ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σιγοκαίει η φλόγα έντασης...
  • Ενας Κοσσοβάρος Αλβανός νεκρός από πυρά Σέρβων αστυνομικών στη διάρκεια συλλήψεων στο Πετς
  • Η Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Κλαρκ και ο επικεφαλής των διεθνών επιβεβαιωτών επιρρίπτουν ευθύνες και στις δύο πλευρές

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Μικρότερης έκτασης κρούσματα βίας συντηρούν την ένταση και την ανησυχία για το τι θα ξημερώσει από μέρα σε μέρα στο Κόσσοβο. Την ίδια στιγμή, στελέχη οργανισμών όπως οι Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ομάδα επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας και διοικητές του ΝΑΤΟ επιρρίπτουν σε γενικές γραμμές ευθύνες και στις δύο πλευρές (σερβικές αρχές και αυτονομιστές Κοσσοβάρους) για την παρατεινόμενη ένταση στην περιοχή.

Πρώτη, χτες, η Σαντάκο Ογκάτα, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,επιχείρησε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που της προσάπτουν για μεροληψία υπέρ των Κοσσοβάρων Αλβανών. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αρνήθηκε με επιμονή ότι μεροληπτεί υπέρ των Κοσσοβάρων και κατηγόρησε αμφότερες τις πλευρές ότι έχουν ευθύνες στο συνεχιζόμενο πρόβλημα των προσφύγων, λέγοντας πως περίπου 175.000 από αυτούς δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στις εστίες τους.

"Καταδικάζω δριμύτατα τη βία και των εκφοβισμό και απ' τις δύο πλευρές στο Κόσσοβο" τόνισε η Ογκάτα, προσθέτοντας πως πίεσε τον Μιλόσεβιτς να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε τον περασμένο Οκτώβρη, προκειμένου να παραχωρήσει αμνηστία σε εκατοντάδες Κοσσοβάρους Αλβανούς που κρατούνται στις σερβικές φυλακές με την κατηγορία "τρομοκρατικών δραστηριοτήτων". Η ίδια δεν είπε πάντως στους δημοσιογράφους τι ακριβώς της απάντησε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος πάνω σ' αυτό το ζήτημα...

Στο Βελιγράδι, επικεφαλής των σερβικών ενόπλων δυνάμεων συναντήθηκαν με τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Γουέσλεϊ Κλαρκ.Ο τελευταίος επανέλαβε ότι η συμμαχία θα δράσει στην περιοχή, εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας με τους αυτονομιστές Κοσσοβάρους Αλβανούς.

Ο Γουίλιαμ Γουόκερ,επικεφαλής των περίπου 2.000 επιβεβαιωτών της αποστολής τήρησης συμφωνίας του περασμένου Οκτώβρη, δήλωσε στο ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου "Β-92" ότι "οι αρχές του Βελιγραδίου είναι γενικώς μη συνεργάσιμες με την αποστολή των επιβεβαιωτών". Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα αιτήματα που έχουν προβάλει οι παρατηρητές στις σερβικές αρχές συνάντησαν αρνητική ανταπόκριση, ενώ κατηγόρησε και τους Κοσσοβάρους αυτονομιστές ότι "παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας και δρουν ανεύθυνα, διεκπεραιώνοντας προβοκατόρικες αποστολές"...

Στο μεταξύ το Σερβικό Κέντρο Πληροφοριών στο Κόσσοβο ανακοίνωσε ότι η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά "τρομοκρατικής ομάδας Αλβανών κοντά στο Πετς, όταν άνδρες των τοπικών αρχών επιχείρησαν να τους συλλάβουν για έρευνες". Από τα πυρά των Σέρβων αστυνομικών, σκοτώθηκε ένας Κοσσοβάρος Αλβανός και συνελήφθησαν τελικά άλλοι έξι.

Ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών, Αντέμ Ντεμάτσι,προειδοποίησε τις σερβικές αρχές να εγκαταλείψουν το Κόσσοβο, λέγοντας σε δημοσιογράφους στην Πρίστινα: "Υποσχόμαστε, εκτός και εάν τελικώς φύγουν απ' αυτές τις περιοχές, ότι θα τους επιτεθούν παντού οι δυνάμεις μας"!

ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Προς υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Η Ρωσία και η Ινδία ανακοίνωσαν σχέδια για την υπογραφή τον επόμενο χρόνο μιας μεγάλης στρατηγικής συμφωνίας, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης στο Νέο Δελχί του πρωθυπουργού της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ. "Οι δύο πλευρές προτίθενται να προχωρήσουν σε μια στρατηγική συνεργασία, η οποία θα επισημοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου τους σε επίπεδο κορυφής με την υπογραφή της Διακήρυξης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Ινδικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας", αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Ο Πριμακόφ δήλωσε πως η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν μέσα στο 1999. Οπως είναι γνωστό, τη Δευτέρα ο Πριμακόφ είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας "στρατηγικού τρίγωνου" Ρωσίας - Ινδίας - Κίνας. Μια στρατηγική συνεργασία για τη δημιουργία γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή θεωρείται ως απάντηση στις πρωτοβουλίες που μονομερώς αναλαμβάνει η Ουάσιγκτον σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο Πριμακόφ είχε συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχαρί Βασπαγί και ηγέτες της αντιπολίτευσης. Οι δύο χώρες υπέγραψαν 7 συμφωνίες, μεταξύ τους μια μακροπρόθεσμη σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και υποσχέθηκαν να προωθήσουν τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, που επηρεάστηκαν αρνητικά μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης. "Ως το έτος 2000 θα διπλασιαστούν οι εμπορικές συναλλαγές μας", είπε ο Πριμακόφ. Στο μεταξύ, η Κίνα, με λακωνική χτεσινή ανακοίνωσή της, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τόνισε την ανεξάρτητη θέση της.

ΡΩΣΙΑ
Εκλογές στην "πρωτεύουσα του Βορρά"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Οι εκλογές για τη Νομοθετική Συνέλευση του Λένινγκραντ, ο δεύτερος γύρος των οποίων διεξάχθηκε την Κυριακή, 20 του Δεκέμβρη, ήταν οι πιο σκανδαλώδεις και βρώμικες σε συνθήκες αντικομμουνιστικής υστερίας και προκλήσεων. Η πιο χαρακτηριστική ήταν η προβοκάτσια που στήθηκε στον πρώτο γύρο ενάντια στον γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ Γιούρι Τερέντιεφ. Η δίκη απ' αφορμή αυτή την προβοκάτσια δεν έγινε μέχρι σήμερα. Αίσθηση προκάλεσε η νίκη στο δεύτερο γύρο του εκλογικού μπλοκ του Γιούρι Μπόλντιρεφ που έλαβε 16 θέσεις επί του μπλοκ του "Γιάκομπλο" του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι που έλαβε 8 θέσεις. Ο πρόεδρος του Λογιστηρίου του Κράτους Μπόλντιρεφ είχε αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα, διότι λόγω της υπηρεσιακής του θέσης αξιοποίησε απόρρητα στοιχεία που κατείχε για τη διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας και, καθιστώντας γνωστά πολλά "καυτά" στοιχεία στις πολυάριθμες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, δημιούργησε την εικόνα του αγωνιστή κατά της διαφθοράς. Θεωρείται ότι οι Λενινγκραντινοί δεν έδειξαν την προτίμησή τους ούτε προς τους κομμουνιστές, ούτε προς τους "δημοκράτες", αλλά προς την "τρίτη δύναμη" όπως αποκαλείται το μπλοκ του Μπόλντιρεφ.

Μέσα στις συνθήκες που αναφέραμε, ανεπιτυχείς ήταν οι εκλογές για την αριστερή αντιπολίτευση. Το ΚΚΡΟ και το ΚΕΚΡ κατέβηκαν στις εκλογές σε ενιαίο μπλοκ "Κομμουνιστές του Λένινγκραντ". Στο δεύτερο γύρο είχαν περάσει 10 κομμουνιστές και 10 υποψήφιοι των πατριωτικών κομμάτων και κινημάτων που είχαν την υποστήριξη των κομμουνιστών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, για τη Νομοθετική Συνέλευση εκλέχτηκαν μόνο δυο κομμουνιστές: Το μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ Μπορίς Μπορνέλινερ και ο υποψήφιος του ΚΚΡΟ Στανισλάβ Ζίντκοφ. Με την ενεργό βοήθεια των κομμουνιστών εκλέχτηκαν επίσης 4 υποψήφιοι των πατριωτικών δυνάμεων. Ωστόσο, βασικός νικητής των εκλογών ήταν ο κυβερνήτης του Λένινγκραντ Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ. Σχετικά μ' αυτό, η εφημερίδα "Κομερσάντ Ντέιλι" κυκλοφόρησε με τον εύγλωττο πρωτοσέλιδο τίτλο: "Στη διαμάχη του Γιαβλίνσκι με τον Μπόλντιρεφ νίκησε ο κυβερνήτης Γιάκοβλεφ". Με τη "λίστα του κυβερνήτη" εκλέχτηκαν 31 βουλευτές. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων στη Νομοθετική Συνέλευση είναι 50. Ετσι, η νομοθετική εξουσία του Λένινγκραντ βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Και κάτι ακόμα: βασικά οι "δημοκράτες" αυτής της πόλης έπαθαν φιάσκο. Δεν εκλέχτηκε κανένα από τα γνωστά πρόσωπα του περιβάλλοντος Γκαϊντάρ, Τσουμπάις και Νεμτσόφ. Τέλος, σημειώνουμε ότι οι εκλογές αυτές απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι νικάει εκείνος που έχει το χρήμα, απεριόριστη πρόσβαση στα ΜΜΕ και την υποστήριξη του "κόμματος της εξουσίας".

Ο Γ. Πριμακόφ με τον Ινδό πρωθυπουργό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ