ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
Σημαδεύουν στην καρδιά!

Το είπαμε και θα το ξαναπούμε. Τα μέτρα που ετοιμάζονται για την κοινωνική ασφάλιση δε σημαδεύουν μόνο στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση ή μόνο στο ύψος των συντάξεων ή μόνο σε διάφορους κλάδους ή κατηγορίες ασφαλισμένων. Θα είναι ένα πλέγμα διατάξεων, που θα χτυπά στην καρδιά το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Και μια απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός, πως διάφορα λένε οι κυβερνώντες, με πρώτον τον Μ. Παπαϊωάννου, αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Θα γίνεται, για παράδειγμα, με το σημερινό σύστημα ή με εκείνο, που πολύ παραστατικά έχουν περιγράψει οι άνθρωποι του πρωθυπουργού (Σπράος, Τήνιος, Νεκτάριος), σύμφωνα με το οποίο η κύρια σύνταξη θα κυμαίνεται από το 40 έως 50%(!) της σημερινής κύριας σύνταξης;

Διότι αν είναι έτσι τα πράγματα, τι να συζητάμε για τα όρια ηλικίας; Αν η σύνταξη μετατραπεί σε προνοιακό βοήθημα, αν ο συνταξιούχος δεν μπορεί να επιβιώσει, ούτε ακροβατώντας στα όρια της εξαθλίωσης, όπως συμβαίνει σήμερα για τη συντριπτική τους πλειοψηφία, τι νόημα έχει από μόνο του το όριο ηλικίας;

Ψηφοθηρίας το ανάγνωσμα

Αραγε, πόσες θέσεις σε λεωφορεία, αεροπλάνα, τρένα και πλοία διαθέτουν, για την εξυπηρέτηση των ετεροδημοτών εκλογέων, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού..; Αναρωτιόμαστε, γιατί - απ' ό,τι έχουμε αντιληφθεί - οι αντίστοιχες επιτροπές των δυο κομμάτων έχουν βάλει κάτω τους καταλόγους των ετεροδημοτών, μαζί με όλα τα στοιχεία τους, όπως αυτά συγκεντρώθηκαν με την ευκαιρία των προηγούμενων ευρωεκλογών και τους παίρνουν έναν έναν τηλέφωνο, ξεκινώντας τη συζήτηση, με το... κίνητρο της μεταφοράς τους.

Πενία, τέχνας κατεργάζεται, θα πείτε. Δε λέμε όχι, αλλά και η ψηφοθηρία έχει τα όριά της.

Τρίβει τα χέρια του ο ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ, πάντως, θα κάνει «χρυσές» δουλιές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Για σκεφθείτε σε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες τηλέφωνα αντιστοιχεί η προαναφερόμενη «επικοινωνία» με τους ετεροδημότες της Αττικής. Για προσθέστε σ' αυτά, τα εκατοντάδες χιλιάδες -επίσης- τηλέφωνα, που κάνουν οι μηχανισμοί των υποψηφίων βουλευτών της περιφέρειας, καλώντας τους ετεροδημότες της περιοχής τους σε ειδικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τον Πειραιά. Βάλτε από πάνω τα εκατοντάδες χιλιάδες τηλέφωνα, που παίρνουν οι μηχανισμοί των δύο κομμάτων, για να προσκαλέσουν τους πολίτες σε κεντρικές και άλλες εκδηλώσεις τους - τελευταίο παράδειγμα η προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλα, αλλά δε νομίζουμε πως χρειάζεται.

Σημειώνουμε, πάντως, πως μετεκλογικά θα κάνουμε ένα πλήρες ρεπορτάζ για το θέμα, ελέγχοντας ακόμη και αν οι λογαριασμοί αυτοί θα πληρωθούν...

Προς σύγχρονους ιεροεξεταστές...

Εξαιρετικά επίκαιρη και αφοπλιστικά αποστομωτική για τους σύγχρονους - ρασοφόρους και μη - ιεροεξεταστές, η ρήση του Ανδρέα Λασκαράτου - μας τη θύμισε το χτεσινό «Εθνος» - όταν, το 1856 αφορίστηκε από τον κλήρο της Κεφαλονιάς για τη σάτιρα «Μυστήρια της Κεφαλλονιάς».

-«Τι παθαίνει ο αφορεσμένος», ρώτησε.

-«Σημαίνει ότι όταν πεθάνεις, δε θα λιώσεις», του απάντησαν.

-«Α, έτσι; Ε, τότε, ας φορέσουνε και τα παπούτσια των παιδιών μου, που λιώνουμε ολοένα και δεν προφταίνω να τους αγοράζω καινούρια».

Εγκαίνια με ... «προσωρινά» έργα!

Ηταν γνωστό ότι η σήραγγα του Τυμφρηστού - όπως άλλωστε και η αντίστοιχη σήραγγα της Κατάρας - ήταν εδώ και χρόνια απλώς «μια τρύπα στο... βουνό»! Κι αυτό γιατί ενώ είχε εγκαινιαστεί με τυμπανοκρουσίες πριν από 3 χρόνια περίπου, δεν μπορούσε να παραδοθεί στην κυκλοφορία επειδή οι αρμόδιοι «ξέχασαν» να κατασκευάσουν τις απαραίτητες οδικές προσβάσεις. Κι έτσι η Ευρυτανία, παρά τις ακατάσχετες εξαγγελίες και υποσχέσεις, παρέμενε στη μεταφορική τουλάχιστον απομόνωση.

Και ενώ η μελέτη για την ανατολική πρόσβαση της σήραγγας Τυμφρηστού βρίσκεται ακόμη στις μελέτες, τι σκέφτηκαν, λέτε, οι φωστήρες του ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να παραδώσουν το έργο στην κυκλοφορία όπως - όπως ενόψει των εκλογών; Φτιάχνουν μια «προσωρινή» πρόσβαση (έτσι ακριβώς την ονομάζουν και οι ίδιοι), την οποία μάλιστα παρουσίασαν χτες περίπου ως... κατόρθωμα και με έγχρωμα φυλλάδια που μοίρασε το ΥΠΕΧΩΔΕ!

Μα, τόσο ανόητοι είναι αυτοί οι σύγχρονοι «Μαυρογιαλούροι», που νομίζουν πως οι κάτοικοι της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας θα «τσιμπήσουν» το δόλωμα; Μωρέ, έχουν να φάνε «μαύρο»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψηφοδέλτια μάχης, ψηφοδέλτια νίκης

Ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Εκφράζουν την πλατιά συμπαράταξη με τους κομμουνιστές οπαδών, φίλων ή συνεργαζομένων με το Κόμμα. Ψηφοδέλτια μάχης του λαού για την ενίσχυση της ελπίδας και των προσδοκιών του ότι μπορεί να δώσει δύναμη στη δύναμή του με την εκλογική ενίσχυσή τους, γιατί και έτσι βάζει τα θεμέλια της δημιουργίας του αντίπαλου στην πλουτοκρατία δέους του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Ψηφοδέλτια νίκης, γιατί όλοι όσοι μαζί με τους κομμουνιστές συμμετέχουν σ' αυτά, παράγοντες της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτικής ζωής ή εκπρόσωποι πολιτικών κινήσεων, όπως η πολιτική κίνηση «Κομμουνιστική Ανανέωση», ενώνουν τη δράση τους για ένα διαφορετικό απ' το σημερινό μέλλον.

Συμβάλλουν ανιδιοτελώς στο μεγάλο λαϊκό ποτάμι ενάντια στη λαίλαπα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και την επίθεση του κατεστημένου στα δικαιώματα του λαού. Εχουν δείξει με τη μέχρι τώρα πορεία και δράση τους, καθένας στο δικό του μετερίζι, πως πάνω απ' όλα και από κάθε ατομικό συμφέρον προέχει ο εργάτης, ο αγρότης, ο προοδευτικός διανοούμενος, ο άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να μπει φραγμός στη σαπίλα του νεοταξίτικου εκσυγχρονισμού και των σκληρών αντιλαϊκών επιλογών για την ΟΝΕ και μετα-ΟΝΕ εποχή, της ολιγαρχίας. Το 'χουν άλλωστε αποδείξει. Γιατί πέρα από τις ατομικές ιδιότητες και ικανότητές τους συμμετέχουν στους αγώνες. Στις απεργίες, στα μπλόκα, στο αντιπολεμικό κίνημα, στην αντίσταση σε αυτή τη βαρβαρότητα. Εχουν δώσει δείγματα σημαντικά και όχι περιστασιακά.

Ολοι αυτοί που αποφάσισαν να συμπορευτούν με τους κομμουνιστές βλέπουν στη δράση του Κόμματος την αταλάντευτη πολιτική αρχών κόντρα στο ρεύμα της υποταγής στα κελεύσματα της καταρράκωσης των αγωνιστικών αξιών και παραδόσεων του λαού, για την κατάργηση της κοινωνικής αδικίας και των αιτιών που οδηγούν σε πολέμους. Βλέπουν στην πολιτική του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου και τα δικά τους οράματα και αξίες για μια πραγματικότητα όπου καθένας και όλοι μαζί θα μπορούν πραγματικά να αναπτύσσονται και να αναπτύσσουν την κοινωνία που δε θα κυριαρχεί ο πλούτος και η φτώχεια, οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, η υποταγή της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής στις ορέξεις των επιχειρηματιών, που η συμμετοχή στην υποταγή άλλων λαών και ο πόλεμος θα 'ναι ιστορικό παρελθόν. Βλέπουν στη μαχητικότητα του ΚΚΕ, τη δύναμη της αντίστασης στην καταστροφική λαίλαπα της επίθεσης στο λαό. Και συνενώνουν τη δική τους θέληση αντίστασης για να γίνουν πιο ισχυρά τα εμπόδια εξάπλωσης αυτής της λαίλαπας, για να αντιστραφεί στο μέλλον αυτή η πορεία.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι σκληρά. Χρειάζονται λοιπόν θαρραλέοι άνθρωποι χωρίς αναστολές στην προοπτική της πάλης και πάρα πολύ ευαίσθητοι στα κοινωνικά προβλήματα, για να στηρίξουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού και το θετικό μέλλον, που έτσι και αλλιώς θα έρθει. Και η δράση αυτών των δυνάμεων, η ανιδιοτελής συνεισφορά με τη συμπαράταξη στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, κριτήριο της δικής τους, μαζί με τους κομμουνιστές, συνέχειας στο πλάι του λαού. Γι' αυτό και ο λαός μας με την ψήφο του θα ενισχύσει τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, τα ψηφοδέλτια της πλατιάς συμπαράταξης, για το δικό του μέλλον.

Αθλιος «άθλος»

Ο,τι κι αν λες

για την ΟΝΕ,

δε μας γελάς,

μπαμπέση,

για τους τρανούς

η ένταξη

είναι, σαφώς,

«πεσκέσι»,

αλλά για μας

τους ταπεινούς

μεγάλο

είναι «φέσι»!

@@@@@@@@@@@@@

Ο,τι κι αν λες

για την ΟΝΕ,

έχουμε γνώση

πλήρη,

για τους αφέντες,

σύμφωνοι,

σημαίνει

πανηγύρι,

αλλά για όλο

το λαό

σημαίνει

«χαρακίρι»!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ