ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα... παλικάρια

ΟΛΑ ΤΑ... ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ μιλάνε αυτές τις μέρες, για τα ελληνοτουρκικά με αφορμή την υπόθεση των S - 300. Από τη μια ο Τζεμ (που δεν ξέρει ακόμα πια... κυβέρνηση εκπροσωπεί) κι από την άλλη ο Ακης και ο Πάγκαλος που μιλάνε για "ομπρέλες" πάνω από το Αιγαίο και τέτοια.

***

Εντάξει παιδιά, ηρεμήστε και λίγο μην πάθετε και τίποτε από τη... μαγκιά. Αλλωστε όταν θα έρθει η καλή θεία - για τη Μ. Ολμπράιτ λέμε - θα καθίσετε σαν καλά παιδάκια να σας πει το παραμύθι...

***

ΠΟΛΥ ΤΙΣ... ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ τις ταυτόχρονες ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές ο Σημίτης. Οπου βρεθεί κι όπου σταθεί, μας διαβεβαιώνει ότι δε θα γίνουν μαζί (λες και τον ρώτησε κανένας). Καταντάει λίγο περίεργη αυτή η υπόθεση...

***

Λογικό είναι να υποψιαστεί ο καθένας οτιδήποτε. Διότι εντάξει είναι γνωστό ότι έχει "χοντρά" εσωκομματικά προβλήματα ο πρωθυπουργός και γενικά ζορίζεται, όποτε πρέπει να διαβεβαιώνει για την αυτοπεποίθησή του. Ομως από την άλλη είναι και ο... ορισμός της ανακολουθίας. Θα δούμε...

***

Ο ΧΑΜΟΣ ΜΕ τις πλημμύρες συνεχίζεται στη Ζάκυνθο, και οι εικόνες που έδειξαν χθες τα κανάλια με δρόμους - ποτάμια και λάσπες παντού όπως και κατεστραμμένες καλλιέργειες, ήταν ενδεικτικές. Κάπως έτσι θέλει να κάνει και ο... εκσυγχρονισμός όλη τη χώρα.

***

Πώς και δεν το σκέφθηκαν οι επιτελείς του Σημίτη, να πάνε στο νησί, για επιτόπια άντληση εμπειριών. Μόνο να μην τους πάρουν είδηση οι Ζακυνθινοί... Απ' ό,τι ξέρουμε, δεν είναι μόνο στις καντάδες καλοί...

***

ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,η εναγώνια προσπάθεια της μητέρας που ερεύνησε με κάθε μέσον το θάνατο της κόρης της. Εξίσου τραγικός όμως και ο ανταγωνισμός των καναλιών που έκαναν αγώνα, για το ποιο θα τη βάλει πρώτο στο "παράθυρο". Αλλά τι σας λέμε... τα είδατε.

Μελετημένη... η επιλογή

Σοφή και μελετημένη η επιλογή Αρσένη να επισκεφθεί προχθές το νηπιαγωγείο και να κάνει από εκεί τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του για τους "ανενημέρωτους καταληψίες που κάνουν κακό του κεφαλιού τους...", έχοντας έτσι το δικό του κεφάλι ήσυχο.

Για μια φορά καλά ήταν, αλλά ας μην το παρακάνει, γιατί άμα αγριέψουν και τα πιτσιρίκια, άντε να τα βγάλει πέρα μαζί τους. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει κατώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, τον βλέπουμε να τρέχει στους θαλάμους νεογνών για τις επόμενες δηλώσεις...

Συκοφαντήστε για να απολύσουμε!

"Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι έχουμε μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, συγκριτικά με τις ανάγκες των υπηρεσιών και το μέγεθος της χώρας μας. Αυτό η κυβέρνηση το δέχεται ως ένα πραγματικό πρόβλημα και γι' αυτό ακριβώς, με διάφορους τρόπους - μεταξύ των άλλων προωθεί και προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης - προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πραγματικότητας. Σας καλώ, όμως, να τα πείτε εσείς αυτά στους δημοσίους υπαλλήλους...".

Στο παραπάνω απόσπασμα από την προχτεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα περικλείεται η φιλοσοφία, αλλά και οι προθέσεις της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να μειώσει το προσωπικό - πράγμα που δε θα γίνει μόνο με την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις και την άρση της μονιμότητας - καλλιεργεί το μύθο του πλεονάζοντος προσωπικού και μάλιστα καλεί και τα ΜΜΕ να τον αναπαράγουν για να διευκολύνουν το "θεάρεστο" έργο της.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ επιχειρεί να κερδίσει "ψίχουλα", για να μπορέσει να δικαιολογήσει το ξεπούλημα των συμφερόντων των εργαζομένων.

Ατυχές παράδειγμα

"Μένει κανείς εμβρόντητος με το ενδιαφέρον που δείχνουν τελευταία διάφοροι κύκλοι - και μάλιστα διεθνείς - για το υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας", έγραφε σε χτεσινό άρθρο του ο "Ρ".

Και να, λοιπόν, που σ' αυτό το ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς χτες έφερε ως παράδειγμα βελτίωσης της αποδοτικότητας τα νοσοκομεία. Αλλωστε, στα συνέδρια αυτών των ξένων κύκλων παρουσιάστηκαν εκείνες οι έρευνες που χτες ήταν πρωτοσέλιδα και μιλούσαν για δυσαρέσκεια του κόσμου από το ΕΣΥ κλπ.

Πέρα από τον απάνθρωπο τρόπο - για αρρώστους και υπαλλήλους - με τον οποίο επιχείρησε την παρουσίαση της μέτρησης της αποδοτικότητας ο Κ. Σημίτης, το παράδειγμα των νοσοκομείων ήταν γενικότερα ατυχές. Διότι αυτό το καθυβρισμένο - και ποτέ ολοκληρωμένο - ΕΣΥ, που κύρια πηγή της κακοδαιμονίας του είναι η υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση, παρουσιάζει μια αύξηση της παραγωγικότητας 19,2% την περίοδο 1988-1993, όταν την ίδια περίοδο ο ιδιωτικός τομέας παρουσίασε αύξηση 5%.

Αλλά - όπως και χτες το σημειώσαμε - όλοι αυτοί που δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον έχουν πάρει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι διατεθειμένη να "τα δώσει όλα".

Μέτρηση και της τρέλας

Πέρα απ' αυτά, όμως, θέλουμε να σημειώσουμε ότι τα κριτήρια, που έθεσε με την παρέμβασή του ο Κ. Σημίτης, βάζουν την ανάγκη της μετατροπής των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες, των εργαζομένων σ' αυτά σε σύγχρονους "σκλάβους" και των όποιων αρρώστων δυστυχήσουν να περάσουν την πόρτα τους, σ' ένα μάτσο δεκαχίλιαρα.

Και δε μας διαφεύγει, βέβαια, ότι ήδη σπρώχνουν πολύμορφα σ' αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι διάφορες, ντόπιες και ξένες, πολυεθνικές στο χώρο της υγείας ακονίζουν τα "μαχαίρια" τους.

Αναμφίβολα, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, αλλά η στήλη θα διατυπώσει το χιουμοριστικό ερώτημα: Πώς θα μετριέται η αποδοτικότητα στην αντιμετώπιση της τρέλας, λόγου χάρη, στο Ψυχιατρείο στο Δαφνί;

Επιστημονικό επίτευγμα ή πραμάτεια;

Απ' τις 29.11.1998 ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι ότι σήμερα το βράδυ η ερευνήτρια Β. Αποστολοπούλου θα δώσει διάλεξη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Η Β. Αποστολοπούλου κάνει έρευνες για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού και τη σημερινή διάλεξη την οργανώνουν ένας τηλεοπτικός παραγωγός, ο Σύλλογος Πατρέων Πρωτευούσης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελληνοαυστραλών.

Χτες η Β. Αποστολοπούλου ήρθε στην Ελλάδα αλλά αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο.

Ο "Ρ" δεν πήγε στο αεροδρόμιο. Οπως, όμως, πληροφορήθηκε η στήλη, η ερευνήτρια έχει χορηγό επικοινωνίας γνωστό μέσο ενημέρωσης και η "αποκλειστική" συνέντευξη θα είναι στο μέσο αυτό. (Για όσους έχουν απορία ας ψάξουν σήμερα το πρωί στις οθόνες των τηλεοράσεών τους).

Τέτοιες διαπλοκές είναι επικίνδυνες και πάν' απ' όλα βλάπτουν την επιστημονική σοβαρότητα.

Τέλος, όσον αφορά το ίδιο το εμβόλιο - όπως είχε επισημάνει και ο Ιατρικός Σύλλογος απ' τις προηγούμενες παρουσίες της Β. Αποστολοπούλου στην Ελλάδα - είναι πολύ καλύτερο πρώτα να επιβεβαιώνονται οι επιτυχίες και μετά να ανακοινώνονται σε επιστημονικά συνέδρια. Και, βέβαια, να μην περιφέρονται, ως πραμάτεια στα διάφορα κανάλια.

Πέφτουν οι μάσκες

Οσο αγριεύει η κυβερνητική πολιτική, στρέφοντας όλο και περισσότερα τμήματα εργαζομένων εναντίον της, τόσο τα σαϊνια του κυβερνητικού συνδικαλισμού εγκαταλείπουν και τα προσχήματα, λειτουργώντας ανοιχτά σαν το μακρύ απεργοσπαστικό χέρι της κυβέρνησης. Η "πράσινη" πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ τις τελευταίες μέρες εξαντλεί όλη της την ενεργητικότητα στην υπονόμευση και στο σπάσιμο της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων και στην ακύρωση κάθε άλλης αγωνιστικής κινητοποίησης στο χώρο του Δημοσίου, ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που τόσο η ίδια όσο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το κρίνουν "σε θετική κατεύθυνση"!

Ετσι, την ώρα ακριβώς που το απεργιακό δικαίωμα στο χώρο τίθεται "εκτός νόμου" με μια ακόμα υπαγορευμένη δικαστική απόφαση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δηλώνει, ως άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι "οι μορφές πάλης κρίνονται από την κοινωνία"! Την ώρα που ένας ακόμα αγώνας βρίσκεται στο στόχαστρο της πιο φαιάς προπαγάνδας, ο πρόεδρος της τριτοβάθμιας οργάνωσης, αντί να δώσει κάλυψη και συμπαράσταση, μιλά για "διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις στο συνδικαλιστικό κίνημα"..!

Ξέρει, βλέπετε, πολύ καλά ο άνθρωπος ότι από τότε που το ξεπούλημα των αγώνων έγινε "άποψη" και η "απεργοσπασία" αντίληψη, έγιναν και οι τέως ομόλογοί του στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Πρόεδρος και "γενικότερο συμφέρον"

Προφανώς έχει τους λόγους του ο Κ. Σημίτης για να ανακοινώνει ενάμιση χρόνο πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει ξανά τον Κ. Στεφανόπουλο. Ολοι μπορούν να αντιληφθούν για ποιους λόγους είναι ικανοποιημένος ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Κ. Στεφανόπουλος πρέπει καθημερινά να πασχίζει να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του Κ. Σημίτη και να υπερασπίζει και εκλαϊκεύει τις επιλογές της κυβέρνησης. Γιατί πραγματικά αυτό συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Την περασμένη Παρασκευή στο συνέδριο για τη δημόσια διοίκηση στους Δελφούς, ο Κ. Στεφανόπουλος ουσιαστικά στήριξε και πλειοδότησε των κυβερνητικών επιλογών στη δημόσια διοίκηση, εκθειάζοντας αφ' ενός το κυβερνητικό έργο και από την άλλη τάχθηκε με πάθος υπέρ των μέτρων για να σταματήσει "η ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων".

Χτες, ο Κ. Στεφανόπουλος, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Μ. Εβερτ, δήλωσε ότι συνέστησε στους μαθητές (μέσω των μαθητών του Λυκείου Μεταμόρφωσης που βρίσκονταν στο Προεδρικό Μέγαρο) να σταματήσουν τις καταλήψεις! Δε σταμάτησε όμως εκεί, αλλά υποστήριξε ότι "ο Αρσένης επιχειρεί διάλογο", αλλά προφανώς δε θέλουν οι μαθητές!

Ασφαλώς και είναι δικαίωμα του Κ. Στεφανόπουλου να εκφράζει τις απόψεις του, οι οποίες εξάλλου είναι γνωστές από την πολύχρονη πολιτική παρουσία του. Ομως, υποτίθεται ότι εκφράζει το "γενικότερο συμφέρον"... Αν, πάλι, πιστεύει ότι η κυβέρνηση εκφράζει το "γενικότερο συμφέρον", ας βγει να το πει ανοιχτά.

Απεργίες

Τη μια τη διαλύουνε

με κλομπ

και αστυνόμους,

την άλλη την τελειώνουνε

με αγωγές

και νόμους

και ερωτώ, ελεύθερη

είναι η απεργία,

όταν φετφάδες

αμολούν

και ράβδος πέφτει

... αγία;

Τη μια βγάζουν

παράνομη,

στην άλλη ρίχνουν

ξύλο,

μα ό,τι και αν κάνουνε

κι όσο κι αν δείχνουν

... ζήλο,

του κόσμου

δε θα κόψουνε

την πάλη, την πορεία,

απλώς μας δείχνουν

τι εστί ψευτοελευθερία!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ