ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μέτρα αφανισμού των καπνοπαραγωγών

Καταστροφικές αποφάσεις πήραν τα επιτελεία των Βρυξελλών σε βάρος της καπνοκαλλιέργειας και σε όφελος των καπνεμπόρων. Πρωτόγνωρη πρόταση της Κομισιόν για βίαιο ξεκλήρισμα των παραγωγών "Τσεμπελιών" και "Μαύρων"

Ενα ακόμα ισχυρό "πλήγμα" σε βάρος της καπνοκαλλιέργειας και των καπνοπαραγωγών δίνουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Την περασμένη Τετάρτη η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ ψήφισε τον καταστροφικό εφαρμοστικό κανονισμό που πρότεινε η Κομισιόν στο πλαίσιο της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για τα καπνά. Η Κομισιόν όμως δε σταμάτησε εδώ και έβγαλε κι άλλη καταστροφική πρόταση, απαιτώντας να σταματήσουν να καλλιεργούνται οι ποικιλίες "Τσεμπέλια" και "Μαύρα"!

Με τα μέτρα που επέβαλαν τα επιτελεία των Βρυξελλών στον νέο κανονισμό, χειροτερεύει κι άλλο η θέση των καπνοπαραγωγών και ενισχύεται ακόμα περισσότερο η θέση των καπνεμπόρων - βιομηχάνων. Η καταβολή του μεταβλητού πριμ που επιβάλλεται από την ερχόμενη σοδειά, καθιερώνεται με τέτοιο τρόπο, που ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ξέφρενους εκβιασμούς των καπνεμπόρων σε βάρος των παραγωγών. Επίσης, ανοίγεται "παράθυρο" για την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας μέσω της εξαγοράς των ποσοστώσεων των φτωχομεσαίων καπνοπαραγωγών, στους οποίους θα "προσφέρεται" ως "τυράκι" το 25% τις πριμοδότησης για τρία χρόνια, προκειμένου να αποσυρθούν από την καλλιέργεια.

Η καθιέρωση του μεταβλητού πριμ θα γίνει σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια από το 1999 μέχρι το 2001 και θα είναι τελικά (δηλαδή το 2001) 35% για τα "Βιρτζίνια" και τα "Μπέρλεϊ", 45% για τα "Τσεμπέλια", "Μαύρα" και "ΚΚ μη κλασικά" και 30% για τις ποικιλίες "Μπασμάς", "Κατερίνη", "Σ 79", "ΚΚ κλασικά", "Ελασσόνας" και "Μ. Αγρινίου". Για τη σοδειά του 1999 το μεταβλητό πριμ θα είναι αντίστοιχα 20%, 15% και 25%. Το πιο άσχημο της υπόθεσης είναι ότι το μεταβλητό πριμ θα καταβάλλεται με βάση την κατώτερη εμπορική τιμή της Γ' ποιοτικής κατηγορίας, ανά παρτίδα, που προσαυξάνεται κατά 40%, αντί 50% που ήταν στην αρχική πρόταση. Δηλαδή, αν η κατώτατη τιμή της Γ' ποιότητας είναι 50 δραχμές το κιλό για τα "Βιρτζίνια", αυτή θα προσαυξάνεται κατά 40% και θα γίνεται 70 δραχμές το κιλό. Με βάση τον κανονισμό όλες οι ποσότητες καπνών της Γ' ποιότητας που θα έχουν τιμή από 50 μέχρι και 70 δραχμές το κιλό, δε θα δικαιούνται μεταβλητό πριμ. Το ποσό του μεταβλητού πριμ θα "μοιράζεται" στα μέλη της ομάδας παραγωγών ή στις ομάδες παραγωγών, που θα πάρουν τιμή, πάνω από 70 δραχμές το κιλό. Κι εδώ είναι που ανοίγει ο δρόμος για τους εκβιασμούς τον καπνεμπόρων, αφού αυτοί διαμορφώνουν τις τιμές. Την ασυδοσία των καπνεμπόρων φρόντισε να "ενισχύσει" η κυβέρνηση, η οποία ψήφισε νόμο για την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και όπως έχει γίνει γνωστό αυτό θα γίνει πράξη προς τα μέσα του 1999.

Επιπλέον, στον εφαρμοστικό κανονισμό προβλέπεται ότι για να πάρει μια ομάδα παραγωγών το πριμ (σταθερό και μεταβλητό) πρέπει να εμπορεύεται το 1% τουλάχιστον της εθνικής ποσόστωσης (από 2% που ήταν στην πρόταση) δηλαδή 1.260 τόνους, ενώ για την Ηπειρο το όριο είναι 0,4%. Επίσης ορίζεται ότι η εμπορική περίοδος, αντί τις 15 του Μάη, θα λήγει στις 30 του Απρίλη για τις ποικιλίες "Μπασμά", "Κατερίνη", "ΚΚ κλασικά", "Ελασσόνας" και "Μ. Αγρινίου" και για τις υπόλοιπες ποικιλίες στις 15 του Απρίλη. Η υπογραφή των συμβολαίων θα πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι 30 του Μάη.

Βίαιο ξεκλήρισμα

Η Κομισιόν με μια πρωτόγνωρη πρόταση απαιτεί να εξαφανιστούν από προσώπου Γης τα "Τσεμπέλια" και τα "Μαύρα", αφού πρώτα χαρακτήρισε τις ποικιλίες αυτές "σκουπίδια".

Στη σχετική πρόταση της Κομισιόν, για την οποία την τελική απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, δίνεται απλώς ένα μεταβατικό στάδιο τριών χρόνων για να "ξεπατωθούν" οριστικά οι δύο αυτές ποικιλίες. Με βάση τις διαθέσεις των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό θα έχει ισχύ από το 1999. Τα "Τσεμπέλια" και τα "Μαύρα" έχουν συνολικά ποσόστωση 14.800 τόνους και η Κομισιόν προτείνει να αντικατασταθούν με 6.150 τόνους "Σ 79", 3.300 τόνους "Βιρτζίνια", 600 τόνους "Μπασμά" και 570 τόνους "ΚΚ κλασικά" - "Ελασσόνα" και "Μ. Αγρινίου". Με την "πατέντα" αυτή η Κομισιόν, εκτός των άλλων, επιχειρεί να μειώσει την εθνική ποσόστωση στα καπνά κατά 4.000 τόνους.

Η πρόταση αν γίνει πραγματικότητα θα δημιουργήσει δραματικά προβλήματα για τους καπνοπαραγωγούς που καλλιεργούν τις δύο αυτές ποικιλίες κι ειδικά στις περιοχές όπου αποτελούν μονοκαλλιέργεια, όπως για παράδειγμα την Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα και το Αργος. Χιλιάδες καπνοπαραγωγοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις μέχρι τώρα καλλιέργειές τους και να βάλουν άλλες ποικιλίες, χωρίς καμία στήριξη και ενίσχυση και χωρίς να υπολογίζεται αν στην περιοχή τους μπορούν να ευδοκιμήσουν άλλες ποικιλίες. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η περιοχή Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία, όπου καλλιεργούνται αποκλειστικά "Τσεμπέλια" και η έλλειψη νερού είναι απαγορευτική για την καλλιέργεια και απόδοση άλλων ποικιλιών καπνού. Επίσης οι καπνοπαραγωγοί που θα εξαναγκαστούν να βάλουν "Βιρτζίνια" θα χρειαστεί να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για να αποκτήσουν φούρνους και ερώτημα είναι πού θα βρουν αυτά τα χρήματα. Τα παραπάνω δείχνουν ότι πολλοί καπνοπαραγωγοί θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καπνοκαλλιέργεια και να προστεθούν στον "στρατό" των ανέργων.

Μαθητής του Τζουμάκα ο Ανωμερίτης

Αρνείται συνάντηση με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή αύριο στη Λάρισα, όπου πάει για να "συζητήσει" με τους αγρότες

Στα χνάρια του Στ. Τζουμάκα επέλεξε να κινηθεί ο νέος υπουργός ΓεωργίαςΓ. Ανωμερίτης.Με προκλητικό τρόπο αρνείται συνάντηση με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή στη Λάρισα, και να έρθει έτσι "πρόσωπο με πρόσωπο" με τα προβλήματα της αγροτιάς στη Θεσσαλία, αναγκαζόμενος να δώσει ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις. Κι ενώ ο υπουργός Γεωργίας "στρίβει" σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα πραγματικά προβλήματα και να αποπροσανατολίσει, οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν τον αγώνα τους και μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, σειρά παίρνουν τη Δευτέρα 7/12 τα Τρίκαλα και την Τρίτη 8/12 η Λάρισα.

Ο υπουργός Γεωργίας έβγαλε χτες μια "πονηρή" ανακοίνωση, για να πει ότι δε θα συναντηθεί με την Πανθεσσαλική αύριο Κυριακή στη Λάρισα, όπου θα μεταβεί για να προεδρεύσει σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει. Και επικαλείται ως δικαιολογία το ότι "ουδέποτε, γραπτά ή προφορικά, το προεδρείο της Πανθεσσαλικής ζήτησε ως Οργάνωση (!) να συναντήσει τον υπουργό στο υπουργείο Γεωργίας". Οπως όμως είναι γνωστό, η ΠΑΣΕ ζήτησε την Τετάρτη από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να κλείσει ραντεβού για την Κυριακή, αλλά η απάντηση - κοροϊδία του Γ. Ανωμερίτη ήταν χτες, ότι προσκαλεί όποιον θέλει να συμμετάσχει στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μόνο όμως που σ' αυτές τις συσκέψεις (όπως της αντίστοιχης την περασμένη Κυριακή στη Λαμία, όπου οι λιγοστοί αγρότες αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι, καθώς ήταν αναγκασμένοι να ακούν επί ώρες, πρώτα τον υπουργό και μετά τον Λιόλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, τους κυβερνητικούς βουλευτές και διάφορους άλλους, πριν τους δοθεί ο λόγος για 5λεπτες τοποθετήσεις) σε καμία περίπτωση δε γίνεται συζήτηση επί της ουσίας για τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και τις αιτίες που τα δημιουργούν. Αντίθετα είναι "παράσταση δήθεν διαλόγου".

Ο υπουργός Γεωργίας και ο κυβερνητικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν άλλη μια φιέστα - κάτι σαν το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής - όπου θα παρελαύνουν από το βήμα οι θιασώτες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που θα ξεστομίζουν ανούσια λόγια, πολύ μακρινά από τα πραγματικά προβλήματα. Και ο υπουργός Γεωργίας, που αρέσκεται να "διαφημίζει" το διάλογο, καθαρά για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων όπως άλλωστε αποδεικνύεται, θέλει να έρθουν τα μέλη της ΠΑΣΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να συμβάλουν με την παρουσία τους στο αποπροσανατολιστικό "πανηγύρι" που θα στηθεί εκεί, σε συνέχεια του σκηνικού κοροϊδίας που στήθηκε στις προηγούμενες συσκέψεις όπως αυτή της προηγούμενης Κυριακής στη Λαμία.

Η χτεσινή ανακοίνωση - κοροϊδία του υπουργού Γεωργίας, δεν είναι άσχετη και με την προχτεσινή συνεδρίαση της "Κυβερνητικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων" όπου συζητήθηκε και το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και τις εντολές που πήρε ο Γ. Ανωμερίτης. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας επιθυμούν να συναντιούνται με συνομιλητές όπως τις υποτακτικές ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και όχι με τους εκπροσώπους των αγωνιστών αγροτών οι οποίοι θέτουν δύσκολα προβλήματα και απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις και απαντήσεις.

Πάντως ο υπουργός Γεωργίας στη χτεσινή ανακοίνωση, στο πλαίσιο πάντα της δημιουργίας εντυπώσεων, ανέφερε ότι οι πόρτες του υπουργείου Γεωργίας είναι πάντα ανοιχτές για κάθε φορέα του αγροτικού χώρου.

Παρατείνεται το σίριαλ με τις χωματερές

Παράταση στο σίριαλ της κατασκευής χωματερής στο λεκανοπέδιο της Αττικής δίνεται με τη χτεσινή εξέλιξη που είχε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το δικαστήριο "λύνει" μεν τα χέρια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να επιλέξει κάποια από τις τρεις θέσεις που έχουν ήδη προεγκριθεί στο Νομό Αττικής, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι το θέμα θα "σέρνεται" για πολύ καιρό ακόμη και θα απασχολήσει, οπωσδήποτε, και πάλι τα διοικητικά δικαστήρια, ενώ αναμένονται αντιδράσεις από τους κατοίκους των περιοχών που θίγονται.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη (κεκλεισμένων των θυρών) κατά πλειοψηφία- μειοψήφησαν εννιά σύμβουλοι - απέρριψε τις προσφυγές των Δήμων Αυλώνας και Κερατέας, καθώς και της Κοινότητας Γραμματικού. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την προέγκριση χωροθέτησης χωματερής (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) στις θέσεις "Πηγάδι Παππά" του Αυλώνα, "Οβριόκαστρο" της Κερατέας και "Μαύρο Βουνό" του Γραμματικού.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου επισημαίνεται ότι η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι "εκτελεστή διοικητική πράξη". Αυτό στη νομική γλώσσα σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσβληθεί προς το παρόν στη διοικητική δικαιοσύνη. Δηλαδή, η Ολομέλεια του ΣτΕ λέει ότι η προσβαλλόμενη πράξη δεν είναι εκτελεστή, επειδή προβλέπει τη "δυνατότητα" της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να επιλέξει σε επόμενο στάδιο έναν από τους τρεις χώρους που έχουν προεγκριθεί. Επίσης, το δικαστήριο υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι προπαρασκευαστική πράξη και δεν περιορίζει τον υπουργό δεσμευτικά να προβεί σε συμπληρωματικές έρευνες και στις τρεις περιοχές που έχουν προεγκριθεί.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι στο ΣτΕ μπορεί να προσβληθεί μόνο αυτή η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (εκτελεστή πράξη) που θα επιλέγει οριστικά έναν από τους τρεις χώρους για την κατασκευή της χωματερής.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του νέου χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ