ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ωρα για "ανασυγκρότηση" του κρατικού μηχανισμού
  • Αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει για τις αντιδραστικές αλλαγές μέσω των Οργανισμών των υπουργείων
  • Στο πλευρό της η ηγεσία της ΝΔ

Στη δημιουργία των όρων, προϋποθέσεων και συμμαχιών για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στα υπουργεία, με στόχο την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού στη βάση των αναγκών και της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, επικεντρώνει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση Σημίτη.

Η κατάρτιση των νέων Οργανισμών, που θα αποτελέσει θέμα ημερήσιας διάταξης στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο, το οποίο μαζί με την επιβολή του αυταρχικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και την άρση της μονιμότητας, θα αποτελέσουν το βαρύ πυροβολικό για τη δημιουργία ενός "κράτους επιτελείου" και μιας δημόσιας διοίκησης που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να υλοποιεί τις σκληρές αντιλαϊκές επιλογές. Το αντιδραστικό αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει και μέτρα για τη χειραγώγηση και καθυπόταξη των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μετατραπούν σε "άβουλα" όργανα εκτέλεσης της "θέλησης του κράτους".

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση δε θα "περιμένει" τις δημόσιες υπηρεσίες για να προχωρήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια. Γι' αυτό βασικός στόχος των οργανωτικών αλλαγών είναι η δημιουργία "ειδικών υπηρεσιών", έξω και πέρα από την υφιστάμενη ιεραρχία, οι οποίες θα φροντίζουν για την απρόσκοπτη υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε υπηρεσιακό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, οι υπηρεσίες αυτές "μπορούν να στελεχώνονται τόσο από έμπειρα διοικητικά στελέχη, όσο και από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες" (!). Αποστολή τους είναι να δημιουργούν τις προϋποθέσεις (τεκμηρίωση, παρακολούθηση, αξιολόγηση) και να ελέγχουν τις υπηρεσίες του δημοσίου για να παράγουν το "επιθυμητό έργο". Μέχρι να δημιουργηθούν αυτές οι υπηρεσίες, παράγοντες του υπουργείου προτείνουν να υποκατασταθούν από τις υπάρχουσες "ομάδες διοίκησης έργου".

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης έχει επεξεργαστεί τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τους νέους Οργανισμούς, ώστε τα υπουργεία να μετατραπούν σε "επιτελικές μονάδες". Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται. 1. Οι γενικές διευθύνσεις πρέπει να οργανώνονται σε αντιστοιχία με τις βασικές αρχές των υπουργείων. Οι υποστηρικτικές λειτουργίες κάθε υπουργείου δεν μπορεί να ασκούνται από μία γενική διεύθυνση. 2. Οι υποστηρικτικές υπηρεσιακές μονάδες ενοποιούνται υποχρεωτικά, όπως και οι ομοειδείς κλάδοι. 3. Συστήνονται τόσες υπηρεσιακές μονάδες όσες μπορούν να στελεχωθούν με επαρκή αριθμό υπαλλήλων. Μια διεύθυνση πολιτικής, τονίζεται, δεν μπορεί να στελεχώνεται με αριθμό υπαλλήλων κάτω του 25 - 30. 4. Συστήνονται νέοι κλάδοι και ειδικότητες, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις.

Ολη αυτή η επιχείρηση ντύνεται με τον εύηχο όρο "διοίκηση ποιότητας" και προωθείται παράλληλα με την παροχή ορισμένων υπηρεσιών (έκδοση πιστοποιητικών μέσω τηλεφώνου, κλπ.), τις οποίες όμως θα πληρώνουν οι πολίτες.

Χθες, η ηγεσία της ΝΔ, μέσω δήλωσης του αρμόδιου τομεάρχη Πρ. Παυλόπουλου, έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξή της στις "τομές" που σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη και να ασκήσει πιέσεις για πιο σκληρά μέτρα, όπως η ταχύτερη μείωση του κράτους μέσω της κατάργησης ή συγχώνευσης των 2.000 νομικών προσώπων και υπηρεσιών, αλλά και υποχρεωτικές μετατάξεις χωρίς να περιμένει την κατάρτιση των Οργανισμών των υπουργείων!

Γιατί αρνούνται;

Η απάντηση του πρωθυπουργού στην επιστολή που του απέστειλε την περασμένη βδομάδα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου διατυπώθηκε η θέση του Κόμματος για την ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης του ελληνικού λαού, εντός και εκτός Βουλής, και διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σχετικά με το θέμα της έγκρισης της Συνθήκης του Αμστερνταμ, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο αστικός πολιτικός κόσμος έχει αποφασίσει να τραβήξει μέχρι τέλους τον αντιλαϊκό "μονόδρομο", χωρίς να τηρεί ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, από άποψης μεθόδευσης, που δεν είναι άσχετη με την ουσία. Ο κ. Σημίτης στην απαντητική του επιστολή ακολουθεί διττή τακτική: Αφ' ενός, καταφεύγει σε πλήθος αοριστιών και προδίδει την αδυναμία της κυβέρνησης να παρουσιάσει έστω και ένα επιχείρημα για να δικαιολογήσει τις αρνήσεις της απέναντι σε όσα έθεσε η Αλέκα Παπαρήγα. Αφ' ετέρου, ο πρωθυπουργός φροντίζει να είναι συγκεκριμένος σε ένα και μοναδικό σημείο. Στο σημείο όπου, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε σκέψη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Δεν είναι τυχαίο ότι στο σημείο αυτό και μόνο επέλεξε να εμφανιστεί σαφής ο κ. Σημίτης. Εδώ το "όχι" πρέπει να ακούγεται με διαύγεια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Σημίτης επέλεξε να απαντήσει "όχι" στο αίτημα για δημοψήφισμα, και δεν ακολούθησε τακτική ελιγμών. Από την άρνησή τους να δώσουν δικαίωμα λόγου στο λαό για το μέλλον του, μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα τα λαϊκά στρώματα για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι "φίλοι" της ΟΝΕ.

***

Τα υπόλοιπα σημεία της απάντησης του κ. Σημίτη είναι φανερό ότι "πάσχουν" από την ανασφάλεια μιας πολιτικής, που, όταν δεν μπορεί να πείσει, άλλοτε καταφεύγει σε τοποθετήσεις δίκην "θέσφατου" και άλλοτε σε περιφανείς αναλήθειες. Λέει, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός ότι στην περίπτωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ "θα υπάρχει, όπως και άλλοτε, πλατιά ενημέρωση του ελληνικού λαού"! "Οπως και άλλοτε"... Μα, είναι γνωστό τι έγινε κι "άλλοτε", όταν με "πραξικοπηματικό" τρόπο οι πολύχρωμοι θιασώτες της ΟΝΕ αλυσόδεσαν τη χώρα και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και με τη "Λευκή Βίβλο", και με τη Συνθήκη Σένγκεν. Αυτή είναι η "εγγύηση" που παρέχει ο κ. Σημίτης και τώρα. Το αποδεικνύει η παντελής έλλειψη κάθε αναφοράς ή δέσμευσης από μέρους του για τη λήψη στοιχειωδών μέτρων ενημέρωσης του λαού. Ούτε το αν η συζήτηση με αντικείμενο την έγκριση της Συνθήκης θα γίνει σε επίπεδο Ολομέλειας της Βουλής ή αν το θέμα θα καταχωνιαστεί σε κάποιες κλειστές κοινοβουλευτικές επιτροπές, δεν ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός!

***

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι "το θέμα - της Συνθήκης και της έγκρισής της - έχει επανειλημμένα κριθεί στο παρελθόν"! Πότε ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός για όσα εξυφαίνονται στις Βρυξέλλες; Ομως, ο κ. Σημίτης δεν αποφεύγει στην επιστολή του την εξύμνηση της ΕΕ. "Η Συνθήκη του Αμστερνταμ αποτελεί - υποστηρίζει - ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας και τη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων, για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, για την ασφάλεια του πολίτη, για την κοινωνία των πολιτών"! Αν θεωρεί ότι η άποψή του μπορεί να κατέβει από το "θρόνο του αξιώματος" για να κριθεί και να κερδίσει, γιατί δε ζητά την ψήφο του λαού; Κάτι θα φοβάται ο κ. πρωθυπουργός...

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Ειρηνοδρομία για το παιδί

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς και τη συμβολή και άλλων μαζικών φορέων της πόλης, διοργανώνεται για 9η φορά, Ειρηνοδρομία αφιερωμένη "Στο παιδί της εποχής μας",την Κυριακή 22 Νοέμβρη στις 10.00 π.μ. με εκκίνηση και τερματισμό στην Πλατεία 17ης Αυγούστου, πρώην Οσίας Ξένης.

"Οφείλουμε, σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι φορείς που οργανώνουν την εκδήλωση, να ανησυχούμε ανεπιφύλακτα, να επαγρυπνούμε και να αντιδράσουμε μιας και τα προβλήματα των "άλλων" γίνονται σιγά - σιγά και δικά μας: τα ναρκωτικά, οι συμμορίες ανηλίκων, τα "παιδιά των φαναριών" και άλλα φαινόμενα μαρτυρούν τη συντελούμενη κοινωνική παρακμή, ενώ η πολιτεία, ενδιαφερόμενη περισσότερο για την επίτευξη οικονομικών στόχων, φέρεται ως αδιάφορη, αφού η κοινωνική πρόνοια και μέριμνα κρίνονται ουσιαστικά ανύπαρκτες".

Στη διοργάνωση συμμετέχουν ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας,ο Αθλητικός Φυσιολατρικός Μορφωτικός Ομιλος Ανω Νεαπόλεως,η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Νίκαιας,ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας,η ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ