ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Οι στρατηγοί μιλούν...

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Εκκληση" στη Δύση να συνταχθεί με την τουρκική ηγεσία στην υπόθεση Οτσαλάν απηύθυναν χτες οι Τούρκοι στρατηγοί, ενώ εκπρόσωπος του Επιτελείου Ενοπλων Δυνάμεων χαρακτήριζε τις "ειρηνευτικές προτάσεις" του "Απο" "απλή απάτη".

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ, έλεγε χτες στο "Ρόιτερς" Τούρκος αξιωματούχος, έχει εξασθενήσει ως μαχητική δύναμη. "Επιδιώκει να χρησιμοποιήσει υψηλές αξίες, στις οποίες η Δύση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, για τα δικά της συμφέροντα", ανέφερε γραπτό κείμενο της Γραμματείας του Επιτελείου.

Ο Οτσαλάν που βρίσκεται στη Ρώμη από τη σύλληψή του (12 του Νοέμβρη) "παραπλανά τη Δύση", όταν υποστηρίζει ότι επιδιώκει μια ειρηνική λύση ύστερα από 14 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων, προστίθεται.

"Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία χωρίς να κάνει παραχωρήσεις... Αλλά η ίδια αποφασιστικότητα θα πρέπει επίσης να επιδειχτεί από άλλες χώρες", αναφέρεται ακόμη.

"Περιμένουμε υποστήριξη από άλλες χώρες, επειδή το PKK, που κερδίζει χρήματα μέσω του διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών για να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, έχει γίνει πρόβλημα όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τον κόσμο", καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" σημείωνε χτες ένα "σενάριο" κατά το οποίο η Ιταλία θέλει "να απαλλαγεί" από τον Κούρδο ηγέτη και έχει συμφωνήσει με τη Βόρεια Κορέα να τον στείλει στην Πιονγιάνγκ ως το τέλος του χρόνου.

Οι ιταλικές αρχές έλαβαν την απόφαση αυτή "λόγω των πιέσεων που ασκούν" οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, αλλά και "η ιταλική κοινή γνώμη", υποστηρίζει η "Σαμπάχ".

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Ιταλία "δεν έχει λάβει" την υποστήριξη που ήλπιζε από τους Ευρωπαίους εταίρους της στην υπόθεση. Η "Σαμπάχ" καταλήγει αναφέροντας ότι ο Οτσαλάν θα σταλεί τη βδομάδα των Χριστουγέννων στην Πιονγιάνγκ, μέσω Πεκίνου. Δεν υπήρξε, ως χτες βράδυ, αντίδραση της Ρώμης στο δημοσίευμα.

Στο μεταξύ στο Ντιάρμπακιρ ανακοινώθηκε ότι τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν 22 Κούρδους αντάρτες σε συγκρούσεις χτες στις επαρχίες Τούντζελι και Μαρντίν. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις "συνεχίζονται".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με απεργία πείνας αναμένουν τον Κλίντον

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Απεργία πείνας επ' αόριστον αρχίζουν, σήμερα, οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την εφαρμογή της "συμφωνίας" του Μέριλαντ και ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στην περιοχή, στα μέσα του τρέχοντος μήνα.

"Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον Αμερικανό Πρόεδρο", τόνισε ο εκπρόσωπος της Ενωσης Παλαιστινίων Φυλακισμένων Ισσα Καράκεχ, ανακοινώνοντας ότι από, σήμερα, οι 2.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αρχίζουν απεργία πείνας. Το ζήτημα της απελευθέρωσης των κρατουμένων είναι ένα από τα δύο κομβικά σημεία της τωρινής αντιπαράθεσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων που οδήγησε στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, να σταματήσει μέχρι νεωτέρας την εφαρμογή της "συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται να απελευθερώσει όσους Παλαιστινίους κρατούνται για "λόγους ασφαλείας", ενώ από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή επιμένει ότι εκτός από 300 Παλαιστινίους που κρατούνται για δολοφονίες Ισραηλινών, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με εξαίρεση τους ποινικούς κρατούμενους.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την παλαιστινιακή αστυνομία συνελήφθη ο Παλαιστίνιος φοιτητής που απέσπασε το πολυβόλο Μ16 του Ισραηλινού στρατιώτη που απομονώθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, της Τετάρτης, στη Ραμάλλα. Πάντως, όπως υποστήριζε, χθες, η εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", ο συγκεκριμένος Ισραηλινός στρατιώτης, 19χρονος Ασάφ Μεγιάρα, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσαχθεί σε στρατοδικείο για παράβαση των στρατιωτικών κανονισμών, επειδή δεν άνοιξε αμέσως πυρ, όταν βρέθηκε περικυκλωμένος από τους εξαγριωμένους Παλαιστίνιους διαδηλωτές.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο χορό των επιτοκίων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αλλη μία έστω και μικρή αναταραχή στα παγκόσμια χρηματιστήρια προκαλεί αυτή τη φορά πιο "άμεσες" και "δραστικές" ενέργειες, προκειμένου να αποφευχθεί το ξανακύλισμα. Εξάλλου η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε δώσει "σαφείς" συμβουλές για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων που αναμένονταν, μια και η κρίση δεν έχει περάσει.

Αυτή τη φορά η αναταραχή ξεκίνησε μετά τη μεγάλη πτώση (- 8,8%) αρχικά και κατόπιν την καθίζηση που εμφάνισε το χρηματιστήριο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Αιτία: Η αναβολή για τον επόμενο χρόνο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις συντάξεις από τη Βουλή της Βραζιλίας, που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εκπλήρωση των όρων που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση βοήθειας στη Βραζιλία. Ακολούθησε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ με σημαντική πτώση άνοιξε χτες το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, αλλά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένονταν να χάσουν έδαφος κατά τις σημερινές συναλλαγές, όμως υπήρξαν θετικές αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων και κατά το κλείσιμο κατάφεραν να ανακάμψουν. Η σημαντική πτώση για δύο μέρες στη Γουόλ Στριτ και κυρίως η καθίζηση στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο και των υπόλοιπων χρηματιστηρίων της Λατινικής Αμερικής εξακολουθούν πάντως να πυροδοτούν φόβους για μια νέα κρίση στις χρηματαγορές.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Οταν η κρίση βρισκόταν στην αιχμή της τον προηγούμενο Αύγουστο - Σεπτέμβρη οι αντιδράσεις ήταν αργές είχε εκτιμήσει το ΔΝΤ. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι υπήρξαν πιο άμεσες αντιδράσεις τουλάχιστον στο χώρο των τραπεζών. Χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ δήλωσε ότι η συντονισμένη χτεσινή μείωση των επιτοκίων στις 11 χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ δείχνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών από τις κυβερνήσεις τους. Σε συνέντευξή του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ο Ντούιζενμπεργκ τόνισε ότι η μείωση των επιτοκίων στο 3% αποτελεί πρόκριμα για την κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος την 1η Γενάρη στις 11 χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η πτώση των επιτοκίων θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, όπως επίσης θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Ο Ντούιζενμπεργκ διέψευσε πάντως τις φήμες ότι οι κεντρικές τράπεζες επηρεάστηκαν από τις "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις στην Ευρώπη για να μειώσουν τα επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα είχε κατανοήσει αυτή την ανάγκη εδώ και καιρό.

Η ανακοίνωση αυτή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας είχε και τη γερμανική έγκριση. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Χανς Τιτμάγιερ απέδωσε την πτώση των επιτοκίων στις "ενδείξεις" ύφεσης της οικονομίας που άγγιξαν και τη ζώνη του ΕΥΡΩ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε ικανοποίηση για τη μείωση των επιτοκίων, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης και τόνισε ότι η Μπούντεσμπανκ και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν την προσήλωσή τους σε μια οικονομική πολιτική σταθερότητας.

"Να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά προς το Συμβούλιο της ΕΕ

Τη σύλληψη και κακοποίηση περισσότερων από 3.000 μελών του νόμιμου κουρδικού κόμματος HADEP, την κατάφωρη παραβίαση από τις τουρκικές αρχές των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας και κάθε είδους δικαίου και ελεύθερης έκφρασης, καταγγέλλει με ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, ζητώντας τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

"Μέσα στο κλίμα έντονης όξυνσης που καλλιεργεί στην τουρκική κοινωνία η τουρκική ηγεσία για την υπόθεση Οτσαλάν", υπογραμμίζει στην ερώτησή του ο Γ. Θεωνάς, "οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη περισσότερων από 3.000 μελών του νόμιμου κουρδικού κόμματος HADEP, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις κακοποιήθηκαν. Ταυτόχρονα, στην ίδια την τουρκική τηλεόραση προβλήθηκαν εικόνες από επιθέσεις ακροδεξιών γκρίζων λύκων, εναντίον γραφείων του HADEP, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ξυλοκόπησαν τους συλληφθέντες από την Αστυνομία Κούρδους, ενώ στην κωμόπολη Ισμίτ ένας συνταξιούχος δάσκαλος, μέλος του HADEP, πέθανε στα χέρια των γκρίζων λύκων που τον άρπαξαν από τα χέρια των αστυνομικών".

Ο ευρωβουλευτής καλεί το Συμβούλιο να τοποθετηθεί για τη στάση του τουρκικού καθεστώτος απέναντι στα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, καθώς και για το ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στις διώξεις μελών και στελεχών ενός νόμιμου κόμματος. Καλεί, επίσης, το Συμβούλιο "να αντιδράσει συγκεκριμένα στον κλιμακούμενο αυταρχισμό και την αντιδημοκρατικότητα του καθεστώτος στην Τουρκία, η οποία, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της, συνεχίζει να παραβιάζει απροκάλυπτα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για τη σύναψη της Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ, το διεθνές δημοκρατικό δίκαιο, κάθε αρχή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελεύθερης έκφρασης, αρνούμενη κάθε δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού προβλήματος".

ΡΩΣΙΑ
Απορρίφθηκε πρόταση κατάργησης του Μαυσωλείου

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) απέρριψε χτες με 221 ψήφους υπέρ και 51 κατά αίτημα του φιλελεύθερου κόμματος "Γιάμπλοκο" να εξετάσει πρόταση νόμου που προβλέπει τη διακοπή των κρατικών κονδυλίων για τη συντήρηση του Μαυσωλείου του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί της, που διαθέτουν την πλειοψηφία στη Δούμα, απέρριψαν την πρόταση του "Γιάμπλοκο" του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι να αναλάβει το ΚΚΡΟ τις δαπάνες διατήρησης και συντήρησης του Μαυσωλείου του ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης. Μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, το θέμα του Μαυσωλείου Λένιν πυροδοτεί κατά καιρούς μια έντονη διαμάχη, κυρίως ανάμεσα στους κομμουνιστές, τις άλλες αριστερές και λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθεί το Μαυσωλείο ως έχει στην Κόκκινη Πλατεία και τους υποστηρικτές του καθεστώτος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, που επιμένουν στην ιδέα της ταφής της σορού του Λένιν.

Επίσκεψη του Γ. Ζιουγκάνοφ στην Αθήνα

Με πρόσκληση του ΚΚΕ στις 9 και 10 Δεκέμβρη θα επισκεφτεί την Αθήνα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ θα έχει διμερείς επαφές με το ΚΚΕ. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ θα δώσει επίσης συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ",ενώ θα έχει συναντήσεις και με άλλους πολιτικούς παράγοντες της χώρας μας.

Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ