ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Γιορτασμός με συγκέντρωση και πορεία

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας οργανώνει σήμερα συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 5.30 μ.μ.

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή θα απαντήσουν σήμερα, Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), όσοι αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα ΑμΕΑ ως δυσβάσταχτο φορτίο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Την απόφαση αυτή πήρε η επιτροπή πρωτοβουλίας για τον αγωνιστικό γιορτασμό της σημερινής μέρας, "με σκοπό, όπως δήλωσαν στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, όλοι μαζί ενωμένοι, γονείς, εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή, στους προνοιακούς χώρους, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και γενικότερα το ευρύτερο λαϊκό κίνημα, να επιβάλλουμε αλλαγές συσχετισμών και πολιτικών που υπονομεύουν το μέλλον μας".

Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση με το νέο νόμο για την Πρόνοια επισημοποιεί την εμπορευματοποίησή των αναγκών αυτών, θα περίμενε κανείς το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η Εθνική Συνομοσπονδία, να μπει επικεφαλής ενός αγωνιστικού γιορτασμού, απαιτώντας να σταματήσει η υποκρισία και η εμπορευματοποίηση. Αντιθέτως, όπως κατήγγειλαν τα μέλη της επιτροπής, νωρίς το βράδυ η κρατικοδίαιτη Συνομοσπονδία διοργανώνει σε αίθουσα πολυτελούς ξενοδοχείου εκδήλωση δημοσίων σχέσεων και προβολής του "κυβερνητικού έργου".

"Με το νόμο 2646 δικαίωμα στην "κοινωνική τους φροντίδα", έτσι βάφτισαν την Πρόνοια, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, δικαίωμα θα έχουν οι πιο εξαθλιωμένοι. Οι υπηρεσίες της Πρόνοιας περνούν πλέον στα χέρια των επιχειρηματιών και των μάνατζερ. Το εξειδικευμένο προσωπικό θα το αντικαταστήσουν οι πληρωμένοι "εθελοντές". Το πέρασμα πολλών υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει σαν αποτέλεσμα ή το κλείσιμο των υπηρεσιών αυτών ή την παραπέρα υπερφορολόγηση των δημοτών. Η "φιλανθρωπία" αναβαθμίζεται και θα παίζει κυρίαρχο ρόλο μαζί με την Εκκλησία".

Ετσι, η σημερινή μέρα αποτελεί μέρα καταδίκης της πολιτικής που οδηγεί σε σύγχρονους Καιάδες χιλιάδες ανθρώπους και μέρα αγώνα και διεκδίκησης για: Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρόνοιας, αναβαθμισμένο και εκδημοκρατισμένο, που να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, να τους αντιμετωπίζει ισότιμα και με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη της αναπηρίας.

Δημόσια δωρεάν και υποχρεωτική ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους.

Ιδρυση των απαραίτητων δημόσιων κέντρων (για εκπαίδευση, αποκατάσταση κλπ.) για τα παιδιά με νοητική στέρηση, αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες. Μέτρα και παρεμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

Μετατροπή των πενιχρών επιδομάτων σε κοινωνική σύνταξη, χορήγηση επιδόματος συνοδού - νοσοκόμου στις κατηγορίες που είναι απαραίτητος, κοινωνική σύνταξη στους χρονίως πάσχοντες που δεν παίρνουν καθόλου και στους κωφούς από 18 - 65 ετών.

Στήριξη υλική και ηθική των γονέων που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.Μέτρα στήριξης της ανάπηρης γυναίκας, που υφίσταται πολύ περισσότερο την ανισοτιμία, λόγω της έλλειψης των ειδικών υπηρεσιών πρόνοιας για την ίδια και την οικογένειά της.

Ανάπτυξη του μαζικού ειδικού αθλητισμού.

Αποδυνάμωσητης αποτελεσματικότητας

Σήμερα, ώρα 11.30 π.μ., η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) θα παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής την ετήσια έκθεση για τα ΑμΕΑ.

Από εκεί και πέρα, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ περιορίζεται σε μια κοσμική εκδήλωση στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", ώρα 6 μ.μ., ενώ ανακοίνωσε ότι κινητοποιήσεις θα οργανώσουν σήμερα οι φορείς της Συνομοσπονδίας. Η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ απέρριψε την πρόταση της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" για ενιαία αγωνιστική εκδήλωση που θα αντιπαλεύει συνολικά την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Ετσι, οι ξεχωριστές κινητοποιήσεις αποδυναμώνουν την αποτελεσματικότητα.

  • Σήμερα η Ομοσπονδία Κωφών οργανώνει διαμαρτυρία έξω απ' το υπουργείο Εργασίας στις 9.30 π.μ..
  • Επίσης σήμερα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών οργανώνεισυγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Μεταφορών.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστική "εκκαθάριση" των εφημεριών

Εξάωρες στάσεις εργασίας για τις 14 και 15 Δεκέμβρη 1998 αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά διεκδικώντας την άμεση πληρωμή των αναδρομικών (μισθού και εφημεριών) με εκκαθάριση ανά γιατρό και ανά μήνα, με βάση τα προγράμματα των εφημεριών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στην τελευταία του συνεδρίαση (1.12.1998) πήρε ομόφωνη απόφαση για εξάωρες στάσεις εργασίας (8 πμ - 2μμ) τη Δευτέρα και την Τρίτη (14-15/12/98) σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου.

Στο μεταξύ ο υπουργός Λ. Παπαδήμας είχε στείλει εγκύκλιο στα νοσοκομεία (11.11.1998) για εκκαθάριση των αναδρομικών, με βάση τις συνολικές αποδοχές (τακτικές και εφημερίες) του Οκτώβρη 1998 για το διάστημα από 1.1.1998 μέχρι 31.7.1998. Ο τρόπος αυτός της εκκαθάρισης οδηγεί σε "χρεωστικά", όπως έγινε για 37 γιατρούς στο "Αγλαϊα Κυριακού": Το νοσοκομείο τούς ζητά επιστροφές χρημάτων, που αρχίζουν από 1.034 μέχρι 1.232.831 (!) δραχμές.

Οπως όμως φάνηκε απ' τη συνάντηση του υπουργού Λ. Παπαδήμα με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, την περασμένη Δευτέρα, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε και για την εκκαθάριση με τον τρόπο που την κάνει το υπουργείο. Χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) παρέδωσε στον Λ. Παπαδήμα το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων Εφημερίας για το 1999 και ο υπουργός τους ζήτησε και την κοστολόγησή του.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση πληρωμή των αναδρομικών (μισθού και εφημεριών) σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς με τη μόνη νόμιμη εκκαθάριση, που είναι αυτή ανά γιατρό και ανά μήνα, με βάση τα προγράμματα των εφημεριών, ενώ σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Διεκδικούμε να εξασφαλιστούν στον προϋπολογισμό του 1999 τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εφημερεύοντες ιατρούς, όπως προσδιορίζεται από το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων Εφημερίας".

Επίσης η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί την αύξηση των δαπανών για την Υγεία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας υγείας τα οποία, όπως επισημαίνει για άλλη μια φορά, είναι:

  • Η εξαθλίωση τόσο των δημόσιων νοσοκομείων, όσο και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω της οικονομικής ασφυξίας, της περικοπής κοινωνικών δαπανών, των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με τις γνωστές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχότερων στρωμάτων.
  • Η ασυδοσία του μεγάλου οργανωμένου ιδιωτικού τομέα, που διαρκώς ενισχύεται και θησαυρίζει από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.
  • Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της θέσης και προοπτικής της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών, με τους νέους γιατρούς να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, με υπαρκτό το φάσμα της ανεργίας και με τους παλαιότερους καθηλωμένους, καθόσον η διαδικασία της εξέλιξης δεν έχει ολοκληρωθεί.

Και η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ καταλήγει: "Ιδιαίτερα το πρόσφατα ψηφισμένο Νέο Ιατρικό Μισθολόγιο δεν αναγνωρίζει την προσφορά, το έργο και την υψηλή εξειδίκευση των νοσοκομειακών γιατρών και βρίσκεται πολύ μακριά από τις προσδοκίες μας".

"Αλλοθι για κατάργηση του ΕΣΥ"

Εντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις έρευνες, οι οποίες αποκαλύπτουν μεν τα αρνητικά σημεία του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά τα συμπεράσματά τους οδηγούν σε λάθος κατεύθυνση

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων των νοσοκομειακών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για τις έρευνες που αφορούν το δημόσιο σύστημα υγείας και έτυχαν χτες ευρείας δημοσιότητας. Το ίδιο έντονη ήταν και η αντίδραση των εργαζομένων στα νοσοκομεία στις προτάσεις εκείνες που θέλουν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες.

"Είναι άλλοθι και βάση στην εκδήλωση "απόψεων" που στόχο έχουν την κατάργηση του ΕΣΥ και το ολοκληρωτικό μοίρασμα των πόρων του από την ιδιωτική πρωτοβουλία", τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η έρευνα που αποτέλεσε το πρώτο θέμα των χτεσινών "Νέων" είναι του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο συνέδριο του "Εκονόμιστ" (11 και 12 Νοέμβρη 1998). Είναι το ίδιο συνέδριο στο οποίο ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ν. Ματσαγγάνης είχε πει ότι το "ΕΣΥ θα γίνει παράρτημα της Πρόνοιας" και διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν υποκλίσεις στις επιχειρηματικές επιδιώξεις εκείνων που διεκδικούν φιλέτο απ' το δημόσιο σύστημα υγείας.

Μια απ' τις κεντρικές ιδέες της έρευνας είναι: "Το 1983 οι ιδρυτές του ΕΣΥ θεωρούσαν βέβαιη την αποδοτικότητα του συστήματος, ενώ σήμερα διαπιστώνεται 30% έλλειμμα λόγω κακής διοίκησης στα δημόσια νοσοκομεία". Βέβαια σε άλλη παρόμοια εκδήλωση (30.11.1998) ο Ηλ. Μόσιαλος - εργάζεται στο "Λόντον Σκουλς οφ Εκονόμικς" και ήταν συντονιστής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που έφερε το 1994 ο Δ. Κρεμαστινός στην Ελλάδα - υποστήριξε ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παρουσίασε αύξηση παραγωγικότητας κατά 19,2% την περίοδο 1988-1993, ενώ την ίδια περίοδο ο ιδιωτικός τομέας παρουσίασε αύξηση κατά 5%.

Οι προτάσεις τόσο οι εγχώριες όσο και οι ξενόφερτες μιλούν για νέα φιλοσοφία και διοικητική αναδιοργάνωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Κ. Σημίτης χρησιμοποίησε τα νοσοκομεία ως βασικό παράδειγμα για τα σχέδιά του όσον αφορά τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση (σ. σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 5). Μάλιστα ο τρόπος που παρουσίασε τη μέτρηση της αποδοτικότητας για τα νοσοκομεία αποτέλεσε εκδήλωση των προθέσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικο-οικονομικές παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας στην κατεύθυνση που καταγγέλλουν τα συνδικάτα.

Την ίδια αίσθηση έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας στο πρες ρουμ, αν και αναγνώρισε τα πλεονεκτήματα του δημόσιου τομέα υγείας απέναντι στον ιδιωτικό.

ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) - αν και στέκεται περισσότερο στα μεθοδολογικά σημεία - επισημαίνει ότι η "έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών δημιουργεί μείζον πρόβλημα τόσο για το σκοπό προσέγγισης και τη "χρήση" των στοιχείων όσο και για τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει".

Η ΟΝΓΕ κάνει τις εξής επισημάνσεις:

  • Η ανάμειξη επιμέρους σωστών εκτιμήσεων και λαθεμένων συμπερασμάτων δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για το χαρακτηρισμό μιας κριτικής στο ΕΣΥ ως ολοκληρωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης. Αντίθετα είναι άλλοθι και βάση στην εκδήλωση "απόψεων" που στόχο έχουν την κατάργηση του ΕΣΥ και το ολοκληρωτικό μοίρασμα των πόρων του από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
  • Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ το καλοκαίρι του 1998 είχε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα τόσο για την αποτελεσματικότητα και ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα υγείας, όσο και για τη διαχρονική εξέλιξη των πόρων σε απόλυτους και συγκριτικούς αριθμούς.
  • Η έλλειψη των στοιχείων και των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα καθιστά κάθε συζήτηση ανέφικτη και θα περίμενε κανένας πρώτα να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο και μετά να δοθούν εντυπωσιακές συνεντεύξεις, γιατί δυσκολεύουν και το διάλογο και τη νηφάλια προσέγγιση.

Η ΟΝΓΕ θεωρεί "πρωτοφανή, απαράδεκτη και αντιδεοντολογική την τοποθέτηση επιστημονικής έρευνας για τη μη ικανοποίηση αιτημάτων (ανεξαρτήτως κλάδου), που υπονομεύει με αυτόν τον τρόπο κάθε διάλογο εργαζομένων και κυβέρνησης στην παρούσα κρίσιμη φάση για την οικονομία και το μέλλον της χώρας μας" και καλεί το υπουργείο Υγείας "να πάρει άμεση και ευθεία θέση απέναντι στα δημοσιεύματα αυτά, που αντικειμενικά υπονομεύουν την εικόνα της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα μας".

Επίσης η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε χτεσινή ανακοίνωσή της τονίζει: "Οι απόψεις που εκφράζονται λειτουργούν αντικειμενικά υπέρ όλων αυτών που υπονομεύουν τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, υπέρ όλων αυτών που ονομάζουμε "τρωκτικά της υγείας" και οι οποίοι θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να καλύψει περισσότερες ανάγκες υγείας του ελληνικού λαού και να λειτουργήσει αντικειμενικά ως φραγμός στην ασύδοτη κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα".

"Αιτία πολέμου"

Σχετικά με την πρόταση για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) τονίστηκε ότι θα "αποτελέσει αιτία πολέμου η όποια απόπειρα αλλαγής του νομικού καθεστώτος των Νοσοκομείων".

"Ακούγονται πολλά περί εκχώρησης τομέων της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες. Είμαστε αντίθετοι. Πιστεύουμε ότι αυτό όχι μόνο δε θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά θα τα επιδεινώσει", τόνισαν τα μέλη του προεδρείου.

ΠΟΕΔΗΝ
Προϋπολογισμός για την ΟΝΕ...

...και θηλιά για τα νοσοκομεία

Για την υλοποίηση μόνο 800 νέων προσλήψεων στα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα επαρκεί ο προϋπολογισμός του 1999 για την υγεία, κατήγγειλε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Το ποσόν που έχει προϋπολογιστεί για τις προσλήψεις του 1999 είναι κατά 33,3% μειωμένο απ' αυτό που είχε διατεθεί το 1998. Δηλαδή, το 1999 το ποσό που θα διατεθεί για προσλήψεις είναι 2 δισ. δραχμές, έναντι 3 δισ. δραχμών το 1998. Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν 1.080 προσλήψεις για το 1997, που έχουν προκηρυχτεί και 2.000 προσλήψεις για το 1998. Από τις 2.000 προσλήψεις έχουν "προχωρήσει" μόνο 1.000 (500 για το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και 500 για το Νοσοκομείο Λάρισας). Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες 1.000 προσλήψεις, έχει προκηρυχτεί μέρος αυτών για τα Περιφερειακά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (δηλαδή όχι για τα Νομαρχιακά) και δεν αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η ΠΟΕΔΗΝ τονίστηκε ότι "ο προϋπολογισμός του έτους 1999 είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένος στην επίτευξη του στόχου για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ετσι, υποβαθμίζονται οι κοινωνικές δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια και η αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού είναι της τάξης του 3,2% για το έτος 1999, έναντι αύξησης 7,4% για το έτος 1998".

Σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων, συνεχίζεται η υποχρηματοδότησή τους για τρίτο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, από 13,30 δισ. δραχμές το 1997, περιορίζονται σε 10,68 δισ. δραχμές το 1998(μείωση 24,4%) και υπάρχει πρόβλεψη για νέα μείωση κατά 6,2% (9,5 δισ. δραχμές) το 1999. Τα νέα χρέη των Νοσοκομείων, εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ ότι έχουν φτάσει τα 70 δισ. δραχμές. Ο έλεγχος των χρεών είναι δυσχερής, καθώς δεν εφαρμόζεται το διπλογραφικό σύστημα.

Η ΠΟΕΔΗΝ θα συμμετάσχει στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στις 15 Δεκέμβρη.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΜΕΑ
Ξέχασαν την αύξηση

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη

Με Επίκαιρη Ερώτηση για τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, ελέγχει την κυβέρνηση γιατί δεν έδωσε ακόμα την αύξηση για το 1998 στα επιδόματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Μάλιστα την ανακοίνωση τής αύξησης την έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

"Στις 25.2.1998 η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 10% για τα επιδόματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και των αναπήρων. Σήμερα, τέλη '98, η αύξηση δεν έχει καταβληθεί και με βάση τη διακίνηση των κονδυλίων των επιδομάτων κινδυνεύουν να δοθούν στα μέσα του '99. Ανάλογο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί με την αύξηση του '97" αναφέρει ο Μπ. Αγγουράκης και υπογραμμίζει: "Να σημειώσουμε ότι σκοπός των επιδομάτων στις κατηγορίες αυτές είναι η κάλυψη των πρόσθετων αναγκών σ' αυτούς και τις οικογένειές τους, που δημιουργούνται από την αναπηρία ή την ασθένεια. Ακόμα, τα επιδόματα αυτά είναι απαράδεχτα χαμηλά σε βαριές κατηγορίες, όπως της νοητικής υστέρησης, αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες, επιδόματα που δεν ξεπερνούν τις 42.000. Επίσης μεγάλες κατηγορίες, με σοβαρές αναπηρίες και τεράστια προβλήματα, δεν παίρνουν κανένα επίδομα, όπως νεφροπαθείς, κωφοί, από 18 - 65 χρονών, ημιπληγικοί, ηλικιωμένοι που πάσχουν από γεροντική ανία κλπ.".

Με βάση τα παραπάνω ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό.

  • Πότε θα καταβληθεί η αύξηση και τα αναδρομικά για το 1998;
  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει πραγματικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των κατηγοριών και να επεκταθούν τα επιδόματα στις κατηγορίες που δεν παίρνουν ως τώρα;
  • Εχουν προβλεφτεί όλα τα απαραίτητα κονδύλια για να καλυφθούν οι παραπάνω ανάγκες με τον προϋπολογισμό του 1999;
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Τετάρτη 9 - 12 - 98 στις 8 μ.μ.συνεστίαση στο κέντρο "ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ" (Καυτατζόγλου 46, Πατήσια, τηλ.: 2286.557 - 2288.722), με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από δημοτικά και τραγούδια της Αντίστασης και του αγώνα. Τιμή κατ' άτομο 4.000 δρχ. (Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα ποτά).

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα Μελισσίων καλεί τα μέλη του και όλο τον κόσμο της περιοχής να παραστεί την Κυριακή 6 - 12 - 98 στις 11 π.μ.,στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην ομώνυμη πλατεία (τέρμα λεωφορείων Ανω Μελισσίων).
  • Ο Σύλλογος Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου,Προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς,το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων,πραγματοποιούν διήμερη εκδρομή, για να τελέσουν μνημόσυνο τηνΚυριακή 6 - 12 - 98 στους 41 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το Δεκέμβρη του 1943 στον Κάμπο Μαυροβουνίου - Πασσαβά (Γυθείου). - Αναχώρηση πούλμαν το Σάββατο 5 - 12 - 98 στις 8 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Παλιό Δημαρχείο) Αθήνα. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 8837.086, 8234.296. Για την ΠΕΑΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ (το αυτό μέρος και ώρα) δηλώσεις συμμετοχής τηλ.: 5817.384, 8831.368.
  • Το Παράρτημα Ταύρου της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος, πραγματοποιούν την Κυριακή 6 - 12 - 98 στις 10 π.μ. εκδήλωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγίας Σοφίας) για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων πατριωτών του Δήμου Ταύρου, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανοφασίστες και ντόπιους συνεργάτες τους. Πορεία θα κατευθυνθεί στον τόπο όπου εκτελέστηκαν (Χαμοστέρνας και Χάρμανλη) και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση.
  • Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν την Κυριακή 6 - 12 - 98 στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους νεολαίους ΕΠΟΝίτες της συνοικίας των Προσφυγικών της Πάτρας, από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Καλείται ο λαός της πόλης να τιμήσει με την παρουσία του τους πεσόντες.
Αύριο επαναλειτουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ

Τα ιατρεία και οι υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ θα λειτουργήσουν από αύριο, 4 του Δεκέμβρη, κανονικά μετά την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη βομβιστική ενέργεια.

Λεζάντα 2ου

"Διεκδικούμε αύξηση των δαπανών για την Υγεία έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας", τονίζει η ΕΙΝΑΠ

"Χαρτούρα"

Με το κιλό έφτασε χτες η χαρτούρα - δηλαδή ανακοινώσεις για εκδηλώσεις αλληλεγγύης και τα συναφή - από διάφορους για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Παπάδες, φιλάνθρωποι, ιδιώτες κλπ., όλοι κάτι είχαν να πουν για τη σημερινή μέρα και να ανακοινώσουν και μια εκδήλωση. Κοντά σ' αυτούς και το υπουργείο Εσωτερικών που ανακοίνωσε τα "πεπραγμένα του υπουργείου για τα ΑμΕΑ", δηλαδή από τίποτα έως κάποιες υποτυπώδεις παρεμβάσεις.

"Ελεος κύριοι! Αφήστε μας! Μη μας προστατεύετε άλλο", έλεγε συνδικαλιστής που ενημερώθηκε για τη χαρτούρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ