ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη δίνη των μεγάλων συμφερόντων ο ΟΤΕ

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος. Η νέα διοικητική κρίση είναι αποτέλεσμα της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας

"Ηλεκτρική" αποδεικνύεται η καρέκλα του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ, μετά και την παραίτηση του Γ. Χρυσολούρη,προσωπικού συνεργάτη του πρωθυπουργού και μάλιστα λίγες μόνο εβδομάδες από την αποχώρηση του Δ. Παπούλια - ενός ακόμη συνεργάτη του κ. Σημίτη - από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού.

Η παραίτηση Γ. Χρυσολούρη, ανεξάρτητα από την παραφιλολογία περί προσωπικών διαφωνιών, όσον αφορά τις αρμοδιότητες προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, εκείνο που επιβεβαιώνει, είναι η νοσηρή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Μια κατάσταση, που έχει παραδώσει τον ΟΤΕ αιχμάλωτο μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.Η εκπαραθύρωση του Γ. Χρυσολούρη, πριν μάλιστα συμπληρώσει ένα χρόνο στο πόστο του, ακόμα και με τα μέτρα της κυβέρνησης, αποτελεί μια ακόμα προσωπική αποτυχία του Κ. Σημίτη, αφού προσωπική του επιλογή, ήταν η τοποθέτηση του Γ. Χρυσολούρη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο ΟΤΕ εισέρχεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση και η διοικητική της πλευρά, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό, γιατί οι πραγματικές αιτίες του "δράματος" που παίζεται στον ΟΤΕ πρέπει ν' αναζητηθούν στην πολιτική της κυβέρνησης και στο ρόλο που έχει επιλέξει γι' αυτόν. Δηλαδή στο ρόλο μιας επιχείρησης που θα έχει όλο και μικρότερη σχέση με το δημόσιο χαρακτήρα της - έστω και με την έννοια που ο δικομματισμός τού προσέδιδε τα προηγούμενα χρόνια - και η δραστηριότητά της θα κινείται αυστηρά στα πλαίσια της απελευθέρωσης, των επιταγών του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου του κλάδου, καθώς και των απαιτήσεων που προβάλλουν και συνήθως πετυχαίνουν να ικανοποιήσουν, μια ομάδα ποικιλώνυμων συμφερόντων ντόπιων και ξένων.

Απ' αυτόν ακριβώς το ρόλο που έχουν προσδιορίσει άλλοι για τον ΟΤΕ, προκύπτουν και τα μεγάλα προβλήματα της επιχείρησης:

  • Σοβαρή καθυστέρηση στην ανάπτυξή του και ιδιαίτερα στις νέες υπηρεσίες.
  • Απώλεια μεγάλων μεριδίων της αγοράς προς όφελος των ανταγωνιστών του.
  • Αποκλεισμός του από την ψηφιακή τηλεόραση. Προμήθειες με βάση τα συμφέροντα των προμηθευτών και όχι τις δικές του ανάγκες και προτεραιότητες.
  • Επενδύσεις στο εξωτερικό ύψους δισεκατομμυρίων δραχμών, "υψηλού ρίσκου", αμφίβολης αποδοτικότητας και με γνώμονα την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων.

Αν υπάρχουν τομείς στους οποίους αυτή η πολιτική πράγματι "πρωτοπορεί", αυτοί είναι: Η "επιτυχία" της ιδιωτικοποίησης, η άγρια εκμετάλλευση εκατομμυρίων νοικοκυριών με αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τηλεφωνικά τέλη, καθώς, επίσης το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, η καθήλωση των μισθών των εργαζομένων ως... ανταμοιβή τους στην εξέλιξη του ΟΤΕ σε μια μεγάλη και κερδοφόρα επιχείρηση.

Μετά το φιάσκο στην επιλογή του Γ. Χρυσολούρη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, αναλαμβάνει ο Γ. Συμεωνίδης,εκτελεστικός αντιπρόεδρος στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλιακών Δορυφορικών Επικοινωνιών (ΙΝΜΑΡΣΑΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Συμεωνίδης, ήταν πρώτος στη λίστα που συνέταξε ο "σύμβουλος" για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί πριν ένα χρόνο στον ΟΤΕ, αλλά η κυβέρνηση έκρινε αλλιώς... Σημειώνεται επίσης ότι αν και υπήρξε στέλεχος του ΟΤΕ στο παρελθόν, αποσπασμένος στην υπηρεσία του ΙΝΜΑΡΣΑΤ στο Λονδίνο, είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από την υπηρεσία του.

Απαραίτητα τα αντιπλημμυρικά στη Στυλίδα

Επίκαιρη Ερώτηση για τις μεγάλες καταστροφές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, που προκλήθηκαν στη Στυλίδα και την περιοχή της Λάρισας, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής

Να ξεκινήσουν τα αναγκαία αποστραγγιστικά, αντιπλημμυρικά έργα προστασίας των πληγέντων, από τις πρόσφατες πλημμύρες, πόλεων και κοινοτήτων στη Στυλίδα και την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, ζητά, ανάμεσα στα άλλα, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής.

"Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών - σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ - καλούνται να πληρώσουν την εγκληματική αδιαφορία και την πολιτική που εφάρμοσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αφού δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για αντιπλημμυρική προστασία".Παράλληλα, δίνοντας μία εικόνα των τεράστιων καταστροφών στην πόλη της Στυλίδας, ο Ν. Γκατζής τονίζει πως σχολεία, το Κέντρο Υγείας, σπίτια, μαγαζιά και οι δρόμοι σκεπάστηκαν με πάνω από μισό μέτρο λάσπης. Στο Νομό Λάρισας δε, η έλλειψη υποδομής προκάλεσε τεράστια ζημιά στα παράλια του νομού, ύψους 2 δισ. δραχμών, σε έργα υποδομής, κυρίως δρόμους. "Ο παραλιακός δρόμος καταστράφηκε, ενώ έγινε πριν 3 - 4 χρόνια και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Στην πόλη της Λάρισας έγιναν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα στις συνοικίες Ν. Σμύρνης και Νεάπολης", σημειώνει, στην Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος, απευθύνει στους αρμόδιους υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Θα καταλογιστούν συγκεκριμένες ευθύνες σε όσους με ενέργειες ή παραλείψεις τους ευθύνονται γι' αυτήν την καταστροφή;
  • Θα δοθεί άμεσα πίστωση στους Δήμους και τις Νομαρχίες για τη γρήγορη αποκατάσταση των στοιχειωδών λειτουργιών (αποκατάσταση Κέντρου Υγείας, σχολείων, δρόμων, κλπ.);
  • Με δεδομένο ότι για την αποκατάσταση των ζημιών η άμεση ενίσχυση είναι ανεπαρκέστατη, σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει τουλάχιστον 500.000 δραχμές για οικονομική ενίσχυση και πλήρη (δηλαδή 100%) άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε οικοσκευές, φθορές στις κατοικίες, εμπορεύματα και εξοπλισμό των δημόσιων και επαγγελματικών καταστημάτων κλπ., έκτακτη επιδότηση των ανέργων πληγέντων από τον ΟΑΕΔ, πραγματική στήριξη των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων, καθώς και την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ξεκινήσουν τα αναγκαία αποστραγγιστικά, αντιπλημμυρικά έργα προστασίας των πληγέντων πόλεων και κοινοτήτων, καθώς και για τον καθαρισμό και διευθέτηση των χειμάρρων στην περιοχή της Στυλίδας για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων καταστροφών;
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Αμεσος κίνδυνος για παραγραφή αδικημάτων

Τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής πολλών αδικημάτων επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Παράλληλα, οι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρθηκαν στα μεγάλα κενά οργανικών θέσεων και τις ελλείψεις δικαστικών αιθουσών, ενώ προειδοποίησαν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί "δεν είναι διατεθειμένοι να εισπράττουν την αγανάκτηση του κόσμου".

Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι δεν έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις σε αγωγές που ασκήθηκαν πριν από 6 έως 8 χρόνια, κυρίως γιατί καθυστερεί η διεξαγωγή των αποδείξεων. Η κατάσταση στο θέμα αυτό επιδεινώθηκε με την αύξηση θέσεων των προέδρων εφετών, εφετών και πρωτοδικών, ενώ πιο έντονο το πρόβλημα είναι στα εφετεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Οι δικαστές ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει μια σειρά μέτρα που θα βοηθούσαν στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, όπως η αποποινικοποίηση μιας σειράς αδικημάτων (ασφαλιστικές εισφορές, επιταγές κλπ.), την κάλυψη των κενών θέσεων (στην πρωτοβάθμια δικαιοσύνη έχουμε 304 κενές θέσεις), αποπεράτωση των υπό κατασκευή δικαστικών μεγάρων κ.ά.

Για τα οικονομικά τους οι δικαστικοί λειτουργοί ανέφεραν ότι το μισθολόγιό τους κατά το ήμισυ είναι επιδοματικό που σημαίνει ότι τα επιδόματα δεν υπολογίζονται στη σύνταξή τους. Δε ζητούν αυξήσεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, αλλά θέλουν ένα από τα χρονοεπιδόματά τους να υπολογίζεται στη σύνταξη.

Ακύρωση προστίμου ζητάει ο ΟΤΕ

Παράνομο είναι το χρηματικό πρόστιμο ύψους 80 εκατομμυρίων, που επιβλήθηκε στον ΟΤΕ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ισχυρίζεται ο Οργανισμός και με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητάει την ακύρωση του προστίμου.

Από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤ) επιβλήθηκε στον ΟΤΕ πρόστιμο 30 εκατομμυρίων δραχμών για παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας και 50 εκατομμύρια δραχμές για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού. Ο ΟΤΕ, επίσης, υποχρεώθηκε από την ΕΕΤ, μετά από αίτημα της εταιρίας "Forthnet", να χορηγήσει στην τελευταία ενιαίο πανελλαδικό αριθμό κλήσης για παροχή Internet, όπως ισχύει και για τον ΟΤΕΝΕΤ (γνωστό ως 0965).

Ωστόσο, ο ΟΤΕ στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Οργανισμού, καθώς μέχρι τις 4 - 9 - 1998 η συγκεκριμένη εταιρία επιθυμούσε αλλαγές στο τεχνητό στάδιο της σύμβασης.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ θίγει και ένα καίριο πρόβλημα, αποδεικνύοντας ότι η μη χορήγηση πανελλαδικού αριθμού κλήσης στη "Forthnet", όχι μόνο δε δημιούργησε ευνοϊκότερες συνθήκες για τον ΟΤΕΝΕΤ, αλλά, αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις, βρέθηκε σε πιο μειονεκτική θέση από τους χρήστες κοινών συνδρομητικών αριθμών. Και αυτό γιατί οι χρήστες της "Forthnet" στις περιπτώσεις που τα κέντρα δεν είναι ακόμη ψηφιακά συνδέονται απεριόριστα, καταβάλλοντας μόνο αστική μονάδα και επομένως δεν υπόκεινται σε χρονοχρέωση, πράγμα που ισχύει με τους συνδρομητές που κάνουν χρήση του πανελλαδικού αριθμού κλήσης.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Εισήγηση υπέρ της συνταγματικότητας στο ΣτΕ

Υπέρ της συνταγματικότητας των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων τάχτηκε η σύμβουλος επικρατείας Ευδοξία Γαλανού,με αφορμή προσφυγής στα δικαστήρια φαρμακοποιού, που αφορούσε το εισόδημα του έτους 1995. Οπως είναι γνωστό τα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ η κυβέρνηση κατά καιρούς έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει στην κατάργησή τους.

Η εισηγήτρια ισχυρίστηκε ότι τα "αντικειμενικά κριτήρια" είναι συνταγματικά ανεκτά και τα τεκμήρια δικαστικά μαχητά. Η έννοια του μαχητού τεκμηρίου, κατά την εισηγήτρια είναι ότι το προσδιοριζόμενο εισόδημα του φορολογούμενου από τα τεκμήρια του νόμου 2214/1994 μπορεί να αμφισβητηθεί από τον πολίτη ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Ο συνήγορος του φαρμακοποιού, κατά τη χτεσινή συζήτηση στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι τα αντικειμενικά κριτήρια αποτελούν διπλή φορολόγηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ