ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ουσιαστική ενημέρωση του λαού για ΕΕ και ΝΑΤΟ

Επιστολή του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, για ν' ανοίξει η συζήτηση και να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις συνέπειες ΟΝΕ - ΕΥΡΩ, Συνθήκης Αμστερνταμ, Συμφώνου Σταθερότητας, "Ατζέντας 2000", ΝΑΤΟ κλπ. από τα ΜΜΕ

Το ζήτημα της ουσιαστικής ενημέρωσης των εργαζομένων, γενικότερα του ελληνικού λαού από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις ΝΑΤΟικές εξελίξεις κ.ά., ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωεκλογών,θέτει το ΚΚΕ με επιστολή που απέστειλε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ ΑΕ Π. Παναγιώτου,ζητώντας, επιτέλους, να ανοίξει συζήτηση από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα για τα σημαντικότατα αυτά ζητήματα, ώστε να ενημερωθεί ο λαός.

Συγκεκριμένα, στη σχετική επιστολή του Γραφείου Τύπου προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ ΑΕ, υπογραμμίζονται τα παρακάτω:

"Το Κόμμα μας προσκαλείται και συμμετέχει σε εκπομπές σχετικές με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, όπως αποκαλούνται, που διοργανώνουν η ΝΕΤ και η ΕΤ-1. Θεωρούμε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γενικότερα, στην οποία όμως συμβάλλουν και οι εν λόγω εκπομπές, είναι πολύ σοβαρή, γεγονός που μας υποχρεώνει να θέσουμε το πρόβλημα, που, κατά τη γνώμη μας, υπάρχει. Θα αναρωτηθείτε, ασφαλώς, ποιο είναι το πρόβλημα. Το θέτουμε ευθέως.

Από τον όρο "πολιτικές εξελίξεις" έχουν αποκλειστεί τα κύρια θέματα που σχετίζονται με το μέλλον του ελληνικού λαού, αλλά και με το ζοφερό παρόν του. Αναφέρουμε συνοπτικά: Την ΑΤΖΕΝΤΑ 2000. Το "Σύμφωνο Σταθερότητας". Τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τις τελευταίες - πριν 10 μέρες - τραγικές για τους λαούς αποφάσεις του, όπως συζητήθηκαν στην κοινοβουλευτική σύνοδο των χωρών - μελών του.

Γι' αυτά τα θέματα, για τα οποία πολλοί φροντίζουν να κρατούν το λαό στο σκοτάδι, καθώς και για άλλα παρόμοιου βάρους, τα κρατικά κανάλια, είτε δεν ασχολούνται, είτε, όταν ασχολούνται με ορισμένα, το κάνουν με έναν τρόπο ελάχιστα διαφωτιστικό. Γενικά, δεν υπάρχει η δυνατότητα το κάθε κόμμα - όχι σε μια, δυο εκπομπές - να αναπτύξει αναλυτικά τις θέσεις του, ώστε να μάθουν οι εργαζόμενοι τι είναι και τι σημαίνει το ΕΥΡΩ, η απόφαση του ΝΑΤΟ να επεμβαίνει παντού, τι λέει αναλυτικά η Συνθήκη του Αμστερνταμ, τι είναι η "Ατζέντα 2000", που η συντριπτική πλειοψηφία ούτε την ονομασία δε γνωρίζει, κ.ά. Τα παραπάνω γίνονται πιο εμφανούς σημασίας, αν σκεφθεί κανείς ότι πηγαίνουμε και για τις Ευρωεκλογές.

Το ΚΚΕ έχει θέσει, και με επιστολή της ΓΓ της ΚΕ προς τον πρωθυπουργό, το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση του λαού στα της ΕΕ από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Επαναφέρουμε τις προτάσεις μας: Να διοργανωθούν συζητήσεις με εξειδικευμένα θέματα: ΕΥΡΩ - ΟΝΕ - ΝΑΤΟ - ΑΤΖΕΝΤΑ 2000 - Συνθήκη Αμστερνταμ - Σύμφωνο Σταθερότητας κ.ά. Οι σχετικές εκπομπές να αυξηθούν ουσιαστικά, σε χρόνο και αριθμό. Να εξασφαλιστεί και η συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ κλπ.

Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι ορισμένοι δεν είναι σύμφωνοι με την ανάγκη να ενημερωθεί ο λαός. Οπως, επίσης, δε μας διαφεύγει η επιδίωξη να συνηθίσει ο λαός στην αναμονή των εξελίξεων "από τα πάνω" και ο ίδιος να τίθεται ποικιλοτρόπως στο περιθώριο. Αν, όμως, αυτή η πρακτική γίνεται συστηματική από τα ιδιωτικά ΜΜΕ, δεν μπορεί να γίνεται και από τα κρατικά, που πρέπει να ενημερώνουν ουσιαστικά για τα κρίσιμα ζητήματα".

Απολύσεις και στη "Ραδιοτηλεόραση"

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις και οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, που εφαρμόζει η διοίκηση της ΕΡΤ, στο όνομα της "εξυγίανσης" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Τις 50 απολύσεις εργαζομένων με σύμβαση έργου, που κατήγγειλε πριν λίγο καιρό και το Σωματείο Εργαζομένων με Σύμβαση Εργου στην Παραγωγή και στο Πρόγραμμα, ακολουθούν και άλλες 14 απολύσεις δημοσιογράφων που δούλευαν κάτω από το απαράδεκτο καθεστώς των τριμηνιαίων συμβάσεων στο περιοδικό. "Ραδιοτηλεόραση". Είναι φανερό, ότι μετά την κοινοποίηση των προσλήψεων 160 δημοσιογράφων με σύμβαση εργασίας ενός χρόνου και τη διακοπή των συμβάσεων δημοσιογράφων που εργάζονται χρόνια στο περιοδικό της ΕΡΤ, θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις εργαζομένων, με το αιτιολογικό των περικοπών και της εξυγίανσης της εταιρίας. Αλλωστε η πολιτική των "περικοπών", ήδη έχει αρχίσει να έχει αντανάκλαση στο χώρο της ΕΡΑ, που οδηγείται στην οριστική της πια συρρίκνωση. Ολοι όσοι απολύονται - όπως για παράδειγμα οι 14 συντάκτες της "Ραδιοτηλεόρασης" - όλα αυτά τα χρόνια, ζούσαν και ζουν κάτω από καθεστώς "ομηρίας" και ανασφάλειας. Εργάζονται με τις κατώτερες αμοιβές χωρίς να πληρώνονται δώρα εορτών και επιδόματα.

Οι 14 συντάκτες της "Ραδιοτηλεόρασης" μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, σε επιστολή τους προς το ΔΣ της Ενωσης, τονίζουν ότι εργάζονται από 4 έως 10 χρόνια με το καθεστώς των τριμηνιαίων συμβάσεων έργου και με αποδοχές κάτω από το επίπεδο της φτώχειας και το κυριότερο με την ανασφάλεια για τη "διατήρηση αυτής της ίδιας της εργασίας μας". Αναφέρονται στις προσπάθειες που κατέβαλαν για ν' "αντέξει" το περιοδικό στον ανταγωνισμό και υπογραμμίζουν ότι η κατάληξη αυτής της πολυετούς προσπάθειας, ήταν να ειδοποιηθούν από τη διεύθυνση του περιοδικού, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να διακοπούν οι συμβάσεις τους, επειδή δεν υπάρχει έγκριση από το ΔΣ της ΕΡΤ. Οι 14 δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων οι Αικ. Πανώριου, Γ. Παπουτσάκης, Σ. Βλαχογιάννη, Α. Επιτρόπου και Δ. Κοχλατζής, προσέφυγαν στην ΕΣΗΕΑ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα εξετάσει γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, σε συνεδρίαση του ΔΣ της αύριο Παρασκευή.

Η κυβερνητική "νομιμότητα"

Η απεργία των τελωνειακών κάθισε κι αυτή στο σκαμνί του κατηγορούμενου και κρίθηκε "παράνομη και καταχρηστική". Πριν η κυβέρνηση πρόσθεσε στο ενεργητικό της άλλη μια μέθοδο "πειθούς": Οι εισαγγελείς και η Ασφάλεια (! ) ανέλαβαν να επιληφθούν των μαθητικών κινητοποιήσεων. Είναι τα δυο τελευταία στιγμιότυπα της μακράς αλυσίδας της αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού που πορεύεται η χώρα, υπό τα τύμπανα της ΟΝΕ. Δεν είναι φυσικά τα μοναδικά κρούσματα "εξευρωπαϊσμού" των λαϊκών στρωμάτων. Η "εφευρετικότητα" της κυβέρνησης είναι γνωστή: Αγροτοδικεία στα χωριά, βατραχάνθρωποι στα λιμάνια, εισβολές των ΜΑΤ στην Ιονική, στρατιές αστυφυλάκων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ποδοπάτημα των εκπαιδευτικών από τις δυνάμεις καταστολής, είναι- μερικά μόνο - από τα "όπλα" της κυβέρνησης. Δίπλα σε αυτά, η συκοφαντία, η παραχάραξη θέσεων και αιτημάτων, η οργίλη επίθεση κατά των "συντεχνιών". Ο ετσιθελισμός της συντεχνίας των κυβερνώντων σε όλο του το μεγαλείο!

***

Στο μεταξύ οι εκμεταλλευόμενοι, υπό τις διαταγές των "κεντροαριστερών" ταγών, πορεύονται το Γολγοθά τους. Τα ασφαλιστικά ταμεία διαλύονται, η παιδεία παραδίδει "μαθήματα" πλουτισμού στους ιδιώτες, αλλά αναλφαβητισμού και ανασφάλειας στους νέους, η εφορία καραδοκεί, το "ταμείον - του προϋπολογισμού - είναι μείον" για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι άνεργοι σχηματίζουν ουρές πείνας, οι εργασιακές σχέσεις επιστρέφουν σε εποχές προ της εξέγερσης του Σικάγου, η δημόσια περιουσία "μετοχοποιείται" στα "θησαυριστήρια" των πολυεθνικών μαζί και οι ζωές όσων δουλεύουν σ' αυτές. Ομως, όποιος διαμαρτυρηθεί για όλα αυτά πρέπει να έχει προνοήσει για... δικηγόρο. Η Δαμόκλειος Σπάθη της κυβερνητικής "νομιμότητας" καραδοκεί.

***

Η νέα δικαστική αντιμετώπιση της απεργίας των τελωνειακών από την κυβέρνηση, που συνοδεύεται από μια ασύστολη κυβερνητική προπαγάνδα,φανερώνει τι κρύβεται πίσω από τα διάφορα περί "επικοινωνιακής πολιτικής" της κυβέρνησης. Αποδεικνύει τι εννοούν όταν ανταλλάσσουν φιοριτούρες για το πώς θα... "πείσουν" το λαό. Τώρα τελευταία, δε, έχουν δουλιές με φούντες. Πρέπει να "πείσουν" πολλούς: Τους μαθητές να παπαγαλίζουν ύμνους στην "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ να δεχτούν διάλυση του μισού (!) σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και 3.000 απολύσεις συναδέλφων τους. Τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες να μηρυκάζουν τον ΠΑΣΟΚισμό της συνδικαλιστικής ηγεσίας τους. Τους εργάτες να μην κατέβουν στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη.

***

Απέναντι στην κυβερνητική πρακτική της "κατά μόνας" δίωξης των κινητοποιούμενων, οι τελευταίοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους, ενιαίο, "κατηγορητήριο", εναντίον της κυβέρνησης. Πρέπει να ενωθούν. Να συγκροτήσουν ένα μέτωπο πάλης που θα αντιπαρατεθεί σε όλη τη γραμμή με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ο αυταρχισμός του κ. Σημίτη και των θιασωτών της ΟΝΕ δεν κάνει "σκόντο" σε κανένα. Απευθύνεται με την ίδια αστυνομοκρατική - εισαγγελική "πυγμή" σε όλους. Κάθε καταδικαστική απόφαση αποτελεί το προοίμιο της επόμενης. Κάθε σημερινό θύμα της κυβερνητικής αυθαιρεσίας είναι συνέχεια του προηγούμενου και προαναγγελία του επόμενου. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σταθούν σε κάθε χαράκωμα αντίστασης με βαθιά συναίσθηση ότι αποτελεί δικό τους χαράκωμα. Να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση, να απομονώνει αγωνιζόμενες λαϊκές δυνάμεις, ώστε να τις χτυπήσει ευκολότερα. Τα λαϊκά στρώματα έχουν καθήκον και συμφέρον να ενιαιοποιήσουν τους αγώνες τους και έτσι να "προσέλθουν" μαζικά, ενώπιον των στημένων "δικαστηρίων" καταδίκης του λαού που συγκροτεί η κυβέρνηση. Ετσι θα αχρηστεύσουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Ετσι θα ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική.

Με την ΠΟΕΣΥ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντάται σήμερα Πέμπτη 3.12.98 με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ώρα 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ