ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προεκλογικές απαιτήσεις και προειδοποιήσεις

Αξιώνουν από την κυβέρνηση και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, να δεσμευτούν από τώρα ότι στη μετα  - ΟΝΕ εποχή - δηλαδή μετά τις εκλογές - θα συνεχίσουν τη λιτότητα, θέτοντας σαν εθνικό στόχο την ... «ανταγωνιστικότητα»

Την από τώρα δέσμευση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία - ότι δε θα θίξουν στο ελάχιστο τα «κεκτημένα» των βιομηχάνων - απαιτεί ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιά (ΣΒΑΠ). Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ηγεσία του ΣΒΑΠ, καλεί την κυβέρνηση και γενικότερα τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία στις εκλογές της 9ης ΑΠρίλη, να χαρακτηρίσουν - αμέσως μετά τις εκλογές - «ως μείζον θέμα της πολιτικής αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής παραγωγής και το σοβαρότατο πρόβλημα του κόστους ενέργειας και της τιμολόγησης των καυσίμων».

Με αυτή τη δήλωση, η οποία έγινε από τον πρόεδρο του ΣΒΑΠ Χρ. Φυρογένη, οι βιομήχανοι καθιστούν σαφές και προειδοποιούν, ότι μετά τις εκλογές και την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, θα ανακηρυχτεί ο νέος στόχος, αυτός της «ανταγωνιστικότητας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τα κατώτερα λαϊκά στρώματα. Και αφού θεωρούν βέβαιη την επίτευξη του «εθνικού στόχου» για την ένταξη στην ΟΝΕ, αξιώνουν να τεθεί από τώρα «επί τάπητος» για τη μετα - ΟΝΕ εποχή, ο στόχος της «ανταγωνιστικότητας» που επιτάσσουν οι βιομήχανοι.

Ο νέος αυτός «στόχος», θα επιδιωχτεί να επιτευχθεί, μέσω της επέλασης των βιομηχάνων κατά των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, μέσω της διάλυσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, της μείωσης των μισθών, των συντάξεων κ.ά., αλλά και μέσω των ελαφρύνσεων του μεγάλου κεφαλαίου από το δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των βιομηχάνων, που αδράζοντας ως ευκαιρία τη συνεχή αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε διεθνή επίπεδα, θέτουν επιτακτικά ένα χρόνιο αίτημα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι θα το ικανοποιήσει προσεχώς. Θέμα βάζουν και για τη μείωση της ενέργειας για λογαριασμό τους. Μάλιστα, αφήνουν και αιχμές για τη ρύθμιση μείωσης του Ειδικού Φόρου του ντίζελ που χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η παρέμβαση για τη μείωση της τιμής της ενέργειας θα πρέπει να γίνεται συνολικά και όχι επιλεκτικά.

Αν και επίσημο υπόμνημα των θέσεων και των προκλητικών αιτιάσεων των βιομηχάνων, που είθισται να κατατίθεται προεκλογικά, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιά, Χρ. Φυρογένη, είναι ένα δείγμα για το πού θα επικεντρωθούν οι απαιτήσεις τους, την επομένη των εκλογών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΓΕΤ
Εκθετοι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές

Καταγγέλλουν το ενδεχόμενο μεταβίβασης του ομίλου στην «Μπλου Τσιρκλ», παίζοντας το παιχνίδι Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών που διεκδικούν την ΑΓΕΤ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ευθύνες στην κυβέρνηση και στον υπουργό Ανάπτυξης, για τυχόν έγκριση της εξαγοράς των τσιμεντοβιομηχανιών ΑΓΕΤ και Τσιμέντα Χαλκίδας από την αγγλική BCI, επιρρίπτει το Σωματείο Εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας, καλώντας τους παράλληλα να ματαιώσουν μια τέτοια πώληση. Ωστόσο, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, ομοφωνώντας με τη ΔΑΚΕ, προτείνει ως εναλλακτική και βιώσιμη την πρόταση των ομίλου των Ελλήνων επιχειρηματιών, για την εξαγορά της ΑΓΕΤ και των Τσιμέντων Χαλκίδας, τονίζοντας ότι η πρώτη λύση της εξαγοράς από την BCI και η έγκρισή της από την κυβέρνηση και την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αποτελέσει πρωτοφανές πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο.

Αυτά και άλλα ακόμα αναφέρονται σε ανοιχτή επιστολή του σωματείου προς τον υπουργό Ανάπτυξης και κοινοποίησή της στο γραφείο του πρωθυπουργού, το ΥΠΕΘΟ, στο διοικητή της ΕΤΕ, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία Τσιμεντεργατών Ελλάδας κ. α.

Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο σωματείο, αφού απεμπόλησε πριν πολλά χρόνια τη θέση για δημόσιο φορέα τσιμεντοβιομηχανίας, ταυτιζόμενη με τη ΔΑΚΕ και βάζοντας «πλάτη» να περάσουν οι «σοσιαλιστικές» ιδιωτικοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ, αποδέχτηκαν τους Ιταλούς της «Καλτεστρούτζι» - που τους αποκαλούσαν μαφιόζους της «Καλτεστρούτζι» - και ό,τι αυτοί επέβαλαν στον τομέα της των εργασιακών σχέσεων (ένταση των εργολαβοποιήσεων) και της συρρίκνωσης του προσωπικού με τις συνταξιοδοτήσεις, χωρίς αναπλήρωση και τα λεγόμενα κίνητρα αποχώρησης, που είχαν ως αποτέλεσμα το απασχολούμενο προσωπικό (867 εργαζόμενοι) μέσα σε 3 χρόνια να μειωθεί κατά 144 εργαζόμενους, με προοπτική την παραπέρα δραστική μείωση στους 450 εργαζόμενους.

Ετσι ενώ στην επιστολή το σωματείο διαπιστώνει ότι «στόχος του καρτέλ είναι ο έλεγχος της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας η συρρίκνωση και ο περιορισμός της στην εσωτερική αγορά, προκειμένου να πετύχει την απόλυτη κυριαρχία στην ευρωπαϊκή αγορά τσιμέντου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και την Εθνική Οικονομία» και ότι «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι στόχος της BCI είναι η συρρίκνωση του Ομίλου ΑΓΕΤ - Τσιμέντα Χαλκίδας, με τον περιορισμό τους στην εσωτερική αγορά μόνο, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του προσωπικού (κάτι που θα συνέβαινε και με τους Ιταλούς) και την ανεξέλεγκτη διαμόρφωση της τιμής του τσιμέντου», στο διά ταύτα» προτείνουν τη λεγόμενη ελληνική λύση των Ελλήνων κατασκευαστών, διαβλέποντας μάλιστα την πρότασή τους ως βιώσιμη και εκτιμούν ότι έτσι θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι και η εθνική οικονομία.

Τέλος το ΔΣ του σωματείου, «ενισχύοντας» τα επιχειρήματά του και «τεκμηριώνοντας» την άποψή του, επισημαίνει προς κάθε αρμόδιο ότι «οι περιοχές όπου δραστηριοποιούνται παραγωγικά ο Ομιλος ΑΓΕΤ και τα Τσιμέντα Χαλκίδας έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία και ότι δε θα ανεχθούμε λύσεις που θα οδηγούν σε τρίτο κύκλο αποβιομηχάνισης και νέους ανέργους».

Και η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, όμως, αγνοούν (ή κάνουν πως αγνοούν) μια μικρή λεπτομέρεια. Αυτό που ονομάζουν αποβιομηχάνιση, ανεργία στις περιοχές Χαλκίδας, Αλιβέρι, προήλθε από συγκεκριμένες αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατ' υπόδειξη αυτών που το ΔΣ του σωματείου ονομάζει ΕΕ και πορεία προς την ΟΝΕ σε όφελος του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Στην άλλη μεριά είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, που παλεύουν και αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.


Γ. Π.

Υπερκέρδη και για την Eurobank

Υπερκέρδη εμφάνισε κατά το προηγούμενο έτος και η Eurobank, εκμεταλλευόμενη τα οφέλη που αποφέρει στο σύνολο του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού χρήσης 1999 του ομίλου της τράπεζας EFG Eurobank, που ανακοινώθηκαν χτες, τα συνολικά έσοδα εκμετάλλευσης του ομίλου ανήλθαν σε 190 δισ. δρχ. Τα καθαρά κέρδη, προ φόρων και εκτάκτων προβλέψεων, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε 97 δισ. δρχ., από τα οποία τα καθαρά λειτουργικά κέρδη εμφανίζουν πραγματική αύξηση της τάξης του 140%.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα προτείνει στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, τη διανομή μερίσματος ύψους 100 δρχ. ανά μετοχή. Επίσης, ενόψει της συγχώνευσης της EFG Eurobank με την Τράπεζα Εργασίας, θα προταθεί η διανομή δωρεάν, σε όλους τους μετόχους της νέας τράπεζας, 3 νέων μετοχών για κάθε 10 παλιές. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από την πρώτη γενική συνέλευση της νέας τράπεζας μετά τη συγχώνευση.

«ΑΘΗΝΑ 2004»
Νέο δάνειο αν δεν...

Σε νέο τραπεζικό δανεισμό ενδέχεται να προχωρήσει η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στην εξεύρεση λύσης για την εξασφάλιση των 70 δισ. δρχ. που επρόκειτο να μπουν στα ταμεία της εταιρίας από το Ολυμπιακό Βιντεολόττο. Αυτό σημείωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της «Αθήνα 2004», Κ. Μπακούρης, αναφερόμενος στην έγκριση του ισολογισμού της εταιρίας για το 1998 και το 1999.

Παράλληλα, στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Κ. Μπακούρης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διαγωνισμού για τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής ενέκρινε χτες την πρόταση της ΕΤΕΒΑ (χρηματοοικονομικός σύμβουλος) και θα προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Ιούλη. Υπενθυμίζεται η πάγια επιθυμία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να αναλάβει την οργάνωση της μετάδοσης ο Μ. Ρομέρο, ο οποίος έχει αναλάβει και την οργάνωση της μετάδοσης των αγώνων του Σίδνεϊ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Ακόμα, ο Κ. Μπακούρης αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται η Οργανωτική Επιτροπή από τη ΔΟΕ για να αλλάξει η ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, προκειμένου να προβληθεί περισσότερο η διοργάνωση του ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου. Η ΔΟΕ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου επιθυμούν οι αγώνες να αρχίσουν την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα του Ιούλη του 2004, ενώ η προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης είναι η 15η Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ