν το γίγαντα των ονείρων μου και ούτε σαν τον νάνο των φόβων μου, αλλά σαν άνθρωπος που, μαζί με άλλους ανθρώπους, θα επεξεργαστώ τα προβλήματά μου". Μέσα σε αυτές τις λέξεις κρύβεται το νόημα και η φιλοσοφία των νέων του Κέντρου Δευτερογενούς Πρόληψης,που δίνουν το δικό τους αγώνα για να ξεφύγουν απ' τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Το καινούριο σπίτι των παιδιών, που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην οδό Φλωρίνης 13, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, θα φιλοξενήσει νέους και νέες - ηλικίας 13 έως 21 χρόνων - που βρίσκονται ακόμη σε ένα πιο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας της εξάρτησης, με στόχο να προληφθεί η μεγαλύτερη εμπλοκή τους με τη χρήση. Το ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του Κέντρου Δευτερογενούς Πρόληψης, που εντάσσεται στο Δίκτυο Υπηρεσιών "Στροφή" του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), αγοράστηκε με την προσφορά του Ιδρύματος "Λέων. Λεμός" και επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τους γονείς του Συλλόγου Γονέων της "Στροφής".

Ο Γ. Καλαρίτης,υπεύθυνος του Δικτύου Υπηρεσιών της "Στροφής", μιλώντας στους παραβρισκόμενους, αναφέρθηκε, σύντομα, στο ιστορικό του Κέντρου Δευτερογενούς Πρόληψης που ξεκίνησε τη λειτουργία από το Μάη του 1996. Επίσης, είπε, ότι από τότε μέχρι και σήμερα το Κέντρο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 160 εφήβους χρήστες και τις οικογένειές τους, ενώ αυτή τη στιγμή προσφέρει σε 56 εφήβους και 130 γονείς και αδέρφια των παιδιών.

Και συνέχισε αναφερόμενος στην ελλιπή χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ και κατ' επέκταση της "Στροφής": "Ο νέος προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το ΚΕΘΕΑ είναι "κομμένος" κατά πολύ. Ετσι, ενώ ζητήσαμε 2,8 δισ. δραχμές, εντούτοις, θα πάρουμε μόλις 1,55 δισ., όσα, δηλαδή, είχαμε πάρει και την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων της "Στροφής", Αντρ. Χαμέλος,δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στις προσπάθειες των γονιών και των παιδιών για να επισκευάσουν το διαλυμένο κτίριο που είχαν πάρει. "Ολοι μας, είπε, δουλεύαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Υπήρχαν ορισμένοι γονείς που έρχονταν στις 7 το πρωί και έφευγαν στις 11 το βράδυ. Αλλωστε, όταν πήραμε το σπίτι τίποτα δεν ήταν στέρεο. Μόνο τα θεμέλια. Και εκεί ήταν που στηριχτήκαμε για να το φτιάξουμε".

Ο 19χρονος Γρηγόρης,μέλος του Κέντρου Δευτερογενούς Πρόληψης, μίλησε για το νέο του σπίτι: "Αυτό το σπίτι είναι αποκλειστικά για μας. Προσπαθούμε να το φροντίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε και να το κρατήσουμε καθαρό, όπως ακριβώς και τους εαυτούς μας".

Τέλος, το λόγο πήρε ο Αντρ. Φάκος,αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι τέτοιες προσπάθειες και χειρονομίες δείχνουν πως η κοινωνία ευαισθητοποιείται όταν υπάρχει έργο και ευχαρίστησε το Ιδρυμα "Λέων. Λεμός".

Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου έκανε η επίτιμη πρόεδρος του Ιδρύματος, Ασπασία Λεμού,η οποία είπε ότι είναι άξια επαίνου η προσπάθεια των ανθρώπων της "Στροφής".

Στο πρόγραμμα του Κέντρου αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένοι 56 έφηβοι χρήστες και 130 γονείς και αδέρφια. Στο σπίτι του Κέντρου λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας.

ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υπέρ της παρανομίας και το ... ΥΠΕΧΩΔΕ!

Το θέμα ξανά στη Βουλή, με Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το σκάνδαλο των παρανομιών, που έγιναν στην οριοθέτηση και στην ανοικοδόμηση του οικισμού "Κάτω Πολυδένδρι - Πύργος" του Νομού Λάρισας, όπως δείχνουν τα γεγονότα, συμπαρασύρει και το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο, ουσιαστικά, αρνείται να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να προστατεύσει την περιοχή.

Αυτό τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής, με Ερώτηση που απευθύνουν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ παραθέτουν κατά σειρά τις ενέργειες, που αφήνουν έκθετο το ΥΠΕΧΩΔΕ στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο αυθαιρεσίας και παρανομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

"Στις 24/4/97 τετραμελής Επιτροπή του υπουργείου συνέταξε ένα πόρισμα, που προχωρούσε σε αναλυτική περιγραφή των παρανομιών και σε προτάσεις αποκατάστασης της νομιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε Ερώτησή μας τι θα απογίνει το πόρισμα, η από 2/9/98 απάντηση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, μας λέει ότι το θέμα εξετάζεται από το νομικό σύμβουλο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στις 5/5/98, με ομόφωνη γνωμοδότηση (324/98), το Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στηρίζει νομικά και ουσιαστικά το παραπάνω πόρισμα. Ο νομάρχης Λάρισας, αντί να πάρει υπόψη του το παραπάνω πόρισμα, ζητάει από τους υπαλλήλους να εκδίδουν οικοδομικές άδειες (!), οπότε με νέα Ερώτησή μας (15/7/97) ρωτάμε πότε θα πάρει άμεσα μέτρα το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αποκατάσταση της νομιμότητας και τον καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν.

Στις 9/10/98 ο υπουργός δίνει μια απαράδεκτη απάντηση. Λέει ότι κοινοποίησε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Νομαρχία Λάρισας μια πορισματική έκθεση (!) για να τη λάβουν υπόψη τους και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες.

Ομως, η "πορισματική έκθεση" δεν έχει καμία σχέση με το πόρισμα της τετραμελούς Επιτροπής που ασχολήθηκε συνολικά με το θέμα και έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα τα προβλήματα.

Πρόκειται για την έκθεση μιας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που προχώρησε παράλληλα και χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με το προαναφερόμενο πόρισμα της τετραμελούς Επιτροπής.

Η ΕΔΕ απασχολήθηκε με πολύ περιορισμένα και επιμέρους ζητήματα της όλης υπόθεσης και, φυσικά, κατέληξε σε περιορισμένες προτάσεις (ζητάει να ανακληθούν 3 οικοδομικές άδειες, να κληθούν σε απολογία η προϊσταμένη και τρεις υπάλληλοι της Πολεοδομίας Λάρισας και να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών)".

Ακόμη, όμως, και αυτά τα μικρά επιμέρους ζητήματα - καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - δεν προχώρησαν. Ο μεν γγ Περιφέρειας Θεσσαλίας με διάφορες δικαιολογίες αρνείται (!) την αναστολή των οικοδομικών αδειών, ο δε νομάρχης Λάρισας θεωρεί ότι παραγράφηκαν (!) τα πειθαρχικά αδικήματα των υπαλλήλων. Αρνείται, επίσης, να ανακαλέσει τις τρεις άδειες, όπως ζητάει η ΕΔΕ.

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ:

  • Θα συνεχίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακυκλώνει και να καθυστερεί την όλη υπόθεση, προστατεύοντας ουσιαστικά τους παρανομούντες και καλύπτοντας τις ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Νομαρχίας Λάρισας;
  • Θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή, σύμφωνα με το πόρισμα της τετραμελούς Επιτροπής, που ο ίδιος συγκρότησε;
Εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών

Στα πλαίσια της 3ης Ευρωπαϊκής Βδομάδας Πρόληψης της Τοξικοεξάρτησης γίνονται οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σήμερα η Μονάδα Απεξάρτησης εγκαινιάζει Εκθεση Ζωγραφικής στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδας, Σίνα 16, και ώρα 7 μμ.

Τα έργα είναι δημιουργίες των θεραπευομένων παιδιών της μονάδας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή και οι ώρες λειτουργίας θα είναι 6-8 μμ.

  • Αύριο ο Τομέας Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ με το Κέντρο Πρόληψης και Ενημέρωσης "Οδυσσέας" του Νομού Πειραιά οργανώνουν Ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά από τις 9.30 πμ έως τις 1.30 μμ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η αποτίμηση της μέχρι σήμερα εμπειρίας και η προώθηση των σύγχρονων αντιλήψεων για την πρόληψη στο σχολείο.

Το κτίριο της οδού Φλωρίνης 13 το Νοέμβρη του 1997...

... και όπως είναι τώρα που λειτουργεί το Κέντρο

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
"Εξπρές" και περιληπτική

Με υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης 100 περίπου ωρών για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και προσωρινοί αναπληρωτές) απαντά ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης στο αίτημα του εκπαιδευτικού κόσμου για καθολική περιοδική επιμόρφωση.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί και όσοι διορίστηκαν από το 1997 μέχρι σήμερα υποχρεούνται να παρακολουθήσουν πρόγραμμα εισαγωγικής επιμόρφωσης, πριν αναλάβουν τα διδακτικά καθήκοντά τους.

Τα "εξπρές" σεμινάρια, που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα, θα πραγματοποιούνται σε τρία στάδια που είναι τα εξής:

  • Φοίτηση δύο βδομάδων πριν από την έναρξη των μαθημάτων του σχολικού έτους, σε θέματα που έχουν σχέση με το σχολείο, τη διδασκαλία και την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Με την υποστήριξη του αρμόδιου εκπαιδευτικού συμβούλου και τη συνεργασία έμπειρων εκπαιδευτικών θα γίνεται άσκηση του εκπαιδευτικού έργου, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών.
  • Μια βδομάδα φοίτησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους, όπου θα συζητούνται τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια διδασκαλίας από τους νεοδιόριστους.

Οσοι εκπαιδευτικοί έχουν εμπειρία διδασκαλίας τουλάχιστο ενός έτους, θα συμμετέχουν μόνο στο πρώτο στάδιο, δηλαδή στο πρόγραμμα εισαγωγικής επιμόρφωσης. Τέλος, οι νεοδιοριζόμενοι που αναλαμβάνουν υπηρεσία κατά την έναρξη του σχολικού έτους, καθώς και οι προσωρινοί αναπληρωτές θα παρακολουθούν ταχύρρυθμα επιμορφωτικά σεμινάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ