ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ενάντια στη διάλυση της ασφάλισης

Καλεί σωματεία του κλάδου σε αγωνιστική συστράτευση για τη σωτηρία του ασφαλιστικού

Κάλεσμα προς όλα τα σωματεία του κλάδου του μετάλλου να συντονίσουν τη δράση τους, για να δημιουργηθεί ένα αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, κάνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας».

Στην ανακοίνωση τού Συνδικάτου, τονίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, με δηλώσεις τους, τόσο ο υπουργός Εργασίας, ο διοικητής του ΙΚΑ όσο και άλλοι, δηλώνουν ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, όπως να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 για όλους, άνδρες και γυναίκες. «Αυτό σημαίνει ότι καταργείται το καθεστώς της 35ετίας και των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ο ελάχιστος χρόνος συνταξιοδότησης από τα 15 θα ανέβει στα 20 χρόνια, κ.ά.», τονίζει το Συνδικάτο.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει, η κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου, για τη μείωση του εργασιακού χρόνου, με στόχο τον «απασχολήσιμο», δηλαδή τον μερικά εργαζόμενο, αμειβόμενο, ασφαλισμένο εργαζόμενο.

Το συνδικάτο καταγγέλλει τις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ που «κάνουν πλάτες» για να περάσουν όλα αυτά και ότι την «τακτική των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ακολουθεί και η πλειοψηφία της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου, που ούτε μπορεί, ούτε θέλει να οργανώσει την αγωνιστική αντίσταση των μεταλλεργατών και των σωματείων τους».

Καταλήγοντας καλεί όλα τα σωματεία της χώρας να συνεδριάσουν άμεσα και να υιοθετήσουν το κείμενο αυτό, για να σταλεί στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και στα κόμματα. Να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, έχει υιοθετηθεί από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και την Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ελευσίνας.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αγώνας για το μεροκάματο

Απεργία και συγκέντρωση έκαναν χτες οι μεταλλεργάτες, για την τοπική συλλογική σύμβαση

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των μεταλλεργατών
Από τη χθεσινή κινητοποίηση των μεταλλεργατών
Την υπογραφή ικανοποιητικής τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διεκδικούν οι μεταλλεργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που χτες πραγματοποίησαν προειδοποιητική 24ωρη απεργία. Ταυτόχρονα, δήλωσαν για ακόμα μια φορά την απόφασή τους ότι με τους αγώνες τους η πολιτική διάλυσης που προωθεί η κυβέρνηση δε θα περάσει τις πύλες της Ζώνης!

Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση των απεργών έξω από το Παράρτημα του συνδικάτου στο Πέραμα λίγο μετά τις 11 το πρωί. Εκεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης, απευθυνόμενος στους απεργούς μεταλλεργάτες, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της ΣΣΕ. Να σημειωθεί ότι τα αιτήματα των μεταλλεργατών έχουν δοθεί στην εργοδοτική ένωση από τις 28 του Γενάρη, ωστόσο η γενική τους συνέλευση, για την εξέτασή τους, ορίστηκε για τις 14 του Μάρτη.

Ταυτόχρονα με τα αιτήματα για την υπογραφή της ΣΣΕ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνδικάτου, καλούνται οι εργοδότες σε κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην περάσει η πολιτική διάλυσης της Ζώνης. Ο Ι. Πουντίδης κατήγγειλε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, στα πλαίσια της οποίας, εκτός των άλλων, αμφισβητείται η ύπαρξη και λειτουργία της Ζώνης. Ενημέρωσε, επίσης, τους εργαζόμενους για τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ζαφειρόπουλο και τον εμπαιγμό που δέχονται οι εργαζόμενοι συνολικά από την κυβέρνηση, καθώς από τη μια δεν υλοποιεί ούτε καν τις δεσμεύσεις της και από την άλλη, ενόψει εκλογών, κυκλοφορεί φυλλάδια με τα δήθεν έργα της. Τέλος, ο Ι. Πουντίδης επισήμανε την ανάγκη για την ανάπτυξη των αγώνων για να μην περάσουν τα καταστροφικά για τους εργαζόμενους σχέδια της κυβέρνησης.

Τις αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ζώνη ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και την αδιαλλαξία των εργοδοτών για την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). «Ο συντονισμένος αγώνας - τονίζεται - των εργαζομένων στη Ζώνη και των ναυτεργατών θα φέρει τη νίκη».

ΗΛΠΑΠ
Αγώνας για τις κατακτήσεις τους

Στάσεις εργασίας σήμερα και ανάλογο πρόγραμμα την επόμενη βδομάδα

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν και για την άλλη βδομάδα οι οδηγοί των τρόλεϊ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής γενικής συνέλευσης του κλάδου, με συντριπτική πλειοψηφία. Παράλληλα, σήμερα θα κάνουν τις τρεις δίωρες στάσεις εργασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν εξαγγείλει. Ετσι, σήμερα δε θα κινηθούν τα τρόλεϊ από 6.30-8.30 π.μ., 1.30-3.30 μ.μ. και 6.30-8.30 μ.μ., ενώ από τις 12.30 έως τις 5 μ.μ. δε θα βγει στους δρόμους το 1/4 των τρόλεϊ, αφού οι οδηγοί απέχουν από τη σπαστή βάρδια που τους έχει επιβληθεί από τη διοίκηση των ΗΛΠΑΠ.

Με το ίδιο πρόγραμμα θα γίνουν και οι στάσεις εργασίας την επόμενη εβδομάδα από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ αντιστέκονται στην πολιτική διοίκησης και κυβέρνησης, που τους ρίχνει σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, αφαιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Απαιτούν την κατάργηση των «σπαστών βαρδιών», την αλλαγή των δρομολογίων για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επιβάτες και να μην εξουθενώνονται οι οδηγοί. Ζητάνε, επίσης, να μην καταργηθεί η ιατρική υπηρεσία, όπως προβλέπει ο νόμος 2669/98, που σημαίνει την απαρχή της διάλυσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στον ΗΛΠΑΠ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Νίκη της ΔΑΣ!

Σημαντική ήταν η επιτυχία του συνδυασμού της ΔΑΣ (ΕΣΑΚ) στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης , καθώς ενίσχυσε τις δυνάμεις της σε ποσοστό και ψήφους και κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα διοίκηση.

Ειδικότερα, ψήφισαν 85 αντιπρόσωποι, από 63 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Η ΔΑΣ πήρε 40 ψήφους (πριν 19) και 5 έδρες (προηγούμενα 3 έδρες). Η ΕΤΑΚ (υποστηρίχτηκε από ΠΑΣΚΕ και την «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων») πήρε 26 ψήφους (πριν και οι δυο παρατάξεις είχαν 37 ψήφους) και 3 έδρες (πριν και οι δυο 5 έδρες). Η ΠΕΠ πήρε 8 ψήφους (πριν 5) και 1 έδρα, όπως και πριν. Η ανεξάρτητη υποψήφια πήρε 7 ψήφους και καμιά έδρα.

ΠΕΜΕΝ
Νέο προεδρείο στην Ενωση

Καθ' όλα έτοιμη για νέους αγώνες είναι η ιστορική Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). Χτες το απόγευμα, ολοκληρώθηκαν όλες οι εκλογικές διαδικασίες στην ΠΕΜΕΝ, καθώς η νέα αγωνιστική διοίκηση εξέλεξε το προεδρείο της. Το νέο προεδρείο έχει ως εξής: Πρόεδρος Γιώργος Τούσσας, α` γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Χαλτσοτάκης, β` γενικός γραμματέας Σταμάτης Μαλαχίας και ταμίας Νίκος Κοντός.

Οι μηχανικοί με την ψήφο τους (οι εκλογές στην ΠΕΜΕΝ ολοκληρώθηκαν στις 3 Μάρτη) εμπιστεύτηκαν την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσής τους και πάλι στις ταξικές δυνάμεις της «Ενωτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (υποστηρίζεται από τη «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση»), δίνοντάς τους ποσοστό 77,52% και 26 έδρες. Η παράταξη ΑΝΑΔΗΣΥ που υποστηρίχτηκε από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συγκέντρωσε ποσοστό 22,48% και 7 έδρες. Στις εκλογές του 1997 οι δυνάμεις της ΕΔΑΣ είχαν λάβει ποσοστό 55,36% και 18 έδρες. Η ΑΝΑΔΗΣΥ ως αυτοτελής συνδυασμός υποστηριζόμενος από την ΠΑΣΚΕ είχε πάρει ποσοστό 28,4% και 9 έδρες και η ΑΔΗΚ που υποστηρίχτηκε από τη ΔΑΚΕ 16,40% και 6 έδρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ