ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «F-16»
Αγοράζουν αεροπλάνα χωρίς τον... κινητήρα!

Οι Αμερικανοί απαίτησαν και επέβαλαν να μπουν όπως - όπως οι υπογραφές, λίγο πριν τις εκλογές, στη σύμβαση για την  αγορά 50 «F-16», αξίας 600 δισ. δραχμών, ενώ ακόμα μένουν ανοιχτά τα κεφάλαια για τον κινητήρα, τον εξοπλισμό και το σύστημα αυτοπροστασίας

Στο παραπέντε της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου και του παγώματος στις υπογραφές συμβάσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων και κατόπιν έντονων αμερικανικών πιέσεων για να κλείσει η υπόθεση πριν τις εκλογές, υπογράφηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μεταξύ εκπροσώπων της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, η ατελής σύμβαση για την προμήθεια 50 νέων μαχητικών «F-16».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική συμφωνία, που υπογράφηκε παρουσία του Α. Τσοχατζόπουλου από το γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Γ. Σμπώκο και από εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, αφορά μόνο στο «σκαρί» του αεροσκάφους, αφού οι διαπραγματεύσεις για τον κινητήρα, το σύστημα αυτοπροστασίας και τον εξοπλισμό των αεροσκαφών αυτών θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και θα ολοκληρωθούν -σύμφωνα με το υπουργό Αμυνας- μέσα στο Μάη. Η σύμβαση προβλέπει την αγορά 50 αεροσκαφών τύπου « F-16C/D BLOCK50», με δυνατότητα αγοράς ακόμα 10 αεροσκαφών με τους ίδιους όρους (opsion). Από τα αεροσκάφη αυτά, τα 34 θα είναι μονοθέσια και τα 16 διθέσια.

Το κόστος τους φθάνει τα 1,77 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή πάνω από 600 δισ. δραχμές, που σημαίνει κόστος ανά αεροσκάφος άνω των 12 δισ. δραχμών, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται ο κινητήρας, το σύστημα αυτοπροστασίας και ο εξοπλισμός. Το «υποκατασκευαστικό» έργο, που θα ανατεθεί σε 20 εγχώριες επιχειρήσεις, αφορά στην κατασκευή αεραγωγών, ουραίων τμημάτων της ατράκτου και καλωδιώσεων των αεροσκαφών, αντιστοιχεί σε 250 εκατ. δολάρια και καλύπτει το 18% της αξίας των αεροσκαφών.

Για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η τρίτη κατά σειρά αγορά αεροσκάφους τύπου «F-16». Η πρώτη ήταν το 1986 (η περίφημη αγορά του αιώνα) και η δεύτερη το 1992 - από 40 αεροσκάφη την κάθε φορά. Η παραγγελία των εν λόγω 50 αεροσκαφών τύπου «F-16C/D BLOCK 50», που το συνολικό της κόστος (μαζί με κινητήρα, σύστημα αυτοπροστασίας, εξοπλισμό) θα φθάσει τα 1.000 δισ. δραχμές, γίνεται μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία είχε ληφθεί πριν από μήνες και αποτελεί τμήμα του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος 1996 - 2000. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και η αγορά 15 γαλλικών μαχητικών «Μιράζ-2005» μαζί με την αναβάθμιση των υπαρχόντων «Μιράζ-2000». Υπενθυμίζεται ότι προχθές πάρθηκε από το ΚΥΣΕΑ η απόφαση για την αγορά επίσης 60 μαχητικών τύπου «Γιουροφάιτερ».

Οι παραδόσεις των νέων αεροσκαφών θα αρχίσουν τμηματικά σε περίπου 30 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και θα ολοκληρωθούν σε περίπου δύο χρόνια από την πρώτη παράδοση. Η παραγγελία αυτή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δίνει μια μεγάλη ανάσα στην κατασκευάστρια εταιρία, καθώς - σύμφωνα με ανακοίνωσή της που εκδόθηκε με αφορμή τη χτεσινή υπογραφή - θα επεκτείνει την παραγωγή του «F-16» για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του 21ου Αιώνα, στις εγκαταστάσεις της «Lockheed Martin» στην πόλη του Τέξας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα «F-16» που έχουν παραγγελθεί από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

«Πρέπει να τους σταματήσουμε»

ΑντιΝΑΤΟική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες τα μέλη και οι φίλοι της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη»

«Φτάνουν πια τα εγκλήματα σε βάρος των λαών μας. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ανενόχλητους, πρέπει να τους σταματήσουμε»,ήταν η έκκληση που έκαναν τα μέλη και οι φίλοι της « Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης -διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν, χτες βράδυ στην πλατεία της Καμάρας στη Θεσσαλονίκη, κάτω από την ασφυκτική παρουσία της Αστυνομίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την απαρχή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ενώ αποτέλεσε και βήμα καταγγελίας της νέας αμερικανοΝΑΤΟικής απόβασης που αναμένεται στη χώρα μας με την πρόφαση της άσκησης στα εδάφη της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

Με την προβολή εικόνων από τους αιματηρούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, μουσική και ντουντούκες, τα μέλη της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» κατήγγειλαν για μια ακόμη φορά στο λαό της Θεσσαλονίκης τους απάνθρωπους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και τόνιζαν πως ο πόλεμος συνεχίζεται.

«Ενα χρόνο μετά ο πόλεμος συνεχίζεται και επεκτείνεται», επισημαίνει ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης , μέλος της ΝΔΕ απευθυνόμενος προς τους νέους και τις νέες που συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα. «Ο δεύτερος γύρος που σχεδιάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ θα είναι ακόμα πιο αιματηρός, για να σωπάσουν οριστικά όσες φωνές αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό. Η κατάπαυση του πυρός που επιβάλανε με τις στρατιωτικές δυνάμεις ήταν μόνο ένα κόλπο για να πατήσουν οι φονιάδες στα Βαλκάνια. Ενα χρόνο μετά, η Ελλάδα παραμένει ορμητήριο των Αμερικανών. Λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, ξένος ιμπεριαλιστικός στρατός θα διασχίζει τη χώρα μας για να πνίξει στο αίμα τους λαούς της Βαλκανικής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει για άλλη μια φορά τη συγκατάθεσή της, διατηρεί τις ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή. Ετοιμάζεται να στείλει κι άλλους Ελληνες στρατιώτες στρατιώτες στη Γιουγκοσλαβία. Δένει τη χώρα μας πιο σφιχτά στο ιμπεριαλιστικό τανκ».

Η ΝΔΕ καλεί τους νέους και τις νέες, ολόκληρο το λαό της πόλης να ορθώσουν και πάλι το ανάστημά τους, να μην αφήσουν να χρησιμοποιηθεί η χώρα μας για τις σφαγές τους. Να γίνουν όλοι μαζί η υπερδύναμη που θα σταματήσει τα απάνθρωπα σχέδιά τους. Καλεί ολόκληρο το λαό να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 18 Μάρτη, ημέρα απόβασης των ΝΑΤΟικών, στις 7μμ, στην κεντρική πύλη του Λιμανιού.

ΛΑΡΙΣΑ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 24 Μάρτη

To διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Αντιπολεμικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο διοργανώνει την Παρασκευή 24 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα, η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού.

Για μια ακόμα φορά, οι φιλειρηνιστές του νομού θα ορθώσουν το αντιιμπεριαλιστικό τους ανάστημα, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα της βάρβαρης Νέας Τάξης Πραγμάτων και τα νέα πολεμοκάπηλα σχέδια που προωθεί στην περιοχή των Βαλκανίων. Η απόφαση για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου ελήφθη σε σύσκεψη των φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή, στην οποία επισημάνθηκε ότι το φιλειρηνικό κίνημα του νομού, αλλά και όλης της χώρας πρέπει να εντείνει τη δράση του και να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν και πάλι να χτυπούν στη γειτονιά μας.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι «μπαίνει πλέον σε εφαρμογή το νέο σχέδιο και η νέα τακτική του ΝΑΤΟ, με τη δημιουργία του Στρατηγείου στον Τύρναβο και με καλυμμένες ενέργειες προετοιμάζεται νέος γύρος πολεμικών επιχειρήσεων με την προώθηση νέων όπλων και ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή». «Δυστυχώς - συνέχισε - η πατρίδα μας, με απόφαση της κυβέρνησης, μετατρέπει το ελληνικό έδαφος, για μια ακόμα φορά, σε ορμητήριο κατά του γειτονικού λαού. Σ' αυτές τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όπως επίσημα έχει ανακοινωθεί, θα μετέχει με επιτελικό ρόλο και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο».

Καταλήγοντας, ο Τάκης Τσιόγκας κάλεσε όλους τους φιλειρηνιστές της Λάρισας να δώσουν και πάλι δυναμικό «παρών» σε όλες τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, που θα ακολουθήσουν για να αποτρέψουν τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών σε βάρος της περιοχής, να καταδικάσουν τη συναίνεση και την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης σ' αυτά, και για να μη χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στον Τύρναβο ως ορμητήριο εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Εκδηλώσεις της ΠΕΔΥΕ

Εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, διοργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Στις συσκέψεις αυτές θα γίνουν συζητήσεις για τις σημερινές εξελίξεις στη Βαλκανική, για τη συμφωνία του Ελσίνκι και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, για την Τετάρτη 15 του Μάρτη έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στις παρακάτω περιοχές:

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει εκδήλωση στα γραφεία της (Αρτέμιδος 6), στις 7 μ.μ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου διοργανώνει εκδήλωση στο δημαρχείο της πόλης στις 7 μ.μ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση στα γραφεία της (Λεάγρου 12), στις 7 μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ