ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αγωνιστικό ραντεβού στις 15 Δεκέμβρη

Παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο οργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 15 Δεκέμβρη, στην πλατεία Σαρόκου στις 10 π.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ), σε συνεργασία με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, προκειμένου να απαιτηθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών και ειδικότερα των ελαιοπαραγωγών. Στον ίδιο χώρο, μαζί με τους αγρότες, θα πραγματοποιήσει την απεργιακή του συγκέντρωση και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, μετά από απόφαση της διοίκησής του.

Με ανακοίνωσή της, η ΟΑΣ Κέρκυρας απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα, υπογραμμίζοντας πως "αυτές τις μέρες είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένας πανελλαδικός αγροτικός ξεσηκωμός για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης". "Η αγροτιά της πατρίδας μας δίνει για μια ακόμα χρονιά τη μεγάλη μάχη της επιβίωσης, για να μην ξεκληριστεί, να μείνει στα χωριά και να καλλιεργεί τη γη", τονίζει η ΟΑΣΚ, στην ανακοίνωσή της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς το λάδι είναι το κύριο προϊόν του νησιού. Παράλληλα, καλεί όλες τις λαϊκές τάξεις και στρώματα, που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς, επισημαίνοντας πως "ήρθε η ώρα να σταλεί ένα ακόμη μήνυμα λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης".

Για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του συλλαλητηρίου, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών και συνεταιριστών σε αίθουσα της ΟΑΣΚ.

Ομως, δε λείπουν και τα φαινόμενα υπονόμευσης του αγώνα από κυβερνητικούς "υπαλλήλους", αφού, όπως καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ: "Παρά τη φραστική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, ορισμένα αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος της ΕΑΣ Γιάννης Ζουπάνος,προσπαθούν να απαλύνουν τις κυβερνητικές ευθύνες, προπαγανδίζοντας την πρόθεση (!) του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ να βοηθήσει για να προστατευτεί η ελαιοσοδειά από το δάκο. Ξεχνά, όμως, ότι φέτος τον Ιούλιο που εφτά βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τροποποίηση νόμου ειδικά για να προστατευτεί η ελαιοσοδειά της Κέρκυρας, η κυβέρνηση την απέρριψε και ο κ. Δρυς "ποιούσε την νήσσαν"...".

ΑΙΓΙΟ
Συλλαλητήριο έξω από το δικαστήριο

Αναβλήθηκε η δίκη 144 αγωνιστών αγροτών

Μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες αγρότες της Αιγιάλειας έξω από το "αγροτοδικείο" του Αιγίου, τη στιγμή που 144 αγωνιστές συνάδελφοί τους οδηγούνταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1995, 1996 και 1997 στο μπλόκο Μεγανίτη. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 9 του Ιούνη.Περισσότεροι από 500 αγρότες της επαρχίας Αιγιάλειας συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δικαστήριο, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους και να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. "Η κατάσταση δεν πάει άλλο" τόνισε ο Κώστας Κερκουλάς, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αιγιάλειας, που μίλησε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της περιοχής. "Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε διαρκή δικαστική ομηρία, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις, τη στιγμή που επιβάλλεται η αγωνιστική διεκδίκηση για την επίλυση των προβλημάτων μας που οξύνονται συνεχώς". Κι αυτό γιατί οι τιμές στα λεμόνια - που είναι μια από τις βασικές καλλιέργειες της περιοχής - έχουν πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα (20 δρχ./κιλό) και το λάδι κατρακυλάει από τις 750 στις 600 δρχ. Ακόμα όπως είπε ο ομιλητής "οι αγρότες της περιοχής περιμένουν τα Χριστούγεννα με άδειες τσέπες, αφού ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για τις περσινές και προπέρσινες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία".

Ο Κ. Κερκουλάς ανέφερε επίσης πως θα συνεχιστούν οι ενημερωτικές περιοδείες στα χωριά της περιοχής και πρόσθεσε ότι η ΣΕΑ της Αιγιάλειας θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή και τις ΣΕΑ των άλλων περιοχών, προκειμένου να συντονιστούν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Παρακρατά επιδοτήσεις

Αλλο ένα πλήγμα σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς μεθοδεύεται και φέτος (επιχειρήθηκε και πέρσι) μέσα από την απόφαση της ΑΤΕ να κρατήσει χρήματα των αγροτών από επιδοτήσεις, προκειμένου να εξοφληθεί μέρος των χρεών τους. Η ΑΤΕ εκβιάζει Ενώσεις και Συνεταιρισμούς, προκειμένου να προχωρήσουν τη διαδικασία, πληρώνοντας τους αγρότες με δίγραμμες επιταγές, ενώ σχετική νομολογία προβλέπει ότι απαγορεύεται η παρακράτηση χρημάτων από την επιδότηση της ΕΕ.

Ηδη στην Πέλλα η ΑΤΕ προχώρησε στην εφαρμογή της απόφασής της, προκαλώντας την οργή των αγροτών, ενώ με τον ίδιο τρόπο επιδιώκει να πληρώσει και τους αγρότες της Θεσσαλονίκης. Συνδικαλιστές αγρότες καταγγέλλουν την τακτική της ΑΤΕ και προειδοποιούν πως αν τελικά εφαρμοστεί, θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Μάλιστα σημειώνουν ότι προβλέπεται ρητά από την ΕΕ πως ανεξάρτητα από το αν χρωστάει ο αγρότης στην τράπεζα, απαγορεύεται η παρακράτηση έστω και μιας δραχμής από την επιδότηση, η οποία αφορά την καλλιέργεια και όχι τους καλλιεργητές.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων με δίγραμμες επιταγές σημαίνει πως π. χ. για τα στάρια αν το ποσό της επιδότησης είναι 250.000 δρχ., η ΑΤΕ μπορεί να κρατήσει τις 200.000, προκειμένου να τις αφαιρέσει από το χρέος του αγρότη πελάτη της και να του δώσει μόνο τις 50.000 δρχ. για να πορευτεί...

Σε ρόλο διεκπεραιωτή της πολιτικής της ΑΤΕ, και ως υπεργολάβος, η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης δεν μπήκε καν στον κόπο να αντιδράσει ή να προειδοποιήσει τους αγρότες. Παρεμπιπτόντως αναφέρθηκε στο θέμα μέσα στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο, με αφορμή την πρόθεση της Ενωσης να στήσει δύο κλιμάκια για την εξυπηρέτηση των αγροτών (ένα Ανατολικά στο παράρτημα της Γεωργικής Σχολής και ένα στη Γέφυρα στις εγκαταστάσεις της "Ομοσπονδίας"). Ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ μέσα στο ΔΣ αντέδρασε και προειδοποίησε πως αν η Ενωση τελικά εμφανιστεί ως υλοποιητής αυτής της απαράδεκτης απόφασης της ΑΤΕ, θα ζητήσει παρέμβαση του εισαγγελέα.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Στο "σφυρί" περιουσιακά στοιχεία

Ως μονόδρομο παρουσιάζει η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας την απόφαση να προχωρήσει στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να καλύψει μέρος των οφειλών της προς την ΑΤΕ και το δημόσιο, ενώ ήδη έχει αποδεχτεί και τη μελέτη βιωσιμότητας που έχει συντάξει η ΑΤΕ, προκειμένου να ξεκινήσει η συνολική ρύθμιση των χρεών της προς αυτήν, τα οποία υπολογίζονται σε 3 δισ. δραχμές.

Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η Ενωση Βέροιας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποταγής στις απαιτήσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ, δηλαδή της μετατροπής της σε μηχανισμό εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων, ρουσφετολογικών προσλήψεων και αδιαφανούς διαχείρισης. Οι ίδιοι που επί χρόνια επιδίδονταν σε προσλήψεις, σήμερα αιτιολογούν την απόφασή τους για μείωση του προσωπικού, "βαφτίζοντάς το" πλεονασματικό. Οι ίδιοι που καταγγέλλουν ότι τα χρέη της σωρεύτηκαν από την κατακόρυφη μείωση της παραγωγής, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δε διεκδικούν μέτρα στήριξης της Συνεταιριστικής Οργάνωσης, αλλά υιοθετούν τις αποφάσεις της ΑΤΕ, που μαθηματικά θα οδηγήσουν σε οριστική χρεοκοπία.

Συνολικά μαζί με το χρέος προς τον ΕΛΓΑ που προέκυψε μετά τη μη απόδοση των παρακρατημένων εισφορών την τελευταία τριετία, τα χρέη της ΕΑΣ Βέροιας ξεπερνούν τα 4 δισ. Αμεσα για την κάλυψη μέρους του χρέους προς το Δημόσιο (ΕΛΓΑ), το ΔΣ της Ενωσης αποφάσισε να πουλήσει ένα ακίνητο (από το οποίο προσδοκά να εξασφαλίσει 1 δισ.), μετοχές της από διάφορες εταιρίες, ενώ ζητά την εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση προκειμένου, μέσω διαγωνισμού, να δώσει αντιπαροχή το οικόπεδο όπου βρίσκονται τα παλιά εκκοκκιστήρια. Παράλληλα προσανατολίζεται στην αγορά των εγκαταστάσεων της ΑΓΡΕΞ, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών - μελών της, αφού στο τέλος θα επιχειρήσει να εμφανίσει και επενδυτική δραστηριότητα, για να πείσει πως το ξεπούλημα δεν πήγε στράφι...

Ηδη, ενόψει και της ρύθμισης των χρεών, έχει προχωρήσει η μετατροπή των βιομηχανικών σφαγείων σε ΑΕ, ενώ και το προσωπικό μειώθηκε κατά 40 άτομα (από 110 σε 70), μέσω προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι 70 που απέμειναν, είναι απλήρωτοι από τον Ιούνη, χωρίς να "βλέπουν φως" για το άμεσο μέλλον.

Ξαναθυμήθηκαν τις πρόωρες αγροτικές συντάξεις

Το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών ανασύρει από τα "σεντούκια" η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής επιχείρησης δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των αγροτών.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του... υπενθυμίζει στους αγρότες ότι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και μέσα στο 1999 για ένταξη στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης με βάση τον κανονισμό 2079/92. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1994, αλλά λόγω των περιορισμών που τίθενται, υπήρξε μέχρι τώρα ελάχιστο ενδιαφέρον (μόλις 18.000 αγρότες εντάχθηκαν). Το υπουργείο Γεωργίας όμως έκρινε "χρήσιμο" να το ξαναρίξει στην κοροϊδία και να ξαναπαρουσιάσει το πρόγραμμα αυτό ως παροχή προς τους αγρότες. Οπως, άλλωστε, έγινε και στο παρελθόν τόσο από τη ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποίησαν τις πρόωρες συντάξεις για ρουσφετολογικούς και ψηφοθηρικούς λόγους. Πάντως, το πρόγραμμα αυτό, όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στην ανάπτυξη της γεωργίας, αλλά αντίθετα στοχεύει μόνο στη μείωση του ενεργού αγροτικού πληθυσμού στο πλαίσιο της πολιτικής ξεκληρίσματος της ΕΕ.

Σε εξευτελιστικά επίπεδα πέφτουν και φέτος οι τιμές στο λάδι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ