ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενας φίλος απ' τα παλιά

Τον είδα στο αγροτικό συλλαλητήριο. Εγώ βρέθηκα εκεί για δημοσιογραφική δουλιά. Αυτός συμμετείχε στον αγώνα. Τον γνώρισα και με γνώρισε αμέσως αν και είχαμε να βρεθούμε και να τα πούμε από το 1976, τότε που τελειώσαμε το Β Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων. Εγώ πέρασα στο πανεπιστήμιο κι έφυγα από τα Τρίκαλα. Αυτός έμεινε εκεί κι ασχολήθηκε με τη γεωργία.

Οι πρώτες κουβέντες "τι κάνεις, γιατί χαθήκαμε". Υστερα με πήρε παράμερα για να μου εκμυστηρευτεί κάτι που τον απασχολεί. Κι άρχισε να μου διηγείται τα βάσανά του.

Δεκαπέντε στρέμματα είχε όλα κι όλα απ' τον πατέρα του. Δεν έφταναν για να ζήσει. Θέλησε να τ' αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Κι έφτιαξε ένα θερμοκήπιο. Εκανε το λάθος, εδώ και 12 χρόνια και χρεώθηκε στην Τράπεζα. Δανείστηκε 8 εκατομμύρια. Πληρώνει από τότε συνεχώς - έδωσε κοντά στα 30 εκατομμύρια - κι ακόμη χρωστάει το αρχικό ποσό του δανείου. Το 1987 και το 1990, το χιόνι καταπλάκωσε το θερμοκήπιο και προκάλεσε καταστροφή. ("Ξεσκέπαστο μαγαζί" το χωράφι, αλλά και σκεπασμένο όταν είναι, πάλι κινδυνεύει από τις θεομηνίες). Δεν πήρε δραχμή αποζημίωση. Ομως, οι τόκοι, οι υπερημερίες, τα πανοτόκια "έτρεχαν". Πλήρωνε και το χρέος αντί να μικραίνει, μεγάλωνε. Δεν μπορεί να ξεχρεωθεί με τίποτα.

"Κινδυνεύω να μου πάρουν τα χωράφια", μου λέει με παράπονο. Κι ύστερα αγριεύει: "Είναι και το "γαμώ το". Να δουλεύεις μέρα - νύχτα σαν σκυλί, να ξεπαγιάζεις στις λαϊκές αγορές για να πουλήσεις με την παλάντζα και στο τέλος τίποτα. Αει στο διάβολο, άγχος και τίποτα άλλο".

Τον άκουγα χωρίς να μπορώ να του πω κουβέντα. Τι να πεις σ' έναν άνθρωπο 40 χρονών που δουλεύει και δεν μπορεί να ζήσει. Ενιωθα την οργή του για την αδικία. Τι να του πεις; Οτι ατύχησε στη ζωή του; Και γιατί ν' ατυχήσει αυτός που δουλεύει και να ευτυχούν οι "κηφήνες" που έχουν πλούσιο μπαμπά ή"μπάρμπα στην Κορώνη"; Να φύγει από τη γεωργία; Και πού να πάει; Στα σκλαβοπάζαρα της Γερμανίας για να πλένει πιάτα ή στην Αθήνα της ανεργίας; Τι να κάνουν οι αγρότες που χρεοκοπούν και ξεκληρίζονται; Να στείλουν τα παιδιά τους να ζητιανεύουν στα φανάρια, να μπουν στα ροζ κυκλώματα και στη"βιομηχανία" της πορνείας ή να γίνουν χρηματιστές στη Σοφοκλέους;

Μήπως να σπείρουν χασίς στις γλάστρες - όπως προτείνουν μερικοί κι ανάμεσά τους επίλεκτα κυβερνητικά στελέχη - προς ιδίαν χρήση για να "φτιάχνονται" και να ξεχνούν τα βάσανά τους ή ακόμα και για να το πουλούν, μιας και είναι ακριβό, σε αντίθεση με τα προϊόντα που παράγουν που είναι φτηνά;

Φτάνει να βρίσεις, μαζί με τους αγρότες, τους κυβερνώντες και την Ευρωπαϊκή Ενωση για το κακό που προκαλούν στην ελληνική αγροτιά και να γράψεις λίγες αράδες στην εφημερίδα για το δίκιο των ξωμάχων;

Δεν είχα τι να πω στον παλιό συμμαθητή μου. Κι από τη δύσκολη θέση μ' έβγαλε ο Σπύρος Τσιοτινός, που μιλώντας στο συλλαλητήριο εκείνη την ώρα έλεγε: "Ετούτο τον τόπο τον έχουμε δανεικό από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας. Μας έχουν δώσει ευχή και κατάρα να τον κρατήσουμε. Γι' αυτό τον τόπο έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με την ιστορία. Θα τον κρατήσουμε ακέραιο όπως τον παραλάβαμε. Κι έτσι ακέραιο θα τον παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας".

Γύρισα και είδα το πρόσωπο του παλιού μου φίλου να φωτίζεται. Κατάλαβα πως δε θα τον λυγίσουν τα χρέη της αδικίας. Πως το δέσιμό του με τη γη θα του δώσει τη δύναμη ν' αγωνιστεί μαζί με τους συναδέλφους του, μαζί με όλους τους αδικημένους τούτου του τόπου.

Αποχαιρετιστήκαμε και δώσαμε "ραντεβού" στο επόμενο αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλία.

"Ευτυχώς που γίνονται κινητοποιήσεις και θα βρισκόμαστε", μου είπε...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Μεγάλη οικολογική καταστροφή...

...και, μάλιστα, με ονοματεπώνυμο! Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας, στην οποία μοιράστηκε δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας με τους απανταχού ενδιαφερόμενους "παραλιοφάγους"!

"Είμαστε αποφασισμένοι να αποκρούσουμε δυναμικά τα προβλεπόμενα καταστροφικά έργα τσιμεντοποίησης της παράκτιας ζώνης της λεωφόρου Ποσειδώνος από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τη Βάρκιζα".

Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε χτες - σε σχετική συνέντευξη Τύπου - η "Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού" σαν απάντηση στη "μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή της χούντας", όπως τη χαρακτήρισαν μέλη της επιτροπής που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς και στην κατάργηση του δημόσιου κοινόχρηστου χαρακτήρα της.

Τεράστιες εκτάσεις θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες και πολυεθνικές, με στόχο την τσιμεντοποίηση και την εντατική τουριστική ανάπτυξη των ακτών, σε βάρος των κατοίκων. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (αποτελείται από 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 10 δημοτικές παρατάξεις των παράκτιων δήμων) κατήγγειλαν:

  • Την τσιμεντοποίηση και την εκποίηση σε ιδιώτες του χώρου του Ιπποδρόμου, του θαλάσσιου μετώπου του Ελληνικού, με ταυτόχρονη δημιουργία τεχνητού νησιού και δύο μαρινών και των "Αστεριών" Γλυφάδας.
  • Τη μεθοδική αντισυνταγματική ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που καταλύει κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος της παράκτιας ζώνης, με διάφορες προφάσεις (ολυμπιακές εγκαταστάσεις).
  • Το νόμο, που μετατρέπει τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) σε ανώνυμη εταιρία για τη διαχείριση της περιουσίας του, στην οποία περιλαμβάνεται και το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας ζώνης, από τον Πειραιά μέχρι τη Βάρκιζα.
  • Την εκποίηση από τον ΕΟΤ της Μαρίνας Αλίμου και της Β Ακτής Βούλας.
  • Την κατασκευή νέας μαρίνας και τη δόμηση 60.000 τ.μ. στην παραλία του Φαλήρου, σε συνδυασμό με την ανέγερση ενδεκαώροφου ξενοδοχείου.
  • Τη δημιουργία λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας, με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση (από την Πειραιώς μέχρι τη Λ. Ποσειδώνος). Εργο, που, όπως υπογραμμίζουν μέλη της Επιτροπής, θα αυξήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα επιβαρύνει το περιβάλλον (200.000 αυτοκίνητα τη μέρα ανά κατεύθυνση).
Ποιοι θα πάρουν τη "δουλιά"...

Το νέο στοιχείο, που μοιράστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από την επιτροπή, είναι ένα δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας ("Μέτοχος" 4.12.98), στο οποίο αναφέρονται οι ενδιαφερόμενοι για το ...φιλέτο της παραλίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα:

  • Ιππόδρομος: Εχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ομάδα επιχειρηματιών, στην οποία συμμετέχει και η τεχνική εταιρεία "Ακτωρ" του Γ. Μπόμπολα για την κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση συνεδριακού κέντρου (θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δρχ.).
  • Μαρίνα Αλίμου: Ενδιαφέρεται η εταιρία "Κυριακούλης" και η τεχνική εταιρεία "Γνώμων" (έχουν αναλάβει και την εκμετάλλευση της μαρίνας στην Κέρκυρα), καθώς και η "Βερνίκος Κότερα" για τη δημιουργία εστιατορίων, καταστημάτων και άλλων χώρων αναψυχής (επένδυση που ξεπερνά τα 15 δισ. δρχ.).
  • Β Πλαζ Βούλα: Οι επιχειρηματίες Ν. Βερνίκος, Α. Ποταμιάνος και πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η "Ντίσνεϊ", για τη δημιουργία υδροψυχαγωγικού πάρκου (waterland), ενδιαφέρονται.
  • "Αστέρια" Γλυφάδας: Ο "Ομιλος Αλαμανή", η οικογένεια Δασκαλόπουλου και ο Ν. Χιόνης προωθούν τη δημιουργία ολοκληρωμένου κέντρου ψυχαγωγίας, ύψους 5 δισ. δραχμών.
  • Λαγονήσι: Ενδιαφερόμενοι είναι - σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα - ο "Ομιλος Λάτση",ο Δ. Κοντομηνάς (Interamerican) και άλλοι επιχειρηματίες για τη δημιουργία ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου και κέντρου θαλασσοθεραπείας.

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν, θα περιμένουν πώς και πώς, την απόφαση του ΣτΕ να εγκρίνει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για να ξεκινήσει το μεγάλο φαγοπότι στην παραλία.

Οι Παναγιώτης Κουμουνδούρος,Αποστόλης Αλωνιάτης,Μαριλένα Ιατρίδου,Φαίδων Γεωργιάδης,Στέλιος Γκίκας,Ελένη Μαντζαβίνου,Αλέξανδρος Μοζ,μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε δήμος που του ανήκει κάποιο κομμάτι της παραλίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε μέσο για τη διάσωση του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας, το οποίο αποτελεί πολύτιμη όαση για όλους τους Αθηναίους. Για την εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας (ΟΚΙ) στο Ελληνικό, ο Π. Κουμουνδούρος υπενθύμισε τη μελέτη του Δήμου, σύμφωνα με την οποία οι διαμορφώσεις που θα γίνουν στην ακτή θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, σε θαλάσσια αναψυχή και κολύμπι.

Η δημιουργία τεχνητού νησιού και δύο μαρινών στο Ελληνικό, αποκλείει τους κατοίκους από την παραλία

Και ο Φαληρικός Ορμος παραχωρείται στα μεγάλα συμφέροντα, για πλήρη τσιμεντοποίηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ