ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένει ασίγαστη η λαϊκή οργή

Ο χρόνος δε λειτούργησε υπέρ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στη σκόπιμη πολιτική δίωξη που άσκησε ο πρώτος με την καθοδήγηση, στήριξη και κάλυψη της δεύτερης, εναντίον του «Ριζοσπάστη» επειδή η εφημερίδα έκανε καλά τη δουλιά της. Εκατοντάδες είναι οι αντιδράσεις, τα μηνύματα καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού και συμπαράστασης στην εφημερίδα από μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και προσωπικότητες της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, παρά το χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τη μέρα άσκησης της δίωξης ως σήμερα.

Οι αγωγές και μηνύσεις σε βάρος του «Ριζοσπάστη» αποτέλεσαν βάναυση πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα του λαού, αφού «είδε» πως πραγματικός στόχος - που υπηρετείται μέσα από την προσπάθεια φίμωσης του «Ρ» - είναι η ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα πολιτικής κριτικής και αντιπαράθεσης, έκφρασης διαφορετικής θέσης και άποψης. Και είναι αυτοί οι πραγματικοί στόχοι της δίωξης που προκάλεσαν και διατηρούν ασίγαστη τη λαϊκή οργή, αλλά και την απόφαση πως πρέπει αγωνιστικά να αποκρουστεί η επίθεση, πριν φτάσει να πλήξει ανεπανόρθωτα σε σημείο κατάργησής τους τα δημοκρατικά λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ
Το λαϊκό κίνημα να απομονώσει τέτοιες πρακτικές

Ο Δημήτρης Νούτσος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπόθεση της δίωξης σε βάρος του "Ρ", αποτελεί μια προσπάθεια του σύγχρονου κατεστημένου της ελληνικής κοινωνίας, φίμωσης μιας άλλης φωνής. Μιας φωνής που συντάσσεται με τα συμφέροντα των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Μιας φωνής που προβάλλει διαφορετικές ηθικές αξίες από εκείνες που επιτάσσουν τα μεγάλα συμφέροντα. Μιας φωνής που αρθρώνει διαφορετικό πολιτικό λόγο, από εκείνον που υποτάσσεται στη λογική των αριθμών και των δεικτών. Μιας φωνής που δεν έχει "σπόνσορες".

Επιπλέον, η προσπάθεια ποινικοποίησης της δημοσιογραφίας που επιχειρείται τελευταία, αποτελεί απόπειρα χειραγώγησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης. Τέτοια φαινόμενα θυμίζουν άλλες εποχές και είναι καταδικαστέα στη συνείδηση του λαού.

Ακόμη, τίθεται θέμα ηθικής τάξης, όταν αυτός που εξουσιάζει τη Δικαιοσύνη, τη χρησιμοποιεί για να στραφεί ενάντια στους αντιπάλους του, ποινικοποιώντας πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Αντίδοτο σ' αυτή την κατάσταση, είναι η ανάπτυξη λαϊκού κινήματος που θα καταδικάσει και θα απομονώσει τέτοιες πρακτικές. Είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη να καταδικάζει τέτοιες ενέργειες. Μια ευκαιρία είναι και οι επικείμενες εκλογές».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ»
Εχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού

Το ΔΣ του Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» με αφορμή τη δίωξη του «Ρ» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία «στηρίζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης σέρνει στα δικαστήρια την εφημερίδα που έχει αντίθετη από τη δική του άποψη».

Το Σωματείο εκτιμά πως επιχειρείται να φιμωθεί η ελεύθερη σκέψη και έκφραση και καταλήγοντας σημειώνει: «Ο ελληνικός λαός έχει κακή εμπειρία, τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν. Οι προσπάθειες φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, των αγροτών, του κινήματος παιδείας, με την εφαρμογή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου κλπ., έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και των εργαζομένων».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Δε φιμώνεται η αλήθεια

Την αλληλεγγύη τους στο διωκόμενο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. «Οι απολογητές της Δημοκρατίας διατυμπανίζουν πως η ελευθεροτυπία αποτελεί ένα από τα βάθρα της. Αυτό άλλωστε είναι διατυπωμένο στο Συνταγματικό χάρτη της χώρας», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι φιλειρηνιστές.

Και συνεχίζουν, έρχεται, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Ευαγγ. Γιαννόπουλος και αμφισβητεί έμπρακτα αυτό το βάθρο της δημοκρατίας, μηνύοντας την εφημερίδα «Ρ». Με μοναδικό στόχο, επισημαίνουν, τη φίμωση του μοναδικού μέσου, αντικειμενικής ενημέρωσης ενός μεγάλου ποσοστού Ελλήνων πολιτών. Και καταλήγουν: «Ας γνωρίζει ο μηνυτής και οι περί αυτών, πως η αλήθεια δε φιμώνεται με δίκες. Πολύ δε περισσότερο με αυτές, που μυρίζουν πρωτόγνωρο αντικομμουνισμό...».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ο λαός θα δώσει απάντηση

Η Επιτροπή Ειρήνης Ζακύνθου με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της και καταγγέλλει στο λαό του νησιού τη «σκόπιμη και άδικη πολιτική δίωξη κατά της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" από τον υπουργό Δικαιοσύνης». Εκφράζει ακόμα την πεποίθηση πως «ο υπουργός δεν ενεργεί από μόνος του, αλλά είναι η αιχμή του δόρατος στον ολισθηρό και αντιδημοκρατικό κατήφορο που επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να φιμώσει τον Τύπο και όσους διαφωνούν με την παγκοσμιοποίηση και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Η Επιτροπή προειδοποιεί τους «εμπνευστές της δίωξης ότι η ελευθεροτυπία είναι κατακτημένη με αίμα και θυσίες και κάθε προσπάθεια τύπου Γιαννόπουλου θα πέσει στο κενό», ενώ καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός, όπως καταδίκασε και παλιότερα αυτές τις πρακτικές και μεθοδεύσεις, έτσι και τώρα θα δώσει τη δυναμική του απάντηση σε όσους επιβουλεύονται τα στοιχειώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά του δικαιώματα».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ανησυχητικό και επικίνδυνο γεγονός

Από τους Τ. Τασιόπουλο, Δανάη Ζούμη και Ηλ. Νικολόπουλο, καθηγητής, επιστήμονικός συνεργάτης των ΤΕΙ και καθηγητής των ΤΕΙ Χαλκίδας, αντίστοιχα, λάβαμε δήλωση συμπαράστασης στην εφημερίδα, η οποία έχει ως εξής: «Οι συνεχείς δικαστικές διώξεις που ασκεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος κατά του "Ριζοσπάστη" (και όχι μόνο) είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες, γιατί στρέφονται κατά μιας ιστορικής εφημερίδας γνώμης και βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας. Το γεγονός είναι ανησυχητικό και επικίνδυνο, γιατί δυστυχώς δεν πρόκειται για ιδιόμορφη συμπεριφορά ενός "γραφικού εκσυγχρονιστή" υπουργού, αλλά για πολιτική που έχει την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί, ότι είναι πρωτοφανές και ηθικά απαράδεκτο, ο πολιτικός προϊστάμενος των δικαστικών λειτουργών να ασκεί δικαστικές διώξεις χωρίς να έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί από τη θέση που κατέχει».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΙΣΤΑΣ
Πολιτικός μεσαίωνας με δημοκρατικό μανδύα;

Ο Γιάννης Μπίστας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, μάς απέστειλε την παρακάτω δήλωση:

«Στην εποχή μας, όπου η Νέα Τάξη Πραγμάτων φαίνεται πανίσχυρη, και οι "εκσυγχρονιστικές" πολιτικές, άσχετα αποχρώσεων κυριαρχούν, φαινόμενα όπως αυτό της μήνυσης του υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον εφημερίδας και στη συγκεκριμένη περίπτωση του "Ρ", δεν πρέπει να μας ξενίζουν. Ουσιαστικά ανάλογες πράξεις, θέτουν υπό διωγμό την έκφραση αντίθετων απόψεων - άρα και πολιτικών; - και σίγουρα τίποτα το καλό δεν προμηνύουν για την κοινωνία μας.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού της Δικαιοσύνης αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευαίσθητη στην παράθεση της αντίθετης άποψης από μια εφημερίδα και μάλιστα μια αμιγώς πολιτική εφημερίδα, ενώ αντίθετα κλείνει τα αυτιά της και δεν κινητοποιείται σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ή σε προκλητικές ενέργειες μεγάλων συμφερόντων. Φαίνεται ότι η πολιτική με τη χρήση κραυγών και ύβρεων που χαρακτηρίζει αρκετά κυβερνητικά στελέχη είναι το ζητούμενο, και όχι η αντιπαράθεση και ο διάλογος διαφορετικών απόψεων και πολιτικών. Μήπως ένας νέος πολιτικός μεσαίωνας με δημοκρατικό μανδύα είναι μπροστά μας;

Είναι χρέος κάθε ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά - όχι για ιδιοτελείς λόγους αλλά από πραγματικό ενδιαφέρον - να αντιταχθεί στην επιβολή πρακτικών που εκφράζονται από την απειλή μηνύσεων και διώξεων όσων δε συμφωνούν με την κυρίαρχη ιδεολογία, καθώς αν σήμερα δεν αντιδράσουμε, αύριο ίσως είναι πολύ αργά».

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗΣ
Προσπάθεια κατάπνιξης των φωνών αντίστασης

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης με ομόφωνο ψήφισμά του καταγγέλλει την «προσπάθεια φίμωσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο, της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", μιας εφημερίδας που στεκόταν και στέκεται στο πλάι των αγώνων του λαού, των αγώνων των εργαζομένων».

«Ο "Ριζοσπάστης" - σημειώνεται στο ψήφισμα - όπως κάθε φορά έτσι και με τους πρόσφατους σεισμούς της 7ης Σεπτέμβρη, στάθηκε κοντά στα πραγματικά προβλήματα των Ανθουπολιτών, μακριά από τις φιέστες και τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" των κυβερνητικών ανευθυνο-υπεύθυνων».

«Πίσω από τη μάσκα του "τραγικού και συνάμα γραφικού" - συνεχίζει - Γιαννόπουλου βρίσκεται ο πιο φασιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης, που θέλει να καταπνίξει κάθε φωνή αντίστασης ενάντια στην παρούσα αντιλαϊκή και απάνθρωπη πολιτική. Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συμπεριφορά τόσο του υπουργού όσο και όλων αυτών που τον αφήνουν στην αντιλαϊκή του κατηφόρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ