ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Κραχ» στις μετοχές με πτώση 6,6%
  • Σε απόγνωση βρίσκονται όσοι πίστεψαν τις σειρήνες για εύκολα και σίγουρα κέρδη 
  • Τεράστιες οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΜΜΕ που έσπρωξαν τον κόσμο στο Χρηματιστήριο
  • Αβέβαιες οι προοπτικές για τις επόμενες μέρες

«Κατάμαυρη» αποδείχτηκε η χτεσινή Τρίτη για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου η πλειοψηφία των μετοχών υπέστησαν σημαντική καθίζηση και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με τρομακτικές απώλειες της τάξης του 6,6%. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες -αν όχι τη χειρότερη- συνεδρίαση των τελευταίων μηνών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι...«αναλυτές» υποστήριζαν ότι οι πτωτικές τάσεις έχουν φτάσει στα όριά τους. Ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης κινήθηκε σε πτωτική τροχιά και μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών «έχανε» 3,3%. Λίγο αργότερα έδειξε σημάδια συγκράτησης, αλλά μετά τις 12.30 το μεσημέρι η πτώση ήταν ραγδαία, για να φτάσει μισή ώρα πριν από το κλείσιμο στο -7,3%. Τελικά, έκλεισε στις 4.542,7 μονάδες, ενώ πέντε επιμέρους κλάδοι είχαν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο «καβγάς» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις εξελίξεις στις Χρηματιστήριο, επιχειρώντας ο ένας να ρίξει τις ευθύνες στον άλλο για την πτωτική πορεία των τιμών και για τις απώλειες που έχουν οι «μικροεπενδυτές». Βέβαια και οι δύο αποσιωπούν πλήρως τις κοινές και τεράστιες ευθύνες που φέρουν τα κόμματά τους, αφού και τα δύο με τα στελέχη τους από κοινού και με την αμέριστη (και βεβαίως όχι χωρίς αντίτιμο) συνδρομή σχεδόν του συνόλου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όχι μόνο καθαγιάζουν το χρηματιστηριακό τζόγο, αλλά τον έχουν αναγάγει σε υπόθεση, που αφορά όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Ο «σωτήρας» Παπαντωνίου...

Τη γνωστή ...καραμέλα της «πολιτικοποίησης του Χρηματιστηρίου, που έχει προκαλέσει αρνητικές συνέπειες», επανέλαβε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο Γ.Παπαντωνίου, ο υπουργός της κυβέρνησης, που πέρσι τέτοια εποχή είχε εφεύρει ακόμα και την τηλεοπτική διαφήμιση του χρηματιστηριακού τζόγου, ζήτησε «απεμπλοκή από τις πολιτικές διαδικασίες», αλλά και πάλι δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναλύσει τα στοιχεία που υπόσχονται... ανοδική πορεία των τιμών.

Η ελεύθερη πτώση των τιμών κατά τη χτεσινή συνεδρίαση είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά επεισόδια έξω από το Χρηματιστήριο, όταν αρκετοί «ζημιωμένοι» με φωνές και βρισιές ζητούσαν ...ευθύνες για την πανωλεθρία που έπαθαν

Associated Press

Η ελεύθερη πτώση των τιμών κατά τη χτεσινή συνεδρίαση είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά επεισόδια έξω από το Χρηματιστήριο, όταν αρκετοί «ζημιωμένοι» με φωνές και βρισιές ζητούσαν ...ευθύνες για την πανωλεθρία που έπαθαν
Οι υπουργικές δηλώσεις έγιναν μετά από σύσκεψη για το Χρηματιστήριο, που είχε με τους διοικητές της Εθνικής και της ΑΤΕ Θ. Καρατζά και Π. Λάμπρου, αντίστοιχα, τον πρόεδρο της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκο, καθώς και τον πρόεδρο και τον επόπτη του Χρηματιστηρίου Σ. Κουνιάκη και Σ. Θωμαδάκη, αντίστοιχα. Αμέσως μετά - και ενώ ο Γενικός Δείκτης έχανε ήδη περί το 5%- ο Γ.Παπαντωνίου έκανε έκκληση «σε όλους τους παράγοντες, που δεν έχουν σχέση με το Χρηματιστήριο, να βοηθήσουν στην απεμπλοκή τους από τις πολιτικές διαδικασίες, από την προεκλογική περίοδο, έτσι ώστε το Χρηματιστήριο να έχει μια πορεία απερίσπαστη....».

... και ο «εγγυητής» Καραμανλής

Να εκμεταλλευτεί την κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου επιχείρησε χτες ο Κ. Καραμανλής, επιρρίπτοντας από τη μια ευθύνες στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και από την άλλη, προβάλλοντας το κόμμα του ως εγγυητή ανοδικής πορείας της Σοφοκλέους. Σε δήλωση, που έκανε χτες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ, υπενθύμισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα -(από τα προεκλογικά σποτ του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και την «τεχνητή πτώση» που, όπως είπε, οργάνωσε πριν λίγους μήνες ο Γ. Παπαντωνίου με τους επικεφαλής των κρατικών τραπεζών, μέχρι τις διαρροές για το σχέδιο «Σοφοκλής» που θα ανέβαζε το χρηματιστήριο με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου)- ζητώντας από την κυβέρνηση «να ζητήσει συγγνώμη από τους χιλιάδες μικροεπενδυτές». «Επρεπε να ντρέπονται και να απολογούνται», είπε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας, ταυτόχρονα, το σύνθημα «μακριά τα χέρια από το χρηματιστήριο»!. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του για το χρηματιστήριο ως «μοχλού οικονομικής ανάπτυξης και ελεύθερης αγοράς», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την εκτίμησή του ότι «αν σταματήσουν οι παρεμβάσεις θα έχει ανοδική πορεία» και βέβαια αυτό θα γίνει σίγουρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εγγυάται τη «θεσμική θωράκιση και ενίσχυση του Χρηματιστηρίου»!

Οι αναλυτές

Το μοτίβο, πάντως, που τώρα ακούγεται από τους περισσότερους εμπλεκόμενους με το Χρηματιστήριο, οι οποίοι προσπαθούν να εξηγήσουν τη... χωρίς πάτο πτώση των τιμών, είναι ότι «δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι λόγοι για την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά, μια και δεν ανταποκρίνονται σε οικονομικά δεδομένα». Η αποκρυπτογράφηση της παραπάνω εκτίμησης παραπέμπει απλά στους περιβόητους ψυχολογικούς παράγοντες, που κατά καιρούς παίζουν σημαντικό ρόλο στις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Το κακό με όλους αυτούς τους αναλυτές, όμως, είναι ότι όταν πέρσι οι τιμές αυξάνονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, απέφευγαν να μιλούν για «ψυχολογία της αγοράς» και επιδίδοντο σε βαρύγδουπες αναλύσεις «θεμελιακών στοιχείων», υποστηρίζοντας ουσιαστικά την άποψη ότι οι αστρονομικές αυξήσεις εκείνης της περιόδου στηρίζονταν στα περιβόητα «οικονομικά δεδομένα».

Η χτεσινή, πάντως, μέρα θα μείνει για πολύ καιρό αξέχαστη στους παίχτες της Οδού Σοφοκλέους. Αν και δεν είναι αλήθεια πως παρόμοιες συνεδριάσεις δεν υπήρχαν ακόμα και πέρσι, γεγονός είναι ότι η ελεύθερη πτώση των τιμών κατά τη χτεσινή συνεδρίαση δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες και για τις επόμενες μέρες. Η ένταση, μάλιστα, είναι τέτοια που χτες το μεσημέρι έξω από το κτίριο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας συγκεντρώθηκαν αρκετές δεκάδες «ζημιωμένοι», οι οποίοι με φωνές και βρισιές ζητούσαν... ευθύνες για την πανωλεθρία που έπαθαν. «Κραχ» των τιμών στα χτεσινά επίπεδα είχαμε τουλάχιστον τέσσερις φορές και πέρσι (Γενάρη, Φλεβάρη και Οκτώβρη), ενώ πτώση του Δείκτη κατά 7,6% είχαμε και την 1η Απρίλη του 1999, λίγες μέρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Η χτεσινή, ωστόσο, πτώση έχει ορισμένα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και κύρια το γεγονός ότι χρονικά ακολουθεί μια γενικευμένη πτωτική πορεία. Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό, μια και όσοι ασχολούνται με τη λεγόμενη τεχνική ανάλυση δεν παύουν να υποστηρίζουν ότι «ό,τι παρουσιάζει άνοδο αυξάνεται παραπέρα, και όπου οι τιμές πέφτουν αναμένονται νέες απώλειες».

Για την ιστορία, πάντως, ν' αναφέρουμε ότι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση μόλις 4 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 3 παρέμειναν σταθερές και 335 ακολούθησαν την πτώση. Το χειρότερο είναι ότι από τις μετοχές που είχαν ζημιές 248 «έπεσαν» σε ποσοστό πάνω από 8%, ενώ στο σημείο του -10% βρέθηκαν 142 μετοχές. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο δείκτης των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε απώλειες 7%, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ήταν 165 δισεκατομμύρια δραχμές.


Κ.


ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Στόχος τους η οικονομική διείσδυση σε Βαλκάνια - Κεντρική Ασία

Υπό το «μανδύα» της ελληνοτουρκικής πολιτικής προσέγγισης, που προωθείται για συγκεκριμένους λόγους από τις ΗΠΑ, το ελληνικό και το τουρκικό κεφάλαιο - σε αγαστή μεταξύ τους συνεργασία - ετοιμάζονται από κοινού για την ενεργό τους συμμετοχή τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο τον έλεγχο της οικονομικής ανάπτυξης των μικρότερων χωρών. Αξιοποιώντας στο έπακρο ακόμα και την ενίσχυση των φιλικών αισθημάτων που προκάλεσαν οι καταστροφικοί σεισμοί - που σημειώθηκαν στην Τουρκία και την Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβρη αντίστοιχα - στους λαούς των δύο χωρών, το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό λόμπι μοιράζει μεταξύ τους τους ρόλους για τη διείσδυση ελληνικών και τουρκικών κεφαλαίων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Ο άμεσος στόχος της ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής συνεργασίας, όπως αυτή προσδιορίζεται και εμφανίζεται τον τελευταίο περίπου χρόνο, είναι η διείσδυση του κεφαλαίου των δύο χωρών πρώτα στα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο και σταδιακά στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στην Κεντρική Ασία. Μάλιστα, για την τελευταία περιοχή, όπως χτες ανακοινώθηκε στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου από τον Π. Κουτσίκο, πρόεδρο του Συμβουλίου Ελληνικής και Τουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, η Ελλάδα, μέσω Τουρκίας, προσβλέπει στην επιχειρηματική συνεργασία με τις χώρες αυτές. Ετσι, στα πλαίσια αυτά, Ελληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες διοργανώνουν από κοινού επιχειρηματικό φόρουμ στην Αθήνα, από 20 έως 23 Απρίλη με τη συμμετοχή 90 τουρκικών επιχειρήσεων.

Σήμερα, στην Τουρκία δραστηριοποιούνται μόνο 32 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναπτύσσουν δράση κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών, όπως είναι οι αερομεταφορές, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, ενώ ο τομέας του γενικού εμπορίου δε συναντά το ανάλογο ενδιαφέρον. Το ύψος των επενδύσεων αυτών ανέρχεται στα 226 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες. Αυτή τη στιγμή, το ύψος των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας και της Τουρκίας ανέρχεται στα 720 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 230 δισεκατομμύρια δραχμές), ενώ με βάση τις διαφαινόμενες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις υπάρχει η αισιόδοξη πρόβλεψη - όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κ. Κουτσίκο - ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια το ύψος των οικονομικών συναλλαγών μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η τουρκική αγορά γίνεται όλο και πιο ελκυστική για τους Ελληνες ενδιαφερομένους, καθώς πρόκειται για μία πελατειακή ζώνη 65 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία αυξάνεται με σταθερό ρυθμό 2%, ενώ παράλληλα ανεβαίνει και το κατά κεφαλήν εισόδημα. Ευκαιρίες για επενδύσεις εμφανίζονται στον τουρισμό, τον κατασκευαστικό κλάδο, τις μεταφορές, αλλά και την τυποποίηση φρούτων και λαχανικών. Στο συγκεκριμένο αυτό τομέα η Τουρκία παρουσιάζει σημαντικές απώλειες της τάξης του 25%, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης τεχνογνωσίας στην αποθήκευση και την τυποποίηση των προϊόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ