ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαθητικά

ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, μαθητές από την Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με το ίδιο πάντα αίτημα, την κατάργηση της λεγόμενης "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" και τη δημιουργία ανθρώπινων σχολείων, που να δίνουν κάποια στοιχειώδη προοπτική.

***

Ηδη, έχει αρχίσει να ζορίζεται η κυβέρνηση, που, μάλλον, νόμιζε ότι θα ήταν εύκολα τα πράγματα με το χώρο της παιδείας. Μάλλον, όμως, έχασε και η επόμενη βδομάδα θα είναι στους ίδιους ρυθμούς.

***

Δυστυχώς για εσάς, κ. Σημίτη, δε γίνετε να ...τους αποβάλετε από τη χώρα.

***

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, λέει, θέλει να αναμειχθεί ο Κλίντον στην υπόθεση του Κυπριακού, σύμφωνα με δημοσιεύματα που υπήρξαν. Τώρα για το πόση εκτίμηση μπορεί να έχει κανείς στο πρόσωπο του Κλίντον, καλύτερα να μην το συζητήσουμε...

***

Ομως, αυτά τα μηνύματα μόνο ...αισιοδοξία δεν μπορούν να εμπνεύσουν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Αμερικάνος Πρόεδρος, άρα, οι ΗΠΑ εντείνουν το ..."ενδιαφέρον" τους για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως δηλώνουν.

***

ΕΝΑΝ ΤΟΝΟ ΧΑΣΙΣ,91 κιλά κοκαϊνη και 73 κιλά ηρωίνη, έχει στις αποθήκες της η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που δημοσιοποιήθηκαν χτες.

***

Δεν ξέρουμε τι τα κάνουν όλα αυτά, ούτε γιατί τα κρατάνε στη συντήρηση. Αλλα όλο και κάπου πάει το μυαλό μας. Λέτε, για παράδειγμα, να σκοπεύει να στηρίξει πάνω στο αποθηκευμένο υλικό ο Γιωργάκης Παπανδρέου κανένα πρόγραμμα για τη νεολαία; Είναι γνωστές δα οι απόψεις του...

***

Εκτός αν τα κρατάνε στη ...συντήρηση για το μεγάλο κόλπο οι εκσυγχρονιστές. Ποιο είναι αυτό; Μα, ...οι επερχόμενες ευρω-εκλογές (ή και βουλευτικές;). Μπορείτε εσείς να σκεφτείτε κανέναν ...άλλο τρόπο να τους ψηφίσει κανείς;

Ολα τα 'χε η Μαργιορή...

Μέσα στο χτεσινό χαμό, είχαμε και την... οικολογική προσέγγιση της κινητοποίησης των τελωνειακών από τη ΝΔ, της οποίας ο πρόεδρος της ΟΚΕ Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Γ. Τρυφωνίδης κατάγγειλε την κυβέρνηση για την ανεπάρκειά της, που επιδεινώνει τις συνέπειες από την απεργία των τελωνειακών. Οι λόγοι που επικαλείται είναι ότι επιβαρύνεται το περιβάλλον, καθώς πολλοί, ανενημέρωτοι, χρησιμοποιούν μολυβδωμένη βενζίνη, που καταστρέφει τον καταλύτη και αυξάνει τους ρύπους...

Τηλεοπτικός αστέρας

Σε βαθιά περίσκεψη και περισυλλογή έχει περιέλθει η ιερά σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδας μετά τις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο τον αρχιεπίσκοπο - και τηλεοπτικό αστέρα πλέον - Χριστόδουλο.

Αιτία του προβληματισμού είναι η πρόταση γνωστού σεναριογράφου σαπουνόπερας προς τον αρχιεπίσκοπο, να συμμετέχει, σε πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα, στο νέο σίριαλ που θα αρχίσει να προβάλλεται από τις αρχές του νέου χρόνου από το γνωστό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι. Και οι "άγιοι πατέρες" αντιμετωπίζουν το δίλημμα: Να συμμετάσχει ο αρχιεπίσκοπος στο σίριαλ ή να μη συμμετάσχει...

Ο αναγνώστης της εφημερίδας βέβαια, θα έχει καταλάβει ότι πρόκειται για αστείο που κυκλοφορεί ευρύτερα και ως ανέκδοτο. Αλλα αν καλοσκεφτούμε όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο μεταξύ Χριστόδουλου και τηλεοπτικών καναλιών, ένα καλοστημένο σίριαλ τελικά δεν είναι; Τo 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δύο το πρόσωπο. Στο γνωστό έδαφος του βαθιά επικίνδυνου εθνικιστικού αλυτρωτισμού - και όχι μόνον αυτού - παίζουν και ο ένας και ο άλλος.

Λασποενημέρωσης έργα

Γνωστός είναι ο ρόλος διαφόρων δημοσιογράφων, που, "κερδίζουν το ψωμάκι τους", όπως οι ίδιοι ειρωνικά λένε, έχοντας βασικό στόχο να προβοκάρουν τους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες, να προβάλλουν, σύμφωνα με τα κυνικά τους λεγόμενα, το "επώδυνο πλην αναγκαίο έργο" της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έτσι κι αλλιώς τη γλείφουν όπου βρεθούν και σταθούν.

Επειδή όμως δεν μπορούν και να αποκρύψουν αυτούς τους αγώνες, όταν δεν τους συκοφαντούν, προσπαθούν να χρησιμοποιούν διάφορα "τρικάκια" αποπροσανατολισμού. Ετσι για τις αγροτικές κινητοποιήσεις βγάζουν διάφορους αγροτοπατέρες της ΠΑΣΕΓΕΣ, για να μιλήσουν για τους μεγάλους αγροτικούς αγώνες, αφήνοντας τους ακροατές να ...πιστεύουν ότι οι καλεσμένοι τους συμμετέχουν σε αυτούς τους αγώνες και άλλα ...αντικειμενικά και άκρως "τσουκατικά"... Το ίδιο κάνουν και με κάποιους "γονείς", κάποιους "μαθητές", ή "καθηγητές" και πάει λέγοντας, ανάλογα με το ποιο κοινωνικό στρώμα κινητοποιείται.

Επιστράτευση

Ρέει πάλι

η βενζίνη,

μα για δες,

για κοίτα

εκεί,

κάποια "ανάμειξη"

έχει γίνει

κι έχει χρώμα

πια... χακί!

Ρέει άφθονη

κι ω χρόνοι,

πάλι καύσιμα

υγρά,

που πουλιούνται

με... γαλόνι,

όπως τότε

μια φορά!

Ρέει πάλι

η βενζίνη

και η σούπερ

κι η απλή,

κι η ντροπή

και η αισχύνη

στο στερνό

φτάσαν σκαλί!

Ο οίστρος

Στάρι - αλεύρι - ψωμί

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία, που δημοσίευσε προχτές ο "Ρ", σχετικά με την παραγωγή του σκληρού σταριού της χώρας. Από τους 1.100.000 τόνους, που εκτιμάται ότι έφτασε η φετινή παραγωγή, οι 580.000 παραμένουν απούλητοι. Κι αυτό, παρά το γεγονός πως οι τιμές κυμαίνονται στις 41 έως 43 δραχμές το κιλό και με τάση παραπέρα μείωσης, ενώ πέρσι ήταν στις 50 έως 60 δραχμές το κιλό.

Κι ενώ, οι ελληνικές εξαγωγές σκληρού σταριού έχουν περιοριστεί φέτος δραστικά και μεγάλες ποσότητες παραμένουν στις αποθήκες, έχουμε σοβαρή αύξηση των εισαγωγών ως συνέπεια της εφαρμογής της ΓΚΑΤΤ. Μόνο από την Αργεντινή έχουν εισαχθεί 60.000 τόνοι σκληρού σταριού!

Κι επειδή, κάποιοι μπορεί να μας πουν: Τι να γίνει, αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση, η "ελεύθερη οικονομία", κλπ., κλπ., και μόνον έτσι και με τον συνεπαγόμενο ανταγωνισμό, ο καταναλωτής θα αγοράσει φτηνότερα προϊόντα, να συμπληρώσουμε ότι για πολλοστή χρονιά η τιμή του σκληρού σταριού μειώνεται, αλλά δεν είδαμε την παραμικρή μείωση στο αλεύρι, τα μακαρόνια και άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούν για πρώτη ύλη το στάρι. Αντίθετα, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι αντίστοιχοι μεγαλέμποροι, μεγαλομεσάζοντες και μεγαλοβιομήχανοι έχουν θησαυρίσει.

Τους αφορά και αυτούς

Την παράδοση της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συνεχίζει επάξια και ο σημερινός της πρόεδρος Χρ. Φώλιας, κινδυνολογώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί - όπως λέει- στο εμπόριο ενόψει των γιορτών η απεργία των τελωνειακών ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να μη θιγούν, λέει, τα δικαιώματα του εμπορικού κόσμου... Αραγε πέρασε ποτέ από το μυαλό του κύριου Φώλια ότι ο εμπορικός κόσμος - όχι βέβαια οι εμποροβιομήχανοι με τις απόψεις των οποίων ταυτίζεται, αλλά οι χιλιάδες των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων που θα έπρεπε να εκπροσωπεί σαν πρόεδρος της ΕΣΕΕ - έχει κάθε λόγο να στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στο ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης; Μήπως αφορά άμεσα τους εμπόρους η λαίλαπα που έρχεται και για το δικό τους ταμείο;

Ενοχλημένος ήταν χτες και προχτές ο ραδιοσταθμός "Φλας", επειδή το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" μετέδωσε ότι η Αθήνα είναι η "απεργιακή πρωτεύουσα της Ευρώπης". Σε ό,τι μας αφορά παιδιά, εμείς θα ήμασταν ενοχλημένοι αν το "Ρόιτερ" και το κάθε "Ρόιτερ" μετέδιδε ότι η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των "γλειφτών" του... ψευτο - εκσυγχρονισμού. Ο καθείς και οι ενοχλήσεις του.

Μας δουλεύουν;

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) - ποσοστά κρατικών φόρων που αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - δεν επηρεάζονται από καμία κυβερνητική απόφαση, δήλωσε σε χτεσινή ημερίδα υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών.

Με τίνος αποφάσεις παρακρατούνται από το 1990 μέχρι και σήμερα 1,2 τρισ. δραχμές από τους ΚΑΠ;

Επιπλέον, τίνος ήταν η ρύθμιση να απαλλαγούν τα καταλυτικά αυτοκίνητα - για μια πενταετία - από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, ποσοστό των οποίων αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα ο θεσμός να χάσει τεράστια ποσά;

Στη σκιά της στρατιωτικοποίησης!

Η πολιτική και συνδικαλιστική ζωή της χώρας από χτες πέρασε στη σκιά της στρατιωτικοποίησης! Η απειλή να ντύνονται στο "χακί" οι απεργοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και να μη σκύβουν το κεφάλι επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός στην αντιμετώπιση των λαϊκών διεκδικήσεων. Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο του εκσυγχρονιστικού αυταρχισμού, που είναι ίδιος και απαράλλακτος με τις μαύρες εποχές που πέρασε ο τόπος. Πρόκειται για το νέο επίτευγμα της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία μπορεί να καμαρώνει για τα έργα της απέναντι στην ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, τις πολυεθνικές, την πλουτοκρατία.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ποτέ την κεντροαριστερή κυβέρνηση, η οποία δε δίστασε να βάλει στο γύψο τα δικαιώματά τους και να χτυπήσει "διά ξιφολόγχης" το ιερό δικαίωμα της απεργίας.

Οποια προπαγανδιστικά μέσα και αν χρησιμοποιήσει, όσο και αν επιχειρεί να "υποστηρίξει" την απόφασή της με την "αγανάκτηση των πολιτών και των ΜΜΕ" και να στρέψει την "οργή" κατά των τελωνειακών, οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αντιλαϊκή επέλαση, από την οποία κανένας δε γλιτώνει. Η επιστράτευση των τελωνειακών στέλνει ένα γενικότερο μήνυμα στην κοινωνία, το οποίο πρέπει να πάρει άμεσα και αποφασιστικά την αγωνιστική του απάντηση.

Ελεος!!!

"Αντικειμενική δημοσιογραφία" χορτάσαμε αυτές τις μέρες. Ουκ ολίγα παραδείγματα. Οπως: Δελτίο των 8.30μ.μ. Μετά από 5-6 θέματα, ο εκφωνητής αναφέρεται στην κινητοποίηση που έκαναν φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου και μαθητές των σχολείων της Ν. Σμύρνης, αποκλείοντας για πάνω από 2 ώρες το ένα ρεύμα της λεωφόρου Συγγρού. Παρεμπιπτόντως αναφέρεται ότι αντιδρούν για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μετά... μουσικής, (είχε διοργανωθεί συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα), ενώ όλο το ρεπορτάζ περιγράφει την "ταλαιπωρία" των "άμοιρων" πολιτών, που μπλοκαρίστηκαν εκεί με τα ΙΧ τους. Μάταια ψάχνουμε να ακούσουμε κάτι για το λόγο της"ταλαιπωρίας". Δεν υπάρχουν ούτε τα βασικά αιτήματα των φοιτητών και των μαθητών. Μάλιστα σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπήεκφράστηκε ακόμα και η απορία "πώς γίνεται να είναι μαζί φοιτητές - μαθητές", ενώ η απάντηση των"ενημερωτών δημοσιογράφων", προφανώς "είναι υποκινούμενοι".

Ελεος κύριοι, όχι άλλη "ενημέρωση"!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ