ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε δραχμή

ΦΡΑΓΚΟ δεν έδωσε, τελικά, η περίφημη αγοράστρια εταιρία (...επενδυτής) για την αγορά των ΚΑΕ κι άφησε τον Γιάννο με ...φέσι, παρά το γεγονός ότι, περιχαρής, μας παρουσίασε το αποτέλεσμα της πώλησης και το έβαλε στα "συν" του προϋπολογισμού.

***

Οχι πως έκανε και τίποτε ...παράδοξο η εταιρία, δηλαδή. Συνηθισμένοι είναι οι "ιδιώτες" να περιμένουν να παραλάβουν την περιουσία του δημοσίου χωρίς να δώσουν δραχμή. Είναι πρακτική πολλών ετών, άλλωστε, και πολλών κυβερνήσεων.

***

Τι θα κάνει, άραγε, τώρα ο Παπαντωνίου; Θα ψάχνει την τελευταία στιγμή να βρει αγοραστή για να ...κλείσει τα τεφτέρια του για το 1998; Η, μήπως, θα βγάλει τα ...ΚΑΕ στις εκπτώσεις, κάτι σαν ...χριστουγεννιάτικη προσφορά;

***

ΑΠΕΡΓΟΥΝ και ορθώς κάνουν, βέβαια, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αφού οι κυβέρνηση το έχει βάλει στόχο να... εκτροχιάσει για τα καλά τους ελληνικούς σιδηροδρόμους από όλες τις απόψεις.

***

Δε φτάνει που καταργεί όλα τα δρομολόγια, που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν το επιβατικό κοινό, δε φτάνει που αλλάζει σε συνθήκες ...γαλέρας τις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων, αλλά ...μας μιλάει και για "εκσυγχρονισμό" από πάνω.

***

Για κάτι τέτοιους λόγους (και για άλλους πολλούς, φυσικά) θα πεταχτεί από τις ράγες και θα σταματήσει, τελικά, το "τρένο του ΠΑΣΟΚ" και δε θα κατέβουν μερικοί, όπως έλεγε ο Σκανδαλίδης, αλλά όλοι μαζί.

***

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, γενικώς μείναμε από ...βενζίνη, αφού η κατάσταση δε φαίνεται να καλυτερεύει με τα πρατήρια και μπόλικα ΙΧ έχουν μείνει στάσιμα. Κι η κυβέρνηση το μόνο που κατάφερε να κάνει είναι να ...βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των τελωνειακών.

***

Δε θα ήταν καλύτερα να ...πάρει πίσω το ασφαλιστικό της νομοσχέδιο, ώστε να ευχαριστηθούν οι τελωνειακοί ...να ευχαριστηθεί και ο υπόλοιπος κόσμος;

Η κατάρρευση των αυταπατών

Οι αυταπάτες που επιχειρούν να καλλιεργήσουν ορισμένοι ευρωλάγνοι στη χώρα μας περί "βελτιώσεων" στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα των πολυεθνικών και "πιο κοινωνικού προσώπου" της ΕΕ, μέσω τάχα της πρωτοβουλίας των κεντροαριστερών κυβερνήσεων για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, κατέρρευσαν χτες σαν χάρτινος πύργος.

Στην κοινή δήλωση, που εκδόθηκε μετά το τέλος της διήμερης γαλλογερμανικής Συνόδου Κορυφής στο Πότσδαμ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ αναφέρουν ότι πρέπει να οικοδομήσουν "ένα αυθεντικό ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο".

Για την επίτευξη αυτού του στόχου "είναι απαραίτητο να συμπληρώσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο για την Απασχόληση", αναφέρουν χαρακτηριστικά. Δηλαδή, το μόνο σίγουρο είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα μείνει ανέπαφο για να εγγυάται την απρόσκοπτη κερδοφορία των πολυεθνικών, ενώ το σύμφωνο για την απασχόληση είναι στάχτη στα μάτια των λαών της ΕΕ, αφού μόνο ευχές και υποσχέσεις περιλαμβάνει, αλλά και οδηγίες για "οργάνωση της εργασίας", έτσι ώστε να ανατίθεται στον ιδιωτικό τομέα η επίλυση του προβλήματος της ανεργίας!

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι χρειάζεται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να εντείνουν τους κοινούς αγώνες για να αποτραπεί το εφιαλτικό μέλλον που τους προετοιμάζουν.

"Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο"

Εκτός από τις δικές τους "αγωνίες", οι εγχώριοι "κεντροαριστεροί" έχουν ευρύτερες... ανησυχίες. Ετσι, χτες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο κ. Πασχαλίδης, αφού υπεραμύνθηκε του σοσιαλδημοκρατικού "Τρίτου Δρόμου", προέβη και σε αναγκαίες συστάσεις προς... την "κεντροδεξιά". Οι συζητήσεις περί "κεντροαριστεράς", είπε ο κ. Πασχαλίδης, "πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και στο χώρο της κεντροδεξιάς, όπου δεν κουνιέται φύλλο. Πρέπει να αρχίσει κι εκεί μια συζήτηση - συνέχισε - για το τι σημαίνει σύγχρονη Δεξιά, γιατί, ακόμη στην Ελλάδα η λέξη "Δεξιά" είναι μια ένοχη λέξη"!

Το πιάσατε το υπονοούμενο; Στην υπηρεσία της "αποενοχοποίησης" και της Δεξιάς η "κεντροαριστερά" μας! Ετσι πρέπει. Αλλωστε, τι εταιριλίκι θα υπήρχε ανάμεσα σ' αυτό το "κεντρο - αριστερο - δέξιο" σινάφι, αν δεν εφαρμοζόταν η αρχή του "ένα χέρι νίβει τ' άλλο...".

Λιγότερο "εθνική" η ΕΘνική Τράπεζα;

Μέχρι τώρα, ξέραμε, πως χρόνο με το χρόνο, περιορίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Εθνικής Τράπεζας. Προωθώντας την πολιτική του "λιγότερου κράτους" και στις ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πούλησε πέρσι ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Εθνικής σε ιδιώτες, περιορίζοντας έτσι δραστικά τη συμμετοχή του δημοσίου στη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η πώληση ενός δεύτερου μεγάλου πακέτου μετοχών της ΕΤΕ.

Προχτές πληροφορηθήκαμε, από τον διοικητή της Εθνικής και όσα ανέφερε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, πως "πάνω από 25% των μετοχών της Εθνικής ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές"...

Δηλαδή η Εθνική Τράπεζα όχι μόνο γίνεται λιγότερο δημόσια αλλά και λιγότερο "εθνική".

Είδες η ΟΝΕ;

Κάνουμε λάθος;

"Η Πάτρα έχει ανακηρυχτεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, για το 2006. Αυτό σηματοδοτεί μια ολόκληρη αναπτυξιακή στρατηγική για την πόλη, την ευρύτερη περιοχή και ολόκληρη την Πελοπόννησο". Αυτά δήλωσε προχτές ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δε θα ήταν, όμως, ορθότερο και σωστότερο, πριν αρχίσει το μοίρασμα "αναπτυξιακών στρατηγικών και δυνατοτήτων", για το 2006, ο υπουργός Πολιτισμού, να μας πει τα αναπτυξιακά οφέλη της Θεσσαλονίκης, μια και πρόσφατα η νύμφη του Θερμαϊκού χρημάτισε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης; Και μην κάνει τον κόπο να μας πει πόσες δεκάδες δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν. Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου, ότι κάποιοι "έφαγαν" και, μάλιστα, πολύ καλά, απ' αυτή την ιστορία.

Αυτό, όμως, δεν είναι ανάπτυξη. 'Η κάνουμε λάθος;

Ο νόμος που ψηφίσαμε για την ψηφιακή τηλεόραση είναι "πρωτοποριακός σε όλη την Ευρώπη", είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση των Γραμματειών του κυβερνώντος κόμματος ο Κ. Σημίτης.

Τι κρίμα, που δεν ελέγχει ΜΜΕ στην Ελλάδα ο μεγιστάνας του Τύπου Ρ. Μέρντοχ, κύριε πρωθυπουργέ. Θα περιοριστείτε στη στήριξη μόνο των εγχώριων μεγαλοεκδοτών, παρά τον... "πρωτοποριακό" σας ρόλο.

Πολλά πράγματα είναι τυπικά παράνομα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Οταν, όμως, υπέρτατος νόμος είναι το συμφέρον της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", τότε τα πράγματα πολλές φορές μπερδεύονται.

Αυτό συμβαίνει και με τα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Τυπικά είναι παράνομα, αλλά στην πράξη λειτουργούν κανονικά. "Επτά μικροί ιδιωτικοί ΟΑΕΔ κυνηγούν στελέχη" ήταν ο τίτλος δισέλιδου αφιερώματος στο χτεσινό "Εθνος". Τα σχόλια περιττεύουν...

Προσφορά στα "αρπακτικά"

Η εμμονή της κυβέρνησης Σημίτη στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η κυριότερη αιτία για το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του δημόσιου πλούτου, όπως προκύπτει και από το ξεπούλημα των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών και της Ιονικής Τράπεζας. Τα αρπακτικά - "επενδυτές" κομψά - που καιροφυλακτούν να τα λεηλατήσουν γνωρίζουν πολύ καλά το διακαή πόθο της κυβέρνησης να ξεπουλήσει όσο όσο και θεωρούν δεδομένη τη βούλησή της να τους παραδώσει τα καλύτερα "φιλέτα" του Δημοσίου σε εξευτελιστικές τιμές. Οι "διαδικασίες" που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Σημίτη για το ξεπούλημα δεν είναι παρά το άλλοθι και μάλιστα διαρκώς τροποποιούνται επί το ευνοϊκότερο για τους "αγοραστές", αφού οι τελευταίοι φροντίζουν να ελέγχουν τους όρους του παιχνιδιού. Η περίπτωση των ΚΑΕ είναι χαρακτηριστική. Προκειμένου η κυβέρνηση να στείλει "μήνυμα στις αγορές", από τη μια "κατάπιε" τη... φωτοτυπία της εγγυητικής επιστολής των Γάλλων ("Σαρέσκο") και από την άλλη επιστράτευσε ακόμα και κρατικές τράπεζες για να καλυφθεί το δάνειο προς τους αγοραστές!

Επιτέλους, πρέπει να μπει φραγμός σε αυτή την κατρακύλα και το καθήκον αυτό πέφτει υποχρεωτικά στο λαϊκό κίνημα και όχι μόνο στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ξεπουλιούνται.

Πίσω από τις "συγχωνεύσεις" πολυεθνικών

"Κλίμα ευφορίας" δημιουργούν στις "αγορές" οι συγχωνεύσεις πολυεθνικών που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα και βέβαια θα ενταθούν παραπέρα. Αυτό το κλίμα θέλουν να μεταφέρουν και στους εργαζόμενους και στο λαό, ότι, δηλαδή, οι συγχωνεύσεις είναι κάτι "καλό" και θα "ωφεληθούν όλοι" από αυτές. Φυσικάπρόκειται για τερατώδες ψέμα. Πέρα από τις άλλες ολέθριες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα και τους"καταναλωτές", που απορρέουν από τη συγκεντροποίηση σε ακόμα λιγότερα χέρια ολόκληρων κλάδων και τομέων παραγωγής, οι άμεσες συνέπειες είναι καταστροφικές για τους ίδιους τους εργαζόμενους στις υπό συγχώνευση πολυεθνικές. Για παράδειγμα, η συγχώνευση της "Εξον" με τη "Μόμπιλ" στοχεύει στη μείωση του λειτουργικού κόστους, που σημαίνει - εκτός των άλλων - απολύσεις 12.000 εργαζομένων! Η εξαγορά της αμερικανικής"Μπάνκερς Τραστ" στη γερμανική "Ντόιτς Μπανκ" θα βγάλει στο δρόμο 5.500 τραπεζοϋπάλληλους! Τον ίδιο σκοπό - στόχο εξυπηρετούν και οι άλλες συγχωνεύσεις "γιγάντων" που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα. Για τον ίδιο λόγο η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία "Βόλβο" απολύει 6.000 άτομα!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και οι συγχωνεύσεις ή "στρατηγικές συμφωνίες" που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, που στην ουσία συνιστούν εισβολή των πολυεθνικών στη χώρα και κυρίως των γερμανικών ("Ντόιτς Μπανκ" - Ομιλος Λάτση, "Αλιανζ" - Τράπεζα Πειραιώς κλπ. ).

Μπορεί ο καπιταλισμός να έχει ανάγκη αυτές τις "συγχωνεύσεις" των πολυεθνικών, αλλά οι εργαζόμενοι, οι λαοί όλου του κόσμου έχουν άμεση ανάγκη να απαλλαγούν από αυτέςκαι τους διαχειριστές των συμφερόντων τους.

"Λύσεις"

- Ετελείωσε

η βενζίνη

δεν υπάρχει

ούτε στάλα,

πες μας, Κώστα,

τι θα γίνει

τα προβλήματα

είν' μεγάλα...

- Η κυβέρνηση

προτείνει

στους πολίτες

"καύσιμα" άλλα,

να κινούν

τα ΙΧ τους

με... νερό

ή και με γάλα!

- Και ο κόσμος

που κρυώνει

τι να βρει τάχα

ν' ανάψει;

- Απ' τη... γούνα του

ας πυρώνει,

που καλά

του έχω κάψει!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ