ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΤΣΟΥΛΑ,μέλους του ΚΚΕ, που πέθανε την 1η Δεκέμβρη 1998, τα μέλη της ΚΟΒ Πεντάλοφου Μεσολογγίου πρόσφεραν 22.000 δρχ. στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας.

* * *

Στις 10 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός μας σύντροφος ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΔΑΜΑΝΗΣ,φωτεινό παράδειγμα αγωνιστή - κομμουνιστή.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας.

Τ. Ε.

* * *

Ο ΣΑΜΠΑΝ Χασάν ΟΣΜΑΝ γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Υδροχώρι Ξάνθης.

Πέθανε στις 27 Μάη 1998 στη Σόφια.

Το 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, μεταξύ των οποίων και στις δύο μάχες των τμημάτων του ΔΣΕ στη Φλώρινα το 1948 και 1949. Για ένα χρονικό διάστημα βρισκόταν στην Πρέσπα.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας και εργάστηκε ως το θάνατό του στη Σόφια. Ηταν πατέρας δύο παιδιών.

Η κόρη του

* * *

Πέρασαν 6 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ Ορέστη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Στις 24 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του πατέρα του ΟΡΕΣΤΗ Ιάκωβου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,που πέθανε το 1995.

Ο Ορέστης Παπαδόπουλος ήταν από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, με σημαντική δράση. Γεννήθηκε στα Αδανα και η Μικρασιατική καταστροφή τον έφερε σε ηλικία 11 χρόνων με την οικογένειά του πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη. Αριστος μαθητής και φοιτητής, τελείωσε με άριστα τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Σύρου. Εργάστηκε στην ΑΤΕ Αξιούπολης - Κιλκίς. Στον πόλεμο του 1940 - '41 πολέμησε τους Ιταλογερμανούς επιδρομείς, επικεφαλής της διμοιρίας του. Σε μια μόνο μάχη έπιασε 165 Ιταλούς αιχμαλώτους. Του απονεμήθηκε το "Χρυσούν Αριστείον Δρυός" και το "Χαλκούν Τιμητικών Διακρίσεων" και ο βαθμός του λοχαγού για ανδραγαθία.

Με την Κατοχή, υπάλληλος τότε της ΑΤΕ Αξιούπολης, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Ηταν διοικητής του 30ού Εφεδρικού Συντάγματος Εδεσσας. Ηταν από τους οργανωτές και αυτούς που διηύθυναν την ιστορική μάχη στο Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, κατά την οποία καταστράφηκε η χιτλερική αμαξοστοιχία. Μεγάλη τιμή ανήκει σ' αυτόν, γιατί, ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, αρνήθηκε κάθε συνεργασία με τους κατακτητές και τους πολέμησε με αυτοθυσία.

Μετά την Απελευθέρωση, επέστρεψε στην ΑΤΕ. Διώχτηκε και κατέφυγε στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας και από κει κατέβηκε στο ΔΣΕ. Ηταν επιτελικός αξιωματικός της 670 Μονάδας και άλλων μεγάλων μονάδων. Παρόλο που ήταν ενάντια στον αδελφοκτόνο πόλεμο, διηύθυνε μεγάλες μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι (Κλέφτη, Γύφτισσα, Γκόλιο - Κάμενικ, Μάλι Μάδι και άλλες). Τραυματίστηκε επανειλημμένα και είχε μερική αναπηρία. Με απόφαση της ΠΔ Κυβέρνησης ονομάστηκε ταγματάρχης του ΔΣΕ.

Το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε περίπου 30 χρόνια. Εκεί τελείωσε την Ανώτατη Σχολή Πολέμου του σοβιετικού στρατού. Στην Τασκένδη δημιούργησε οικογένεια και είχε δυο παιδιά.

Ο γιος του Γιώργος (Πούσκιν) στις 29 Αυγούστου 1992, σε ηλικία 37 χρόνων, έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα. Είχε τελειώσει την Ανώτατη Μουσική Σχολή Τασκένδης. Στην Ελλάδα ήταν καθηγητής στο Ωδείο του Δήμου Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης.

Το χτύπημα αυτό στοίχισε πάρα πολύ στον πατέρα του, ο οποίος ήταν αγαπητός στην παροικία των Πολιτικών Προσφύγων στην Τασκένδη, αλλά και στους Πολιτικούς Πρόσφυγες της Τούμπας Θεσσαλονίκης, όπου ζούσε μετά τον επαναπατρισμό του.

Στη μνήμη τους, η σύζυγος του Ορέστη Παπαδόπουλου Παρασκευή πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Οι αδελφές Παπαγεωργίου πρόσφεραν 50.000 δρχ. στο "Φοίνικα", στη μνήμη των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αδελφός τους ΝΙΚΟΣ (Διγενής), καθώς και στη μνήμη του άλλου αδελφού τους ΓΙΩΡΓΟΥ.

* * *

Οι αδελφοί Πέτρος και Νίκος Αδάμ πρόσφεραν στο "Φοίνικα" 50.800 δρχ. στη μνήμη των 100 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 6 Ιούνη 1944 από Γερμανούς στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στους οποίου ήταν και ο αδελφός τους ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΔΑΜ, γεωπόνος.

* * *

Ο Σταύρος Κούρτης από τα Ανω Λιόσια πρόσφερε για τους αγωνιστές της Κολομβίας 5.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΑΥΡΗ, από τα Ασπρα Χώματα Πειραιά, ο Θ. Μπιζάνης πρόσφερε, μέσω της ΚΟΒ Μάδυτου, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Ο Βασίλης και η Ιουλία Σαγανά προσφέρουν 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, μέσω ΝΕ Μεσσηνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ