ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρχισαν τα όργανα για την Κρήτη

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισ. Τζεμ απειλεί με κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αν μεταφερθούν οι "S-300" στην Κρήτη και θέτει πρόβλημα ασφάλειας του ΝΑΤΟ λόγω της παρουσίας Ρώσων τεχνικών

Πριν καλά καλά καταλαγιάσει ο απόηχος της απόφασης για ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, ξεκίνησαν τα όργανα στην Αγκυρα και οι αντιδράσεις για την ενδεχόμενη εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ,αφού πρώτα θριαμβολόγησε, ισχυρίστηκε ότι τυχόν ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη αντί της Κύπρου θα επέφερε κλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο.

"Ενα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης πυραύλων "S-300" στην Κρήτη θα όξυνε μία ήδη επικίνδυνη κατάσταση στο Αιγαίο", δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η παρουσία Ρώσων τεχνικών μαζί με τους πυραύλους σε μία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη. "Θεωρώ, είπε, ότι είναι απίστευτα λάθος μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να φέρει πυραύλους για να απειλήσει μία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ". Με προκλητικό ύφος υποστήριξε πως "αποκαλύφθηκε ότι κανείς δεν έχει τη δύναμη να απειλήσει από τη Νότια Κύπρο, την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" και είπε χαρακτηριστικά "μη νομίσει κανείς ότι η Τουρκία έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και στο εξής απέναντι στο κυνηγητό των εξοπλισμών που κλιμάκωσαν η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο του επιθετικού δόγματος".

Ο Ισ. Τζεμ αναφορικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς των πυραύλων στην Κρήτη, έκανε λόγο για επιπρόσθετο πρόβλημα στα αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο που θα δημιουργήσει η απόφαση αυτή και απείλησε εν είδει προειδοποίησης ότι στην περίπτωση αυτή θα κλιμακωθεί η ένταση. Υποστήριξε ακόμα ότι σε περίπτωση μεταφοράς των πυραύλων στην Κρήτη "θα υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και για το ΝΑΤΟ", αφού "Ρώσοι αξιωματικοί θα μεταβούν στην Κρήτη".

Αναφερόμενος σε προηγούμενη πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για μείωση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής με αντάλλαγμα την άρση της απόφασης εγκατάστασης των πυραύλων στο Νησί, ο Ισ. Τζεμ δήλωσε ειρωνικά: "Ανταποκρινόμενοι σ' αυτές τις παραχωρήσεις, θα μας έκαναν τη χάρη να εγκαταλείψουν το θέμα των "S-300". Αυτός ήταν ο υπολογισμός. Και ήταν ένας πολύ λανθασμένος υπολογισμός".

Προκλητικός όμως ήταν και σε σχέση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Υπενθύμισε την αρνητική αντίδραση της Αγκυρας και είπε ότι "ο ΟΗΕ σχετικά με το παρελθόν έχει λάβει παρόμοιες αποφάσεις, αλλά η Τουρκία και στο παρελθόν δεν υποχώρησε ούτε κατά ένα εκατοστό από τις αρχές της και δε θα το κάνει και τώρα". Ο Τούρκος υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, είπε ότι "εφόσον δεν οικοδομείται κλίμα ειρήνης, θα ήταν ανώφελη μείωση της στρατιωτικής δύναμης" και πρόσθεσε ότι η Τουρκία "έχει λάβει όλα τα μέτρα απέναντι στις απειλητικές πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς, η οποία δε δίνει τέλος στους εξοπλισμούς".

Σε άλλες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο NTV, υποστήριξε ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων "S-300" στο Νησί, είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής πολιτικής της χώρας του. "Αυτό που είπαμε, ανέφερε, ήταν όλο κι όλο το εξής: "Αν εγκατασταθούν αυτοί οι πύραυλοι, εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο στρατιωτικά και πολιτικά" και αυτή η αποφασιστική πολιτική κατέληξε στο να οδηγηθούν Ελληνες και Ελληνοκύπριοι σε μία κωμική κατάσταση".

Ανάλογο ήταν και το πνεύμα του χτεσινού τουρκικού Τύπου. Υπό τον τίτλο "Η ισχύς της Τουρκίας" η εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τώρα θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη.

ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Οι αντιδράσεις καλά κρατούν...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

(του ανταποκριτή μας).-

Η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για τη μη έλευση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο και τη μεταφορά τους στην Κρήτη (στο νομό Λασιθίου) προκάλεσε, όπως αναμενόταν, πιο έντονες και ποικίλες αντιδράσεις που οι συνέπειές τους θα επηρεάσουν, όπως προβλέψαμε την περασμένη Τρίτη, σοβαρά και την πολιτική εσωτερική κατάσταση στο Νησί, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος "Δημοκρατικός Συναγερμός" Νίκου Αναστασιάδη, ότι την 1η Νοεμβρίου 1998 ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ότι η Αθήνα έχει αντίθετη άποψη στο θέμα των πυραύλων και ότι δε θα έπρεπε να έρθουν στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου χτες το πρωί, ανέφερε επίσης ότι τη θέση αυτή τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις 27 του Νοέμβρη στον Πρόεδρο Κληρίδη. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε ο Ν. Αναστασιάδης, ορθά πράττοντας από σεβασμό προς το Εθνικό Συμβούλιο, απάντησε ότι θα έπρεπε να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και ότι θα έπαιρνε και τις δικές τους απόψεις. Κατά την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Κληρίδη, τα μέλη του απάντησαν ότι η έλευση των "S-300" αποτελεί εθνική συνέπεια.

Δηλώσαμε, πρόσθεσε ο Ν. Αναστασιάδης, ότι εκείνοι που αποφάσισαν την αγορά των πυραύλων θα πρέπει να τιμούν μέχρι τέλους τις δεσμεύσεις τους, διαφορετικά η μονομερής ενέργεια μιας από τις δύο κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της Κύπρου, θα είχε συνέπειες που θα συμπαρασύρουν και την Ελλάδα. Μια άλλη συνέπεια που μπορεί να επηρεάσει την πολιτική ζωή, είναι η χτεσινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ να αποσύρει από την κυβέρνηση Κληρίδη τους δύο υπουργούς της, τον Γιαννάκη Ομήρου,από το υπουργείο Αμυνας και τον Λυκούργο Κάππα, από το υπουργείο Παιδείας, σ' ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη. Η ενέργεια αυτή της ΕΔΕΚ αν εγκριθεί από την Κεντρική της Επιτροπή την ερχόμενη Κυριακή θα δώσει στον Πρόεδρο Κληρίδη την ευκαιρεία να προβεί σε ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Μια άλλη εξέλιξη είναι το αίτημα του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για σε βάθος μελέτη του θέματος της άμυνας. Ο Σπ. Κυπριανού μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ύστερα από έκτακτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ζήτησε έμμεσα από τον Πρόεδρο Κληρίδη να παραιτηθεί. Πρόκειται για το δεύτερο αρχηγό κόμματος που ζητά την παραίτηση του Προέδρου Κληρίδη. Ως γνωστόν, παρόμοια αξίωση υπέβαλε ευθέως και ο πρόεδρος του κόμματος "Νέοι Ορίζοντες" Νίκος Κουτσού.

Ο Σπύρος Κυπριανού υποβάλλοντας την αξίωση για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για επανεξέταση του θέματος της άμυνας της Κύπρου, ανέφερε ότι στη συνέχεια αυτό το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινής σύσκεψης της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας με την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, είπε, οι εξελίξεις ίσως να επιβάλουν την πραγματοποίηση πανεθνικής διάσκεψης υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Σπύρος Κυπριανού υποστήριξε επίσης ότι το "CASUS BELLI" μετά την απόφαση για τους πυραύλους φαίνεται να μην υφίσταται πλέον. Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και των όσων έχουν προηγηθεί, εγείρεται σοβαρό θέμα ηθικής τάξης για τον Πρόεδρο Κληρίδη και δεν είναι αρκετή η φραστική ανάληψη ευθύνης. Αυτή δεν αποκαθιστά από μόνη της την αξιοπιστία και την ενότητα μέσα στις τάξεις του ίδιου του λαού, γι' αυτό ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να σκεφθεί τον πιο πρακτικό και σωστό τρόπο ανάληψης αυτής της ευθύνης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε κονδύλι του προϋπολογισμού που αφορά δαπάνες για την άμυνα, εκτός αν προηγηθεί αποσαφήνιση και επαναβεβαίωση της φιλοσοφίας και του περιεχομένου, τόσο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου όσο και της γενικότερης αμυντικής πολιτικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, σε χτεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για τους πυραύλους είναι η αναπόφευκτη κατάληξη μιας απόφασης που λήφθηκε χωρίς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς συνυπολογισμό των πλεονεκτημάτων ή των προβλημάτων από την εγκατάσταση αυτού του οπλικού συστήματος στην Κύπρο, χωρίς πότε να γίνουν οι απαιτούμενες συζητήσεις και αναλύσεις, είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα είτε μέσα στην κυπριακή ή στην ελληνική κυβέρνηση για τις πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές παραμέτρους αυτού του θέματος. Και από τη στιγμή που αυτές οι σοβαρές αναλύσεις δεν έγιναν, η υπόθεση εξελίχθηκε κατά τρόπο που κύρια εξυπηρετούσε εσωτερικές ανάγκες, προεκλογικές σκοπιμότητες και άλλα τινά τα οποία δεν μπορούσε παρά να ήταν χρονικά σε κάποια στιγμή ξεπερασμένα, να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους και να μείνει στο τέλος η απόφαση η οποία βαλλόταν από κάθε πλευρά.

Ο Α. Χρίστου είπε επίσης ότι, όταν κρίνουμε μια απόφαση, και ιδιαίτερα την αναίρεσή της, η οποία απόφαση μεθοδεύτηκε να αναγγελθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές και να υλοποιηθεί μετά τις εκλογές. Η απόφαση αυτή χρησιμοποιήθηκε με σκοπό να πετύχουν οι διαβουλεύσεις που γίνονταν από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τη δημιουργία εκλογικού μετώπου για επανεκλογή του Γλ. Κληρίδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης υποστήριξε χτες ότι για την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη θα γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ρωσίας και πρόσθεσε ότι το πυραυλικό σύστημα θα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο κυριότητας!

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει αν ο έλεγχος και ο χειρισμός του οπλικού συστήματος θα βρίσκεται στα χέρια της Λευκωσίας ή της Αθήνας. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δε σχολιάζει θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την Αμυνα. Σε ερώτηση αν η εγκατάσταση των "S-300" στην Κρήτη θα καλύπτει επιχειρησιακά και την Κύπρο, ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είπε ότι θα εξυπηρετεί τους αμυντικούς σχεδιασμούς του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Ο βουλευτής και πρώην γενικός γραμματέας του ΔΗΣΥ Δ. Συλλούρης, χαρακτήρισε σε χτεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων "άτακτη υποχώρηση, ταπείνωση, εξευτελισμό και γελοιοποίηση σε πανεθνικό επίπεδο λόγω του ότι δεν υπήρξε ειλικρίνεια στις σχέσεις πολιτικών με τους πολίτες και πολιτικών με τους πολιτικούς". Ανέφερε επίσης ότι το επόμενο βήμα θα είναι η υποχρέωσή μας να συζητήσουμε την αναγνώριση του ψευδοκράτους και λύση του Κυπριακού με βάση τις προτάσεις του Ντενκτάς".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμφωνία στο "διά ταύτα"

Στην κατεύθυνση της "ελαχιστοποίησης" των αρνητικών συνεπειών από την απόφαση για μη εγκατάσταση των S-300 κινείται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα δράττεται της ευκαιρίας για να περάσει το μήνυμα ότι είναι "αποφασιστικότερος" διαχειριστής και των εθνικών θεμάτων. Πάντως, επί της ουσίας του θέματος δεν τολμά να πει κουβέντα και ο Κ. Καραμανλής προτίμησε την εύκολη λύση της κριτικής επί της διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε την "εποικοδομητική" πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

Στη χτεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν γενναιόδωρος σε διαπιστώσεις και χαρακτηρισμούς, αλλά το "διά ταύτα" ήταν ουσιαστικά υπέρ της συνέχισης της ίδιας πολιτικής, της συμμόρφωσης και πειθαρχίας στις εντολές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ετσι, ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε ότι "η χώρα υπέστη βαρύτατη ήττα σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα" και επέκρινε τον Κ. Σημίτη γιατί στήριξε επί τρία χρόνια μια πολιτική την οποία στην ουσία υπονόμευε, για να φτάσει τελικά να την αναιρέσει στο σύνολό της. Εκτίμησε ότι οι συνέπειες της ασυναρτησίας και της υποχωρητικότητας θα είναι σοβαρότατες για το σύνολο του Ελληνισμού, αλλά περιορίστηκε να διαπιστώσει την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα "εθνική στρατηγική σε βάθος χρόνου" και να καλέσει τον Κ. Σημίτη να κάνει αποδεκτή την πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής. Στη σύσκεψη που έγινε χτες στη Ρηγίλλης ρίχτηκε η ιδέα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή, αλλά δεν πάρθηκε καμία απόφαση.

Στον Κ. Καραμανλή ανέλαβε να απαντήσει ο Θ. Πάγκαλος,ο οποίος του καταλόγισε ότι "δημιουργεί πρόβλημα ενότητας του εθνικού χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από την κυβέρνηση της Ελλάδας και την κυβέρνηση της Κύπρου"! Ταυτόχρονα, απέρριψε την πρόταση για το Εθνικό Συμβούλιο, γιατί ένα τέτοιο όργανο κάτω από αυτές τις συνθήκες "δε θα ήταν τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα βήμα για το δημαγωγικό και ανεύθυνο λόγο του αρχηγού της ΝΔ".

  • Σκληρές αιχμές περιείχε η δήλωση του Γ. Βαρβιτσιώτη,ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση για τους ρωσικούς πυραύλους "αποτελεί ενέργεια που θίγει βαρύτατα τα εθνικά μας συμφέροντα, καθιστά την Κύπρο κράτος μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, αποθρασύνει την Τουρκία και απομακρύνει την πιθανότητα μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού".

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει μακροπρόθεσμο εθνικό σχεδιασμό και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές και να χαράξουμε εθνική στρατηγική για το μέλλον. Η Μαριέττα Γιαννάκου εκτίμησε ότι το τίμημα μιας ακόμη άκριτης κυβερνητικής απόφασης είναι δυσανάλογα επαχθές και διαρκές.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Στην ΕΕ η λύση του Κυπριακού (!)

Με "σημαία" τους διπλωματικούς χειρισμούς στο επίπεδο της ΕΕ και τις ενταξιακές διαδικασίες της Κύπρου, επέλεξε να ασκήσει την κριτική του, και πάλι επί της διαδικασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος,σε ειδική συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες για το θέμα των πυραύλων "S-300".

Εκτός από τη διαπίστωση ότι "είναι πολύ λυπηρή στιγμή για την Ελλάδα και την Κύπρο" που διαμορφώθηκε από "τα τραγικά λάθη της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης", σημειώνει ότι "τα σοβαρότερα όπλα που έχουν Ελλάδα και Κύπρος στο δύσκολο και μακρύ δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι αποφάσεις του ΟΗΕ και πάνω από όλα, στην παρούσα φάση, η απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου στην ΕΕ". Και συνεχίζει πως "αυτή την προοπτική και διαδικασία οφείλουν η ελληνική και η κυπριακή πλευρά να προστατεύσουν ρίχνοντας όλο το βάρος τους στις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, διαμορφώνοντας συμμαχίες και ευνοϊκότερους διεθνείς συσχετισμούς". Και όλα αυτά τη στιγμή που γίνεται φανερό ότι η ένταξη στην ΕΕ αναγορεύεται σε άλλον ένα μοχλό για την οριστική διχοτόμηση του νησιού.

Επίσης "εξ απαλών ονύχων" περνάει ο πρόεδρος του ΣΥΝ την παρέμβαση των ΗΠΑ αναφέροντας ότι "ενισχύθηκαν ο ρόλος και οι ετεροβαρείς πιέσεις των ΗΠΑ στο Κυπριακό και εμφανίζεται η εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ως όμηρος των χειρισμών των ΗΠΑ". Δε διευκρίνισε, φυσικά, γιατί "εμφανίζεται" και δεν είναι όμηρος των χειρισμών των ΗΠΑ. Αναφορικά με την εγκατάσταση των "S-300" στην Κρήτη υπογράμμισε ότι το σενάριο αυτό λέγεται "για να εκτονώσει τις δυσμενείς εντυπώσεις από τη μη εγκατάσταση στην Κύπρο" και ότι "εμπλέκει την Ελλάδα σε περιπλοκές, διαιωνίζει το πρόβλημα με διαφαινόμενη κατάληξη να οδηγηθούμε μετά από λίγους μήνες στα ίδια αποτελέσματα", ενώ κατέληξε προτείνοντας "να σταματήσουν αυτοί οι λαθεμένοι χειρισμοί και η κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό".

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση δε δεχτεί το αίτημα αυτό, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα "γιατί οι δυσάρεστες συνέπειες των λαθεμένων χειρισμών από εδώ και πέρα θα αρχίσουν να φαίνονται και θα βρεθούμε μπροστά σε προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός, να τα χειρίζονται ως προσωπική τους υπόθεση".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ
Υψηλοί τόνοι και πατριωτική πλειοδοσία

Σε πολύ υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε αναμενόταν, κινήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας στη χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του Κόμματος, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα στο θέμα των πυραύλων "S-300", ανάγοντας το θέμα σε κυρίαρχο (ίσως και μοναδικό) που θα καθορίσει τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις, με επιπτώσεις σε Αιγαίο και Θράκη. Αναφερόμενος, κύρια, στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει στη μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο, με έμφαση υπογράμμισε ότι "για το ΔΗΚΚΙ αποτελεί εμπαιγμό το περιεχόμενο της χθεσινής (σ.σ. προχθεσινής) δήλωσης του πρωθυπουργού και εθνική ήττα, για το κλείσιμο του Κυπριακού, με νομιμοποίηση τετελεσμένων γεγονότων" και παράλληλα ζήτησε την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Σημίτη.

Στη διάρκεια όλης της συνέντευξης επανέλαβε σε πολλά σημεία χαρακτηρισμούς, του τύπου: "εθνική μειοδοσία", "εθνικά επικίνδυνοι ηγέτες","εγκληματίες", "που δρουν όπως οι κλέφτες στα σπίτια τις γιορτές", "γελοιοποίηση της χώρας διεθνώς" και άλλα παρόμοια. Με πολύ έντονο τρόπο κατηγόρησε επίσης όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπάρχουν στην ελληνική Βουλή για "συνενοχή και συνευθύνη", χωρίς να διευκρινίσει πώς και γιατί κάθε συγκεκριμένο κόμμα, με βάση και τις θέσεις που το καθένα έχει εκφράσει, έχει "συνενοχή" και πώς έχει "συνευθύνη". Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για εγκατάλειψη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και για εξαπάτηση του ελληνικού λαού, όταν εξήγγειλε την ολοκλήρωσή του.

Επανέλαβε για άλλη μια φορά, τη γνωστή θέση του ΔΗΚΚΙ, ότι "οι υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα είναι τα ανταλλάγματα για να μας βάλουν οι ισχυροί της Δύσης στην ΟΝΕ με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια", - θεωρώντας ότι καταστροφικός για το λαό είναι ο τρόπος που μπαίνουμε στην ΟΝΕ και όχι το ίδιο το γεγονός της ένταξής μας - ενώ προειδοποίησε ότι "η πολιτική αυτή των συνεχών υποχωρήσεων οδηγεί σε πόλεμο και θερμό επεισόδιο" και ισχυροποιεί τη θέση της Τουρκίας σε "ηγεμονεύουσα δύναμη". Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ζητά και πάλι "τη σύγκληση συμβουλίου αρχηγών κομμάτων υπό το Πρόεδρο της Δημοκρατίας" και πρόσθεσε ότι εργάζεται για την ανάκληση της προχθεσινής απόφασης!!!

Επίσης ανήγγειλε ότι το ΔΗΚΚΙ "θα σηκώσει τη σημαία του αγώνα" και θα οργανώσει καμπάνια ενημέρωσης του λαού με σποτ, συγκεντρώσεις και επίσκεψη, την επόμενη Δευτέρα στην Κύπρο και συναντήσεις με τους Β. Λυσσαρίδη, Σπ. Κυπριανού και το κόμμα Νέων Οριζόντων.

Πέτα ψηλότερα κόντρα στη θύελλα μαύρων καιρών

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Στη συμβατική τομή του χρόνου, εκεί που το χτες ακροζυγίζεται με το αύριο, καιρός για απολογισμό, αλλά κυρίως, για προγραμματισμό και δράση. Σ' αυτό το μεταίχμιο, μερικοί μένουν κολλημένοι στο παρελθόν, άλλοι στρέφονται προς ένα μακρινό και ομιχλώδες μέλλον. Αλλοι, πάλι, μένουν στο σήμερα, το κάθε σήμερα, με την αυτάρκεια της στιγμής. Μερικοί ζουν την περιπέτεια της αναζήτησης, οδοιπόροι στα σταυροδρόμια του κόσμου και του χρόνου, σύμβολα του διαχρονικού Οδυσσέα που αναζητά την Ιθάκη, που όλο αχνοφαίνεται και όλο χάνεται στην απεραντοσύνη των οριζόντων.

Υπάρχουν όμως και όσοι, κοιτώντας γερά στην πραγματικότητα, αντλούν δυνάμεις σαν τον Ανταίο, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, να παρέμβουν και να αγωνιστούν. Είναι όσοι αρνούνται τη στασιμότητα του χρόνου και του μοιραίου.

Χρόνος βαρύς και φορτισμένος αυτός που κλείνει, με τη ματωμένη φρίκη της νέας τάξης. Με τους λιμούς και τους λοιμούς και τις πληγές των λαών, που συνοδεύουν την πολιτική των υπερατλαντικών μονοκρατόρων και των Ευρωπαίων σφογγοκολάριων.

Χρόνος που κλείνει με τη συνενοχή στο έγκλημα κατά του λαού του Ιράκ, του ερωτιδέα Κλίντον και του "σοσιαλιστή" Μπλερ και με τη δήλωση του Γκέρχαρντ Σρέντερ: "Ως εδώ ήταν - (οι χρηματοδοτήσεις) - τέρμα η πολιτική που λύναμε κάθε κρίση στην Ευρώπη με το πορτοφόλι μας". Αγέρωχοι οι δικοί μας "σοσιαλιστές" δηλώνουν: "Συνεχίζουμε ακάθεκτοι". Και παίρνουν την απάντηση από τα παιδιά μας, με τα καθαρά πρόσωπα και την αγωνιστική φλόγα: "δε θα περάσουν". Είναι η φωνή των λαών του κόσμου, που αντιμάχονται την παρακμή και δίνουν πνοή στους αγώνες για έναν κόσμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και της ειρήνης.

Γι' αυτά τα παιδιά, που μαζί μας συνεχίζουν τους αγώνες στα σταυροδρόμια του κόσμου και του χρόνου, οι ευχές μας σήμερα: "Τριγύρω σέρνονται κουρέλια συμβόλων και χαλασμών. / Πέτα περήφανα κόντρα στη θύελλα και τα μηνύματα μαύρων καιρών...

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Επιβεβαιώθηκε η πολιτική υποχωρήσεων στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις

Ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, προέβη στην παρακάτω δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

"Οι εξελίξεις με τους πυραύλους "S-300" αποδείχνουν ότι χρεοκόπησε πλήρως η πολιτική του ενιαίου αμυντικού δόγματος και δικαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ που το απέρριψε από την πρώτη στιγμή. Παράλληλα, έβλαψε σε διεθνές επίπεδο την εικόνα της κυπριακής δημοκρατίας σαν ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ και αποδυνάμωσε τη διεθνή της θέση.

Επιβεβαιώθηκε, ακόμα ότι η κυβέρνηση ασκεί μια πολιτική υποχωρήσεων στις πιέσεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι οποίοι, μετά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, σήμερα αμφισβητούν και το δικαίωμα της Κύπρου να οργανώσει, όπως η ίδια θέλει, καλύτερα την άμυνά της.

Τέλος, επιβεβαιώθηκαν οι συνεχείς πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, που οδηγούν στη διχοτόμηση του νησιού".

ΑΘΗΝΑ 30/12/98ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

xEn

ΠΑΣΟΚ
"Δογματικές" αντιδράσεις

Αντιδράσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνάντησε η απόφαση για μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Πρόκειται όμως για αντιδράσεις και κριτική που γίνονται από τη σκοπιά της υπεράσπισης του ενιαίου αμυντικού δόγματος, των υπερπατριωτικών κορονών και της ταυτόχρονης αποδοχής της "νέας τάξης πραγμάτων" στην περιοχή.

Ο Γ. Καψής στη γραπτή του δήλωση κατέληξε ζητώντας την παραίτηση του Θ. Πάγκαλου, ως μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει, κατηγορώντας τον ταυτόχρονα για "έντεχνη υπονόμευση της κυβέρνησης στην οποία ανήκει"! Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει "εξ υπαρχής εσφαλμένη επιλογή (ως προς τον τύπο και την προέλευση των πυραύλων)" την απόφαση για τους ρωσικούς πυραύλους, η οποία εξελίχθηκε σε "τραγική γκάφα", η οποία ανατίναξε στον αέρα το ενιαίο αμυντικό δόγμα, αναγνώρισε "ντε φάκτο" επικυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία επί της Κύπρου και ενίσχυσε την αντίληψη ότι "είμεθα πρόθυμοι σε οποιαδήποτε υποχώρηση με την παραμικρή πίεση".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Α. Πεπονής, που έκανε λόγο για οδυνηρή υποχώρηση, ο Λ. Βερυβάκης κ. ά.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Δεν είναι σοβαρές δηλώσεις

O υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ισ. Τζεμ, έκανε λόγο για υπό προθεσμία υπουργό και όσον αφορά τις δηλώσεις του είπε ότι "δεν είναι δυνατόν να εκληφθούν σαν σοβαρές, γι' αυτό και δεν τους αξίζει άλλη απάντηση". Και πρόσθεσε: "Είναι γνωστό τοις πάσι, ποιος απειλεί και προκαλεί, ποιος αντιστρατεύεται το Διεθνές Δίκαιο και κλιμακώνει την ένταση, πράγμα που αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, από τις ανεύθυνες δηλώσεις του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ