ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαϊκό "ποτάμι" αντεπίθεσης
  • Χιλιάδες αγρότες με τρακτέρ, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, μαθητές, δήμαρχοι, στο χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο της Καρδίτσας
  • Ο κοινός αγώνας, απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Είναι πρωτοφανές. Είναι ασύλληπτο. Είναι συγκλονιστικό. Η χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα θα μείνει στην ιστορία. Η αγροτιά με τα τρακτέρ και μαζί της εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, μαθητές, σπουδαστές, επιστήμονες, γυναίκες, συνταξιούχοι, οι δήμαρχοι, όλος ο νομός στο συλλαλητήριο. Στον κοινό αγώνα για το δίκιο και την προκοπή.

Ενας νομός που ξεσηκώνεται. Ο λαός που διαδηλώνει. Οι καρδιές που χτυπούν δυνατά. Η δύναμη που παίρνει ο ένας από τον άλλο. Η πίστη στη νίκη. Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Εβλεπες τις φάλαγγες των τρακτέρ, ατέλειωτες, να συνδέουν τα χωριά με την πόλη. Ενα κομβόι στη βροχή. Μια βροχή δυνατή, επίμονη, εκνευριστική, λες και ήθελε να φέρει εμπόδια. Και τα τρακτέρ προχωρούσαν. Με τα φώτα αναμμένα στην καταχνιά. Απέναντι, ο ορίζοντας έκλεινε, καθώς ο ουρανός φαινόταν ν' ακουμπά τη γη. Και τα τρακτέρ προχωρούσαν. Παίρνοντας το ένα τον "ντορό" του άλλου, κάλυπταν χιλιόμετρα πολλά.

Κι έφτασαν κάποτε τα πρώτα στην είσοδο της πόλης. Πού και πώς να χωρέσουν;

Ο Βαγγέλης Γάκης,μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Καρδίτσας - ο γνωστός, απ' όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ως "ο άνθρωπος με την ντουντούκα" - τώρα σε ρόλο τροχονόμου. Να κατευθύνει και, ταυτόχρονα, να μετράει τα τρακτέρ. Κάπου στα 1.800 σταμάτησε το μέτρημα. Κι ακόμα έρχονταν.

Κι ύστερα, ήρθαν οι μαθητές. Με πορεία στη βροχή. Χιλιάδες αγόρια και κορίτσια. Απ' όλα τα σχολεία. Με τα "πανό" των αγώνων τους ξεδιπλωμένα. Με συνθήματα για την παιδεία και την αγροτιά. Με ενθουσιασμό και τάξη. Γέμισε νιάτα η πλατεία. Πλημμύρισαν με χαρά και περηφάνια οι καρδιές των πατεράδων τους αγροτών. Ηταν εκεί κι άλλοι πολλοί. Εργαζόμενοι, μαγαζάτορες, βιοτέχνες, γυναίκες, συνταξιούχοι και οι δήμαρχοι. Ολη η Καρδίτσα.

Στα μεγάφωνα "Τα Αγροτικά" και τα τραγούδια του Θεοδωράκη. Το πανηγύρι του αγώνα.

Η συγκέντρωση αρχίζει. Οι ομιλητές ανεβαίνουν στην εξέδρα. Απέναντί τους, οι κάμερες των τηλεοράσεων. Τώρα, ήρθαν κι αυτές. Δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς. Δύσκολο ν' αποκρυβεί τόσο μεγάλο πλήθος, τόσο μεγάλο πάθος. Δύσκολο ν' αποκρυβεί η δύναμη των τρακτέρ στο δίκιο του αγώνα.

Η συγκέντρωση αρχίζει. Και οι χιλιάδες της πλατείας παραμένουν εκεί, ενώ η βροχή συνεχίζεται και δυναμώνει. Χειροκροτώντας, φωνάζοντας συνθήματα, συμμετέχοντας στο πανηγύρι του αγώνα.

Ράπισμα στην αντιαγροτική πολιτική

Η συγκέντρωση αρχίζει με τον χαιρετισμό του Στ. Παπαμάνου,εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου των μαθητών. "Παλεύουμε για τη μόρφωσή μας και συμπαραστεκόμαστε στους πατεράδες μας, που παλεύουν για να μπορούν να μας σπουδάσουν",λέει και κάτω γίνεται ο "χαμός" από χειροκροτήματα και συνθήματα.

Κι ύστερα στο βήμα ο Σπ. Ευαγγελόπουλος,πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας. "Λέγαμε κάποτε ότι το εμπόριο αρρωσταίνει, αλλά δεν πεθαίνει, τώρα, όμως, δε γλιτώνει ούτε και με το πιο ισχυρό αντιβιοτικό",λέει κι εξηγεί γιατί ο αγώνας των εμπόρων είναι κοινός με την αγροτιά: "Ο τζίρος μας και η επιβίωσή μας στο εμπόριο, εξαρτάται ολοκληρωτικά από το εισόδημα των αγροτών και των εργαζομένων. Αυτό το εισόδημα μειώνεται πολύ κι εμείς χανόμαστε...".

Ακολουθεί ο Β. Τσούκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, που τονίζει πως η λιτότητα "γονατίζει" την αγορά και απειλεί με "λουκέτο" τα μαγαζιά και τις μικροεπιχειρήσεις.

"Το ποτάμι του αγώνα δε γυρίζει πίσω",λέει, ανεβαίνοντας στο βήμα ο Δ. Τσέλιος,μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καρδίτσας και της Πανθεσσαλικής και ακολουθεί χειροκροτούμενος ο Β. Αναγνωστόπουλος, μέλος της Πανθεσσαλικής και νεοεκλεγείς νομάρχης Καρδίτσας. "Ολοι οι άνθρωποι του μόχθου, όλη η Καρδίτσα στέλνει σήμερα το μήνυμα του αγώνα και θ' ακολουθήσουν κι άλλα πολλά τέτοια μηνύματα",λέει. Και συνεχίζει: "Πάντα εμείς θα κάνουμε θυσίες; Αρκετά πια. Αφυδατωθήκαμε, στερέψαμε, δεν αντέχουμε άλλο. Ο δρόμος είναι ο αγώνας. Ολοι μαζί, ο ένας για τον άλλο".

Ο Βαγγ. Μπούτας

Κεντρικός ομιλητής, ο Β. Μπούτας αρχίζει να μιλά μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων και συνθημάτων. Υπενθυμίζει ότι οι αγώνες της αγροτιάς έρχονται από πολύ παλιά και τραβούν πολύ μακριά. Και τονίζει: "Η κυβέρνηση, αντί ν' αλλάξει πολιτική και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, προχωρεί στην εφαρμογή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ".Και αναφέρεται στο νόμο για το νέο ΟΓΑ που "χαρατσώνει", στην Αγροτική Τράπεζα που αρπάζει, στη χρεοκοπία και το κλείσιμο των συνεταιρισμών. Και συνεχίζει: "Μέσω αυτής της πολιτικής, προωθείται από την κυβέρνηση ο λεγόμενος εθνικός στόχος ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ".Και εξηγεί γιατί δεν πρόκειται για εθνικό στόχο, λέγοντας: "Αλλά πόσο εθνικός και πατριωτικός είναι αυτός ο στόχος, όταν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες θα έχουν ξεκληριστεί, όταν ο νομός μας θα έχει ερημώσει, όταν οι νέοι θα είναι άνεργοι, όταν οι μικρέμποροι θα έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά; Τη θέση τους θα έχουν πάρει οι νέοι τσιφλικάδες και τα μεγαθήρια πολυκαταστήματα, που στήνονται στην πόλη της Καρδίτσας. Οι νέοι δε θα έχουν δουλιά, θα δουλεύουν 3 - 4 μήνες το χρόνο με μισθούς πείνας και ανασφάλιστοι. Τα έργα στο νομό θα γίνουν όταν θα υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, αφού θα έχουν φύγει οι μικρομεσαίοι αγρότες".

Αναφέρεται, στη συνέχεια, στα αιτήματα που προβάλλει το αγροτικό κίνημα και τα οποία αρνείται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, πειθαρχώντας στις αποφάσεις της ΕΕ για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

"Γι' αυτό - λέει - εμείς παλεύουμε για ν' ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και στη θέση της να μπει μια άλλη φιλοαγροτική - φιλολαϊκή".

Και αναλύοντας τα χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα, επισημαίνει: "Σήμερα η διαπάλη διεξάγεται ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, ανάμεσα στην πρόοδο και την οπισθοδρόμηση. Σήμερα έχουμε να διαλέξουμε, αγώνα ή υποταγή. Και διαλέγουμε τον αγώνα και τη σύγκρουση, κόντρα στη μοιρολατρία και την υποταγή. Γνωρίζουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλούς εχθρούς του αγώνα μας. Εχουμε να συγκρουστούμε με κατεστημένα συμφέροντα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τους γυρολόγους της υποταγής, όπως τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος που πουλάει "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Εχουμε τη νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που θέλει να μας "μπερδέψει", να μας ξεγελάσει, να "σπάσει" τους αγώνες μας. Εχουμε τα ΜΜΕ, που επιχειρούν ν' αποπροσανατολίσουν το λαό για τους αγώνες μας. Εχουμε την απροκάλυπτη και την καλυμμένη επίθεση κομμάτων, που τα βάζουν με το περιεχόμενο των αιτημάτων μας και με την Πανθεσσαλική". Και ο Β. Μπούτας καταλήγει, λέγοντας: "Εχουμε, όμως, κι εμείς ισχυρά όπλα στα χέρια μας για ν' αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς. Είναι το δίκιο μας, η ενότητά μας, η αγωνιστικότητα, η συμπαράταξη μαζί μας όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων".

Αιτήματα για την επιβίωση της αγροτιάς

Το ψήφισμα του χτεσινού συλλαλητηρίου

Στο ψήφισμα του χτεσινού συλλαλητηρίου αναφέρονται τα εξής:

"Η συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική, που αποφασίζει η ΕΕ και πιστά εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τη μικρή και μεσαία αγροτιά στον οικονομικό μαρασμό, στη χρεοκοπία, στο ξεκλήρισμα.

Η μείωση των τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, οι περιορισμοί στην παραγωγή όλων των προϊόντων, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τα πανάκριβα μέσα και εφόδια, τα υψηλά επιτόκια της ΑΤΕ έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο σε αδιέξοδο.

Στην περιοχή μας, μια καινούρια μετανάστευση άρχισε τα τελευταία χρόνια και εκατοντάδες οικογένειες φεύγουν για τη Γερμανία και αλλού. Με αυτόν τον τρόπο, κυβέρνηση και ΕΕ πετυχαίνουν το στόχο τους για μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, πολυεθνικές θησαυρίζουν από την καταλήστευση του μόχθου του αγρότη.

Αυτή την πολιτική έγκαιρα την κατάγγειλε το αγροτικό κίνημα, όμως οι κυβερνήσεις, στην επιμονή τους να εφαρμόσουν την αντιαγροτική πολιτική τους, προκάλεσαν τα καταστροφικά αποτελέσματα.

Η επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ που προωθεί η ΕΕ, καθώς και η εφαρμογή της "ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000" θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του αγρότη και κυρίως του μικρού και μεσαίου, αφού θα μειώνονται συνεχώς οι επιδοτήσεις, θα μπουν νέα εμπόδια στην παραγωγή των προϊόντων και στο χώρο της γεωργίας θα εισβάλουν ορμητικά οι νέοι τσιφλικάδες.

Κάτω από την πίεση των αγροτών και τους συντονισμένους αγώνες της Συντονιστικής Επιτροπής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, να αναγνωρίσει σαν δίκαια τα αιτήματά μας, αλλά επικαλούμενη τους δείκτες του Μάαστριχτ δεν προχώρησε στη λύση τους. Προτίμησε να μας οδηγήσει στη λιτότητα, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα. Εμείς όμως ακολουθούμε το μονόδρομο του αγώνα και της αντίστασης.

Κανένα έργο αναπτυξιακό δεν προχώρησε στο νομό μας. Αρνήθηκε κατηγορηματικά η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και ταμπουρωμένη πίσω από τις αποφάσεις της ΕΕ, που αυτή κανονίζει ποια έργα χρηματοδοτούνται και ποια όχι, σταμάτησε τη διάνοιξη της σήραγγας του Φράγματος Σμοκόβου στο Λεοντάρι. Αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή αρδευτικών έργων. Αρνείται η κυβέρνηση να εντάξει στα αρδευόμενα τα αγροκτήματα 22 κοινοτήτων. Δεν προχώρησαν τα αντιπλημμυρικά έργα, παρά τις εξαγγελίες για πακτωλό χρημάτων όταν είχαμε τις πλημμύρες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ανησυχούμε έντονα για τους μικρούς και μεσαίους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς και για το βαμβάκι μπροστά στην αναθεώρηση των κανονισμών που θα γίνουν του χρόνου. Ιδιαίτερα για το νομό μας, όπου η βαμβακοκαλλιέργεια κυριαρχεί και εξαρτάται άμεσα η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. Ζητάμε:

1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ:

α) Κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας για τα 100 πρώτα στρέμματα, για να εισπράξουν την τιμή του στόχου των 365 δρχ. το κιλό οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί.

β) Κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας και του περιορισμού στην καλλιέργεια για τα επόμενα χρόνια.

γ) Να δίνονται οι επιδοτήσεις απευθείας στον παραγωγό.

δ) Στην επικείμενη αναθεώρηση του καθεστώτος του βαμβακιού στην ΕΕ, να διασφαλιστούν οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί με απαλλαγή των προστίμων συνυπευθυνότητας.

2. ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ:

- Αμεση ρύθμιση για χρέη που συσσωρεύτηκαν, εξαιτίας αυτής της πολιτικής σε χιλιάδες αγρότες. Με κατάργηση των τόκων υπερημερίας, καθώς και των συμβατικών τόκων και επαναφορά των δανείων στο αρχικό ύψος που επισυνάφθηκαν.

- Αποπληρωμή σε 15 χρόνια, άτοκα για τα 5 πρώτα χρόνια και με συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια.

- Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

3. ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΝΑ:

Να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση τα νέα αντιαγροτικά μέτρα στον καπνό. Να διασφαλιστεί η συνέχιση καπνοκαλλιέργειας στους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς, να συνεχίσει η ύπαρξη του Οργανισμού Καπνού, καθώς και του Οργανισμού Βάμβακος και να αναβαθμιστούν, ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους αγρότες.

4. ΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ - ΤΕΥΤΛΑ:

Σιτάρι: Απελευθέρωση της καλλιέργειας από τα δεσμευτικά καταστροφικά πλαφόν, ποσοστώσεις, συνυπευθυνότητες και κατάργηση των ζωνών καλλιέργειας και την περιφερειοποίηση των προστίμων.

Να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους μικρομεσαίους παραγωγούς καλαμποκιού.

Τεύτλα: Να μην ισχύσει η μείωση της τιμής κατά 15% και να μην κάνει δεκτή η κυβέρνηση την παραπέρα μείωση κατά 20% που προτείνει η ΕΕ.

5. ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ:

  • Να αλλάξει ριζικά ο κανονισμός, για να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η αισχρή εκμετάλλευση που γίνεται στους παραγωγούς από τους βιομήχανους.
  • Να αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η δυνατότητα της αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερη από το ισχύον πλαφόν.

6. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:

- Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

- Ρύθμιση των χρεών.

- Να μην κάνει δεκτές η κυβέρνηση τις προτάσεις της ΕΕ για μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας.

- Να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας μας τις μειώσεις των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.

7. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

  • Αγροτικό πετρέλαιο σε τιμή τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.
  • Μείωση ΦΠΑ στο 8% για μέσα και εφόδια.
  • Αύξηση των επιστροφών του ΦΠΑ 6% για φυτικά προϊόντα και 7% στα ζωικά προϊόντα.

8. ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ:

- Να ολοκληρωθεί άμεσα η σήραγγα Λεονταρίου στα έργα του φράγματος Σμοκόβου, να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΔΕΗ το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο και να προχωρήσουν τα αρδευτικά έργα στον κάμπο και στην πρώτη φάση τα 3.000 στρέμματα που δημοπρατήθηκαν το 1994.

- Να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν άμεσα τα μικρότερα αρδευτικά όπως Μητρόπολης - Μορφοβουνίου - Καναλιών Λοξάδας, Ξυνονερίου - Γοργοβιτών.

- Να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά του νομού".

Μήνυμα στο "κινητό"

"Ακουσέ το", μου είπε, "για να δεις τι σημαίνει ξενιτιά, αλλά και τι σημαίνει αγρότης". Και ο Βαγγέλης Μπούτας μου 'δωσε το "κινητό" του τηλέφωνο. Κι άκουσα: "Βαγγέλη γεια σου. Είμαι ο Βασίλης ο Κουλουκτσής. Σε παίρνω από τη Γερμανία, για να εκφράσω τη συμπαράσταση στον αγώνα. Δώσε χαιρετισμούς στους αγρότες της Καρδίτσας και σ' όλη την ελληνική αγροτιά. Πέστε τους ότι πρέπει με τους αγώνες να βάλουμε θεμέλια για μια καλύτερη Ελλάδα. Να μην κάνουν ποτέ πίσω, γιατί αυτή η πολιτική, που εφαρμόζεται, μας "θερίζει" όλους, μας διώχνει από τα χωράφια μας, από τα σπίτια μας, από την πατρίδα μας. Χαιρετισμούς από το "Νταχάου" της Γερμανίας".

***

Ακουσα στο "κινητό" το μήνυμά του και ύστερα έμαθα για τον Βασίλη τον Κουλουκτσή. Ενας αγρότης, που συμμετείχε σ' όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Που ξενύχτησε πολλά βράδια εκεί στη "Βιοκαρπέτ". Που δεν ήθελε να φύγει απ' τα χωράφια του και το χωριό του. Που ήθελε να ζήσει σαν άνθρωπος κι όχι σαν αιχμάλωτος της τράπεζας. Δεν τα κατάφερε, γιατί τούτοι εδώ οι κυβερνώντες με την πολιτική τους "θερίζουν" και "ξεκληρίζουν" τους αγρότες. Διώχνουν τους Ελληνες από την πατρίδα τους. Και αναγκάστηκε να πάρει τον ομματιών του για την ξενιτιά. Στο "Νταχάου", όπως τη λέει στο μήνυμα προς τον συναγωνιστή του.

***

Δεν είναι ο μόνος ο Βασίλης ο Κουλουκτσής που εκπατρίστηκε. Τα τελευταία χρόνια, μια νέα μετανάστευση άρχισε στην Καρδίτσα και σ' όλη την ύπαιθρο της χώρας μας και χιλιάδες αγρότες ξενιτεύονται. Μια νέα αιμορραγία της Ελλάδας. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να πετύχει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δραστική μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Και οι κυβερνώντες μας συνεργάζονται γι' αυτό. Τι κι αν ερημώσει η ελληνική ύπαιθρος; Τι κι αν φύγουν τα παιδιά της Ελλάδας για τα σκλαβοπάζαρα της ξενιτιάς; Αρκεί να πετύχει ο στόχος ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Και στην Ελλάδα της ΟΝΕ οι μικροί και μεσαίοι αγρότες είναι ανεπιθύμητοι, δε "χωράνε".

***

Ο Βασίλης ο Κουλουκτσής έμαθε πως στην Καρδίτσα γίνεται το συλλαλητήριο κι έστειλε το μήνυμα συμπαράστασής του. Από κει, το "Νταχάου" της Γερμανίας. Γιατί δεν ξεχνάει τους συναδέλφους και συναγωνιστές τους. Γιατί θέλει να νιώσει, έστω από μακριά, τη χαρά του αγώνα. Γιατί ξέρει ότι και ως εργάτης τώρα έχει υποχρέωση να συμπαρατάσσεται με τους αγωνιζόμενους αγρότες. Γιατί θυμάται τη ζωή στο χωράφι και στο χωριό, το ξημεροβράδιασμά στα "μπλόκα". Γιατί αγαπάει την πατρίδα του και θέλει να συμβάλει σ' ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτήν.

Π. Ρ.

Συνεδρίασε η ΠΑΣΕ

Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Καρδίτσα, συνεδρίασε χτες στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών. Η ΠΑΣΕ, στη συνεδρίασή της, εξέτασε την κατάσταση και εκτίμησε ότι οι διαθέσεις των αγροτών επιβάλλουν τη συνέχιση και ένταση του αγώνα. Επίσης η ΠΑΣΕ αποφάσισε να ζητήσει από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να κλείσει συνάντηση την ερχόμενη Κυριακή με τον υπουργό Γεωργίας, μέρα που ο Γ. Ανωμερίτης έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παραβρέθηκαν

Στο χτεσινό παλλαϊκό συλλαλητήριο της Καρδίτσας παραβρέθηκαν:

Ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος και οι δήμαρχοι Κάμπου,Αρνης,Μητρόπολης,Καλλιφωνίου,Παμίσου,Ιθώμης,Παλαμά,Σελλάνων,εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων Καρδίτσας,Μουζακίου,Σοφάδων,Παλαμά,εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου,του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας,του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ,του ΔΣ των γιατρών του νοσοκομείου,του Γεωπονικού και Δασολογικού Συλλόγου,της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ,πρόεδροι Ενώσεων Συνεταιρισμών και πλήθος αγροτικών συλλόγων και κτηνοτροφικών οργανώσεων,εκπρόσωποι συλλόγων συνταξιούχων και αντιστασιακών οργανώσεων,αντιπροσωπείες των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΚΚΕ,του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, καθώς και του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ και πλήθος άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Δημήτρης Τσέλιος

Βασίλης Αναγνωστόπουλος

Βαγγέλης Μπούτας

Το βουητό των τρακτέρ ακούστηκε ξανά χτες στον κάμπο, από τις μεγάλες φάλαγγες που κατευθύνονταν προς την Καρδίτσα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ