ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Φορτίζουν την κρίση τα μηνύματα των Ολμπράιτ και Ράινχαρντ

Περίπολος στους δρόμους της Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα

Associated Press

Περίπολος στους δρόμους της Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το λεγόμενο «αρραγές» μέτωπο ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατηγική που επιθυμούν να ασκήσουν στα Βαλκάνια με αιχμή του δόρατος το Κοσσυφοπέδιο δε φαίνεται τελευταία και τόσο «ενωμένο»... Οι πρόσφατες και συνεχιζόμενες τριβές στον άξονα Ουάσιγκτον - Βερολίνο - Βρυξέλλες σε διάφορα πεδία δράσης, ανεβάζουν «μοιραία» τη θερμοκρασία στην πιο ζέουσα γωνιά των Βαλκανίων περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τι εννοούμε; Δεν έχει παρά να δει και να κρίνει κανείς από τις χτεσινές δηλώσεις του διοικητή της ΚΦΟΡ (Γερμανός στρατηγός) Κλάους Ράινχαρντ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο μεν διακήρυσσε χτες στο Γκνιλιάνε πως το ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση δε θα επέμβει για να «σώσει» τον αλβανικό πληθυσμό των νότιων σερβικών πόλεων στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο. Η δε Ολμπράιτ υποδαύλιζε την ένταση και εξομοιώνοντας τους «παράγοντες» της κρίσης, που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες στα όρια της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, δήλωνε με σημασία πως «η άνοιξη δεν ήταν πάντα μια καλή εποχή για τα Βαλκάνια»..

Στρατηγός Ράινχαρντ: «Δε θα επέμβουμε»...

Χασίμ Θάτσι: «Φταίει το... Βελιγράδι»!

Ο διοικητής της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ, μιλώντας χτες σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκνιλιάνε απέρριψε ρητά οποιαδήποτε πιθανότητα επέμβασης της ΚΦΟΡ με στόχο «τη διάσωση των Αλβανών» που ζουν στις πόλεις της Νότιας Σερβίας στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο. Σ' αυτή του την προσπάθεια, αναφέρθηκε αναλυτικά σ' όλα τα έκτακτα μέτρα που έχει αναλάβει τις τελευταίες μέρες η ΚΦΟΡ, λέγοντας πως δραστηριοποιείται έντονα για να εμποδίσει «την εξαγωγή όπλων και άλλης υποστήριξης» προς τους Αλβανούς αντάρτες του «UCPMB» με πεζές περιπολίες, σημεία ελέγχου και έρευνες «για να ανιχνευτεί και αναχαιτιστεί οποιαδήποτε τέτοια κίνηση» στην περιοχή! Οπως σημείωσε: «Το Κοσσυφοπέδιο δε θα χρησιμοποιηθεί ως μόνιμη βάση εξαγωγής βίας στην Κοιλάδα του Πρέσεβο ή για να επιχειρηθεί η επέκταση της βίας σε διάφορες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Οποιαδήποτε ανατρεπτική δραστηριότητα με βάση το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί και δε θα γίνει ανεχτή!».

ΝΑΤΟικός απλώνει συρματόπλεγμα στους δρόμους της Μιτροβίτσα

Associated Press

ΝΑΤΟικός απλώνει συρματόπλεγμα στους δρόμους της Μιτροβίτσα
Ομως, την προσπάθειά του να καταστήσει αυτό το μήνυμα σαφέστερο υπέσκαψε με κάθε δυνατό τρόπο ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης, Χασίμ Θάτσι. Στο παραπάνω «όχι» του Ράινχαρντ, ο Θάτσι υπέδειξε ως μόνον υπαίτιο την κυβέρνηση του Βελιγραδίου που επιχειρεί να «σύρει τις ΝΑΤΟικές χώρες σε νέο πόλεμο», προσπαθώντας «να καταστρέψει ό,τι καλό έχει έως τώρα επιτευχθεί στην περιοχή»! Εννοείται, πως ο Θάτσι, παρά την επιθυμία του Γερμανού στρατηγού, ουδέποτε καταδίκασε τη δράση της οργάνωσης παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ» που ακούει στο όνομα «Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μέντεβα και Μπουγένοβατς» (UCPMB)... Είπε δε πως οι Κοσσοβάροι Αλβανοί δε θα πέσουν «στην παγίδα του Βελιγραδίου», κατηγορώντας τη σερβική κυβέρνηση για «εθνοκάθαρση» των Αλβανών που ζουν σε πόλεις της Νότιας Σερβίας στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο...

Μ. Ολμπράιτ: «Η άνοιξη δεν ήταν πάντα καλή για τα Βαλκάνια»!

Νέες φωτιές στη γειτονιά των Βαλκανίων άναψαν οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, χτες στις Βρυξέλλες, μετά τις συναντήσεις της με Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους. Αφενός ισχυρίστηκε πως το ΝΑΤΟ κάνει κάθε προσπάθεια για να κατεβάσει τις επικίνδυνες θερμοκρασίες στο Κοσσυφοπέδιο υποδεικνύοντας με το δικό της τρόπο τις εστίες έντασης στην επαρχία. Αφετέρου απέδωσε στο Βελιγράδι προσπάθειες διασποράς της κρίσης, ενώ τέλος υπαινίχθηκε τη βραχυπρόθεσμη εκδήλωση κάποιων θερμών επεισοδίων λέγοντας πως «η άνοιξη δεν ήταν πάντα μία καλή εποχή για τα Βαλκάνια»...

«Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις προσπαθούν να κατεβάσουν τη θερμοκρασία στο θερμοπίδακα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση υποκινεί ταραχές και κάνει τη δουλιά του ΝΑΤΟ δυσκολότερη», ισχυρίστηκε η Ολμπράιτ, προσθέτοντας πως είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια διχοτόμησης της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην κρίση που υποβόσκει στο Μαυροβούνιο, εκμυστηρευόμενη στο Μαυροβούνιο πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς πως σε περίπτωση σερβικής εισβολής η Ποντγκόριτσα θα έχει την προστασία της Ουάσιγκτον.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, η Ολμπράιτ είπε στους δημοσιογράφους πως «δε θα εγκαταλείψει τις διπλωματικές της προσπάθειες» υποστηρίζοντας ωστόσο πως «είναι αλήθεια πως υπάρχουν εξτρεμιστές που πρέπει να μάθουν πως αυτό (δηλαδή η διπλωματία...) δεν είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα»!

Αναφερόμενη στην Κοσόβκα Μιτροβίτσα είπε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πόλη αυτή με ένα δίκαιο τρόπο, όχι σαν διχοτομημένη πόλη, αλλά ως τέτοια στην οποία θα υπάρχει σεβασμός για τα δικαιώματα των μειονοτήτων». Μένοντας λίγα βήματα προ της έκφρασης μιας ανοιχτής υποστήριξης στο αίτημα των Αλβανών για απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, η Ολμπράιτ είπε πως «σε γενικές γραμμές διερχόμαστε μία φάση όπου στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη για θεσμούς που θα οδηγήσουν στην αυτο-διακυβέρνηση και σε ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας».

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την κατάσταση στα Βαλκάνια και εστιάζει το ενδιαφέρον «κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο». Κατά τον αξιωματούχο, οι πηγές της ανησυχίας της Δύσης στη Γιουγκοσλαβία είναι οι ακόλουθες: ο αποκλεισμός των συνόρων του Μαυροβουνίου από τη σερβική αστυνομία, η παράνομη δραστηριότητα Σέρβων και Αλβανών στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου και η συγκέντρωση δυνάμεων του Βελιγραδίου στη σερβική πλευρά των συνόρων.

Η Ολμπράιτ παρέκαμψε το ερώτημα όταν της ζητήθηκε να απαντήσει αν η δύναμη του ΝΑΤΟ μπορεί να επέμβει «για να προστατεύσει Αλβανούς που δέχονται πιέσεις σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Σε κάθε πάντως ευκαιρία, η Ολμπράιτ επαναλάμβανε πως η μόνη κυβέρνηση που δημιουργεί την ένταση είναι αυτή του Βελιγραδίου. Σε ένα σημείο των δηλώσεών της είπε σιβυλλικά: «Μια σειρά συγκρούσεων στη Σερβία, λίγο έξω από το Κόσσοβο, ωθεί ορισμένους διπλωμάτες στο να βλέπουν ομοιότητες με τη βία που ανάγκασε το ΝΑΤΟ να επέμβει τον περασμένο Μάρτη»!

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φασιστική αντικομμουνιστική απειλή

Οι τραμπούκοι μιλούν στους δημοσιογράφους μετά τη σύλληψή τους

Associated Press

Οι τραμπούκοι μιλούν στους δημοσιογράφους μετά τη σύλληψή τους
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι 11 αντικομμουνιστές τραμπούκοι, που είχαν καταλάβει τα κεντρικά γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας στο Κίεβο, παραδόθηκαν χτες στις αρχές και οδηγήθηκαν στα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Ο εισαγγελέας του Κιέβου, Γιούρι Γκεϊσίνσκι, δήλωσε ότι η ποινή τους μπορεί να είναι μέχρι 7 χρόνια φυλακή. Αυτοί όμως έφυγαν σαν ήρωες και όχι χωρίς λόγο. Η κατάληψη της έδρας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας έγινε την Πέμπτη, 9 Μάρτη, το μεσημέρι, από μέλη της άγνωστης οργάνωσης «Ανεξάρτητη Ουκρανία». Οι εξτρεμιστές, οπλισμένοι με πιστόλια, γκαζάκια, λοστούς και μπιντόνια με βενζίνη, κατόρθωσαν να ακινητοποιήσουν τη φρουρά του κτιρίου, εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος, προκαλώντας ζημιές. Τα στελέχη που προσπάθησαν να προβάλουν αντίσταση, τα περιέλουσαν με βενζίνη, απειλώντας να τα πυρπολήσουν. Κατόρθωσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο από τα παράθυρα του πρώτου ορόφου. Οι καταληψίες ανάρτησαν πανό στο οποίο αναγραφόταν «Ανεξάρτητη Ουκρανία από τα Καρπάθια ως τον Καύκασο» και πέταξαν προκηρύξεις με τα αιτήματά τους: απαγόρευση νομοθετικά της δραστηριότητας των κομμάτων και άλλων οργανώσεων κομμουνιστικής, μαρξιστικής, τροτσκιστικής και άλλης ιδεολογίας, «απορωσικοποίηση» της Ουκρανίας, αποχώρηση από την ΚΑΚ κ.ά. Δε δέχονταν να διαπραγματευτούν με τα όργανα της τάξης και απειλούσαν να πυρπολήσουν το κτίριο. Μόλις προς το βράδυ οι καταληψίες δέχτηκαν να συνομιλήσουν με τον ιδεολογικό σύμμαχό τους, ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος «Λαϊκό ΡΟΥΧ» Γκενάντι Ουντοβένκο, ο οποίος υποσχέθηκε να μεταφέρει στη διοίκηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα τα αιτήματά τους. Τέλος, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι «Ιντερ», αργά το βράδυ στις 9 Μάρτη, δυο μέλη της οργάνωσης «Ανεξάρτητη Ουκρανία» πήγαν σε ακρόαση στον πρωθυπουργό Βίκτορ Γιουστσένκο με σκοπό να πειστούν ότι τα αιτήματα της οργάνωσής τους περιλήφθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Υστερα απ' αυτό στις 2 η ώρα τη νύχτα οι καταληψίες παραδόθηκαν.

Για τα μάτια του κόσμου, είχαν ετοιμαστεί και οι... ειδικές δυνάμεις

Associated Press

Για τα μάτια του κόσμου, είχαν ετοιμαστεί και οι... ειδικές δυνάμεις
Σε έκτακτο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα, ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας Πιοτρ Σιμονένκο, όχι μόνο εκφράζει την αγανάκτησή του για την αυθάδη τρομοκρατική πράξη των τραμπούκων της οργάνωσης «Ανεξάρτητη Ουκρανία», αλλά υπογράμμισε ότι «το ΚΚ Ουκρανίας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για την απειλή εγκαθίδρυσης δικτατορίας στη χώρα, ότι η ερωτοτροπία της εξουσίας με τους εθνικιστές και τους τρομοκράτες θα καταλήξει ακριβώς σ' αυτή».

Την έντονη διαμαρτυρία και την καταδίκη της ληστρικής επίθεσης στο κτίριο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, που αποτελεί αντανάκλαση της αντικομμουνιστικής υστερίας στην Ουκρανία, εξέφρασε το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Εκκληση του ΚΚ Ουκρανίας

Το ΚΚ Ουκρανίας έκανε έκκληση σε όλα τα αδελφά κόμματα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σ' αυτό, να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για την αποκάλυψη της επίθεσης του φασισμού στην Ουκρανία και τη διαμαρτυρία τους κατά της απειλής απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας. Στην έκκληση αναφέρεται:

«Προς τα αδελφά Κόμματα!

Η αντικομμουνιστική υστερία, που άρχισε με τις προεδρικές εκλογές, εντείνεται. Πιέσεις, διώξεις ακόμα και περιπτώσεις σωματικής βίας δέχτηκαν πολλοί κομμουνιστές. Ενα δεύτερο εύνασμα έδωσε σ' αυτή, το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Βήμα προς βήμα περιορίζεται η δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας. Στην αρχή τα υποκινούμενα εθνικιστικά όργανα της τοπικής διοίκησης τριών δυτικών περιοχών της Ουκρανίας, παίρνουν αντισυνταγματικές αποφάσεις για την απαγόρευση της δράσης των οργανώσεων του ΚΚ Ουκρανίας στο έδαφος αυτών των περιοχών.

Η εξουσία σιωπά. Μετά κατατίθεται για εξέταση στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση της δραστηριότητας του ΚΚ Ουκρανίας, αν και αυτό αποτελεί δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Η εξουσία σιωπά. Και τέλος ένα χτύπημα.

Σήμερα, 9 Μάρτη 2000, οι αντικομμουνιστές κατέφυγαν σε μια πρωτοφανή προβοκάτσια. Στις 12 η ώρα το μεσημέρι εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας στο Κίεβο, μια ομάδα μπράβων, οπλισμένοι με πιστόλια και γκαζάκια. Ξηλοκόπησαν κι έδιωξαν από το κτίριο τα στελέχη που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί, έσπασαν με λοστούς οργανοτεχνικά μέσα και τα έπιπλα και έχυσαν βενζίνη στις αίθουσες. Στο κτίριο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας είχαν αναρτήσει το πανό:

"Ανεξάρτητη Ουκρανία από τα Καρπάθια ως τον Καύκασο".

Μεταξύ των αιτημάτων των τρομοκρατών: απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας και των άλλων "υπονομευτικών κομμάτων", άμεση αποχώρηση της Ουκρανίας από την ΚΑΚ, επανεξέταση των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς και με τη Λευκορωσία, εκδίωξη από τη δουλιά όλα (ακόμα και τα πρώην) μέλη του ΚΚ Ουκρανίας και του ΚΚΣΕ, απαγόρευση της χρήσης της ρωσικής γλώσσας. Προφορικά διατύπωσαν επίσης το αίτημα για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης αυτών των αίτημάτων οι καταληψίες απειλούν να πυρπολήσουν το κτίριο. Ζητήστε μέσω των Κοινοβουλίων και των πρεσβειών των χωρών σας, να προβούν σε ανάλογες δηλώσεις προς τον Πρόεδρο, την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Ζήτω η αντιφασιστική αλληλεγγύη».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονήθηκε συνήγορος του (υπόδικου) πρωθυπουργού

ΚΑΡΑΤΣΙ.- Ο Ικμπάλ Ραάντ, βασικός συνήγορος στη δίκη του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, δολοφονήθηκε χθες από άγνωστους οπλοφόρους. Η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τέσσερις ένοπλοι σταμάτησαν έξω από το γραφείο του και οι τρεις όρμησαν μέσα, κραδαίνοντας πιστόλια και ημιαυτόματα «Καλάσνικοφ», ενώ ο τέταρτος στάθηκε φρουρός έξω από το γραφείο. Οι τρεις σκότωσαν το δικηγόρο και δύο βοηθούς του και έφυγαν χωρίς κανείς να τους σταματήσει.

Οι αρχές εξέφρασαν «σοκ» για τις δολοφονίες και ο στρατηγός Μουσαράφ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα της 12ης Οκτωβρίου, δεσμεύτηκαν να συλλάβουν και να δικάσουν τους ενόχους. Ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας τους φόνους «φρικτή πράξη βίας». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ενδέχεται να επισκεφθεί το Πακιστάν μέσα στον Μάρτιο.

Τα κίνητρα της επίθεσης δεν είναι γνωστά, αλλά ο δικηγόρος είχε δεχτεί απειλές στο παρελθόν. Είχε στενές πολιτικές σχέσεις με το κόμμα του πρωθυπουργού Σαρίφ.

Η δίκη του τελευταίου επαναλαμβάνεται τη Δευτέρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταδίκη σε φυλάκιση για τον Ερμπακάν

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.- Σε συμφωνία με την καταφανή προσπάθεια να πληγεί το Ισλαμικό Κόμμα της Αρετής, είναι η χθεσινή απόφαση κάθειρξης 1 έτους σε βάρος του άλλοτε πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας του Ντιγιαρμπακίρ, επειδή με δηλώσεις του «προκάλεσε» τους κανόνες του κοσμικού κράτους και «υποκίνησε το λαό σε φυλετικό και θρησκευτικό μίσος». Οι συνήγοροι του Ν. Ερμπακάν δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της ποινής.

Η απόφαση αφορούσε σε δηλώσεις που είχε κάνει ο Ερμπακάν το 1994 (!), διαμαρτυρόμενος για το ότι στα σχολεία η ημέρα ξεκινά με εθνικιστικά συνθήματα και όχι προσευχές από το Κοράνι.

Η απόφαση έρχεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία διεξάγεται μια σκληρή μάχη εξουσίας στους κόλπους του Ισλαμικού Κόμματος της Αρετής (διάδοχου αυτού της Ευημερίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ