ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Πιέσεις και ... γαλλική ανάκριση

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Τουρκία συνεχίζει να υπονοεί πως αν η Ευρώπη δεν αλλάξει στάση στο ζήτημα του "Απο" Οτσαλάν και την - έστω, ασθενή - πίεση να "πολιτικοποιηθεί" το Κουρδικό, θα εξετάσει ακόμη και την απόσυρση της αίτησης εισδοχής σ' αυτήν, ενώ καταστέλλει όλο και πιο βίαια το μόνο νόμιμο κουρδικό κόμμα. Παράλληλα, ο Κούρδος ηγέτης ανακρινόταν από Γάλλο δικαστή...

"Επίσπευση" ανάκρισης

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανακρίθηκε χτες από έναν Γάλλο δικαστή, αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας, τον Ζαν - Φρανσουά Ρικάρ. Η ανάκριση έγινε με τη μεσολάβηση ενός Ιταλού δικαστή και πραγματοποιήθηκε στην οικία, στην οποία κρατείται από τις 20 Νοέμβρη, στα περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το "βιαστικό" της υπόθεσης αποτελεί μάλλον έκπληξη, καθώς δικαστική πηγή είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι η ανάκριση θα γινόταν την Τετάρτη.

Απεργίες πείνας

Ο φυλακισμένος ηγέτης του νόμιμου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Χαντέπ, και άλλα τέσσερα μέλη του άρχισαν χτες απεργία πείνας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική καταστολή που υφίστανται. Ο Μουράτ Μποζλάκ και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (όπως είναι το"επίσημο" όνομα του Χαντέπ) αρνούνται να δεχτούν τροφή στη φυλακή της Αγκυρας όπου κρατούνται, επιχειρώντας έτσι να καταγγείλουν τη σειρά εφόδων σε γραφεία του σε ολόκληρη τη χώρα, που οδήγησαν σε πάνω από τρεις χιλιάδες συλλήψεις. Αν και οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι, ο Μποζλάκ και άλλοι περίπου 100 αντιμετωπίζουν κατηγορίες "αυτονομιστικής προπαγάνδας".

Μάλλον δεν πρόκειται για σύμπτωση, καθώς η έναρξη των κατασταλτικών επιχειρήσεων της τουρκικής Αστυνομίας σημειώθηκε μετά την 12η Νοέμβρη, οπότε και συνελήφθη ο "Απο" στη Ρώμη...

Το κόμμα ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι οι συλλήψεις εντείνονται: Μόνο χτες έγιναν 93.

Κρισιακή προοπτική

Η Αγκυρα εξακολουθεί να αντιδρά στην ιδέα διεθνούς διάσκεψης για το Κουρδικό ή την ιδέα δίκης του Οτσαλάν σε διεθνές δικαστήριο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί την ιδέα, που υιοθετήθηκε από την Ιταλία και τη Γερμανία, ως "ακόμη χειρότερη εξέλιξη", σε σχέση με την αρχική άρνηση της Ιταλίας να εκδώσει τον Κούρδο ηγέτη στην Τουρκία.

Η έκθεση που υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Χανς Σβόμποντα χαρακτηρίζεται από τουρκικές διπλωματικές πηγές "απαράδεκτη επέμβαση στην εσωτερική πολιτική, στην κοινωνική τάξη και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας".

Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπαινίχθηκε ξανά το Σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία θα παύσει να ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, αν η Ευρώπη επιμείνει στη στάση που υιοθετεί σήμερα απέναντι στον Οτσαλάν και το Κουρδικό.

  • Την αλληλεγγύη της στον ηρωικό κουρδικό λαό, που καταδυναστεύεται αιώνες και στερείται των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέφρασε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σημειώνοντας πως ο ηγέτης του ΡΚΚ πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολιτικός ηγέτης ενός διωκόμενου λαού. "Είναι αδιανόητο να ταυτίζεται ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του κουρδικού λαού "ως εγκληματική πράξη" και ένας ολόκληρος λαός ως "τρομοκράτης"", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ. Επίσης δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του αιτήματος του ηγέτη του κουρδικού λαού να του δοθεί πολιτικό άσυλο. "Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δώσουν φιλοξενία στον ηγέτη του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος του Κουρδιστάν, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αυτό επιβάλλουν οι ανθρωπιστικές και διεθνιστικές αξίες, αυτός είναι ο δρόμος της ηθικής, της αξιοπρέπειας και της εντιμότητας", καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ.
ΡΩΣΙΑ
Σύντομη "παρουσία" Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν λίγη ώρα μετά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, χτες το πρωί, ύστερα από παραμονή 15 ημερών στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας, λόγω πνευμονίας, απέλυσε τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Βαλεντίν Γιουμάσεφ και διόρισε στη θέση του τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Μπορντιούζα. Εκτός από τον Γιουμάσεφ, ο Γιέλτσιν απέλυσε και τρεις βοηθούς του - τους Γιούρι Λαβρόφ, Μιχαήλ Κομισάρ και Γεβγκένι Σεβοστιάνοφ. Υστερα απ' αυτό, ο Γιέλτσιν επέστρεψε στο νοσοκομείο, αφού παρέμεινε στο Κρεμλίνο επί τρεις ώρες. Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι οι γιατροί συνέστησαν στον Γιέλτσιν να επιστρέψει στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας για να συνεχίσει τη θεραπεία του. Ο Γιακούσκιν απέδωσε τη σύντομη επίσκεψη τού Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο στην ανησυχία που επικρατεί στην κοινή γνώμη για την έλλειψη προσήλωσης στον αγώνα κατά της διαφθοράς, τον πολιτικό εξτρεμισμό, την οικονομική κρίση και τις αυτονομιστικές τάσεις. Οπως είναι γνωστό, ο Γιέλτσιν, που αντιμετωπίζει συνεχώς προβλήματα υγείας, περνάει τον περισσότερο καιρό στην εξοχική του κατοικία ή σε νοσοκομεία και ασχολείται ελάχιστα με τις καθημερινές υποθέσεις της χώρας. Η αντιπολίτευση από καιρό ζητάει την παραίτησή του, διότι δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Πτώση του ρουβλιού

Βουτιά έκανε χτες του ρούβλι έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στη χρηματαγορά της Μόσχας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, το ρούβλι έχασε 4% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία δολαρίου/ρουβλιού διαμορφώθηκε στο ένα δολάριο προς 20,40 ρούβλια. Σε σχέση μ' αυτό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ρωσίας Σεργκέι Γκλαζίεφ, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο "Ρόιτερ", ότι η Μόσχα θα πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, το οποίο κατηγορεί ότι μέχρι τώρα το μόνο που κατάφερε είναι να οδηγήσει τη Ρωσία στη χρεοκοπία.

ΙΤΑΛΙΑ
"Αυτασφάλιση" κατά των θεομηνιών!

ΡΩΜΗ.-

Η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση της γείτονος έχει την πρωτοπορία, όσον αφορά "νέες και πρωτότυπες ιδέες" για την αναγκαία - όπως την κρίνουν - μείωση του "αδηφάγου κρατικού τομέα". Ετσι, μετά την ιδιωτικοποίηση των εθνικών μνημείων της χώρας και την "απασχόληση" των συνταξιούχων με την παραγωγή και πρότυπη καλλιέργειας τομάτας, άλλο ένα ιδιοφυές σχέδιο έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των προσπαθειών για "εξυγίανση και συρρίκνωση" του κράτους: Η υποχρεωτική αυτασφάλιση κατά των σεισμών, πλημμυρών, κατολισθήσεων και όλων των αρνητικών εκπλήξεων που μπορεί να επιφυλάσσει η φύση!

Το μέτρο αυτό, που εισήχθη με τη μορφή νομοσχεδίου ενταγμένου στον προϋπολογισμό για το 1999 και εγκρίθηκε το περασμένο Σάββατο από την επιτροπή προϋπολογισμού της Γερουσίας, έχει "δονήσεις μεγατόνων", εξαιτίας των "εκρηκτικών διαστάσεων" της νέας πραγματικότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ιταλοί πολίτες. Το σκεπτικό αυτού του νομοσχεδίου αφήνει επί της ουσίας έκθετο τον κάθε πολίτη, αφού για να προστατευτεί ή να αποζημιωθεί από τις θεομηνίες που μπορεί να τον πλήξουν θα πρέπει να ασφαλιστεί υποχρεωτικά, αλλιώς ...θα μείνει απλώς άστεγος ή άνεργος.

Φυσικά, η "κεντροαριστερά" που φροντίζει για έναν "καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο" (;) αντιτείνει ότι το παρόν μέτρο θα εναρμονίσει την Ιταλία με τις πιο αναπτυγμένες χώρες, ενώ δε θα κοστίσει υπερβολικά στους πολίτες και, παράλληλα, θα αποδειχθεί σωτήριο για τα ταμεία του κράτους! Αν με αυτά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Ντ' Αλέμα προσπαθεί να πείσει τους φορολογούμενους, μάλλον αποτυγχάνει, αφού οι Ιταλοί πολίτες δε δείχνουν να πείθονται για το "εκσυγχρονιστικό του είδους", αλλά ούτε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση των σεισμόπληκτων κυρίως περιοχών. Εύλογα, λοιπόν, τα ερωτήματα, αλλά και οι έντονες διαμαρτυρίες που έχουν εγερθεί από την πλειονότητα των Ιταλών με πρώτο και κύριο: Ποιος είναι, επί της ουσίας, ο λόγος της πολύ υψηλής φορολόγησης, ενώ μύρια έπονται, όπως πώς θα πληρώσουν την ασφάλεια αυτή οι συνταξιούχοι που ζουν με 120 - 140 χιλιάδες δραχμές το μήνα; Ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος, αναρωτιούνται όλοι, αφού τα ισχύοντα ασφάλιστρα σε εναρμόνιση με την ιταλική νομοθεσία, αλλά κυρίως με τους ισχύοντες νόμους της αγοράς - δηλαδή, ανάλογα των κινδύνων που εγκυμονούν κατά περίπτωση - αναμένεται ότι θα εκτινάξουν τα ασφάλιστρα στα ύψη.

Η νέα νομοθεσία δεν παρέχει απαντήσεις, παρά μόνο εστιάζεται στο επίμαχο άρθρο 36 του νέου προϋπολογισμού, που καθιστά επί της ουσίας υποχρεωτική την ασφαλιστική κάλυψη, εκτός από τις περιπτώσεις πυρκαγιάς, που ίσχυαν μέχρι τώρα και αυτές των ποικίλων θεομηνιών. Ειδικότερα, μία επεξήγηση του άρθρου προβλέπει ότι οι πολίτες που δε θα είναι ειδικά ασφαλισμένοι, σε περίπτωση θεομηνίας, θα επωμίζονται ένα μέρος του κόστους ανοικοδόμησης της ακίνητης περιουσίας τους και των ζημιών που θα κυμαίνεται από το 20% μέχρι το 50%. Παρότι ο νόμος υπολείπεται των εξηγήσεων στις λεπτομέρειες της εφαρμογής του, αλλά και ούτε δίνει απαντήσεις στα εύλογα ερωτηματικά, όμως δεν υπολείπεται να εισάγει τα νέα κοινωνικοπολιτικά κριτήρια. Οτι, δηλαδή, το κράτος αποποιείται των μέχρι τώρα ευθυνών του σε ποσοστό μέχρι και 50% των ζημιών που θα προκαλέσουν στο μέλλον οι όποιες φυσικές καταστροφές, καθιστώντας τους πολίτες συνυπεύθυνους, αν δεν έχουν λάβει τα μέτρα τους, αν δεν έχουν, δηλαδή, προπληρώσει για την ασφάλισή τους!

ΚΟΣΣΟΒΟ
Οι Αλβανοί απέρριψαν το σχέδιο των ΗΠΑ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

"Απαράδεκτο" χαρακτήρισαν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί το τελευταίο σχέδιο των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο, θεωρώντας ότι δεν προσφέρει τη "βάση για διαπραγματεύσεις γιατί προσεγγίζει τις σερβικές θέσεις και απαιτήσεις".

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στην Πρίστινα, ο Φεχμί Αγκάνι, ένας εκ των Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών, η τελευταία εκδοχή του σχεδίου των ΗΠΑ ("αρχιτέκτονας" του οποίου είναι ο απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον στο Κόσσοβο, Κρίστοφερ Χιλ) "φέρει ορισμένες ακατανόητες αλλαγές" και ως εκ τούτου απορρίπτεται. Κυρίως, γιατί όπως εξήγησε ο Αγκάνι, το νέο σχέδιο εμπερικλύει το Κόσσοβο εντός της σερβικής κυριαρχίας. Τέλος πρόσθεσε: "Είναι εμφανές ότι άλλες προτάσεις προσφέρει ο Χιλ όταν μιλά σε μας και άλλες όταν μιλά με τον Σέρβο Πρόεδρο, Μίλαν Μιλουντίνοβιτς"...

Ο Μπ. Γιέλτσιν στη χτεσινή του εμφάνιση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ