ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Απλώνεται το αγωνιστικό μήνυμα

Και νέες πρωτοβουλίες των Απεργιακών Επιτροπών και των ταξικών δυνάμεων για την ολόπλευρη προετοιμασία της πανεργατικής κινητοποίησης στις 15 Δεκέμβρη

Στους εργασιακούς χώρους απλώνονται οι προσπάθειες των μελών της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής,αλλά και των Απεργιακών Επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί σε μια σειρά περιοχές της χώρας, για την ολόπλευρη επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη.

Στα πλαίσια αυτά σήμερα, Πέμπτη, θα γίνουν περιοδείες στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, στο υπουργείο Παιδείας, στην κλωστοϋφαντουργία 3Α, στη μηχανογράφηση της Εθνικής Τράπεζας, στον Οργανισμό Καπνού, στον Αγιο Σάββα, στο Λαϊκό, στο Φλέμιγκ, στον Ευαγγελισμό, στο Οφθαλμιατρείο, στην Πολυκλινική. Επίσης, στα σούπερ μάρκετ "Εξτρα", "Αλιμέντα" και "Ατλάντικ" στην Κυψέλη και στα καταστήματα της Ερμού.

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης καλεί όλα τα μέλη του και τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Τα "πυρά" του σωματείου δέχονται οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων που αρνούνται να κάνουν ακόμα και το ελάχιστο, ενώ καλούνται οι εργαζόμενοι να προωθήσουν το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο στα συνδικαλιστικά τους όργανα, να συντονίσουν τους αγώνες τους με τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους αγρότες και τους ΕΒΕ.

Σύσκεψη τραπεζοϋπαλλήλων

Σε σύσκεψη καλούν σήμερα, Πέμπτη, στις 5μμ, στο Σύλλογο της Τράπεζας της Ελλάδας, τους εργαζόμενους στις τράπεζες και συνδικαλιστές, οι ΕΣΑΚίτες μέλη της διοίκησης της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων των τραπεζών, με θέμα την απεργία στις 15 του μήνα.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζουν ότι "η μέχρι σήμερα στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΟΤΟΕ μας δίνουν τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι η κήρυξη της 24ωρης απεργίας έχει τα χαρακτηριστικά μιας εθιμοτυπικής κίνησης τακτικής, με στόχο να διατηρήσουν τα προσχήματα".

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζουν: "Επειδή η οξύτητα της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής δεν αντιμετωπίζεται με παιχνίδια σκοπιμοτήτων και τακτικούς ελιγμούς του κυβερνητικού συνδικαλισμού και των συμμάχων του, παίρνουμε την πρωτοβουλία αυτή με στόχο: Να θέσουμε υπόψη σας το διεκδικητικό πλαίσιο για την απεργία που κατέθεσε η ΔΑΣ στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ και που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε μέτρα για την επιτυχία της απεργίας στο χώρο των τραπεζών και να καθορίσουμε τους στόχους για το επόμενο διάστημα με βάση τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων".

Κάλεσμα να συμμετάσχουν στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη απηύθυνε χτες στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ο Γιάννης Στρατηγός,γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ στα πλαίσια της περιοδείας που πραγματοποίησε στους χώρους δουλιάς τους.

Μιλώντας ο συνδικαλιστής σε συγκέντρωση εργαζομένων, αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που εκπορεύεται από το πολυεθνικό κεφάλαιο με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Αναφορά έκανε και για τις μεγάλες ευθύνες που φέρουν οι πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες "όχι μόνο δεν ενημερώνουν τους εργαζομένους, αλλά υπονομεύουν και τους αγώνες τους". Εκτενή αναφορά έκανε και για τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και υπηρεσιών, τονίζοντας ότι η "κυβέρνηση τα βλέπει όλα σαν εμπόρευμα". Σε άλλο σημείο της ομιλίας επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ασφαλιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης, όπου με τη συγχώνευση των Ταμείων, η κυβέρνηση αφ' ενός θέλει να μειώσει δραστικά τις συντάξεις, αφ' ετέρου οδηγεί τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές ασφάλειες. Καταλήγοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν το "παρών" στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), τονίζοντας ότι "στο μονόδρομο της ΟΝΕ εμείς θα αντιτάξουμε το μονόδρομο των αγώνων μας".

Από την πλευρά της η Σούλα Ακζιώτη,εργαζόμενη και συνδικαλίστρια στην ΥΠΑ, αναφέρθηκε στη δημιουργία Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής στην ΥΠΑ, κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και δίνοντας το δικό τους "παρών" στις 15 Δεκέμβρη στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).

Στο Βόλο

Με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς εργάζονται για την επιτυχία της απεργίας και τα μέλη της Απεργιακής Επιτροπής Βόλου,η οποία σήμερα, Πέμπτη, δίνει συνέντευξη Τύπου. Το πρόγραμμα δράσης της επιτροπής, εκτός από τις περιοδείες σε χώρους δουλιάς, περιλαμβάνει πικετοφορία στο κέντρο του Βόλου στις 8/12, συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 9/12, συνάντηση με το Συντονιστικό των μαθητών, τη Συντονιστική Επιτροπή των ΕΒΕ, με το Διασυλλογικό Οργανο Φοιτητών και την Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγροτών κ. ά.

Σε ανακοίνωση της Απεργιακής Επιτροπής τονίζεται ότι ο λαός δε συναινεί και δε συμβιβάζεται με την κατάργηση των δικαιωμάτων του, δηλώνεται η κατηγορηματική της αντίθεση με τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα και με τον προϋπολογισμό, καταγγέλλεται ότι η ΟΝΕ είναι ο μονόδρομος της οικονομικής ολιγαρχίας και γκρεμός για το λαό.

Η Απεργιακή Επιτροπή καταγγέλλει την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που συναινεί στην αντιλαϊκή πολιτική και την υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά τα έντονα πυρά της δέχονται και οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Θρασύτατη πρόκληση στους οικοδόμους

Την ανατροπή του τρόπου ασφάλισής τους προωθεί η κυβέρνηση! "Δε θα μας γυρίσουν στην αθλιότητα", προειδοποίησαν οι οικοδόμοι στα πλαίσια της χτεσινής 24ωρης απεργίας και των συγκεντρώσεων που έκαναν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Την ανατροπή του σημερινού τρόπου ασφάλισης των οικοδόμων με πειρατική νομοθετική διάταξη, που πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή, προωθεί η κυβέρνηση!

Την πρόκληση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με αντιπροσωπεία των οικοδόμων, οι οποίοι έφτασαν με πορεία στο υπουργείο, μετά από μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Κάνιγγος στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου.

Ο υπουργός στάθηκε αρνητικός απέναντι σε όλα τα αιτήματα των οικοδόμων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το σημερινό τρόπο ασφάλισης του κλάδου, ισχυρίστηκε ότι ο σχετικός συντελεστής είναι μεγάλος, ότι "υπάρχουν διαφορετικές απόψεις" και ότι από τους κατασκευαστές, τους μηχανικούς, αλλά και αρκετούς βουλευτές, ζητείται να μειωθούν οι συντελεστές. Πρόσθεσε πως στις αμέσως επόμενες μέρες θα συζητήσει το θέμα με τον διοικητή του ΙΚΑ και πως "μπορεί να συμπεριληφθεί διάταξη στο "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο".

Οι συνδικαλιστές, μετά τη συνάντηση, κατάγγειλαν την προκλητική στάση του υπουργού και κάλεσαν τους συγκεντρωμένους σε πορεία προς τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, όπου συναντήθηκαν με τον διοικητή του Ιδρύματος, Γρ. Σολωμό.Ο τελευταίος σημείωσε πως στις συναντήσεις με τον υπουργό θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το σημερινό τρόπο ασφάλισης. Για το αίτημα της αναγνώρισης των υπέρ αγνώστων ενσήμων, σε αντίθεση με τον υπουργό, είπε ότι υπάρχει λογαριασμός στο ΙΚΑ.

Ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας, χαρακτήρισε προκλητική τη στάση του υπουργού, σημειώνοντας. "Δε φτάνει μόνο ο αντεργατικός νόμος που ψήφισαν το κατακαλόκαιρο. Δε φτάνει το "μίνι" αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πάνε παραπέρα οι αδίστακτοι! Η κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει τον σημερινό τρόπο ασφάλισής μας, για να δώσουν περισσότερα βρώμικα χρήματα στους κατασκευαστές".

Συνεχίζοντας, κατάγγειλε ότι είναι γνωστό στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" πως τη μείωση του συντελεστή πρότεινε και αποδέχεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος!"Τι δουλιά έχει με τους οικοδόμους; Αν θέλει να λιώσει την εργατική τάξη, να ξέρει με τους οικοδόμους θα φάει τα μούτρα του", τόνισε και κάλεσε τους συγκεντρωμένουςνα δώσουν απάντηση στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στην απεργιακή συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ειδικότερα, για το σημερινό τρόπο ασφάλισης κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα, τονίζοντας πως "θα χρησιμοποιήσουμε κάθε τρόπο, για να μην περάσει η ρύθμιση που μας γυρνά στην αθλιότητα".

Χαιρετισμός από το Συντονιστικό των μαθητών

Στη συγκέντρωση των απεργών στην πλατεία Κάνιγγος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Ελένη Χατζάρα,εκπρόσωπος του Συντονιστικού των μαθητών,η οποία αναφέρθηκε στις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά των αντιεκπαιδευτικών νόμων που - όπως τόνισε - μετατρέπουν την παιδεία σε εμπόρευμα και κάνουν πιο έντονους τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. "Η ζωή μας - τόνισε - έχει μετατραπεί σ' έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα στο σχολείο και στο φροντιστήριο". "Μόνο η συντονισμένη δράση των μαθητών με τους εργαζόμενους, με όλο το λαϊκό κίνημα - κατέληξε - θα φέρει αποτελέσματα".

Αγωνιστικό προσκλητήριο από την Απεργιακή Επιτροπή

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Θ. Ευθυμίου,εκ μέρους της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής,ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλα τα δικαιώματά τους και υπογράμμισε πως "δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χάσιμο χρόνου, το εργατικό κίνημα δεν έχει άλλο δρόμο από το αντιπάλεμα της κυβερνητικής πολιτικής, που εφαρμόζεται στο όνομα της ΟΝΕ". Συνεχίζοντας ο συνδικαλιστής κατάγγειλε τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τόνισε ότι ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικαλιστές συγκρότησαν την κεντρική απεργιακή επιτροπή που παίρνει την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια της. Τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ολοι στο μέτωπο της αντεπίθεσης

Στα ιδιαίτερα προβλήματα και στη μάχη που δίνει το Συνδικάτο στα μεγάλα εργοτάξια, όπως στο αεροδρόμιο των Σπάτων, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του, ο Γ. Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Α. Ζαζόπουλος,ο οποίος σημείωσε πως "ο αντιλαϊκός παροξυσμός της κυβέρνησης, συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα" και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό λιτότητας. Μιλώντας για τα προβλήματα του κλάδου, υπογράμμισε:"Πρέπει να σηκώσουμε το μπόι μας και να επιβάλουμε μέσα από την κλιμάκωση και το δυνάμωμα των αγώνων μας την προώθηση και λύση ασφαλιστικών και εργασιακών μας αιτημάτων, να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις, όπως το σημερινό τρόπο ασφάλισης, που για άλλη μια φορά βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης". Καταλήγοντας τόνισε: "Ολοι αποφασιστικά στους δρόμους των εργατικών αγώνων που ξετυλίγονται με προορισμό να σμίξουν και να συγκροτήσουν το μέτωπο αντεπίθεσης που πρέπει άμεσα να αντιτάξει ο λαός μας, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου και των συνοδοιπόρων τους".

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο ΕΚΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, για να καταγγείλουν την πιο βάρβαρη επίθεση που δέχεται σήμερα ο κλάδος και όλος ο εργαζόμενος κόσμος από τη λαίλαπα των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων της κυβερνητικής πολιτικής και της εργοδοσίας.

Στην ομιλία του το μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Αχ. Κωστόπουλος,τόνισε ότι, για να μπορέσει η εργατική τάξη να αντισταθεί αποτελεσματικά, πρέπει να παλέψει ενωμένη γύρω από ένα πανεργατικό παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης. Επίσης, κάλεσε τους οικοδόμους να πάρουν μέρος στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη, με τα αιτήματα που καθόρισε η απεργιακή επιτροπή των σωματείων της πόλης μας.

Στην Πάτρα

Σε ποσοστά που ξεπέρασαν το 90% κυμάνθηκε η συμμετοχή των Οικοδόμων της Πάτρας στη χτεσινή απεργία. Μαζική, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν και η συμμετοχή των απεργών στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Συνδικάτο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ανδρέας Αντωνόπουλος,ο οποίος υπογράμμισε την αγωνιστική απόφαση του κλάδου να αντιταχθεί στην κυβερνητική πολιτική και επέρριψε ευθύνες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες καλλιεργούν αυταπάτες για "κοινωνικούς διαλόγους". Μέσα σ' αυτές, ο ομιλητής συμπεριέλαβε και την πλειοψηφία του ΕΚ Πάτρας, η οποία προτίμησε να συνδιαλλαγεί με τους βιομηχάνους, αντί να οργανώσει την πάλη των εργαζόμενων. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - τόνισε - οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να πάρουν την υπόθεση της πάλης στα χέρια τους με τη δημιουργία απεργιακής επιτροπής,η οποία θα αναλάβει την επιτυχή διοργάνωση της πανεργατικής απεργίας που θα γίνει στις 15 Δεκέμβρη.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι σιδηροδρομικοί, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν πολλά εργατικά σωματεία. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία οικοδόμων και σιδηροδρομικών στους δρόμους της πόλης μέχρι τη Νομαρχία.

ΠΡΙΝΟΣ
Εκβιάζει η πολυεθνική DENISON

Στην Αθήνα διαδηλώνουν αύριο οι εργαζόμενοι

Τεχνητά και μεθοδευμένα είναι τα προβλήματα που επικαλείται η πολυεθνική DENISON στον Πρίνο και τα θέτει εκβιαστικά προκειμένου από τη μια να εξασφαλίσει ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους από το ελληνικό δημόσιο και από την άλλη να μειώσει το προσωπικό και να καταστρατηγήσει κάθε κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα.

Τα παραπάνω κατήγγειλαν χθες από κοινού σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον Πρίνο Αθ. Δαμώκος και ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Γ. Πανωλιάσκος,παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου.Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα κλιμακωθούν με διαδήλωση αύριο στις 10 πμ στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και με αποκλεισμό του λιμανιού και του αεροδρομίου της Καβάλας.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η DENISON που από το 1980 εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου με μία καθ' όλα αποικιοκρατική σύμβαση, τζιράροντας όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 2,5 δισ. δολάρια και αποθηκεύοντας κατά μέσο όρο 25 εκατ. δολάρια ετησίως κέρδη, αίφνης ενημέρωσε τους αρμόδιους ότι από 29/11/98 σταματάει τις εξορύξεις και ότι στις 8 του Δεκέμβρη καταγγέλλει τις συμβάσεις του συνόλου των εργαζομένων, με εξαίρεση 40 - 50 άτομα που κρίνονται απαραίτητα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Οι λόγοι που πρόβαλε η πολυεθνική ήταν οι "αυξημένες λειτουργικές δαπάνες της εταιρίας" και η εξάντληση των υπαρχόντων κοιτασμάτων σε συνδυασμό με την κακή συγκυρία των χαμηλών τιμών αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τα υπάρχοντα κοιτάσματα όντως φθίνουν, πλην όμως στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Καβάλας και ειδικότερα στη γεώτρηση ΑΘΩΣ 1, υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα ικανής και εκμεταλλεύσιμης ποσότητας, κάτι που το έχουν παραδεχτεί και οι εκπρόσωποι της εταιρίας. Η κοινοπραξία της DENISON αρνείται να προχωρήσει στην εκμετάλλευση τού εν λόγω κοιτάσματος και εξαντλώντας τις απαιτούμενες από τη σύμβαση γεωτρήσεις προς ανεύρεση κοιτάσματος, προτίμησε να είναι σε περιοχή άγονη για να είναι τυπικά εντάξει και να μπορεί να εκβιάσει.

Το τεχνητό του προβλήματος που η πολυεθνική κοινοπραξία παρουσιάζει, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ενώ η ίδια αποφασίζει την παύση της εκμετάλλευσης, δεν αποχωρεί οριστικά, αφού στόχος είναι η δέσμευση της περιοχής από την ίδια και η εκμετάλλευσή της όταν η διεθνής συγκυρία θα είναι καλύτερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενοχλούν οι πρωτοβουλίες συντονισμού

(Του ανταποκριτή μας).-

Σε βήμα επίθεσης ενάντια στην Απεργιακή Επιτροπή που δημιουργήθηκε από πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία της πόλης, επιχείρησαν να μετατρέψουν ο πρόεδρος του ΕΚ Θεσσαλονίκης, στελέχη του ΣΥΝ και της ΔΑΚΕ τη χτεσινή σύσκεψη με τα σωματεία των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, που θέμα είχε το συντονισμό της δράσης απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Στη σύσκεψη, όπου τελικά αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 22 του Δεκέμβρη,συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΘ, του ΟΤΕ, του ΟΛΘ, του ΟΑΣΘ, των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ και των Τραπεζών. Στην πλειοψηφία τους οι εκπρόσωποι των Σωματείων κατήγγειλαν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσαν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα κερδοφόρων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας και κάλεσαν το ΕΚΘ να μπει μπροστά και να συντονίσει τον αγώνα τους.

Σχολιάζοντας τη μεθοδευμένη επίθεση κατά της Απεργιακής Επιτροπής, ο γγ του ΕΚΘ Θόδωρος Κυριακίδης,που αποχώρησε από τη σύσκεψη, δήλωσε: "Η επίθεση αυτή δείχνει πόσο ενοχλούνται από τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων να ξεφύγει το συνδικαλιστικό κίνημα από το τέλμα που το έχουν καταδικάσει οι συγκεκριμένες ηγεσίες. Τι είδους κινητοποιήσεις θέλουν ο πρόεδρος και η πλειοψηφία το δείχνουν, όταν υιοθετούν το πλαίσιο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Μια απεργία, χωρίς περιεχόμενο, με την ΟΝΕ που "κανείς δεν αμφισβητεί" - όπως λένε οι ίδιοι - την ίδια ώρα που όλα τα δεινά της εργατικής τάξης προέρχονται από αυτή την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση. Τα καλέσματα και οι πρωτοβουλίες όταν δεν εντάσσονται σε μια συνολική ρήξη με την κυβερνητική πολιτική, τότε εξυπηρετούν κινήσεις αποπροσανατολισμού και δημοσίων σχέσεων, που αποτελούν άλλοθι για την απουσία συντονισμένου αγωνιστικού προγράμματος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στις άλλες δραματικές συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Τέτοια σκοπιμότητα και συνδικαλιστική συμπεριφορά δεν μπορώ να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου, γι' αυτό αποχώρησα από τη σύσκεψη. Καλώ όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Απεργιακής Επιτροπής για ενεργό συμμετοχή στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στη ΔΕΘ".

Βαρύ το τίμημα της άρσης του καμποτάζ

Μετράει μέρες η ΔΑΝΕ. Σε αγωνιστική δράση καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Τις δραματικές συνέπειες που θα υποστεί η χώρα μας και το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό, από την 1η Γενάρη που "σπάει" κάθε είδους προστατευτισμός που ισχύει στα κρουαζιερόπλοια καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο Κοινοτικός Κανονισμός 3577/92, δεν μπορεί πλέον να αποκρύψει ούτε η κυβέρνηση. Αυτό επιβεβαιώνουν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρου Σουμάκη στην τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Ο υπουργός επισήμανε ότι οι κρουαζιέρες ανάμεσα στα ελληνικά λιμάνια πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς προστατευτισμού όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας, δηλαδή να εκτελούνται από ελληνικά πλοία. "Εμείς ως ΥΕΝ - σημείωσε χαρακτηριστικά - θεωρούμε ότι οι κρουαζιέρες από και προς ελληνικά λιμάνια αποτελούν καθεστώς ενδομεταφορών (καμποτάζ) και θα ζητάμε να ισχύει στα πλοία η ελληνική νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απαγορεύεται η είσοδος". Ομως, το πώς αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά, δηλαδή να... επιβληθεί η ελληνική νομοθεσία στις πολυεθνικές, που όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό σε 28 μέρες θα εισβάλουν στις ελληνικές θάλασσες - δε διευκρινίστηκε από τον υπουργό.

Στο μεταξύ ένα από τα πρώτα θύματα του σκληρού ανταγωνισμού που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιριών ενόψει της άρσης του καμποτάζ αποτελεί η ΔΑΝΕ.Η εταιρία μετράει μέρες καθώς, όπως ανέφερε χτες ο υπουργός, το ΥΕΝ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την περίπτωση που η Εμπορική Τράπεζα προχωρήσει στην κατάσχεση των πλοίων της. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι οι επίδοξοι εφοπλιστές που θα αναλάβουν την ακτοπλοϊκή γραμμή της ΔΑΝΕ είναι έτοιμοι για δράση. Να σημειωθεί ότι ως "φαβορί" φέρεται ο Αγούδημος.

- Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνουν στους ναυτεργάτες με χτεσινή τους ανακοίνωση οι αντιπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και άλλοι εκπρόσωποι των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων που πήραν μέρος στο προχτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ. Οι αντιπρόσωποι καταγγέλλουν τις απαράδεκτες διαδικασίες του συμβουλίου όπου νοθεύτηκε η θέληση των ναυτεργατών. Καλούν τους ναυτεργάτες "να δυναμώσουν την πάλη τους, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να συντονίσουν την πάλη τους με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, να αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις και να ανατρέψουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο "μονόδρομο" των πολυεθνικών, της ΟΝΕ και υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου".

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων

ενίσχυση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής ανοίχτηκε λογαριασ
  • Για την ενίσχυση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής ανοίχτηκε λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 66474755197.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ