ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Κυριακή οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Εντείνονται οι προετοιμασίες της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων ενόψει των εκλογών που γίνονται την Κυριακή στο Οικονομικό Επιμελητήριο της χώρας.

"Κύριο ζητούμενο αυτών των εκλογών - τονίζεται στη διακήρυξη της Κίνησης - είναι αν θα διαμορφώσουν τους όρους για ένα Οικονομικό Επιμελητήριο που θα καταξιωθεί επιτέλους ως φορέας ουσιαστικής κοινωνικής παρέμβασης, αλλά και θεσμικής κατοχύρωσης των πραγματικών επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του. Αν θα περάσει από τη φάση της ακαμψίας σε εκείνη της συλλογικής δράσης, με μοναδικό κριτήριό της το μέγιστο δυνατό λαϊκό όφελος".

Σε μια τέτοια κατεύθυνση - σημειώνεται από την Κίνηση - συγκεντρώνεται η δική μας προσοχή και νομίζουμε ότι ως μοναδική διέξοδος σήμερα προβάλλει η ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στο ΟΕΕ, η αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ Κίνησης στα κεντρικά και τοπικά όργανα μέσα από τις εκλογές της Κυριακής 13 του Δεκέμβρη.

Η Κίνηση καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές της Κυριακής.

Η εκλογική διαδικασία θα γίνει σε 100 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ σε Νομαρχιακά Καταστήματα και στα γραφεία των 15 περιφερειακών τμημάτων του Επιμελητηρίου.

Στην Αθήνα οι εκλογές θα διεξαχθούν σε 40 εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στο Πολυτεχνείο (Πατησίων 42).

Φτηνότερα αλλά... ακριβά τα τραπεζικά δάνεια

Αν και η μείωση των επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι εμπορικές τράπεζες - αμέσως μετά τη μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος - έφτασε τις 3,55 μονάδες, τα επιτόκια στην Ελλάδα παραμένουν υπερδιπλάσια των άλλων χωρών της ΕΕ και πολλαπλάσια του πληθωρισμού

Φτηνότερα - αλλά παραμένουν πάντα ακριβά - τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες στην Ελλάδα και μετά τις χτεσινές μειώσεις επιτοκίων παρέμβασης που αποφάσισε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, δίνοντας έτσι το σήμα για μείωση των επιτοκίων και στις εμπορικές τράπεζες. Αν και οι μειώσεις των βασικών επιτοκίων που ανακοίνωσαν η Εθνική και άλλες εμπορικές τράπεζες είναι σημαντικές (μέχρι 3,55 ποσοστιαίες μονάδες για τα δάνεια και 0,25 ποσοστιαίες μονάδες για τις καταθέσεις), οι όροι με τους οποίους χορηγούν δάνεια ή συγκεντρώνουν τις λαϊκές αποταμιεύσεις οι εμπορικές τράπεζες, παραμένουν τοκογλυφικοί. Του λόγου το αληθές για τους τοκογλυφικούς όρους με τους οποίους χορηγούν τα δάνεια οι τράπεζες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι το ύψος των βασικών επιτοκίων παραμένει από υπερδιπλάσιο μέχρι υπερτετραπλάσιο σε σχέση με το ρυθμό πληθωρισμού και τουλάχιστον υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ύψος των επιτοκίων των τραπεζών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το "πράσινο" για τη μείωση των επιτοκίων στις εμπορικές τράπεζες το έδωσε η Τράπεζας της Ελλάδας, η διοίκηση της οποίας - ακολουθώντας το παράδειγμα και την πολιτική των κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - αποφάσισε να μειώσει από 0,30 μέχρι 0,50 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια παρέμβασης στην τραπεζική αγορά και, άρα, να προμηθεύει τα τραπεζικά ιδρύματα με φτηνότερο χρήμα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Συμβουλίου της Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) μειώνεται: α) το επιτόκιο παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά για αποδοχή καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών από 12,75% σε 12,25%.β) Το επιτόκιο του πρώτου βασικού κλιμακίου για καταθέσεις των τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδας διάρκειας μιας ημέρας (γνωστό σαν όβερνάϊτ) από 11,90% σε 11,60%, και γ) Το επιτόκιο χρηματοδότησης των τραπεζών έναντι ενεχύρου τίτλων του ελληνικού δημοσίου (επιτόκιο λόμπραρντ) μειώνεται από 16% σε 15,50%.

Οι εμπορικές τράπεζες

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας, ακολούθησαν ανακοινώσεις εμπορικών τραπεζών με τα νέα μειωμένα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας μειώνει από τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη 1998 μέχρι και 3,55 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια χορηγήσεων και 0,50 μονάδα τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου. Για την ακρίβεια, η ΕΤΕ αποφάσισε να μειώσει (στην παρένθεση το επιτόκιο που ισχύει σήμερα):

  • στο 8,50% (8,75%) το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου και στο 7% (7,25%) το επιτόκιο τρεχούμενων λογαριασμών. Αν υπολογιστεί και ο φόρος που επιβάλλεται στους τόκους καταθέσεων, τότε το καθαρό επιτόκιο μειώνεται για μεν τις καταθέσεις ταμιευτηρίου στο 7,225% για δε τους τρεχούμενους λογαριασμούς στο 5,95%.
  • στο 13,75% (15,25%) το επιτόκιο των δανείων για κεφάλαια κίνησης.
  • στο 12,25% (13,25%) το επιτόκιο δανείων για πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Στα παραπάνω επιτόκια δε συμπεριλαμβάνεται η εισφορά του Ν.128/75, ο ΕΦΤΕ και το όποιο περιθώριο προσαυξήσεως.

  • στο 13,75% (15,25%) το κυμαινόμενο επιτόκιο για τα διαπραγματεύσιμα επιδοτούμενα και μη επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια.
  • στο 12,25% (13,50%) το επιτόκιο των δανείων στεγαστικού ταμιευτηρίου.

Επίσης, η ΕΘνική καθιερώνει 3 νέα στεγαστικά δάνεια με σχετικά χαμηλότοκα επιτόκια. Πρόκειται για τα στεγαστικά δάνεια:

α) "Εθνοστέγη 10", διάρκειας 10 ετών και σταθερό επιτόκιο 8,25%.

β) "Εθνοστέγη 15", διάρκειας 15 ετών και σταθερό επιτόκιο 7,50%.

γ) "Εθνοστέγη - ευρώ" (στεγαστικά δάνεια σε ευρώ) με κυμαινόμενο τριμηνιαίο επιτόκιο 5,5%,που σημαίνει ότι ανάλογα με τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές το επιτόκιο θα αναπροσαρμόζεται (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) κάθε 3 μήνες και φυσικά ο δανειολήπτης αναλαμβάνει όλα τα ρίσκα και τα οφέλη που συνεπάγονται τα δάνεια σε συνάλλαγμα ή με ρήτρα συναλλάγματος.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα μειώνει τα επιτόκια καταναλωτικής πίστης, ως εξής (στην παρένθεση το σημερινό επιτόκιο):

  • Σε 16,75% (20%) το επιτόκιο των προσωπικών δανείων (μέχρι 1.000.000 δραχμές).
  • Σε 15% (16%) το επιτόκιο των ειδικών προσωπικών δανείων (διακοπών, εορτοδάνειο κλπ.).
  • Σε 16% (17%) το επιτόκιο δανείων για αγορά αυτοκινήτου.
  • Σε 15,50% (16%) το επιτόκιο των δανείων για την αγορά διαφόρων διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
  • Σε 18% (21,55%) το επιτόκιο των δανείων με πιστωτικές κάρτες.

Στα παραπάνω επιτόκια στεγαστικών και άλλων δανείων, δεν περιλαμβάνεται η εισφορά του νόμου 128 και ο ΕΦΤΕ.

Επίσης, η τράπεζα Eurobank του ομίλου Λάτση (στην οποία ανήκουν και οι τράπεζες Κρήτης και Αθηνών), ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 1998:

  • Από 15,75% στο 14,75% το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις.
  • Από 0,5 μέχρι και 2 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια των διαφόρων κατηγοριών στεγαστικών δανείων. Για παράδειγμα το επιτόκιο στεγαστικών δανείων σταθερής περιόδους 10 ετών μειώνεται στο 8,50% (από 9,25%).
  • Από 1,5 μέχρι 2 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια καταναλωτικής πίστης, όπως τα προσωπικά καταναλωτικά δάνεια που το επιτόκιο μειώνεται στο 20,5% από 22,5% και το δάνειο πιστωτικής κάρτας που μειώνεται στο 23% από 25%.
  • Ολα τα επιτόκια καταθέσεων κατά 0,50 ποσοστιαία μονάδα.

Τέλος, η Τράπεζα Εργασίας,ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει μέχρι και 2 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια χορηγήσεων, ενώ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου (στο 9%) και τρεχούμενου λογαριασμού (στο 7,75%).

Σήμερα και τις επόμενες μέρες, αναμένεται να γνωστοποιήσουν τις αποφάσεις τους για το ύψος μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Δεν επηρεάστηκαν από την απεργία των τελωνειακών

Το ομολόγησε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, αναιρώντας όσα έλεγε - κινδυνολογώντας - τις μέρες της απεργίας των τελωνειακών

Τα ψεύτικα πυροτεχνήματα που εξαπέλυσε την προηγούμενη βδομάδα σε βάρος της κινητοποίησης των τελωνειακών ομολόγησε μόλις χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώνοντας τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1998. Ο λόγος περί της άνευ προηγουμένου κινδυνολογίας που είχε αναπτυχθεί κατά τις μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων των τελωνειακών, όταν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς έκανε λόγο για απώλειες εσόδων της τάξης των 7 - 8 δισ. δρχ. για κάθε μέρα κινητοποίησης, που έθεταν δήθεν... σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία.Με δεδομένο, ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών το μήνα Νοέμβρη ήταν 4 μέρες (και άλλες 4 μέρες το Δεκέμβρη), αν επαληθεύονταν οι ισχυρισμοί του υπουργού θα έπρεπε να υπάρξει υστέρηση των εσόδων κατά 28 - 32 δισ. δραχμές για το Νοέμβρη. Ομως, η αλήθεια αποκαταστάθηκε μόλις χτες, όταν ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών αυτοαναιρέθηκε, ανακοινώνοντας την αύξηση των τελωνειακών εσόδων κατά το μήνα Νοέμβρη κατά 5,74% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι "τελικά" η απεργία των τελωνειακών δεν επηρέασε την πορεία των εσόδων, με το επιχείρημα ότι, επειδή η απεργία ήταν προγραμματισμένη, οι εταιρίες είχαν σπεύσει νωρίτερα να εκτελωνίσουν τα προϊόντα τους, καταβάλλοντας τους αναλογούντες δασμούς.

Εξάλλου, από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες, προκύπτει σημαντική επιβάρυνση των φορολογούμενων κατά το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1998. Συγκεκριμένα στο παραπάνω διάστημα τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος ανήλθαν σε 2.485,7 δισ. δρχ. έναντι 1.940 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 545,6 δισ. δρχ. ή ποσοστό 28,13%!

Τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο ίδιο διάστημασε 8.476,2 δισ. δρχ. έναντι 7.405 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,46%, έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 10,74%. Μετά την παραπάνω εξέλιξη, ο υφυπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους θα δημιουργηθεί υπέρβαση από τον προγραμματισμένο στόχο των εσόδων κατά 200 δισ. δρχ. περίπου.

Εξάλλου, χτες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την πορεία των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού στο εντεκάμηνο του 1998. Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσίασαν αύξηση κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έναντι ετήσιου στόχου 6,9%, ενώ το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,8% έναντι ετήσιου στόχου 5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ