ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ
Δίωξη απόψεων και με τη βούλα!!!

Αποσύρεται από το χώρο ευθύνης του Εφετείου Θεσσαλονίκης το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη

Αποσύρεται από τα βιβλιοπωλεία, μετά από χθεσινή απόφαση της προέδρου Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη. Η απαγόρευση, όπως τονίζεται στην απόφαση, επιβάλλεται «για να αποφευχθούν οι εντάσεις μέχρι εκδικάσεως της υποθέσεως». Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την οριστική απαγόρευση του βιβλίου θα εκδικαστεί στις 16 Μάη και έως την ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα το βιβλίο στα όρια του Εφετείου Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής.

Ο συνήγορος του Μ. Ανδρουλάκη καυτηρίασε τη δίωξη του βιβλίου, σημειώνοντας ότι πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα καταπάτησης των πνευματικών ελευθεριών στον τόπο μας. Επίσης ο βυζαντινολόγος Βασ. Κατσαρός, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία για το κλίμα σκοταδισμού που καλλιεργείται από εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους τις τελευταίες μέρες, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να στηθεί Ιερά Εξέταση στις αρχές του 21ου αιώνα».

Μεσαιωνική μικρογραφία

Για επιβολή του ακροδεξιού παρακράτους στο κράτος και της παραεκκλησίας στην εκκλησία, έκανε λόγο χθες ο Μ. Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης στη Θεσσαλονίκη περί προσωρινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας του βιβλίου του, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι στα γραφεία των εκδόσεων «Καστανιώτη» στην Αθήνα, από κοινού με τον εκδότη Θ. Καστανιώτη, την βουλευτή του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Γ. Δαρδανό.

Ο Μ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το όλο σκηνικό σαν μια απίστευτη μεσαιωνική μικρογραφία και γελοιογραφία του χουντικού τρίπτυχου του «Ελλάς - Ελλήνων - Χριστιανών». Και τόνισε ότι η απόφαση «προσβάλλει βάναυσα τα εθνικά και δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης». Επισήμανε ακόμα ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, αλλά δε θέλησε να τις εξειδικεύσει.

Ο εκδότης Θ. Καστανιώτης έκανε γνωστό ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά η Παγκόσμια Ενωση Εκδοτών και η Ενωση Ευρωπαίων Εκδοτών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκδοτών Γ. Δαρδανός ανέφερε ότι η Ομοσπονδία έχει πάρει απόφαση, με την προϋπόθεση να συμφωνούν ο συγγραφέας και ο εκδότης, για κοινή έκδοση του βιβλίου από 500 εκδότες και τη διακίνησή του από 2.000 βιβλιοπώλες σε όλη την Ελλάδα, ως μια μορφή αντίστασης «στις αυθαιρεσίες της εκκλησίας και των δικαστηρίων».

Η ΕΣΗΕΑ

Στην υπόθεση υπήρξε παρέμβαση και της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με μεγάλη ανησυχία, αλλά και αποτροπιασμό, τα εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα περιστολής της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και χειραγώγησης της συγγραφικής και εκδοτικής δραστηριότητας». Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει: «Ο πολυμέτωπος διωγμός που έχει εξαπολυθεί εναντίον του Μίμη Ανδρουλάκη και του βιβλίου του, είτε με εισαγγελικές παρεμβάσεις είτε με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου είτε με ακραίες αντιδράσεις που εκπορεύονται από επίσημα εκκλησιαστικά χείλη θυμίζει Μεσαίωνα».

Στην ανακοίνωση ακόμα σημειώνεται: «Η ΕΣΗΕΑ πιστεύει ότι οι Ελληνες πολίτες είναι απολύτως ελεύθεροι να εκφράζουν γραπτώς ή προφορικώς τα διανοήματά τους. Από την πλευρά τους, οι αρχές, κυβερνητικές, δικαστικές ή εκκλησιαστικές, οφείλουν να απέχουν από ενέργειες που υποδαυλίζουν ακραίες και αντιδημοκρατικές πράξεις, με τις οποίες παραβιάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Η ΕΣΗΕΑ, με άλλη ανακοίνωσή της, «θεωρεί ως σοβαρή και εξαιρετικά επικίνδυνη για την ελευθερία διακίνησης ιδεών» τη σύλληψη του βιβλιοπώλη Σπύρου Μαρίνη, επειδή διέθεσε το, απαγορευμένο με προσωρινή δικαστική απόφαση, βιβλίο του Γεωργίου Μανδίκου. «Μια σύλληψη, τονίζει η ΕΣΗΕΑ, που δικαιολογήθηκε με την έκδοση επίσημης ανακοίνωσης από τον ίδιο τον υπουργό της Δικαιοσύνης και που παραπέμπει και εκείνη σε εποχές που δεν μπορεί να έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία».

ΚΥΠΡΟΣ
Ζητείται η απομάκρυνση «υπεράκτιων» εταιριών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Γαλλία απαιτεί από την Κύπρο την απομάκρυνση 30.000 «υπεράκτιων» εταιριών («offshore») που εδρεύουν στη Νήσο, διαφορετικά δεν πρόκειται να προσχωρήσει «ποτέ» στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Αυτά δήλωσε μετά από πολυήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πολυμελής γαλλική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, η οποία έκανε ανάλογες «τεχνικές αυτοψίες» για την πρόληψη των δραστηριοτήτων του «ξεπλύματος» βρώμικων χρημάτων στο Μονακό, το Λιχτενστάιν και το Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με δηλώσεις των Γάλλων κοινοβουλευτικών Β. Πεϊγιόν και Α. Μοντεμπούργκ, «οι κυπριακές αρχές αναγνωρίζουν ότι η χώρα είναι ένας φορολογικός παράδεισος, αλλά έχουν συνείδηση ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει».

Μάλιστα ο Α. Μοντεμπούργκ μετέφερε δήλωση του υπουργού Οικονομικών Τ. Κληρίδη, σύμφωνα με την οποία «η Κύπρος είναι έτοιμη να απομακρύνει τις υπεράκτιες εταιρίες, αφού η κυβέρνηση γνωρίζει ότι χωρίς αυτή την ενέργεια, η Κύπρος δεν πρόκειται ποτέ να προσχωρήσει στην ΕΕ». Η γαλλική αντιπροσωπεία μετέφερε τις «ανησυχίες» των κυπριακών αρχών για το γεγονός ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» του GAFI, την «ομάδα δράσης» για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα του ΟΟΣΑ κατά του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, η Κύπρος θεωρείται, «ιδιαίτερα στις ΗΠΑ», ως η χώρα που «ξεπλένει» κεφάλαια της ρωσικής μαφίας και της Σερβίας του Μιλόσεβιτς, μια πάγια κατηγορία, εδώ και χρόνια, κατά των κυπριακών αρχών. Η Γάλλοι βουλευτές αναγνωρίζουν τις κυβερνητικές προσπάθειες, αλλά αφήνουν αιχμές ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν επιδεικνύουν τον ανάλογο «ζήλο» στην πάταξη αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον Α. Μοντεμπούργκ, η δράση των «υπεράκτιων» εταιριών αντιπροσωπεύει πάνω από το 4,5% του κυπριακού ΑΕΠ. Αλλά και οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τις «υπεράκτιες» εταιρίες στην Κύπρο. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Κομισιόν για «την πορεία της Κύπρου προς την προσχώρηση», το 1999 θεσπίστηκε κυπριακή νομοθεσία για να συμπληρωθούν οι ισχύοντες κανόνες σχετικά με την πρόληψη των δραστηριοτήτων του «ξεπλύματος» χρήματος, αλλά «η εκτεταμένη υπεράκτια (Offshore) επιχειρηματική δραστηριότητα και η μυστικότητα που διέπει αυτόν τον τομέα έχουν δημιουργήσει την εικόνα μιας Κύπρου που αποτελεί ελκυστικό τόπο για τη νομιμοποίηση παράνομων προσόδων και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες».

Το (...) ηθικολογικό ενδιαφέρον για τις «υπεράκτιες» εταιρίες στην Κύπρο είναι βέβαια καθαρά υποκριτικό, αφού ως γνωστόν όλες οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» διαθέτουν τους δικούς τους «φορολογικούς παραδείσους», με χαρακτηριστική περίπτωση την ίδια τη Γαλλία και το πριγκιπάτο - μαϊμού του Μοντεκάρλο, της νήσου Λεμάν, της Ισπανικής Ανδόρας και άλλες.

Προσφορά

Φωτ.

Τιμώντας τη μνήμη του αξέχαστου πρώην δημάρχου Λάρισας

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

προσφέρω στο ΚΚΕ 50.000 δρχ.

Κώστας Τσιάνος
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»

Σήμερα, Παρασκευή στο ραδιόφωνο του «902» από τις 20.00 και για μία ώρα, στην εκπομπή του Γεράσιμου Ανδρεάτου «Χωρίς Πρόβα», προσκεκλημένος θα είναι ο γνωστός τραγουδοποιός Πέτρος Δουρδουμπάκης.

Γενική συνέλευση του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών προσκαλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει την Τετάρτη, 15 Μάρτη, και ώρα 18.00 στα γραφεία του (Πατησίων και Τροίας 36).

Απολογήθηκαν οι Κόκοτας - Μαζωνάκης

Ελεύθεροι και χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χτες, μετά την απολογία τους στον 30ό τακτικό ανακριτή Αθηνών Ευθ. Καταλιακό, οι τραγουδιστές Δημ. Κόκοτας και Γ. Μαζωνάκης, που κατηγορούνται για ανάμειξη στην υπόθεση του «ροζ σκανδάλου», στο οποίο είχε γίνει προσπάθεια, ενόψει βουλευτικών εκλογών, να εμπλακούν και πολιτικά πρόσωπα. Από τον ίδιο ανακριτή πήραν προθεσμία για την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να απολογηθούν, ο σχεδιαστής μόδας Φιλήμων, ο ενδυματολόγος Κωνστ. Κασπίρης και ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης «γραφείου συνοδών» Δημ. Κωστόπουλος.

Σε δηλώσεις του, ο συνήγορος υπεράσπισης των τραγουδιστών, Σ. Κεχαγιόγλου, τόνισε ότι «πρόκειται για πανηγυρική δικαίωσή τους» και ότι «κατέρρευσε η εναντίον τους συκοφαντία, καθώς δεν προσκομίστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο στον ανακριτή». Ο Φιλήμων δήλωσε, επίσης, ότι αρνείται «χίλια τοις εκατό τις κατηγορίες» (ασέλγεια παρά φύση μεταξύ αρρένων από κερδοσκοπία κατ' επάγγελμα, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών) και ευχήθηκε «να βρεθούν ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή τη σκευωρία».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή.

Στις 19.00 Πολιτική Επικαιρότητα. Θα μεταδοθεί η συζήτηση της Λιάνας Κανέλλη - υποψήφιας με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας - με τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΣΕ, στα πλαίσια περιοδείας της, στο κτίριο της οδού Καρόλου.

Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί για τις εκλογές της 9ης Απρίλη, με τον ηθοποιό και υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, Κώστα Καζάκο.

Στις 23.00 θα μεταδοθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα: «Οροι και προϋποθέσεις της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης των κομμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ