ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία κατά του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου

Τέσσερις ομοσπονδίες και πέντε σύλλογοι στο χώρο του δημοσίου κήρυξαν για αύριο 24ωρη απεργία

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν αύριο Τετάρτη από κοινού, τέσσερις ομοσπονδίες και πέντε σωματεία δημοσίων υπαλλήλων,αντιδρώντας στην ενοποίηση των Ταμείων Αρωγής τους, που προωθείται με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για τις Ομοσπονδίες Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Συλλόγων Υπουργείου Εξωτερικών, Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού και Διοικητικού Επιστημονικού Προσωπικού Δημ. Υπηρεσιών,τις Ενώσεις Διπλωματικών Υπαλλήλων, Ακολούθων Τύπου,το Σύλλογο Γενικής Γραμματείας Δημ. Διοίκησης και τους δυο Συλλόγους του υπουργείου Τύπου.Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ είχαν πραγματοποιήσει για το ίδιο θέμα στάσεις εργασίας και την περασμένη Τετάρτη.

Σε κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν και απορρίπτουν στο σύνολό του, το νομοσχέδιο ενοποίησης των Ταμείων Αρωγής και ζητούν την εξαίρεση των Ταμείων τους.

Οσον αφορά τους λόγους απόρριψης επισημαίνουν: Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, που να αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του ενοποιημένου Ταμείου και που θα έπρεπε να προηγηθεί του νομοσχεδίου. Δεν ακολουθούνται ενιαίοι κανόνες ενοποίησης, αφού δεν ενοποιούνται όλα τα Ταμεία Αρωγής. Ενοποιούνται Ταμεία με διαφορετική σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων, αποθεματικών, ποσοστού μερίσματος κλπ., με στόχο την πριμοδότηση των προβληματικών από τα υγιή.

Να σημειώσουμε πως στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η ανώτερη επικουρική σύνταξη, που θα χορηγεί το ενοποιημένο Ταμείο θα είναι 20% επί της κύριας σύνταξης, ενώ τα Ταμεία των παραπάνω οργανώσεων χορηγούν σήμερα επικουρική σύνταξη στο 25% της κύριας.

Οι ομοσπονδίες αναφέρουν πως στη συνάντηση με το υπουργό Εργασίας, ο τελευταίος έκανε λόγο για επιμέρους βελτιώσεις που όμως δεν τους διασφαλίζουν. Επίσης, καταγγέλλουν την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ που στην παραπάνω συνάντηση συμφώνησε με την ενοποίηση των Ταμείων.

Τέλος, καλούν τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υποστηρίξουν το αίτημά τους και την κυβέρνηση να πάρει υπεύθυνη θέση.

Ακραία αντιδημοκρατική ενέργεια

Το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών

Στην πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών, την οποία χαρακτηρίζει ακραία αντιδημοκρατική ενέργεια,αναφέρεται Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας.

Συγκεκριμένα, στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται: "Η πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών, μετά από δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες όχι μόνο κηρύσσουν παράνομες τις μέχρι τώρα απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και κάθε άλλη μελλοντική απεργία τους, αποτελεί την πιο ακραία - προς το παρόν - αντιδημοκρατική και αυταρχική ενέργεια της κυβέρνησης.

Το ζήτημα είναι πως η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' επιταγήν του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και προκειμένου να βάλει τη χώρα μας στην ΟΝΕ, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, σ' ολόκληρο το λαό και τη νεολαία και προκαλεί δικαιολογημένες κινητοποιήσεις. Ωστόσο, αντί η κυβέρνηση να διαπιστώσει αυτό το ολοφάνερο γεγονός και να προχωρήσει σε αναθεώρηση των επιλογών της, επιμένει αδιάλλακτα στην ίδια κατεύθυνση πυροδοτώντας νέες κινητοποιήσεις, όσων δέχονται την κυβερνητική επίθεση. Μάλιστα δε διστάζει να αντιμετωπίσει τον εχθρό - λαό με τη λήψη ολοένα και πιο αυταρχικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για να "αντιμετωπιστούν" οι λαϊκές κινητοποιήσεις την προηγούμενη βδομάδα συγκλήθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων (!), ενώ με καταιγιστικό ρυθμό εκδηλώνονται οι ενέργειες της κυβέρνησης στα πλαίσια της κλιμάκωσης της αντιδημοκρατικής - αυταρχικής πρακτικής της. Ετσι αναλαμβάνουν να καταστείλουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις οι διευθυντές, οι εισαγγελείς και η αστυνομία, τους κατοίκους του Κρυονερίου τα ΜΑΤ, τους αγρότες τα δικαστήρια, ενώ κηρύσσονται παράνομες ή και καταχρηστικές οι απεργίες των εργαζομένων, όπως λ.χ. η απεργία των τελωνειακών, που το πράγμα έφτασε όχι μόνο στο ν' απαγορευτούν οι τωρινές ή και οι ενδεχόμενες... μελλοντικές απεργίες τους, αλλά μέχρι και στην επιστράτευσή τους.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, εάν η κυβέρνηση πρόκειται να σταματήσει την αντιδημοκρατική και αυταρχική πρακτική της, προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις που προκαλεί η ίδια με την πολιτική της και πώς θα διασφαλιστεί στην πράξη η ανεμπόδιστη άσκηση από τους εργαζόμενους του ιερού δικαιώματος της απεργίας;".

Καταγγέλλουν και οι οικοδόμοι

Τη νέα αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους τελωνειακούς υπαλλήλους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.Επισημαίνει ότι "αυτή η ενέργεια αποκαλύπτει το βίαιο τρόπο άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας, για να περάσει η καταστροφική πολιτική ένταξης στην ΟΝΕ" και ότι στο μονόδρομο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δε θυσιάζονται μόνο εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, όπως της απεργίας.

Υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη αυταρχική ενέργεια στρέφεται συνολικά κατά της εργατικής τάξης. Καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την αντεργατική αυταρχική κυβερνητική πολιτική, να απομονώσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

ΕΣΚ - ΔΕΗ
Για ταξικό προσανατολισμό

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες

Λίγες μέρες μετά το τέλος του 23ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,η ΕΣΚ - ΔΕΗ καλεί, με ανακοίνωσή της, τους εργαζόμενους, "μέσα από τη διαμόρφωση ισχυρού πόλου αντίστασης, να σηματοδοτήσουν τον ταξικό προσανατολισμό και τη συντονισμένη δράση. Να σφραγίσουν τις εξελίξεις, να επιβάλουν τους δικούς τους μονόδρομους, τις δικές τους αξίες, τις δικές τους ανάγκες".

Σχετικά με το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, η ΕΣΚ - ΔΕΗ σημειώνει ότι από τις τοποθετήσεις αρμόδιων στελεχών αναδείχτηκε η απόφαση επίσπευσης της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και: "Προανάγγειλαν τη μετοχοποίηση, με τα επιχειρήματα ότι δεν είναι ιδιωτικοποίηση και ότι θα προστατεύσει από το ξεπούλημα, όταν είναι ζωντανά τα παραδείγματα του ΟΤΕ, των ΚΑΕ, της Ιονικής".

Προσθέτει ακόμη ότι προδιαγράφτηκε η "αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και σοβαρή μείωση των οργανικών θέσεων" και τονίζει, σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ότι δυο μέρες μετά το Συνέδριο, η διοίκηση της ΔΕΗ "προχώρησε σε απόφαση να ανοίξει την αγορά στο 30% από το 2001, δηλαδή 6 χρόνια νωρίτερα από ό,τι η οδηγία προβλέπει".

Ειδικότερα για τα ηγετικά στελέχη των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, σημειώνει ότι "παρουσίασαν το θλιβερό φαινόμενο της εκποίησης των αρχών του συνδικαλιστικού κινήματος", καθώς και ότι αποδέχτηκαν την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, απεμπόλησαν τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, δέχτηκαν την υπονόμευση του ασφαλιστικού.

Η παράταξη τονίζει ότι οι ηγεσίες αυτές δεν έλαβαν υπόψη τους τα μηνύματα για αλλαγή πορείας στο συνδικαλιστικό κίνημα και "επιμένουν στην ίδια αδιέξοδη πορεία, υποταγμένοι στους "μονόδρομους" της ΟΝΕ. Αφυδατώνουν τη συνδικαλιστική δράση, εκλιπαρώντας για "ισότιμη συμμετοχή" σε διαλόγους διαπραγμάτευσης των κατακτήσεών μας".

Στη συνέχεια, η ΕΣΚ τονίζει ότι κατέθεσε την πρότασή της στο Συνέδριο για: ΔΕΗ 100% στο δημόσιο με αποκλειστικότητα σε παραγωγή, μεταφορά, διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, στην υπηρεσία του λαού και του τόπου. Να παραμείνει η κοινωνική ασφάλιση δημόσια, επαναφορά του Ν.4491/66 και ταυτόχρονη κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Η ΕΣΚ, τέλος, "καλεί τους εργαζόμενους μέσα από διαδικασίες βάσης, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους" και να ξεπεράσουν αυτές τις ηγεσίες. Επίσης, τονίζει ότι "η συμμετοχή μας στην απεργία στις 15.12.98 και στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι απεργιακές επιτροπές, είναι το πρώτο βήμα. Η συγκρότηση επιτροπών δράσης μέσα στους χώρους δουλιάς μπορεί να δημιουργήσει ισχυρή πίεση για αλλαγή πλεύσης, άλλη προοπτική".

ΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σημαντική ενίσχυση της ΕΣΑΚ

Σημαντική ήταν η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΣΑΚ,σε ψήφους και σε έδρες, στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, που έγιναν στα πλαίσια του συνεδρίου του. Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 93 αντιπρόσωποι από 89 που είχαν ψηφίσει στο προηγούμενο συνέδριο. Ελαβαν: ΕΣΑΚ 29 ψήφους (πριν 16) και 4 έδρες (πριν 2). ΠΑΣΚΕ 42 ψήφους, όσες και πριν και 6 έδρες από 7 που είχε. ΔΑΚΕ 10 ψήφους (πριν 20) και 2 έδρες (πριν 3). "Ταξική Ενότητα" 7 ψήφους και 1 έδρα, όπως και στο προηγούμενο συνέδριο. Διάφοροι 5 ψήφους και καμιά έδρα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι η ενίσχυση των δυνάμεών της δείχνει την εμπιστοσύνη προς αυτήν μιας σειράς αντιπροσώπων και την εκτίμησή τους για τη συνέπεια και την αγωνιστική της παρουσία. Το αποτέλεσμα των εκλογών - σημειώνει - επιφορτίζει με νέα καθήκοντα την παράταξη, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όσων την εμπιστεύτηκαν. Τέλος, τονίζει ότι θα καταβάλει προσπάθειες για τη συσπείρωση των εργαζομένων και την ανάπτυξη αγώνων σε ταξική κατεύθυνση.

Αρχισε απολύσεις η DENISON

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Στην ανεργία οδηγούνται πάνω από 350 εργαζόμενοι μετά την απόφαση της καναδέζικης πολυεθνικής DENISON να σταματήσει τη λειτουργία της εταιρίας "Ελληνικά Πετρέλαια Βορείου Αιγαίου".Το Σάββατο η εργοδοσία ζήτησε από το προσωπικό να προσέλθει εντός της βδομάδας και να παραλάβει τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις, αλλά οι εργαζόμενοι χτες αγνόησαν αυτή την πρόσκληση, ακολουθώντας την έκκληση του σωματείου τους. Από την Κυριακή κατέλαβαν τις χερσαίες εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Ν. Καρβάλη Καβάλας, εμποδίζοντας την είσοδο στα διευθυντικά στελέχη και στους 30 εργαζόμενους που κρατάει η πολυεθνική σαν προσωπικό ασφαλείας.

Ανάστατη είναι η κοινωνία της Καβάλας μετά την εξέλιξη αυτή και σωματεία όπως και φορείς της πόλης καταγγέλλουν την αδιαφορία και την αδράνεια της κυβέρνησης, καλώντας τη να αναλογιστεί τις ευθύνες της, την ώρα μάλιστα που η ανεργία στην περιοχή της Καβάλας έχει φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα. Τις επόμενες μέρες θα γίνει στην Καβάλα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ενώ οι εργαζόμενοι της εταιρίας έχουν προγραμματίσει αποκλεισμούς δρόμων, δημόσιων κτιρίων, καθώς και άλλες μορφές διαμαρτυρίας.

Από την πρόσφατη απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ