ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Δίκη για τον "τρομοκράτη" θέλει ο Ντ' Αλέμα

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

"Συλλάβαμε αυτόν τον τρομοκράτη και εργαζόμαστε για να τον φέρουμε ενώπιον ενός δικαστηρίου, να τον προσάγουμε σε δίκη, κάτι που ουδείς γνωρίζει πώς να κάνει και ουδείς είναι πρόθυμος να κάνει": Μάσιμο Ντ' Αλέμα, πρωθυπουργός της Ιταλίας. Σε ξέσπασμα ανυπομονησίας, διότι "πάει μακριά" η "βαλίτσα" της υπόθεσης Οτσαλάν.

Τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, πρόταξαν τον χαρακτηρισμό περί "τρομοκράτη" Οτσαλάν στις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού στη RAI - προφανώς επειδή η εν λόγω έκφραση αποκλείει τελεσίδικα τη συζήτηση περί "πολιτικού προσώπου" και "χορήγησης πολιτικού ασύλου".

Ο Ντ' Αλέμα επανέλαβε την πρότασή του να αναζητηθεί "πολιτική λύση" στο Κουρδικό από κοινού με την Τουρκία, κάτι που η Αγκυρα αποκλείει κατηγορηματικά.

Ο Οτσαλάν "συνελήφθη" την 12η Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης ερχόμενος από τη Ρωσία, όπου φέρεται να είχε καταφύγει μετά την απέλασή του από τη Συρία τον Αύγουστο.

"Εχοντας συλλάβει αυτόν (τον Οτσαλάν)", είπε ο Ντ' Αλέμα, "τι θα έπρεπε να κάνουμε;". Τώρα "έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες ώστε ο Οτσαλάν να αντιμετωπίσει μια δίκαιη, και τονίζω: δίκαιη, δίκη", είπε.

Στην Αγκυρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιλμάζ "απάλυνε" κάπως τη ρητορική του των τελευταίων ημερών. Μιλώντας προς βουλευτές του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, του οποίου ηγείται, είπε ότι "αν το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας" του Οτσαλάν από την Ιταλία αποτύχει, η Ιταλία θα μπορούσε να δικάσει τον "τρομοκράτη" στο δικό της έδαφος. "Το τελευταίο που θα θέλαμε είναι να μείνουν τα εγκλήματά του ατιμώρητα". Οσο για την προταθείσα σύσταση διεθνούς δικαστηρίου, ο Γιλμάζ μόλις που συγκρατούσε την οργή του, ενώ ο υπουργός του των Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωνε ότι "αποκλείουμε οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία από την Ευρώπη".

Πάντως, κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο Γιλμάζ ανέβασε ξανά τους τόνους εναντίον της Βόννης. "Εκδίδετε ένα ένταλμα για εγκλήματα που διαπράχτηκαν στο έδαφός σας... και μετά υπαναχωρείτε από το να τον δικάσετε", είπε. "Τι είδους κράτος δικαίου είναι αυτό;".

"Εμπλοκή" Γαλλίας;

Χθες έγινε γνωστό επίσης ότι η Εισαγγελία του Παρισιού, που επιλαμβάνεται τρομοκρατικών υποθέσεων, ζήτησε να ανακριθεί από αυτήν ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Αλλη ιταλική νομική πηγή ανέφερε ότι το γαλλικό δικαστικό αίτημα έχει ήδη διαβιβαστεί στο ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Καλά πληροφορημένη πηγή είπε ανώνυμα ότι στόχος της γαλλικής Δικαιοσύνης είναι να διερευνηθούν τυχόν εμπλοκές του ΡΚΚ σε υποθέσεις απόπειρας δολοφονίας αντιπάλων του, μελών της κουρδικής κοινότητας της Γαλλίας, η τυχόν εμπλοκή του σε παραχάραξη ταυτοτήτων λαθρομεταναστών, και τέλος, η τυχόν ανάμειξή του σε εράνους κομματικών συνεισφορών, αλλά και οι παράνομες αποσπάσεις χρηματικών ποσών από μέλη της κουρδικής κοινότητας, κυρίως εμπόρους.

Ο Μπερτινότι

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην Ιταλία, Φάουστο Μπερτινότι, συναντήθηκε χθες για μιάμιση ώρα με τον Κούρδο ηγέτη.

Ο Οτσαλάν "μου εξήγησε τα κίνητρα της αποστολής του για την ειρήνη, η οποία είναι και ο λόγος του ερχομού του στην Ιταλία", είπε σχετικά ο Μπερτινότι. Και εκτίμησε πως "θα ήταν πράγματι χρήσιμο να μπορούσε να εκφραστεί ενώπιον όλου του Τύπου".

Η Κομμουνιστική Επανίδρυση αποτελεί μάλλον τον κυριότερο υποστηρικτή του κουρδικού ζητήματος στην Ιταλία και ζητεί επίμονα τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στέλεχός της έχει δηλώσει ότι ο Κούρδος ηγέτης "προσκλήθηκε" στη Ρώμη για να αρχίσει πολιτικός διάλογος όσον αφορά το ζήτημα...

Ο Οτσαλάν

Με συνέντευξή του στη ρωσική "Κομερσάντ", ο ίδιος ο Οτσαλάν εξέφρασε χθες την άποψη πως η Ιταλία θα μπορούσε να οργανώσει ένα διεθνές διαιτητικό δικαστήριο για έναν ειρηνικό διακανονισμό της σύγκρουσης των Κούρδων με την Τουρκία.

Ο Οτσαλάν υπογραμμίζει ότι το κόμμα του είχε ανέκαθεν στενούς δεσμούς τόσο με την ιταλική κυβέρνηση, όσο και με την αντιπολίτευση.

"Πρόσφατα και παρά τις διαμαρτυρίες της Αγκυρας, η Ιταλία έδωσε την άδεια για τη διεξαγωγή μιας συνόδου του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου. Διαθέτοντας ένα βήμα στην Ιταλία, μας ήταν πιο εύκολο να εξηγήσουμε στη δυτική Ευρώπη την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Κουρδιστάν", δηλώνει. "Φυσικά ελπίζαμε ότι η Ιταλία δε θα με παρέδιδε στην Τουρκία. Αν και υπήρχε ένας κίνδυνος. Ομως η Ιταλία είναι η πατρίδα του δικαίου, θυμηθείτε το ρωμαϊκό δίκαιο. Οι Ιταλοί θέτουν τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου υπεράνω όλων".

Επιθέσεις και συγκρούσεις

Εκρηξη συντάραξε χθες βράδυ πόλη κοντά στο Ντιάρμπακιρ, την οποία αξιωματούχοι απέδωσαν, μιλώντας στο πρακτορείο "Ανατολή", σε "επίθεση αυτοκτονίας" άγνωστης νεαρής ("έφηβης" κατά τις ίδιες πηγές) που πιστεύεται ότι ανήκε στο ΡΚΚ. Η έκρηξη στο Λίτσε άφησε ένα νεκρό και τουλάχιστον εννέα τραυματίες.

Την ίδια ώρα ο τουρκικός στρατός επιδίδεται σε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον ανταρτών πιστών στον Οτσαλάν, κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ.

Τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβάρδισαν μια μεγάλη περιοχή μεταξύ των πόλεων Κουκούρτσα, Σεμντινλί και Γιουκσέκοβα, στην επαρχία Χακάρι, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Δεν έγινε γνωστό πότε άρχισε η επιχείρηση, ούτε αποσαφηνίστηκε ως πότε θα διαρκέσει. Το πρακτορείο "Ανατολή" σχολίασε ότι θα εξακολουθήσει έως ότου διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν άλλοι αντάρτες του ΡΚΚ στην περιοχή.

Το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων ασφαλείας στην περιοχή, ανέφερε επίσης ότι 1.728 αντάρτες του PKK και 308 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, από την αρχή της χρονιάς.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανάκεια οι συγχωνεύσεις

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η απειλή ενός "νέου τεράστιου κύματος" οικονομικής κρίσης έχει θέσει σε συναγερμό τους αμυντικούς μηχανισμούς του συστήματος διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας. Η συγκέντρωση λοιπόν της δύναμης αποτελεί ένα ακόμα αμυντικό σχήμα, για την αντιμετώπιση (;) της παρούσας βαθύτατης κρίσης. Πώς; Με τη "δοκιμασμένη" μορφή των συγχωνεύσεων μεγάλων ή ακόμα και τεραστίων διαστάσεων επιχειρήσεων.

Ηδη το τελευταίο δεκαήμερο η "οικογένεια" των μεγάλων οικονομικών τραστ μειώνεται μεν σε αριθμό, αλλά η δύναμή τους αυξάνεται. Μετά την επίσημη συγχώνευση της "Deutsche Bank AG" και της "Bankers Trust" που δημιούργησαν το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο, ένα ακόμα "τέρας" γεννήθηκε και επισήμως, μετά τους "γάμους" των πετρελαϊκών εταιριών "Mobil" και "Exxon". Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" η διοίκηση της "Exxon" συμφώνησε να αγοράσει τη "Mobil" και μάλιστα σε τιμή που αποτελεί ρεκόρ, αφού ανέρχεται 77,2 δισ. δολάρια. Αυτός ο "επιχειρησιακός γάμος" θα επανενώσει δύο από τα μεγαλύτερα τμήματα αυτού που κάποτε αποτελούσε την αυτοκρατορία των πετρελαίων, την εταιρία "John D. Rockefeller's Standard Oil" και θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του κόσμου. Ο συνδυασμός των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών έχει απώτερο στόχο την εγκαθίδρυση και πάλι μίας αμερικανικής εταιρίας στην πρωτοκαθεδρία του ενεργειακού τομέα και την αντιμετώπιση ενός άλλου "τέρατος" που είχε δημιουργηθεί πρόσφατα μετά τη συγχώνευση της "Royal Dutch" με τη "Shell Group". Η συμφωνία έρχεται σε μία στιγμή όπου οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα, καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει, ενώ την ίδια στιγμή οι προβλέψεις εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Παρότι την επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης δε συνοδεύουν τα αρνητικά παρεπόμενα, οι αναλυτές αναμένουν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλιά τους (κατά τις εκτιμήσεις τους, περίπου το 15% - σε σύνολο 123.000 απασχολούμενων - του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού θα πάρει το δρόμο της ανεργίας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 20.000 εργαζόμενους).

Παρόμοια συστοίχιση δυνάμεων παρατηρήθηκε και σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά την ανακοίνωση του γαλλικού ενεργειακού ομίλου "Total SA" με την πετρελαϊκή και πετροχημική εταιρία "Πετροφίνα" του Βελγίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της έκτης σε μέγεθος βιομηχανίας πετρελαίου στον κόσμο και την τρίτη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η "Τοτάλ", ο γαλλικός κολοσσός συμφώνησε να εξαγοράσει τέσσερις συμμετοχικές εταιρίες της "Πετροφίνα", την "Ελεκτραφίνα", την "Τρακτεμπέλ", την "Ελεκτραμπέλ" και τη "CNP", καθώς και με τη "Φορτίς" για την αγορά 9.614.190 μετοχών, που αντιστοιχούν στο 41% περίπου της βελγικής εταιρίας. Παράλληλα, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία "Hoechst" και η γαλλική "Rhone Poulenc" ανακοίνωσαν και επισήμως σήμερα στη Φρανκφούρτη τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στον τομέα της βιοτεχνολογίας, σε μια νέα εταιρία που θα έχει τον τίτλο "Aventis". Στο νέο κολοσσό της βιοτεχνολογίας η κάθε εταιρία θα μετέχει με ποσοστό 50%. Η συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο εταιριών αποτελεί και το πρώτο βήμα για την τελική ενοποίηση των δύο φαρμακοβιομηχανιών, εκτιμά η "Hoechst".

Πόντιος Πιλάτος η Αθήνα

Ευρύτατη δημοσιότητα, με σχεδόν πανομοιότυπους τίτλους, δίνει ο τουρκικός Τύπος στην προχτεσινή επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εναντίον του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. "Προειδοποιήθηκε η Αθήνα", "Σκληρή αποδοκιμασία της Ελλάδας", "Ο Σημίτης υπερασπίστηκε το ΡΚΚ", είναι μερικοί τίτλοι δημοσιευμάτων. Το θέμα βρίσκεται στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων.

Χτες, η Αγκυρα κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις παρατηρήσεις που έκανε σχετικά με το κουρδικό ζήτημα και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στους ανταποκριτές ξένου Τύπου την περασμένη Πέμπτη.

"Οι κατηγορίες κατά της Ελλάδας, δήλωσε ο Δ. Ρέππας σχολιάζοντας τις τουρκικές τοποθετήσεις, είναι αστήρικτες και γι' αυτό παντελώς αδικαιολόγητες. Το κουρδικό ζήτημα δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι πολιτικό πρόβλημα που απασχολεί την ΕΕ".

Ο Δ. Ρέππας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις που γίνονται για την απέλαση του Οτσαλάν στη Ρωσία, θέλησε να κρατήσει ισορροπίες, λέγοντας ότι "παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τους χειρισμούς που κάνει η ιταλική κυβέρνηση, δε θα κρίνουμε αυτούς τους χειρισμούς, θα ενθαρρύνουμε τους παράγοντες της γειτονικής χώρας, στην προσπάθεια που κάνουν να βρουν την καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα, που δεν είναι μόνο δικό τους θέμα, αλλά είναι μια πτυχή ενός γενικότερου προβλήματος".

Οι εκπρόσωποι των "ΦΙΝΑ" και "ΤΟΤΑΛ", σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμφωνία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ